Tilbygget på Hasselholmen er et godt eksempel på vakkert samspill mellom nytt og gammelt.

For enkelte ganger kan det fungere å sette opp et tilbygg i sterk kontrast til den opprinnelige hytta. Andre ganger passer det bedre å sette opp et bygg som spiller mer på lag med historien og arkitekturens opprinnelige idé.

Lysthuset på Bærøy på Hasselholmen en drøy kilometer fra Kragerø by, er eksempel på sistnevnte.

Hytta fra slutten av 1800-tallet var egentlig en liten bibygning til en hovedbygning bakenfor. Det var i dårlig forfatning, men med hjelp av sivilarkitekt Morten Lunøe i Arkitekthuset Kragerø, ble det igangsatt et tilbygg.

Lysthuset i skjærgården: Det lille huset fra slutten av 1800-tallet har i dag blitt en moderne og fargerik sommerhytte. De store vinduene i tilbygget åpner opp mot lyset og utsikten i skjærgården ved Kragerø.

Lysthuset i skjærgården: Det lille huset fra slutten av 1800-tallet har i dag blitt en moderne og fargerik sommerhytte. De store vinduene i tilbygget åpner opp mot lyset og utsikten i skjærgården ved Kragerø. © Foto: Per Erik Jæger

Tilbygget ble lagt lavere

Hytta hadde i utgangspunktet beskjeden utsikt til Kragerø over Bærøyfjorden gjennom små vinduer. Hovedideen var å søke utsikten, slik at den kunne nytes fra innsiden - noe som ikke lot seg gjøre i samme grad i den gamle delen.

Det lille mellombygget gjorde tilknytningen mellom gammelt og nytt uproblematisk. Tilbygget ble lagt lavere og strukket mot havet og lyset, med rom for en lys og luftig stue med soveavdeling i bakkant, og åpen sovehems over.

Ekstra dimensjon: I den nye delen er det høyt under taket og godt med vinduer. Sammen med vindusflatene gir de hvitmalte veggene rommet mye lys og luft.

Ekstra dimensjon: I den nye delen er det høyt under taket og godt med vinduer. Sammen med vindusflatene gir de hvitmalte veggene rommet mye lys og luft. © Foto: Per Erik Jæger

Den opprinnelige hyttas enkle preg ble beholdt, og denne gir rom for kjøkken og spiseplass, «regnværsstue» og soverom. Gulvet i tilbygget er for øvrig tilpasset terrenget - noe som gir fem trinn (90 cm) forskjell mellom inngang og øvre del av tilbygget, og ytterligere ett trinn i den ytterste delen av tilbygget.

Praktisk løsning: Under hemsen med senger til to, er det plassert en dobbeltseng.

Praktisk løsning: Under hemsen med senger til to, er det plassert en dobbeltseng. © Foto: Per Erik Jæger

På hemsen: Et stilig 1800-tallsmøbel med seng og nattbord, har fått plass på hemsen.

På hemsen: Et stilig 1800-tallsmøbel med seng og nattbord, har fått plass på hemsen. © Foto: Per Erik Jæger

Nytt uttrykk med sprosser

Arkitektene valgte å bruke enkelte elementer i vindusutformingen fra hovedhuset for å videreføre disse i tilbygget. Det er brukt gammel tegelstein på taket, lys grå belistning, i tillegg til sprossevinduer med stram bruk av geometri og gotiskinspirert mønsterinndeling av vindusflatene. Etter at den nye delen ble bygd på utgjør boflaten 100 kvadratmeter. Det gir god plass til familiens store og små.

Trinn på trinn: Mellom den gamle og nye delen av hytta går en smal trapp til hemsen.

Trinn på trinn: Mellom den gamle og nye delen av hytta går en smal trapp til hemsen. © Foto: Per Erik Jæger

Gotisk inspirert: Det er brukt gammel tegelstein på taket, lys grå belistning. Sprossevinduer er gotiskinspirert med mønsterinndeling av vindusflatene

Gotisk inspirert: Det er brukt gammel tegelstein på taket, lys grå belistning. Sprossevinduer er gotiskinspirert med mønsterinndeling av vindusflatene © Foto: Per Erik Jæger

Det er Arkitekthuset Kragerø AS med lang erfaring med hytteprosjekter som har stått bak tilbyggsprosjektet. Tilpasning til terrenget er særlig viktig når det prosjekteres hytter og hus i dette området.

Plan: Planløsningen viser den gamle delen til høyre, og det nye mellombygget og tilbygget til venstre. Ideen var å søke utsikten, slik at den kunne nytes fra innsiden av hytta.

Plan: Planløsningen viser den gamle delen til høyre, og det nye mellombygget og tilbygget til venstre. Ideen var å søke utsikten, slik at den kunne nytes fra innsiden av hytta.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!