Liten hytte på 50 kvadratmeter

Sjarmerende sommerhytte med personlig stil

Selve hytta var kaotisk og hagen var velpleid da Henrik og Flemming kjøpte sommerhytte. Nå er det omvendt.

LITEN OG SJARMERENDE: Den vesle hytta med anneks rommer mer enn man tror. Terrassedøren fra stuen fører direkte ut til den overdekte terrassen, der det alltid er le. Selv om vinteren kan man sitte ute og drikke en kopp kaffe. Stilen er enkel og lys med gode, funksjonelle designmøbler, og gamle, robuste møbler.
LITEN OG SJARMERENDE: Den vesle hytta med anneks rommer mer enn man tror. Terrassedøren fra stuen fører direkte ut til den overdekte terrassen, der det alltid er le. Selv om vinteren kan man sitte ute og drikke en kopp kaffe. Stilen er enkel og lys med gode, funksjonelle designmøbler, og gamle, robuste møbler. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
Sist oppdatert

Da paret overtok den lille sommerhytta på på 50 kvadratmeter på halvøya Helgenæs ved Ebeltoft, var den rotete, skitten og mørk, mens hagen var veltrimmet og nesten alt for pen. De snudde om på det, og skapte en ferieoase i form av en lys og lekker hytte med en vill og rotete hage. Den vesle hytta rommer både stue, kjøkken, soverom og bad. Annekset på 10 kvadratmeter brukes til kontor, atelier og gjesterom.

Hytta var dårlig vedlikeholdt, men den hadde store og lyse rom, som gjorde at de kunne se hvilke potensialer den hadde. Dermed kjøpte Henrik Fonseca og Flemming Olesen den, og brukte halvannet år på selv å sette den i stand. Alt inventaret ble tømt ut, og kjøkkenet ble revet ned.

Ny med maling

Hytta, som tidligere var grønn med røde vinduer, ble malt sort med hvite vinduer. Innvendig ble alt malt hvitt, og det skulle fire lag maling til for å dekke det mørke treverket. Det ble lagt på nytt tak, satt inn nye varmeovner, og til slutt en komfyr og nytt kjøkken.

- Før var det mørkt og ikke mye plass til å møblere rommene, fordi det var store, gamle radiatorer overalt. Men ved å male hvitt og sette opp nye og færre varme­ovner, gjorde vi rommene mer innbydende, moderne og praktiske, forteller Henrik.

ANNEKS: Henrik og Flemming ville gjerne ha litt mer plass, og da det ville bli for dyrt å bygge ut, fikk de i stedet laget et lite anneks på ti kvadratmeter. Annekset bruker Henrik til å arbeide i når han maler eller lager skulpture
ANNEKS: Henrik og Flemming ville gjerne ha litt mer plass, og da det ville bli for dyrt å bygge ut, fikk de i stedet laget et lite anneks på ti kvadratmeter. Annekset bruker Henrik til å arbeide i når han maler eller lager skulpture Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
STUEN: I stuen står «cerutten», som Henrik og Flemming kaller denne klassiske London-sofaen. De fikk den for bare 350 kroner på en auksjon, og den luktet tobakk i mange måneder.
STUEN: I stuen står «cerutten», som Henrik og Flemming kaller denne klassiske London-sofaen. De fikk den for bare 350 kroner på en auksjon, og den luktet tobakk i mange måneder. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
NYTT OG GAMMELT: På kjøkkenet er nytt og gammelt forenet. Bordet er helt nytt, og er kjøpt hos Hay. Slagbenken er kjøpt i en brukthandel.
NYTT OG GAMMELT: På kjøkkenet er nytt og gammelt forenet. Bordet er helt nytt, og er kjøpt hos Hay. Slagbenken er kjøpt i en brukthandel. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
HYLLER: Over kjøkkeninnredningen fra Ikea er det hengt opp fire meter lange trehyller til bøker, glass, skåler og mange andre ting. Hylleknektene er fra Ikea, men selve hyllene er spesiallaget.
HYLLER: Over kjøkkeninnredningen fra Ikea er det hengt opp fire meter lange trehyller til bøker, glass, skåler og mange andre ting. Hylleknektene er fra Ikea, men selve hyllene er spesiallaget. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Gjennomtenkt interiør

Stilen i sommerhytta er nøye gjennomtenkt. For å få råd til akkurat det de hadde lyst til å innrede med, er alle møblene kjøpt over en lengre periode. Møblene er av god kvalitet, og de tåler å bli brukt. Henrik og Flemming ønsket seg en hytte som de kan låne ut til venner og familie, og der alle føler seg hjemme. Stilen er derfor enkel og lys med gode, funksjonelle designmøbler, og gamle, robuste møbler.

