- Skogen står tett, himmelen skimtes kun rett opp, og utsyn anes mot øst og en lysning mot syd, sier arkitekt, professor Einar Dahle om tomten dette totalt renskrapte huset er bygget på.

Bunnsolid med betong

Han beskriver konstruksjonen som to sigarkasser som er lagt oppå hverandre, på tvers.

Særlig fra baksiden av bygningen er det tydelig å se hvordan den øverste sigarkassen hviler på høye betongskiver, to gedigent brede stolper.

Husets øvrige fundament er også laget av dette bunnsolide materialet som arkitekten har brukt mage ganger før i andre boliger .

Professor Einar Dahle.

- Smårutete romantikk er ikke mitt bord, sier arkitekt, professor Einar Dahle. Jeg søker å tegne bygninger i et modernistisk uttrykk. Dette huset er en bolig av i dag. Betong er et spennende materiale. Det formes, mønstres og fargesettes bedre enn noe annet byggemateriale. © FOTO: DDB

Kassene åpner for mange muligheter

Sigarkassevolumene rager utover og gir opphav til spennende rom, overdekkete uteområder, trygge innganger og lagringsteder rett under huset.

Dominerende toppkasse

Fra gangen som er et møtested for mange funksjoner og rom i huset, går vi opp en robust eiketrapp opp til den øverste, dominerende sigarkassen. Den er sytten meter lang og stue og kjøkkenet er organisert i et åpent og effektivt felleskap.

Stue i en sytten meter lang sigar

Dette sytten meter lange volumet har for øvrig en arkitektur med store vindusflater langs den ene langsiden mot skogen - og et kjemestort et helt i enden av den strømlinjete kassen.

Ute og inn, samtidig

- Dette betyr at den majestetiske storskogen rett utenfor huset blir en naturlig del av stuerommet. Vi opplever det som om vi oppholder oss inne og ute på en gang, forteller huseierne.

Bare rør

Arkitekten frarådet for øvrig eierne å ha vinduer på flere sider av denne øvre sigarkassen. Denne løsningen ville ført til at beboerne ville oppleve det som om de bodde i et "rør".

Tøff takterrasse

På toppen av soveromsfløyen er det laget en raus altan. Den har gulv i lerk, rekkverk i rustfritt stål og beslag av sink.

Finn balansepunktet

Innvendig var arkitektens største utfordring å finne den riktige balanse, et levende samspill mellom de tre sterke hovedmaterialene; eik, betong og glass

Svart mot grått

Nesten svart treverk og naturgrå betong danner i fin kontrast. Bordmønsteret i betongoverflaten er laget slik at det skifter retning, ligger eller står, i pakt med betongelementenes bære- eller støttefunksjon.

Et fredelig sted. Her omgis du bare av rådyr og småfugler.

KASSER PÅ TVERS: Fra baksiden av huset ser man hvordan bygningen svever over bakken. Denne luftige løsningen medfører gode lagringsrom rett på bakken. © FOTO: Hugo Opdal

.

.

Wow! Så lekkert kan betong og tre bli.

AVANSERT I FORM OG MATERIALER: Einar Dahle tegnet et hus som er et eksempel på avansert nåtidsarkitektur. Betongen er støpt med et jevnt mønster, ensartet farge og skarpe, presise hjørner. © FOTO: Hugo Opdal

.

Glass, limtre og panel i samspill.

TITTEKASSE: Villaen har mange spennende konstruksjonsdetaljer. Dette er fra lysåpningen ved inngangspartiet. © FOTO: Hugo Opdal

.

Rustikk stil mot glatte, kritthvite vegger.

BARSK MIKS: Peisen støpte byggherren selv. Solid heltre eikegulv og gammel kontorstol i bjørk. © FOTO: Hugo Opdal

.

Trapperommet avstives med krysstag.

NYSKAPENDE: Ukonvensjonelle løsninger som rom som svever over bakken og endevegger helt av glass krever blant annet tekniske konstruksjoner som krysstag. Poggenpohl kjøkken. Dr.tech.Kristoffer Apeland var prosjektes tekniske konsulent. Entrepenør; Rino Borgersen. © FOTO: Hugo Opdal

.

Et enkel og rimelig løsning.

MOTORSAGMASAKREN: Med motorsagen ble den grove tømmerstokken reddet fra peisen, og ble et kult sykkelstativ. © FOTO: Hugo Opdal

Verdig prisvinner

- Når betongen blir brukt så logisk og vakkert som i dette huset, er det all grunn til å vise det den oppmerksomhet som Betongtavlen er, het det i juryens uttalelse da denne prestisjetunge prisen ble tildelt dette huset i 2002.

Betongtavlen er et samarbeid mellom Norske Arkitekters Landsforening og Norsk Betongforening.

Les også:

Er dette Nordens råeste ferdighus

Interiørbloggernes fineste kjøkken

Dette huset er så kult at det ble fredet

Lyst på noe spennende? Se inpirasjonsguiden

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!