Da Oslo-arkitekten Preben Holst med familie skulle bygge seg hytte på fjellet, var tilpasningen til landskapet og naturen viktig.

- Det viktigste for oss var å ta vare på mest mulig av de fine, krokete bjørketrærne på den svakt hellende tomten på 850 moh på Skeikampen, bare noen hundre meter fra skiheisene, forteller han til klikk.no, og utdyper at når hytta nå er ferdig skjermer trærne for vær og vind, og bidrar også til å ivareta stedets opprinnelige høyfjellspreg.

En flom av dagslys

For å få de best mulige lys, utsikt og solforhold la Holst den 23 meter lange hovedbygningen med langsiden rett mot solen i sør.

Utsikt fra hemsen i annen etasje=

PANORAMA: Oversikt over stueinteriøret med vinduer nesten hele veien rundt. Glattslipt, grått betonggulv. © Foto: Nils Petter Dale

Utsiktsrom og overlysvinduer

Stuen i østenden av bygningen er hyttas dominerende hovedrom og sentrum. Og med store vinduer nesten hele veien rundt og rader av glass på toppen av ytterveggene får familien utsikt i tre retninger.

- Og om kvelden kan vi se det glitre i lysene fra Hafjell, på den andre siden av Gudbrandsdalen, forteller Preben.

Vegger og tak av lerk, gulv av betong=

FRODIG MIKS: Den terrakottafargete peisen er sentrum i stuen. Taket bæres av gråmalte stålsøyler og limtredragere. Flere soverom på hemsen. Sofa fra Exo Møbelstudio. © Foto: Nils Petter Dale

Høyreist hytte

For å få til det høyreiste preget på hovedhytta, få inn utsikten og følge det kommunale regelverket laget Holst lange sidevolumer på begge sider av bygningens langsider.

Utsiktsglugger og panorama

Via de langsmale vindusrekkene høyt opp på veggen kan familien sitte inne i fred og ro og se stormen ruske i trærne omkring hytta. Noen ganger nyter de også synet av snøfokket som driver over toppen på Skeikampen.

Stue med mye lysinnfall=

HØYREIST: Fra gangen ses den stilrene, moderne tak- og veggkonstruksjonen. Betonggulvet "flyter" gjennom gang, kjøkken og stue - uten terskler. © Foto: Nils Petter Dale

Vinduene kan blendes med lyse gardiner.

LYSGLIMT: Hyggekroken ligger i østenden av stuen. Herfra kan du om kvelden se lysene fra Hafjell på den andre siden av Gudbrandsdalen. © Foto:Nils Petter Dale

Arkitekt Preben Holst i Hysj Arkitekter.

- Jeg ville lage en hytte som var så visuelt smal som mulig, samtidig som den skulle være god å bo i, sier arkitekt Preben Holst. © Foto. Nils Petter Dale

Lerk inne, lerk ute

Arkitekten brukte lerk trematerialer både inne og ute.

- Jeg valgte dette trematerialet både fordi det er robust og vakkert, og når det står ubehandlet utvendig får det et diskre, sølvgrå patina som gjør at fargene på husene går i ett med naturen, forklarer byggherren.

Det seks meter lange kjøkkenet er også i lerk har storkjøkkenebeslag i stål på toppen.

Det er laget i samarbeid med Gjeving Trevare i Tvedestrand.

Barsk og varm betong

Bygningen er spesiell i både form og materialer, og tvers gjennom gang og stue går det glattslipte betonggulvet med varme i.

Det er både et vakkert gulv, godt å gå på og det er røft nok til å tåle tråkket fra mange store og små alpinfrelste.

Tøffe tak

Det spesielle taket bæres av stålsøyler og limtredragere. Konstrusjonen er robust og omhyggelig dimensjonert for å tåle den store snøvekten som kan oppstå i dette høyfjellsstrøket.

Midt på er takhøyden 4,5 m.

Gudbrandsdalen kaller

- Arkitekturen både i dette stuerommet og hele anlegget er inspirert av den gamle byggeskikken i Gudbrandsdalen. Tenk bare på låvene i dette dalføret. De er også langsmale, samtidig som de ofte streber litt oppover, kommenterer byggherre Preben Holst.

Vår tids formspråk

Holst forteller at han ville utnytte mulighetene som ligger i moderne arkitektur i størst mulig grad i dette prosjektet.

- Dette er vår tids formspåk og på dette fagfeltet åpner det seg en lang rekke spennende designmuligheter. Både i form av nye materialer, spenstige volumer og kontaktmuligheter til naturen som den tradisjonelle byggeskikken ikke har.

Hovedsoverommet=

VINDU MOT VIDDA: Hovedsoverommet i første etasje har et stort vindu mot sørvest. © Foto: Nils Petter Dale

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!