- Jeg har et vidunderlig minne fra tante Rosas sommerhus, der jeg var veldig mye i barndommen, forteller Henrik. - Der var det fullt av sjarm og hygge, og det var alltid plass til alle. Det er den stemningen jeg gjerne vil videreføre i sommerhytta vår.

Fra velpleid gressplen til vill hage

ARBEIDSBORD: Det franske langbordet er smalt og langt, og passet derfor godt til det lille annekset. Det neste prosjektet er å male alle veggene i annekset hvite.
ARBEIDSBORD: Det franske langbordet er smalt og langt, og passet derfor godt til det lille annekset. Det neste prosjektet er å male alle veggene i annekset hvite. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
HVITMALT SENG: Sengen i kirsebærtre er kjøpt hos Idémøbler. De kjøpte den til nedsatt pris, og malte den hvit. Kommoden som brukes til nattbord er et arvestykke.
HVITMALT SENG: Sengen i kirsebærtre er kjøpt hos Idémøbler. De kjøpte den til nedsatt pris, og malte den hvit. Kommoden som brukes til nattbord er et arvestykke. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
SKRIVEBORD: Det gamle skatollet i soverommet brukes som skrivebord. Henrik har arvet det fra sin tante Rosa. De indiske stjernelysestakene er kjøpt i en gjenbruksbutikk.
SKRIVEBORD: Det gamle skatollet i soverommet brukes som skrivebord. Henrik har arvet det fra sin tante Rosa. De indiske stjernelysestakene er kjøpt i en gjenbruksbutikk. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Da de overtok sommerhytta, så den ut som et lite parsellhus med en velpleid hage. Paret syntes ikke at det stemte med deres drøm om en sommerhytte med en vill og rustikk hage, og de lot derfor alt gro.

- Vi lot hagen passe seg selv det første året vi hadde hytta, og det veltet frem all verdens skjønne blomster. Vi felte mange frukttrær for å få mer lys på tomta, men de som ble igjen fikk lov til å vokse som det passet dem. I dag er de helt perfekte til en middagslur i henge­køyen, sier Henrik.

Hagen er i dag vill og frodig, og den er enkel å stelle. Det eneste arbeidet hytteeierne gjør i hagen, er å slå stier i det høye gresset, og stelle et par romslige blomsterkasser med krydderurter og sommerblomster. - Vi orket ikke en hage der alt skal passes og pleies hele tiden. Når vi er på hytta, er det for å slappe av, og ikke for å ta på gartnerhanskene så snart vi er fremme.

Tett på dyrene

Paret har virkelig erfart at de er tett på dyrelivet når de har hytte på Helgenæs. De hadde lyst på noen flotte roser i hagen, og kontaktet derfor en gartner, som hjalp dem med å finne noen som ikke krevde så mye stell. - Da de endelig skjøt knopper, kunne vi ikke vente med komme tilbake helgen etter. Men i stedet for vakre, nyutsprungne roser, ble vi møtt av synet av et rotete kratt, der alle roseknoppene var bitt av, smiler Henrik.

GIR LY FOR VINDEN: Henrik og Flemming har stablet ved i hagen. Det blir til gode, naturlige vindskjermer, og avskjermer også hytta fra veien.
GIR LY FOR VINDEN: Henrik og Flemming har stablet ved i hagen. Det blir til gode, naturlige vindskjermer, og avskjermer også hytta fra veien. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
FUGLEHUS: I ett av de gamle frukttrærne har hytteeierne hengt opp et fuglehus og mange lykter. Gjerdet i bakgrunnen holder både rådyr ute og hunden Carla inne.
FUGLEHUS: I ett av de gamle frukttrærne har hytteeierne hengt opp et fuglehus og mange lykter. Gjerdet i bakgrunnen holder både rådyr ute og hunden Carla inne. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
DYRKER GRØNNSAKER: Drivhuset bruker hytteeierne til tomatplanter. De planter selv litt grønnsaker og krydderurter til matlagingen.
DYRKER GRØNNSAKER: Drivhuset bruker hytteeierne til tomatplanter. De planter selv litt grønnsaker og krydderurter til matlagingen. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Det viste seg at rådyr hadde spist rosene, og de hadde til og med vært helt oppe på terrassen og spist av krukkeblomstene. - At rådyr kommer så tett på hytta, sier en del om dette stedet. Vi har hytte midt i naturen, og når vi kommer hit, dreier det meste seg om ro, strand, natur, vann, og bare å nyte dette stedet, sier Henrik, som allikevel har sikret hagen med gjerde hele veien rundt.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Bli kvitt rotet på badet

Slik klipper du plenen som en proff

Åtte overraskende tegn på diabetes

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også