husker du?

«To hus tett i tett»: – Det var en del juks

Den koselige TV-serien fikk barn over hele Norge til å ønske at de bodde tett i tett med besteforeldrene sine – helst i Bergen.

<b>GLAD FAMILIE PÅ TUR:</b> Her er hele familien Sandberg på tur i en egen feriesesong som ble vist i 1989. Pappa Sverre, Sigri, Synne, mamma Signe, Sigbjørn, farmor Liv, farfar Haakon og Sveinung.
GLAD FAMILIE PÅ TUR: Her er hele familien Sandberg på tur i en egen feriesesong som ble vist i 1989. Pappa Sverre, Sigri, Synne, mamma Signe, Sigbjørn, farmor Liv, farfar Haakon og Sveinung.
Sist oppdatert

I dag lærer ungene seg å sette på Netflix omtrent før de kan snakke. Slik var det ikke da vi i foreldregenerasjonen var små. Da var det barne-TV på NRK klokken 18, og likte vi ikke dagens program, var det synd for oss.

Heldigvis likte vi det aller meste. Og en av favorittene hos mange barn, var serien «To hus tett i tett». Den ble vist første gang i 1985, og gikk i reprise en rekke ganger senere.

Les også: Slik var camping-livet før i tiden

<b>VOKSEN:</b> Sigri Sandberg er i dag journalist og forfatter.
VOKSEN: Sigri Sandberg er i dag journalist og forfatter.

– Det var en del juks

Serien handlet om familien Sandberg som bodde i to hus tett i tett i Bergen. I det ene huset bodde farmor Liv og farfar Haakon (som også sto bak serien) og i det andre bodde mamma Signe, pappa Sverre og de fire barna Sigri, Sveinung, Synne og Sigbjørn.

Nå er det over 35 år siden serien sjarmerte små og store TV-seere. Sigri Sandberg, som er eldst i søskenflokken, har mange gode minner fra innspillingen av serien.

– Jeg husker mye, for eksempel da farmor skulle klatre på taket for å redde Synne. Og at det var en del juks. Det syntes vi var gøy, forteller hun.

<b>GODE MINNER:</b> Sigri Sandberg var ti år gammel da serien ble vist på NRK første gang. Senere fikk familien enda en lillebror, men han ble født etter at serien var ferdig.
GODE MINNER: Sigri Sandberg var ti år gammel da serien ble vist på NRK første gang. Senere fikk familien enda en lillebror, men han ble født etter at serien var ferdig.

Var vant til kameraer

I dag er Sigri 45 år gammel og jobber som journalist og forfatter. Hun har gitt ut en rekke bøker, blant annet flere i samarbeid med Cecilie Skog.

Det var besteforeldrene som hadde regien på serien, og Sigri forteller at barna var vant til å bli filmet.

– For oss ungene var det helt naturlig, siden farmor og farfar var filmfolk. Vi var med på små og store innspillinger helt siden vi var knøttsmå, og sånn var det også i pappa og min onkel sin oppvekst.

Les også: 19 ting barna dine aldri vil forstå

<b>IDYLLISK:</b> Det var mange barn som drømte om å bo tett i tett med besteforeldrene sine etter å ha sett barne-TV-serien.
IDYLLISK: Det var mange barn som drømte om å bo tett i tett med besteforeldrene sine etter å ha sett barne-TV-serien.

Ikke alltid gøy å være kjent

I en tid hvor så å si alle norske barn så på barne-TV klokken 18, ble det mye oppmerksomhet på barna i serien.

– Og fortsatt er det folk som kjenner oss igjen. Det har utelukkende vært positive tilbakemeldinger, bortsett fra noen foreldre som ble litt irriterte fordi ungene maste om at de også «ville bo sånn» ved siden av besteforeldrene, smiler hun.

– Men, og dette er seriøst, vi fikk også en tydelig følelse av hvor stor makt TV har, og at det nok ikke alltid er like gøy å ha et kjent fjes. Vi ble litt «ferdige med TV» etterpå, legger hun til.

<b>TRE BLIR FIRE:</b> I første episode får vi vite at Sigri, Sveinung og Synne skal få en lillebror eller lillesøster.
TRE BLIR FIRE: I første episode får vi vite at Sigri, Sveinung og Synne skal få en lillebror eller lillesøster.

Så det er neppe tilfeldig at ingen i søskenflokken har gått i besteforeldrenes fotspor og satset på film og TV. Sigri forteller at de øvrige søsknene har valgt seg forskjellige karrierer:

– Vi bor i ulike land og byer. En er lege, en er professor, en er økonom, og minste lillebror, som ble født etter serien ble laget, er ingeniør, sier hun.

«To hus tett i tett» kan strømmes gratis på NRK Arkiv.

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2021, og sist oppdatert 17/06 2021.

Les også