Finsk arkitektur slutter aldri å overraske og inspirere. Eksemplene er mange: Den kassiske Villa Maiera, Nordens eneste verdensberømte bolig, den spektakulære sommerhytten som kanskje er den råeste du har sett og to badstuer som kan ta pusten fra deg.

Kompromissløst korsformet villa

Denne totalt renskrapete Four-cornered villa tegnet av Avanto Architects og arkitekt Ville Hara, er også unik. Huset på 78 kvadratmeter ligger på en hesteskoformet øy.

Måten huset er bygget opp som et kors er den store visuelle attaksjonen ved prosjektet, ikke minst fordi dette betyr at man innefra har utsikt til forskjellige landskapsformasjoner; blant annet tett skog, sjø og strandsoner.

Hovedfasaden vender mot nord og øst.

Åpen planløsning med lukkede rom

Innvendig betyr den oppsiktsvekkende planløsningen at huset oppleves som både åpent og lukket på samme tid.

Står du midt i boligen får du tilgang på flere spennende siktlinjer, og trekker du inn i en av de fire fløyene er du øyeblikkelig inne i en langt mer privatisert verden.

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

EN LAV, MØRK BYGNING: Her ser du hvordan den mørke bygningskroppen strekker seg utover i terrenget. © FOTO: Anders Portman Avanto Architects

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

VINDUER MOT VERDEN: De store vindusflatene gir beboerne en vidstrakt utsikt i flere retninger. © FOTO: Kuvio.com

Funksjonell design er en finsk spesialitet

- Det er noe utpreget finsk over dette prosjektet. Denne villaen er svært enkel og renskåren i formen, og nesten primitiv med hensyn til komfort.

- Her er det jo verken innlagt vann eller lys i vanlig forstand, kommenterer Jan Förster, direktør for finsk-norsk kulturinstitutt i Oslo til Bonytt.no

- Slik jeg forstår det også var vanlig mange steder her i Norge for endel tiår siden, sier Förster.

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

HVITT ER LEKKERT: Innredningen er like kompromissløst enkel og ren som eksteriøret. © FOTO: Kuvio.com

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

ET HERLIG HUS MED NATURKONTAKT: Med glass fra gulv til tak oppleves det som naturen kommer inn i stuen. © FOTO: Kuvio.com

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

GJENNOMFØRT FUNKSJON OG ESTETIKK: Hele innredningen er bygget opp for å matsje den ekstremt renskrapte arkitekturen. © FOTO: Kuvio.com

Forenkler byggeprosessen

- I tillegg åpner en slik forenklet form for arkitektur tilgang til alternative tomter utenfor pressområdene. Og med enklere krav til vann og varme kan du også slippe endel bygningsbyråkrati, mener Förster.

Utendørs er Four-cornered villa malt svart som kull. Dette er gjort for å skape en tydelig kontrast til interiøret som er nesten helt hvitt.

Denne nattsvarte fargen på det stående ytterpanelet gjør sitt til at hele huset forsvinner mot skogsbakgrunnen, og det er nesten ikke synlig fra sjøen like ved.

Det avanserte, utradisjonelle fargevalget til arkitekt Ville Hara ble for øvrig hedret med en egen pris ved messen Finnexpo i Helsinki nylig.

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

DUKET FOR TRIVSEL: Et klarere og mer innbydende spiserom skal du lete lenge etter. © FOTO: Kuvio.com

Flatt tak åpner for modernisme og kreativitet

Taket på boligen er flatt, en takløsning som kom til oss blant annet med funksjonalismen, og som mange arkitekter mener gir en større designfrihet enn den tradsjonelle saltakformen.

- Four-cornered villa er svært godt isolert og huset varmes opp med ved, noe som resulterer i en såkalt kabon-nøytral oppvarming, sier arkitekt Ville Hara, som selv bor i huset.

Lys fra solen og sauna som som baderom

Huset har ikke ikke innlagt rennende vann og elektrisiteten kommer fra solcellepaneler. Boligen har også en sauna på 24 kvadratmeter.

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

SAUNA I SÆRKLASSE: Saunaen på 24 kvm er i samme rene stil som resten av stedet. © FOTO: Kuvio.com

Four cornered villa Finland Avanto Architects=

ET ROM SOM GIR DEG VELVÆRE: Fra badstuebenkene har du full utsikt over sjøen. © FOTO: Kuvio

- I Finland er det fortsatt vanlig at mange utfører vaskeritualene i saunanen. Her i Four-cornered villa tar vi vannet fra sjøen Vaskivesi like ved boligen, sier beboeren og arkitekten Hara.

Området omkring huset egner seg for øvrig for dyrking av grønnsaker og det er mye fisk i vannet som omgir øya huset ligger på.

- Det enkle, asketiske livet på landsbygda skiller seg dramatisk fra det hektiske bylivet. Her ute er det mulig å leve med et minimum av påvirkning på naturen, avslutter arkitekt Ville Hara.

Four cornered villa

Grunnplan. © TEGNING: Avanto Architects

=

Four-cornered villa ligger som et kors i skogen. © TEGNING: Avanto Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!