Norske arkitekter har tradisjon for å tegne spennende hytter som legger vekt på praktiske løsninger for de daglige behov - også når byggeplassen av forskjellige grunner ligger i utlandet. Jarmund&Vigsnæs har blant annet forvandlet et oksefjøs på Mallorca til å bli en eksklusiv hytte.

Murhytte med betongtak

Arkitekt Marit Haugen Stabell i BaBO Arquitectura i Buenos Aires har tegnet en murhytte som ligger ved Rio de La Plata i Uruguay.

- ZAG er en hytte på 70 kvadratmeter i hvitmalt murstein, forteller hun til Hytteliv.no

- Veggene er bygget opp som en dobbelkonstruksjon med malt murstein utvendig, og en pusset og en malt teglvegg innvendig. Mellom disse er det et isolert hulrom, utdyper Haugen Stabell, og forteller at det er vanlig med slike hvite murkuber i dette og andre områder i Uruguay, først og fremst på grunn av det varme klimaet.

.

Zag Hytte Estudio Babo=

LYS I MØRKET: Den kritthvite Zag-hytta fra Estudio BaBO skinner som en lampe når mørket faller på. © FOTO: Curro Palcios Taberner

Hytte Urugugay Arkitekt Marit stabell=

ET FRITIDSOMRÅDE: Området er regulert med hytter fordelt på omtrent like store parseller ved elven. © FOTO: Curro Palacios Taberner

Zag Hytte Estudio Babo=

KUL, KRITTHVIT KASSE: Her ser du litt av de store uterommene og de plasstøpte trappene til Zag-hytta. © FOTO: Curro Palcios Taberner

Zag Hytte Estudio Babo=

LETT OG LUFTIG: Hytta har har store terrasser overdekket med tak av bambusrør. © FOTO: Curro Palcios Taberner

Zag Hytte Estudio Babo=

DET KREATIVE TEAMET: Arkitekt Francesc Planas Penadès er fra Barcelona, Marit Haugen Stabell er fra Oslo og Francisco Kocourek er fra Buenos Aires. © FOTO: Curro Palcios Taberner

Betongtak tåler alt

Begge takene på hytta har solide, plasstøpte betongdekker. Arkitekt Haugen Stabell valgte denne tekniske løsningen fordi den er vanlig i dette området i Uruguay, og dermed er også tilgangen på kvalifisert arbeidskraft utmerket.

Betongen blandes og fylles manuelt i forskalingen på stedet. Det er ellers en fordel at det er de samme håndverkene som utfører både betongdekker og murerarbeidet.

Viktig med skygge i uteområdene

Arkitekten forteller at det er høye sommertemperaturer på de paddeflate breddene av Rio de La Plata.

- Og fordi denne tomten ikke hadde noen store trær som ga beboerne særlig skygge, ikke minst midt på dagen, var det ekstra viktig å lage skjermede uteområder, forteller arkitekten og henviser til de fjærlette bambustakene som enkelte steder danner store, overdekkete rom nesten rett på bakken. De er både skyggefulle og luftige.

Hytte Urugugay Arkitekt Marit Stabell=

GODE UTEROM: Bambustakene binder sammen de to bygningskroppene som hytta består av. © FOTO: Curro Palacios Taberner

Grillen som sentrum for utelivet

Haugen Stabell designet også en plassbygget utegrill mellom de to bygningskroppene som hytta består av. Denne typen ildsteder er for øvrig svært vanlig i mange slags typer hus i Uruguay. Og grilling er en viktig, århundregammel tradisjon i dette landet som er viden kjent for sin kjøttproduksjon.

Hytte Urugugay Arkitekt Marit stabell=

GJENNOMFØRTE ROM: Interiøret er nøkernt og moderne og det er lagt vekt på praktiske løsninger, sier arkitekt Marit Stabell © FOTO:

Zag Hytte Estudio Babo=

EFFEKTIV LØSNING: Kjøkkeninnredningen er delvis innebygget i veggen. © FOTO: Curro Palcios Taberner

Hytte Urugugay Arkitekt Marit stabell=

REN DESIGN: De robuste rommene har stor takhøyde. © FOTO: Curro Palacios Taberner

Vanntårn med høytrykk

Rett bak hytta rager et vanntårn mange meter opp i lufta.

- Dette er en vanntank som er koblet til det offentlige vannforsyningssystemet via blant annet en elektrisk pumpe. Denne teknologien sørger for at hytta har tilgang til vann med et høyt vanntrykk hele døgnet, sier Haugen Stabell og utdyper et dette er den vanligste vanntilkoblingen i dette området.

Et flerkulturelt kontor

Marit Stabell Haugen synes det er spennende å jobbe i BaBO fordi alle de tre arkitektene i kontoret kommer fra forskjellige kulturer. Og i land som Argentina er det mer manuelt arbeid på byggeplassen og tettere oppfølging av prosjektene enn det er i Norge.Vi tilpasser for øvrig byggene våre til stedet, enten det er i Norge, Spania, Argentina eller Uruguay.

- Det er lærerikt å møte andres holdninger omkring i Sør-Amerika. Det er store forskjeller i både klima og kultur i landene i dette store kontinentet. Også internt i Argentina er det regionale ulikheter som vi må ta hensyn til.

I tillegg til oppgavene i Sør-Amerika samarbeider vi med arkitektfirma i Oslo og Barcelona, avslutter Marit Stabell Haugen. Hun har studert til arkitekt ved NTNU i Trondheim og UBA i Buenos Aires.

Hytte Urugugay Arkitekt Marit stabell=

Hytte Urugugay Arkitekt Marit Stabell © Tegning: Studio BaBo

=Grunnplan

Grunnplan © Tegning: Studio BaBo

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!