«Forræder»-aktuelle Tom Egeland og kona Åse

– Jeg trodde aldri jeg skulle få muligheten, men da jeg fikk råd, nølte jeg ikke et sekund

Han trigges som krimforfatter av spenning og mystikk. I privatlivet trives Tom Egeland med å ha det stabilt. Han har vært sammen med sin kjære Åse i over 40 år.

<b>TOM EGELAND: </b>Ektefellen Åse og familiehunden Fenris slipper begge inn i skrivestua til Tom Egeland. – Her jobber jeg syv dager i uken, forteller han.
TOM EGELAND: Ektefellen Åse og familiehunden Fenris slipper begge inn i skrivestua til Tom Egeland. – Her jobber jeg syv dager i uken, forteller han. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Jeg har fått en håndfull forespørsler de siste årene om å delta i realityserier. Det er selvfølgelig hyggelig å bli spurt, men ingen av konseptene ville ha passet meg.

Krimforfatteren Tom Egeland (64) sitter i stua hjemme på Nordstrand i Oslo. Han kunne ikke ha sett for seg å være med i «Farmen» eller «Kompani Lauritzen».

De tre barnebarna på fem, 11 og 13 år drømte i fjor om å se morfar i «Maskorama», ja de trodde til og med at han deltok – fordi han var bortreist to lørdager på rad.

Kona, Åse Myhrvold Egeland (65), har også en drøm. Hun skulle gjerne sett sin kjære i «Skal vi danse».

– Det hadde hjulpet på ferdighetene hans, bemerker hun tørt fra sidelinjen.

Tom smiler i skjegget. Blankpussede sko og hoftevrikk er ikke hans stil. Tom foretrekker heller å bruke de små grå – som han gjør i sitt forfatterskap.

<b>SELGER BRA:</b> Tom har hatt en eventyrlig suksess etter at han ble forfatter på heltid for 17 år siden.
SELGER BRA: Tom har hatt en eventyrlig suksess etter at han ble forfatter på heltid for 17 år siden. Foto: Svein Brimi

Deltar i «Forræder»

Han svarte et ubetinget ja til forespørselen om å delta i høstens sesong av suksessen «Forræder» på TV 2.

– Jeg så første sesong og ble fascinert. Det er førsteklasses TV-underholdning.

– Mine to forfatterkolleger Jørn Lier Horst og Anne B. Ragde var å se blant deltagerne. Da ble jeg overbevist om at rollen som krimforfatter kledde «Forræder»-formatet, men det ble mer utfordrende å avsløre spillet enn jeg trodde, forteller Tom.

Han har erfart at det er stor forskjell på å delta og det å være TV-titter.

– I første episode avsløres det for TV-seerne hvem som er lojal og hvem som er forræder. Jeg så første sesong fra sofaen og la merke til at flere av deltagerne brukte lang tid på å finne ut hvem som er forrædere. Men jeg har erfart at det nesten er umulig å bruke analytiske evner når du deltar.

<b>KRIMINELT DYKTIG:</b> Tom elsker å skrive spenningsbøker.
KRIMINELT DYKTIG: Tom elsker å skrive spenningsbøker. Foto: Svein Brimi

– Den tilnærmingen fungerer ikke når alle mistenker hverandre hele tiden. Det blir et intenst psykologisk spill. For meg var det utelukkende morsomt. Jeg nøt det som en slags ferie. Det var virkelig en lek med krimsjangeren, forteller Tom.

Les også: Dette er deltakerne i høstens sesong av «Forræder»

Forfatter på heltid

Han er journalisten som endte opp med å bli en suksessfull forfatter. Tom startet sin journalistiske karriere i Vi Menn, før turen gikk til Aftenposten og videre til TV 2. Her sluttet han som nyhetssjef i 2006 for å bli forfatter på heltid.

Da hadde han 18 år tidligere debutert med grøsseren «Stien mot fortiden», om et moderne par som blir fanget i norsk vikingtid. Det ble starten på en lang rekke bøker i ulike genrer – alt fra krimromaner til barnebøker.

<b>TOK ET VALG:</b> – Jeg angrer ikke på at jeg forlot journalistikken, forteller Tom. Han var nyhetssjef i TV 2 frem til 2006.
TOK ET VALG: – Jeg angrer ikke på at jeg forlot journalistikken, forteller Tom. Han var nyhetssjef i TV 2 frem til 2006. Foto: Morten Bendiksen

Tom slapp før sommeren bok nummer 11 i serien om den fiktive kriminalfiguren Bjørn Beltø. Bak tittelen «666» skjuler det seg en religiøs thriller, hvor hovedpersonen trues til å oppspore originalmanuset til Bibelens Johannes åpenbaring.

Beltø er under press etter å ha blitt vist stalkerbilder av datteren.

Boken gikk rett inn på bestselgerlisten. Det har Tom opplevd før, og han vet å sette pris på det.

– Det er et privilegium å selge mange bøker. Suksessen gjør meg ydmyk, fordi det er mange dyktige forfattere som ikke får oppleve det samme. Konkurransen er hard, sier Tom.

