Keret House betegnes som en kunstinnstallasjon, da det er for lite til å bli godkjent som bolig.

KOMPAKT: Slik har arkitektene hos Centrala tegnet verdens tynneste hus.. © FOTO: Centrala

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome kommer dette planlagte byhuset i Polen til ta ideen om smale boliger til et helt nytt - og definitivt tynnere - nivå.

Keret House, som prosjektet kalles, kommer når det er ferdig til å bare måle magre 122 cm på det aller bredeste.

Men lite trenger slett ikke bety mangelfult, som arkitektene her viser.

Tynneste hus i verden

Huset, som sies å skal bli det tynneste i verden, kommer ferdigstilt å inneholde både stue, kjøkken, soverom og til og med et slags loft. Hele den triangelformede strukturen skal ifølge arkitektene males hvitt, både innvendig og ute.

Keret House kommer til å måle 122 cm på det bredeste.

MAGERT: Det er ikke for alle å skulle kunne oppholde seg i verdens tynneste hus. © FOTO: Centrala

Det er de innovative arkitektene fra det polske arkitektfirmaet Centrala som står for prosjektet, med arkitekt Jakub Szczesny i spissen.

I det som best kan beskrives som en sprekk mellom to bygninger i bydelen Wola i Warsawa skal "huset" Keret House bygges, et hus hvor bare det absolutt mest nødvendige får plass.

Prosjektet blir omtalt som en kunstinnstallasjon da arealet og omfanget er for lite til at det offisielt skal kunne betraktes som en bolig ifølge polsk lov.

Arkitekt Jakub Szczesny står i spissen for prosjektet.

WOLA: I bydelen Wola skal det omtalte huset på plass mellom to andre byhus. © FOTO: Centrala

- Huset innvendig kommer til å fremstå som smalt, men fullstendig funksjonelt og operativt, forteller arkitekt Jakub Szczesny til bonytt.no.

- Totalt boareal kommer til å komme på 14,5 kvadratmeter.

Studio

Huset, som ikke i utgangspunktet skal fungere som bolig, sies å skulle være arbeidsplass for den israelske skribenten Etgar Keret, derav navnet. I tillegg vil bygget fungere som studio-leilighet for andre skribenter og kunstnere som besøker området. Prosjektet har fått finansiell støtte fra både Modern Polish Art Foundation og bydelen, og skal fungere som et forsøk på å utbedre arbeidssituasjonen til kunstnere og fungere som en plattform form kulturell utveksling.

Bygget skal brukes av skribenter og andre kunstnere.

PETITE: Totalt bo-areal kommer på beskjedne 14,5 kvadratmeter. © FOTO: Centrala

Inspirert av båtlivet

- Strømtilførselen til huset kommer til å bli hentet fra de nærliggende bygårdene, forklarer Szczesny videre.

- Mens vann- og kloakksystemet som vi har planlagt for huset skal være inspirert av systemene brukt ombord i skip og store båter, avslutter arkitekten.

Trappen opp til Keret House vil kunne trekkes opp og ned ved behov, og styres ved hjelp av en fjernkontroll.

Vann- og kloakksystemet er inspirert av det som brukes ombord i skip og båter.

SMARTE LØSNINGER: Trappen er styrt av en fjernkontroll og skal kunne trekkes opp i huset når den ikke er i bruk. © FOTO: Centrala

Dette planlagte byhuset i Wola i Polen kommer til å bli bare 122 cm på det bredeste.

NØYE PLANLAGT: Det krever litt arkitektonisk kuunskap å skulle få på plass alle funksjoner på så få kvadrat. © FOTO: Centrala

Prosjektet Keret House skal påbegynnes i September og planlegges ferdigstilt i desember i år ifølge arkitektene hos Centrala.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!