Dette sommerhuset ligger i Stockholms skjærgård på en naturtomt som skråner svakt ned mot sjøen.

Hytta er på 140 kvadratmeter og sto ferdig i 2012. Den har fem skråtak i ulike proporsjoner som gir en spennende utforming.

Huset ble nylig anbefalt i Architectural Review i London.

Det mest oppsiktsvekkende er kanskje midtgavlen i glass. Den har terrasse under og deler bygningen i to. Her ligger husets inngang som gir en åpning fra kanten av skogen mot sjøen.

Det er arkitektene Bolle Tham og Martin Videgård i det Stockholm-baserte arkitektkontoret Tham & Videgård Arkitekter som har stått bak prosjektet.

Arkitektene forklarer at deres inspirasjon var å søke etter en måte å designe huset på som en integrert del av naturen. Materialbruk og fargeskala er altså koblet direkte til skjærgårds granitt og grunnfjell.

Bygningsvolumene er plassert ved siden av hverandre og danner en linje, like ved grensen hvor skogen åpner seg ut mot fjorden.

Saltaksformene bidrar til å skape en spennende betonghytte.

Saltaksformene bidrar til å skape en spennende betonghytte. © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Takets varierende høyde bidrar til en interessant romfølelse. De store vinduene tar vare på utsikten.

Takets varierende høyde bidrar til en interessant romfølelse. De store vinduene tar vare på utsikten. © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

- Uten å ha besøkt og opplevd stedet, ser det ut som et konsekvent og godt gjennomført prosjekt med stram og presis detaljering, forklarer Kim Skaara, president i Norske arkitekters landsforbund.

- Slektskapet med mange små båthus på rekke og rad er også besnærende, fortsetter han.

I motsetning til andre prosjekter som arkitektene har jobbet med, som ligger på mer isolerte øyer i skjærgården uten biltilgang fra fastlandet, var dette området relativt enkelt å nå med tungtransport. Det var altså fullt mulig å benytte betong, dessuten ønsket oppdragsgiver et vedlikeholdsfritt sommerhus.

Bygningsvolumene er plassert ved siden av hverandre og danner en linje, like ved grensen hvor skogen åpner seg ut mot fjorden.

Bygningsvolumene er plassert ved siden av hverandre og danner en linje, like ved grensen hvor skogen åpner seg ut mot fjorden. © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Taket er malt hvitt får å skape en lys stue.

Taket er malt hvitt får å skape en lys stue. © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Takets varierende høyde bidrar til en interessant romfølelse. Stuen strekker seg gjennom hele lengden av hovedbygningen med skyvbare glassvegger ut til terrassen. Soverommene ligger i bakkant, langs nord og får lysinnslipp gjennom takvinduene.

Skaara i Norske arkitekters landsforbund løfter blant annet frem betongbruken.

- Den gir et monolittisk helhetlig uttrykk og kan sikkert gi lekne assosiasjoner til stedets klipper og berg, slik også arkitektene beskriver det.

Hytta er på 140 kvadratmeter og sto ferdig i 2012

Hytta er på 140 kvadratmeter og sto ferdig i 2012 © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Det mest oppsiktsvekkende er kanskje midtgavlen i glass.

Det mest oppsiktsvekkende er kanskje midtgavlen i glass. © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Skaara synes saltaksformene bidrar til å bryte målestokken ned og skaper spennende soneinndeling i interiøret. Men takvinkelen på glassoverdekningen kan virke forstyrrende. Det kunne med fordel vært tilnærmet flatt, for ikke å konkurrere med de andre saltaksvolumene.

- Betong er vakkert, likevel kan det bli vel hardt i så stort omfang på en hytte. Det kan fort bli litt dystert på en regntung dag, avslutter Skaara.

Kjøkkenet er moderne med lyse trefronter

Kjøkkenet er moderne med lyse trefronter © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Flere av soverommene har fått takvindu.

Flere av soverommene har fått takvindu. © Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!