Han har utgitt 28 bøker, og 21 av disse er romaner som er oversatt til 25 språk. Tom skriver syv dager i uken – og har alltid et nytt manus på gang.

– Jeg jobber disiplinert hver eneste dag. Den erfaringen har jeg fra journalistikken. Det nytter ikke å sitte og vente på å få inspirasjon. En litt livlig fantasi kommer godt med.

– Jeg liker å bygge opp spenningen og det mystiske i fortellingene, men på hjemmebane er jeg glad for at mitt liv med Åse er trygt og godt. Flere av bøkene mine handler om intriger og skitne triks – og ofte med drastiske utfall. Akkurat det trenger jeg ikke i privatlivet mitt, forteller Tom og trekker på smilebåndet.

Les også: (+) «Hysj, mormor, det blir ikke koselig hvis vi vekker mamma», sa barnebarnet mitt. Det var da jeg forsto at noe var galt

<b>ORDKUNSTNER: </b>– Skrivekløe har jeg hatt siden tenårene, sier Tom. Her avbildet for noen år tilbake.
ORDKUNSTNER: – Skrivekløe har jeg hatt siden tenårene, sier Tom. Her avbildet for noen år tilbake. Foto: Svein Brimi

Kona Åse Myhrvold Egeland

Han og Åse har vært sammen i over 40 år, og i løpet av disse årene har barna Astrid (30), Vegard (38) og Jorunn (40) sett dagens lys. Paret finner mye glede i sine tre barnebarn, men også i dvergpuddelen Fenris (1).

– Vi deler på å ha ham med yngstedatteren vår. Astrid hadde tidligere en hund som het Teddy. Han var mye hos oss, og det ble veldig stille i huset da han døde 15 år gammel. Jeg skriver hjemme hele dagen og syntes det var trivelig med selskap. Nå er det veldig koselig å ha Fenris her, forteller Tom.

<b>FÅR LUFTET SEG: </b>– Det er mye selskap i Fenris, sier Tom. Dvergpuddelen tilhører yngstedatteren, men er ofte hos Tom og kona.
FÅR LUFTET SEG: – Det er mye selskap i Fenris, sier Tom. Dvergpuddelen tilhører yngstedatteren, men er ofte hos Tom og kona. Foto: Morten Bendiksen

Han trives i rollen som husfar. Det er Åse veldig glad for. Hun er i full jobb og kan glede seg over å komme hjem til dekket bord.

– Tom er kokken i huset. Jeg får servert middag hver dag klokken 18.00. All maten er laget fra bunnen av – og hvilken smak! Det er flere enn meg som setter pris på maten hans.

– Vi har begge mødre som er godt voksne, og de smiler når Tom inviterer på middag med hjemmelagde kjøttkaker og hjemmelaget kålstuing. Når jeg er bortreist, kan Tom fint lage seg en deilig biff med tilbehør, mens jeg tyr til ferdigretter fra Fjordland om jeg er alene hjemme …

Les også: Mads Hansen: – Jeg hadde på ingen måte forestilt meg at dette skulle bli karrieren min

<b>SKJEMMER BORT KONA:</b> – Jeg trives med å lage mat fra bunnen av, sier Tom. – Ingen tvil om at jeg er heldig, medgir Åse.
SKJEMMER BORT KONA: – Jeg trives med å lage mat fra bunnen av, sier Tom. – Ingen tvil om at jeg er heldig, medgir Åse. Foto: Morten Bendiksen

Kjøpte en Lamborghini Huracan

Det er ikke bare i matveien Tom har god smak. Han er kjent for sin bilinteresse, og valget falt på en Ferrari da millionene fra boksalget begynte å rulle inn. Nå eier Tom en Lamborghini Huracan.

– Det handler om å realisere drømmer. Jeg trodde aldri jeg skulle få muligheten, men da jeg fikk råd, nølte jeg ikke et sekund.

– Jeg har alltid hatt store øyne når lekre biler dukker opp mens jeg har vært på ferie i utlandet. Det er spesielt å sitte 20 centimeter over bakken i en italiener – og med en motorlyd som overdøver alt annet, sier Tom og sikter til Lamborghinien sin.

<b>SAMLER:</b> – Jeg har bøker fra mange ulike forfattere i hyllene, forteller Tom. Her i sitt rikholdige bibliotek.
SAMLER: – Jeg har bøker fra mange ulike forfattere i hyllene, forteller Tom. Her i sitt rikholdige bibliotek. Foto: Morten Bendiksen

Åse vil helst ikke si hva hun mener om bilkjøpet. Hun formulerer seg en smule diplomatisk ved å si:

– Bare prisen på dekkene gjør at jeg kan handle så mye jeg vil, uten at Tom trenger å si noe!

Tom er like rolig som skjæra på tunet. Han vet hva Åse mener, men mest av alt slipper Tom å lure på om hun er lojal eller en forræder. Åse stikker ingen kjepper i hjulene for ektemannens forkjærlighet for italienske sportsbiler …

For ordens skyld: Åse Myhrvold Egeland er ansatt i Story House Egmont som er eier og utgiver av Her og Nå og klikk.no

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2023.

Les også