Øl kan være bra for deg

Jevnlig alkoholforbruk kan være bra for hjernen.

Publisert

(SIDE3): Det viser resultatene av et forskningsprosjekt som ble nylig presentert i fagtidsskriftet Neurology og på et seminar om øl og helse i Brussel, melder Newswire som har skrevet saken på oppdrag fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Moderat inntak av øl eller vin kan ifølge forskningen redusere risikoen for å utvikle demens.

– Vi vet ikke nøyaktig hvorfor små mengder alkohol har denne virkningen på tenkning og hjernens funksjon, sier forskningsleder Vincenzo Solfrizzi ved universitetet i Bari i Italia.

Men han sier alkohol kan ha en positiv effekt både på blodårene og nevronene (nervecellene) i hjernen som kommuniserer med hverandre.

– På den måten kan et glass øl eller vin om dagen bidra til bedre hukommelse i alderdommen.

Fra før er det dokumentert at små mengder alkohol kan ha en positiv effekt på høyt blodtrykk.

Forskere ved universitetet fulgte 121 mennesker i alderen 65-84 år over en periode på 3,5 år. Alle hadde begynnende demens da undersøkelsen startet. Formålet var å finne ut om drikkemønsteret til forsøkspersonene påvirket utviklingen av demenssykdommen.

– De som ikke drakk alkohol utviklet demens 85 prosent raskere enn de som hadde et moderat alkoholforbruk, sier Solfrizzi.

Helsegevinsten kan også ha andre årsaker enn alkoholkonsumet.

– Generelt kan man si at eldre som nyter øl og vin har bedre helse enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt. Det kan ha sammenheng med deres generelle allmenntilstand. Syke eldre drikke vanligvis ikke alkohol, sier Vincenzo Solfrizzi.

Vi vet jo at det meste er usunt i store mengder, og noe er veldig usunt. Men det er også noen lyse sider ved mye av det som normalt er på fy-lista. Blant annet har vi jo på Side3 tidligere formidlet hva som er bra med porno, røyking, stress og annet. Vil du lette litt på samvittigheten finner du hele saken her, men for enkelhets skyld trekker vi frem noen av fordelene med den nettop øl.

De gylne dråper fra tappekrana er tradisjonelt sett assosiert med hodeskader, mentalt forfall og slag. Men et moderat konsum (Nei, redaksjonssjef, tolv pils er ikke moderat), kan også ha sine positive effekter.

Gjæren som brukes i bryggingen inneholder flere gode stoffer som ender i glasset. Stoffer som magnesium, selen, kalium, fosfor, biotin og vitamin B. Det er med andre ord ikke bare en dårlig unnskyldning når vi sier at det er mye god mat i godt øl.

Og siden vi først er inne på drikkevarer, tar vi med et par fordeler med rødvin også.Franskmennene har nemlig skjønt det: Et glass rødvin eller to om dagen er bra for magen.

Rødvin inneholder nemlig polyfenoler som har flere positive virkninger på kropp og sjel. Blant annet er de med på å redusere risikoen for hjertesykdommer og kreft. Rødvin er også full av antioksidanter (som vi vet er bra), og i tillegg har vinen en antibakteriell effekt på for eksempel streptokokker. Noen rødvinstyper, som Cabernet Sauvignon, sies også å motvirke Alzheimer.

Skål!