Tone Damli gir klær til Fretex

Hemmelighetsfull Tone Damli: – Det er mange spennende ting på gang

Da Fretex spurte Tone Damli Aaberge om hun ville være med på å markere 50 år med gjenbruk, donerte hun flere antrekk fra egen garderobe. – Besta lærte meg hvor viktig Frelsesarmeens arbeid er, sier hun.

Bunadgjengen: Hele familien kler seg alltid i bunad på nasjonaldagen. Her har Tone på seg sin nydelige festdrakt fra Sogndal, og datteren Billie har fått en maken til mammas. Pappa Markus har bunad fra Øst-Telemark, og lille Marlons drakt er fra Setesdal. Det er Tones svigermor som har sydd bunadene til både Markus og begge barnebarna.
Bunadgjengen: Hele familien kler seg alltid i bunad på nasjonaldagen. Her har Tone på seg sin nydelige festdrakt fra Sogndal, og datteren Billie har fått en maken til mammas. Pappa Markus har bunad fra Øst-Telemark, og lille Marlons drakt er fra Setesdal. Det er Tones svigermor som har sydd bunadene til både Markus og begge barnebarna. Foto: Privat
Sist oppdatert

 Oslo Tone var ikke vond å be da Frelsesarmeens tekstilbutikk, Fretex, tok kontakt. Spørsmålet var om hun ville være med på å fronte deres nye kampanje Deg og Fretex.

I disse dager er det 50 år siden Frelsesarmeens første Fretex-butikk åpnet i Bergen. Nå er det 40 slike butikker i landet, i tillegg til at Fretex også selger klær på nettet.

Deg og Fretex

Gavene som doneres til Fretex har altså i fem tiår bidratt til å finansiere Frelses-armeens sosiale arbeid. Og det er ikke små summer det dreier seg om.

I de siste årene har Fretex-butikkene innkassert over 30 millioner kroner årlig – et overskudd som både gleder og varmer. Men dessverre, i koronatiden har det ikke vært like stor giverinn­sats og omsetning, derfor bestemte Fretex at tiden var inne for en reklamekampanje.

<b>FRETEX-FAN:</b> Tone stemmer for gjenbruk, og er en ivrig Finn- og Fretex-snoker. Nå har hun ryddet garderoben og donert flere antrekk til Fretex. 
FRETEX-FAN: Tone stemmer for gjenbruk, og er en ivrig Finn- og Fretex-snoker. Nå har hun ryddet garderoben og donert flere antrekk til Fretex.  Foto: Privat

– Klart jeg vil bidra, svarte Tone da Fretex ringte.

Da hun vokste opp i Sogndal, var Frelsesarmeen alltid godt synlig, og av Besta lærte Tone om Frelsesarmeens arbeid for dem som har det vondt og vanskelig. Det gjorde inntrykk og satte dype spor i en barnesjel.

Å legge gaver i Frelsesarmeens julegryte ble tidlig et fast innslag i Tones barndomsjuler.

Tone har fremdeles et bankende hjerte for Frelses-armeens sosiale profil, og i tillegg er hun en ivrig snoker på både Fretex og Finn.no.

– Jeg elsker gjenbrukstanken og vintageklær, og er spesielt svak for 1970-tallets Flowerpower-mote med flagrende gevanter. Og ikke minst den elegante prinsesse Diana-stilen og 1990-talls trendene. Egentlig er jeg ikke så glad i å gå i butikker, men vintage og gjenbruk tiltrekker meg, forteller Tone, som nå har donert flere antrekk fra eget klesskap. Tone-stilen kan snart kjøpes i en Fretex-butikk i nærheten, eller på nettet.

