Denne nye villaen på Oslos vestkant fikk i fjor den sjeldne heder å få sin egen bok.

Den er redigert av Børre Skodvin og skrevet av arkitekt Erik Langdalen, kjent for blant annet få ha ledet oppføringen av det mye omtalte Hamsun-senteret.

Kreativitet tross strenge rammer

I denne boken understreker Langdalen at Smestad-huset ble skapt under svært strenge bygningstekniske og reguleringsmessige rammer.

Når tomten bestemmer

Se denne futuristiske boligen i Holland og det spektakulære trekanthuset, som også i høy grad er formet av de spesielle forholdene på tomten.

Tilfører hovedstaden unike kvaliteter

- Men til tross for den krevende situasjonen på stedet klarte arktitekten bak prosjektet, Knut Hjeltnes å skape noe unikt, noe varig og interessant innenfor hovedstadens villa-arkitektur, sier Langdalen til bonytt.no

Intelligente løsninger

- Utfordringene til fordeling av inne-og uterom ble kort og godt løst på en intelligent måte, konkluderer han.

Hjeltnes står bak mye nyskapende

Knut Hjeltnes er for øvrig intet ubeskrevet blad. Han har tidligere tegnet oppsikstvekkende boliger i både Bærum, Holmlia og på Rennesøy ved Stavanger.

Arkitekt Knut Hjeltnes=

SØT MUSIKK: Se hvordan det hypermoderne huset og hagen i front visuelt og funksjonelt spiller sammen. © FOTO: Plan og bygningsetaten

Arkitekt Langdalen =

- Tomten til Slemdal-huset var vanskelig, og den stilte store krav til arkitektens kompetanse, sier arkitekt Erik Langdalen. © FOTO: Nils Petter Dale

I enden av langsmal tomt

- Dette Smestad-huset ligger tilbaketrukket under høye trær, på nordenden av en lang og smal tomt, forklarer Knut Hjeltnes til bonytt.no.

Samspill mellom to store hovedformer

Huset består av to hoveddeler og de er organisert slik at lyset slipper inn mellom de store formene og åpningene.

Dette har et romforstørrende virkning.

Barsk betong

Boligen er støpt i selvkomprimerende, grå betong og en hoveddel inneholder blant annet oppbevaring, wc, bad, entre, garderobe, ildsteder, trapper og vaskerom.

Foldet massivtre

Hjeltnes er kjent for en spesiell bruk av treverk i sine hus, og den delen av interiøret i dette huset som er bygget i massivtre, er kledd med eik.

Det er også de faste, innebygde innredningselemenetene.

Fibersement og aluminium

Husets utvendige trekonstruksjoner er kledd med fibersementplater. Alle ytre beslag er av aluminum; et vakkert, litt matt materiale.

Arkitekt Knut Hjeltnes=

MATERIALER SOM MATSJER: Her ser du hvordan metall, betong og treverk brukes utvendig. © FOTO: Plan og bygningsetaten

Arkitekt Knut Hjeltnes=

KULE SONER: Kjøkken og stuesone går i ett, og begge henvender seg til det grønne rett utenfor de store vinduene. © FOTO: Knut Hjeltnes

Et vannskille

Et nitten meter meter langt, ganske smalt vannspeil, en karpedam med vannplanter, skiller atkomsten fra den store plenen.

Et fristed

Carporten og hageanlegget er lagt slik på tomten at de til sammen gjør uteområdene foran huset til en skjermet sone.

Arkitekt Knut Hjeltnes=

ET INTERIØR SOM HOLDER: Innvendig er en rekke innredningselementer som blant annnet bokhyller laget i massiv eik. © FOTO: Knut Hjeltnes

Finalist i 2011

- Denne vilaen gikk til finalen i kampen om Oslos bys arkitekturpris for 2011, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig i Plan-og bygningsetaten i Oslo til bonytt.no

Hovedstadens stolthet

- Den vant ikke, men vi er utrolig stolte å ha slike spennende byggverk, eneboliger, i hovedstaden vår, sier Gärtner Hovig.

Kul arkitektur

- Huser er bygd i Bratsberg tegl. Inne er den sekkeskurt i en grågulbrun fargetone. Ikkebærende yttervegger har terrakottarød stucco lustro, Settef Marmorella, sier arkitekt Knut Hjeltnes. © FOTO: Signe Dons

Gjennomarbeidet innspill

- Bygget er svært gjennomarbeidet og representerer et tydelig innspill i debatten om villafortetting i Oslos ytre områder, uttaler jurymedlem, arkitekt Henning Kaland til bonytt.no

Fremragende fortettet

- Det var en fremragende prestasjon av arkitekten å få utnyttet den begrensete tomten som var til disposisjon på en så god måte, utdyper han.

Best i byen

Villa Kollstrøm/Østberg representerer noe av det beste som er bygget av eneboliger i Oslo, konkluderte juryen.

Arkitekthus

Grunnplan av hus og hage © TEGNING: Knut Hjeltnes

Arkitekt Knut Hjeltnes=

Husets plassering © TEGNING: Knut Hjeltnes

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!