Test: Lydbøker

Den beste tjenesten for lydbøker

Vi har testet tre av de norske tjenestene.

<b>PRAKTISK:</b> En lydbok er godt selskap, enten du sitter på et fly, ligger på stranden eller er ute og jogger.
PRAKTISK: En lydbok er godt selskap, enten du sitter på et fly, ligger på stranden eller er ute og jogger. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for lydbøker. Nettstedet Dataporten har testet tre av de tilgjengelige, norske tjenestene; Fabel, Storytel og Ebok:

De tre tjenestene har mange likheter, men også noen viktige forskjeller.

- Vi tar for oss de tre tjenestene hver for seg, før vi sammenligner og konkluderer til slutt, sier Arsæll Benediktsson som står bak Dataporten.

FABEL

Det er Lydbokforlaget som står bak Fabel. Forlaget har laget lydbøker for det norske markedet siden 1987.

Tjenesten tilbys som abonnementtjeneste hvor vi betaler en fast pris per måned, eller man kan kjøpe enkeltbøker. Fabel tilbyr en gratis prøveperiode på fire uker, etter gratisperioden fornyes tjenesten automatisk.

Fabel har godt organiserte menyer, og en rask søkefunksjon. Det som ikke imponerer like mye er utvalget. Vi tar noen stikkprøver. På søkeord som Ingvar Ambjørnsen, Erlend Loe og Lars Saabye Christensen får vi få eller ingen treff. På Jo Nesbø, Unni Lindell og Jon Michelet får vi derimot masse treff.

Utvalget er med andre ord greit, men ikke imponerende. Det mangler en rekke populære forfattere. De fleste vil nok likevel finne noe for sin smak, og krimfantastene vil ha mye å velge mellom - Fabel ser ut til å satse på krim. Alt i alt er Fabel godt organisert, med en rask søkefunksjon.

Fabel Abonnement gir oss tilgang så mange lydbøker vi ønsker å høre på. Vi har tilgang til tusenvis av lydbøker. Prisen er den samme, uansett hvor mye vi lytter: 169,- per måned.

Fabel Kjøp er en egen nettbutikk hvor vi kan kjøpe lydbøker. Vi betaler en pris per lydbok.

Fordeler: Gratis bruk i fire uker. Godt organisert. Greit utvalg, med mye krim. Rask søkefunksjon.

Ulemper: Støtter ikke eldre nettbrett. Mangler en rekke populære forfattere.

STORYTEL

Storytel.com er en tjeneste som tilbyr 120 000 lydbøker som du kan lytte til på mobil eller nettbrett.

Du kan prøve Storytel gratis i 14 dager. Etter dette gjelder følgende priser: Unlimited for enkeltpersoner, 179,- per måned. Family med 2 kontoer, 229,- per måned. Family Plus med 3 kontoer, 279,- per måned.

Vi tar noen stikkprøver ved å bruke 6 populære fortfattere som søkeord, og vi får mange treff på alle: Ingvar Ambjørnsen, Erlend Loe, Lars Saabye Christensen, Jo Nesbø, Unni Lindell og Jon Michelet. Storytel har godt utvalg av lydbøker, i følge våre stikkprøver er utvalget bredere enn det for eksempel Fabel har.

Prisen for Storytel (179 kroner/mnd) er riktignok høyere enn Fabel (169 kr/mnd), men forskjellen er liten.

Fordeler: Gratis i 14 dager. Stort utvalg av lydbøker. Støtter pause. Godt organisert. Rask søkefunksjon.

Ulemper: Vi må oppgi kredittkortinformasjon ved registering. Støtter ikke eldre nettbrett. Fungerer ikke på PC – kun for mobil og nettbrett.

EBOK

Ebok.no er en norske tjeneste med et godt utvalg av lydbøker. Lydbøker fra Ebok.no støtter mobiler, nettbrett og Kindle.

Ebok.no er annerledes enn for eksempel Fabel og Storytel ved at denne tjenesten ikke tilbyr noe abonnement. Man har altså ikke muligheten til å betale en fast pris for å høre på så mange titler man ønsker. I stedet må man kjøpe lydbøkene enkeltvis.

Man har heller ikke angrefrist på kjøp av lydbøker – dette står i betingelsene til tjenesten. Dermed blir det mindre praktisk å bruke Ebok.no med mindre man er sikker på at man ønsker å kjøpe den aktuelle lydboken. Vi får riktignok en mulighet til å laste ned lydboken, i MP3-format.

Vi tar noen stikkprøver for å se på utvalget av lydbøker. Vi bruker de samme 6 populære forfatterne som søkeord, og får mange treff på alle. Det viser seg at Ebok.no har omtrent like stort utvalg av lydbøker som for eksempel Storytel.

Fordeler: Tilbyr et stort utvalg av lydbøker. Vi kan kjøpe og laste ned bøkene. Rask søkefunksjon med god filterfunksjon. Støtter pause og husker hvor vi stoppet i boken.

Ulemper: Trøbbel med unnlogging i første forsøk. Har ikke abonnement-mulighet. Uten angremulighet ved kjøp av en lydbok. Støtter ikke eldre nettbrett.

KONKLUSJON

Fabel har rask søkefunksjon og den er enkel å bruke. Liker du krim, er Fabel absolutt å anbefale. Storytel har et større utvalg av lydbøker enn Fabel har, og er brukervennlig og godt organisert. Storytel er litt dyrere enn Fabel, men forskjellen er minimal.

Ebok.no er noe annerledes enn Fabel og Storytel. Fordelen ligger i et stort antall lydbøker. Problemet er at tjenesten ikke tilbyr abonnement, du kan kun kjøpe enkeltbøker og du har ikke angremulighet. Dersom du kun skal lytte til noen få lydbøker, kan imidlertid Ebok.no være et godt valg rent økonomisk.

Vinneren i vår test er Storytel. Den har et stort antall lydbøker og den er brukervennlig. Den har også abonnement-mulighet som gjør at du kan lytte til så mange lydbøker du ønsker til en fast pris per måned.

Dette er en redigert versjon av testene Dataporten har gjennomført. Du finner de tre testene i sin helhet her.

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2019, og sist oppdatert 12/07 2019.

Les også