<b>BESTA OG BILLIE:</b> Besta var en viktig person i Tones liv. Tone er glad for at hennes kjære Besta fikk se og oppleve både Billie og lille Marlon før hun døde. Her er det Billie som sitter på Bestas fang.
BESTA OG BILLIE: Besta var en viktig person i Tones liv. Tone er glad for at hennes kjære Besta fikk se og oppleve både Billie og lille Marlon før hun døde. Her er det Billie som sitter på Bestas fang. Foto: Privat

Din egen klesstil

DEG OG FRETEX

Bruktinntektene fra Fretex
er med på å finansiere Frelses­armeens sosiale arbeid.

Nå kan alle legge inn bilder av seg selv og sin stil på degxfretex.no og dermed få sin egen slipp-film.

Gjennom sin nye kampanje ønsker Fretex å få flere til å gi fine gaver og til å handle i Fretex-butikkene.

Givere og kunder hos Fretex er med på å fremme gjenbruk og bærekraft.

Sammen med artisten Maria Mena og flere andre profilerte personer stiller Tone opp for Fretex, som i sommer vil presentere folks personlige stil. Med den nye kampanjen til Fretex får alle muligheten til å få sin egen såkalte slipp-film – det vil si at de kan presentere seg selv og sin klesstil på film og foto ved å legge inn bilder av seg selv og klesstilen sin på degxfretex.no.

– Og jeg har jo en garde­robe som tåler å tynnes ut litt, kan du si, ler Tone.

Som artist har hun en allsidig klesstil, selv om hun privat trives best med hettegenser, hjemmestrikkede plagg og sneakers.

I tillegg til at hun mer enn gjerne vil bidra, passet det dessuten veldig godt med en opprydding akkurat nå. Tone er nemlig på flyttefot.

I løpet av sommeren flytter hun og ektemannen Markus sam­men med barna, datteren Billie på syv år og sønnen Marlon, snart ett år, inn i en ny enebolig på Blommenholm i Bærum. Byggingen har tatt sin tid, men nå står huset endelig ferdig.

Les også: Tone Damli: – Jeg elsker oppmerksomheten. Så ærlig må jeg være

Nytt hus

– Jeg ser på de strabasiøse årene med planlegging og husbygging som en fødsel, det var slitsomt mens det sto på, men nå som huset er ferdig, er alt glemt. Vi flytter inn i en drømmebolig, og akkurat nå leter jeg på Finn.no etter en vintage-skjenk jeg kan ha på gjestetoalettet. Jeg liker å kombinere gammelt og nytt, forteller Tone.

Med på flyttelasset følger både arvede stoler og nyinnkjøpte møbler. Huset er bygget i en romantisk herregårdsstil og kler derfor veldig godt både gammelt og nytt.

For sitt bidrag til Fretex fikk Tone 8000 kroner i lønn som hun sporenstreks valgte å gi tilbake til Frelsesarmeens arbeid for de ensomme. Der gjør de nemlig også en fabelaktig jobb, synes artisten.

– Ensomhet har blitt veldig forsterket for mange under pandemien. Folk har jo ikke hatt anledning til å møtes, og faste tilholdssteder har holdt stengt. Mange eldre har små nettverk og en del strever med dårlig råd. Her tilbyr Frelses­armeen hyggelige samlinger, besøk, turer og ferieopphold, og det synes jeg er så utrolig bra, sier Tone.

Som artist har også hun merket nedgangen i både konserter og oppdrag. Men til høsten ser det annerledes ut.

– Det er mange spennende ting på gang, uten at jeg kan røpe så mye om det her og nå, sier artisten hemmelighetsfullt.

Men en ting er sikkert, vi får både høre og se en god del til Tone i løpet av høsten.

Les også: (+) Vi ville ha barn. Men så fikk jeg panikk

<b>MARKUS FOSS:</b> I 2013 opplevde Tone både et vondt samlivsbrudd og den store kjærligheten. Hun fant lykken med Markus Foss, som i dag er hennes samboer.
MARKUS FOSS: I 2013 opplevde Tone både et vondt samlivsbrudd og den store kjærligheten. Hun fant lykken med Markus Foss, som i dag er hennes samboer. Foto: Scanpix

Villa på Blommenholm

TONE DAMLI AABERGE

Tone Damli Aaberge (artistnavn Tone Damli), født i Sogndal i 1988.

