Hvordan vasker de speilene?

Vi får opplyst at speilene på huset "vaskes på vanlig måte". Da får vi bare anta at det foregår omtrent slik som i denne vindusvask-oppskriften.

Valget av ytterkledning på et hus, står oftest mellom tre, mur eller tegl. Noen går imidlertid for helt andre løsninger, og for dette huset i De Eenvoud, Almere i Nederland ble det valgt speilglass som fasadekledning.

- Tanken med å bruke speilglass var at det både skulle være en form for kamuflasje og en hindring mot innsyn, forteller bygningens arkitekt, den nederlandbaserte svenske arkitekten, Johan Selbing, til klikk.no.

Med Mirror House, som huset heter, ønsket de å skape en bygning med en minimalistisk arkitektur.

- Det er ikke brukt noen effekter i sammenstillingen av fasadematerialene. Det er heller ikke brukt noen form for utsmykning. Fasaden gir derfor ingen umiddelbar indikasjon på bygningens funksjon.

Et introvert bygg

Selbing forteller at konstruksjonen ikke skal gi seg ut for noe mer enn det den er.

- Den skal ikke gi referanser til noe annet enn det man ser, en form, som svakt kan fornemmes etterhvert som man beveger seg rundt bygningen. Mangelen på visuelle åpninger gir huset et introvert uttrykk, som blir levende gjennom refleksjonen av ulike farver, mønstre og lys fra omgivelsene, utdyper han.

Mirror House.=

ALT I GLASS: Mens omgivelsene speiler seg i glassfasaden, hindrer den også alt innsyn. Klarer du forresten å finne hageutgangen i fasaden © FOTO: Jeroen Musch

Skremsler mot fugler

Et hus som er kledd i speilglass hele veien rundt, byr ikke overraskende på utfordringer med hensyn på fugler som ikke klarer å skjelne virkelighet fra illusjon. Denne utfordringen har man blant annet tenkt til å løse ved å plante busker og trær som til en viss grad hindrer fugler fra å fly rett inn i glassveggen.

- Men vi ser også på muligheter som UV-reflekterende film, lyder, fugleskremsler og blinkende lys for å skremme unna fuglene, forklarer Selbing.

Mirror House.=

HVA SKJER'A?: Et dørhåndtak er det eneste som avslører hovedinngangen. © FOTO: Jeroen Musch

Forskjellige livsstiler

Huset ble opprinnelig skapt i forbindelse med en arkitekturkonkurranse, hvor mandatet var å tegne hus som hadde en sterk forbindelse til omgivelsene.

De 12 beste bidragene fikk muligheten til å realisere prosjektene i et åpent skogområde. Johan Selbing og hans arkitektkontor ønsket å skape et hus med en mest mulig kompakt løsning, som ga muligheter for endringer i forhold til ulike livsstiler.

I dialog med husets eiere ble det opprinnelige konkurransebidraget formet i minste detalj, med fokus på optimal tilgjengelighet.

- Designen har også blitt tilpasset for en beboer med en muskelsykdom med et uforutsigbart forløp. Vi jobbet derfor med fokus på å skape størst mulig tilgjengelighet, men samtidig ønsket vi at huset ikke skulel bære preg av å være et hus tilpasset en person med funksjonshemminger, utdyper Selbing.

Mirror House.=

LANGE LINJER: De innvendige, ubrutte linjene skaper et inntrykk av lengde i interiøret. Huset ble utformet i minste detalj gjennom tett dialog med husets eiere, og det ble lagt vekt på størst mulig funksjonalitet og tilgjengelighet. © FOTO: Jeroen Musch

Budsjettutfordringer

Ifølge Selbing var en av de største utfordringene å balansere høye materialkrav med budsjettbegrensningene.

- Mange av bygningselementene er derfor standardprodukter som vi har kombinert og tilpasset gjennom mye prøving og feiling, samt kommunikasjon med både hoved- og underentreprenører. I tett dialog med huseier utformet vi kravspesifikasjoner for blant annet dører uten karmer, håndlagde lærhåndtak og innebygde skap.

Videre ble det også utformet spesifikasjoner for polerte betonggulv, limte veggplater og skyvedører i full høyde.

Mirror House.=

UTSYN: Utblikk fra stuen mot skogen på den ene siden. © FOTO: Jeroen Musch

Innvendig kledning i bjørk

Den glasskledde fasaden skaper et rent, nærmest jomfruelig uttrykk hvor inngangspartiet ikke umiddelbart lar seg peke ut.

Noe av den samme uberørtheten gjenfinnes innvendig. Først og fremst underbygges dette av en utstrakt bruk av vegger i lyse plater av bjørk samt hvitmalte tak. Denne materialbruken skaper en tydelig kontrast mot den strenge glassfasaden.

I tillegg gjør de lange linjene innvendig interiøret større og samtidig gir det en forankring til sine omgivelser.

Mirror House.=

TREINTERIØR: Alle innvendige vegger er kledd i plater av bjørk. © FOTO: Jeroen Musch

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!