Gikk på musikk, dans og drama ved Firda videregående skole.

Ble nummer 2 i talentprogrammet Idol på TV2 i 2005.

Ga ut sitt første musikkalbum Bliss samme år.

Samboer med Markus Foss, som driver sitt eget konsulentfirma. Sammen har de datteren Billie på syv år og sønnen Marlon på snart ett år.

Driver blogg og Instagramprofilen: iamtone damli, som har over 300 000 følgere.

– Akkurat nå er det så mange jern i ilden at jeg har spurt mamma om hun kan komme og hjelpe til, ler Tone. Høsten er travel. Jeg har ingen planer om å gjemme meg bort, sier tobarnsmoren. Men først på dagsorden står den store flyttesjauen.

I 2015 kjøpte hun og Markus Villa Solum på Blommenholm i Bærum. Først var planen å pusse opp det over hundre år gamle huset fra kjeller til loft. Men huset viste seg å være i så dårlig forfatning at paret i stedet valgte å rive.

Deretter tok ting veldig lang tid. Ifølge lokalavisen Budstikka hadde Tone og Markus nemlig ikke fått helt klarsignal til å rive. Og dermed ble heller ikke bygging av ny bolig umiddelbart godkjent.

Det varte og det rakk, og i mellomtiden måtte Tone og Markus med lille Billie søke ly i svigerfars bolig. Men nå, seks år senere, står endelig drømmeboligen klar, og familien er blitt utvidet med lille Marlon på ni måneder. Marlon er oppkalt etter en av pappas barndomshelter, en hyggelig mann som solgte raske biler i Vika i Oslo. Han het Marlon. Datteren har også et uvanlig navn, men hun er ikke oppkalt etter noen.

– Navnet bare kom til meg, og både Markus og jeg likte det, sier Tone. Det er et navn med futt.

Les også: Da datteren kom til verden, skjedde det noe med Tone Damli: - Plutselig er jeg redd for både fart og det å skade seg

Fant kjærligheten med Markus Foss

I anledning flyttesjauen har det vært naturlig med en generalopprydning, forteller Tone. Hun synes det er ekstra meningsfylt å gi bort ting når det kan brukes av andre og i tillegg skape et overskudd som brukes til å hjelpe. Det blir på en måte dobbelt opp. Besta hadde rett. Frelsesarmeen er eksperter på omsorg og medmenneskelighet, synes Tone, som har mer enn sytten år i rampelyset å se tilbake på.

Og det er ikke bare den profesjonelle karrieren som har fått fete overskrifter også privat har hun måtte tåle oppmerksomhet på godt og vondt. I 2009 ble hun sammen med skuespilleren Aksel Hennie, og som par ble de to pressens yndlinger.

Hvor enn de dukket opp summet det i kameraklikk og blitslamper. Da de forlovet seg i Paris sommeren 2012, sto pressen og ventet på Gardermoen.

Året etter kom imidlertid det vanskelige bruddet, og midt i en vond samlivskrise måtte Tone mestre tv-oppdrag som dommer i Idol, og deltagelse i den svenske Melodi Grand Prix-finalen der hun sammen med en svensk artist sang låten Hello Goodbye. En tittel som like gjerne kunne vært risset inn som overskrift over livet hennes akkurat det året.

Samme sommer ble det nemlig kjent at Tone forelsket seg i Markus Foss fra Bærum – han som skulle bli den virkelige mannen i hennes liv, og far til barna Billie og Marlon. Nå har de levd lykkelig sammen i åtte år, og i sommer begynner altså livet i den nye drømmeboligen.

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2021, og sist oppdatert 17/08 2021.

Les også