Marit Adeleide Andreassen om «Farmen kjendis»

– En lettelse å dra fra gården

Skuespilleren ble usikker av spillet inne på «Farmen kjendis»-gården. – Det var en lettelse å dra fra gården, sier Marit Adeleide Andreassen til Her og Nå.

<b>MARIT ANDREASSEN:</b> – Da jeg først ble spurt om å være med i «Farmen kjendis», svarte jeg: «Er du gal? Aldri i mine levedager!». Men etter pandemien tenkte jeg: «Hvorfor ikke? Her går jeg og lurer på hva jeg skal bli når jeg blir stor, og så ringer de og vil ha meg med i Farmen kjendis», forteller Marit.
MARIT ANDREASSEN: – Da jeg først ble spurt om å være med i «Farmen kjendis», svarte jeg: «Er du gal? Aldri i mine levedager!». Men etter pandemien tenkte jeg: «Hvorfor ikke? Her går jeg og lurer på hva jeg skal bli når jeg blir stor, og så ringer de og vil ha meg med i Farmen kjendis», forteller Marit. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Der oppe bodde jeg den gangen jeg jobbet som tjener, sier «Farmen kjendis»-deltager Marit Adeleide Andreassen (56) og peker opp på en portnerbolig som ligger like bak en fasjonabel villa ved sjøkanten på Bygdøy.

Det var hit Svolvær-jenta først kom da hun flyttet fra Nord-Norge til Oslo i 1988. Mens hun studerte på Blindern og søkte gjentatte ganger på Teaterhøgskolen, bodde hun gratis i portnerboligen mot at hun vasket for skipsrederfamilien.

– Jeg var flink som tjener, for jeg var veldig god til å vaske. Det skinte av sølv, gull, lysekroner og antikviteter. Det var ikke et støvkorn i det huset!

– Da jeg gikk på gymnaset i Harstad, jobbet jeg i ISS vaskebyrå. Der lærte skikkelig rundvask-teknikker av de gode, gamle renholderne. Så jeg var en racer til å vaske, og det er jeg fortsatt! Hvis alt går åt skogen som skuespiller kan jeg starte et vaskebyrå, sier hun og ler.

Les også: Farmen kjendis-delta­gernes kalddusj: – Vi har ikke strøm eller inn­lagt vann

<b>PÅ GAMLE TRAKTER:</b> Marit tilbake på Bygdøy, der hun i 1988 startet som tjener for en rik familie. – Jeg var en reser til å vaske, og det er jeg fortsatt! Hvis alt går åt skogen som skuespiller, så kan jeg starte et vaskebyrå, ler hun.
PÅ GAMLE TRAKTER: Marit tilbake på Bygdøy, der hun i 1988 startet som tjener for en rik familie. – Jeg var en reser til å vaske, og det er jeg fortsatt! Hvis alt går åt skogen som skuespiller, så kan jeg starte et vaskebyrå, ler hun. Foto: Morten Bendiksen

«OCD»

Marit kom inn på Teaterhøgskolen på fjerde forsøk i 1990, og la dermed vaske-karrieren bak seg. I dag er det sitt eget hus hjemme på Tåsen i Oslo hun holder rent, og datteren Petra (16) har arvet morens sans for orden.

Født: 29. mars 1966

Alder: 56 år

Yrke: Skuespiller

Fra: Svolvær

Bosted: Tåsen

Barn: Petra (16)

Se mer

– Ting kan ikke stå i uorden! Jeg har rett og slett en slags OCD (Obsessive compulsive disorder red.anm.), i alle fall «light». Det har datteren min arvet, og av og til må vi roe oss litt ned.

– Vi har blitt enige om at leve-rot er lov. Vi må ikke restaurere sofaen hver kveld når vi går og legger oss. Putene kan ligge litt rotete. Men det er faktisk sånn at det nesten gjør litt vondt hvis jeg går i trappa opp til soverommet og vet at sofaen er litt rotete, erkjenner hun.

Å flytte inn på Steinsjøen gård – med ni andre deltagere, kuer, katter, hester og geiter – under innspillingen av «Farmen kjendis» i fjor sommer, satte skuespillerens «OCD» på en enorm prøve.

– Det var jo et mareritt, for der inne nyttet det ikke å holde rent. Det var klær og regntøy overalt. Det så ikke ut. Jeg prøvde å rydde, men tenkte: «Du kan ikke gå og brette sammen andre sine klær. Det er jo bare irriterende». Det var så mye kumøkk og dritt som ble tråkket rett inn i huset og videre inn i sengene. Det må jo kostes! Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg kostet det huset og spylte den trappa.

Etter hvert som ukene gikk inne på gården, følte Marit mer og mer på aldersforskjellen mellom henne og flere av de andre deltagerne. Hun husker at det skjedde et skifte der det ble mindre latter og glede.

Hun merket at enkelte ignorerte henne, og fikk følelsen av at de ville ha henne ut. Marit følte seg utenfor i gruppen, og er overrasket over hvor mye det gikk innpå henne.

– Det er litt rart å se det på TV nå i ettertid. Inne på gården sa Trond Moi til meg: «Kan du ikke bare drite i de unge? Ikke tenk på at de er en klikk». I dag forundrer jeg meg over at jeg ble så satt ut av det.

– Det er en eller annen usikkerhet i meg som gjør at når jeg blir sensitiv på at det er noen som ikke liker meg, så detter jeg helt ut og mister fokus. Det klarer jeg ikke, og blir fryktelig ulykkelig av det, sier hun, og legger til at hun heldigvis også hadde nære og trygge relasjoner der inne – spesielt med Trond Moi (53) og Malin Nesvoll (33).

Les også: (+) Drømmejobben ble et mareritt, sjefen hadde ingen grenser

<b>FARMEN KJENDIS:</b> – Jeg hadde trodd at vi skulle kose oss mye mer. At vi skulle hoppe i høyet, sitte på låven og le og sånn. Jeg hadde en sånn romantisk tanke om hvordan det ville bli, men det ble ikke sånn. Vi hadde det gøy, men det var ekstremt hardt, sier Marit om «Farmen kjendis».
FARMEN KJENDIS: – Jeg hadde trodd at vi skulle kose oss mye mer. At vi skulle hoppe i høyet, sitte på låven og le og sånn. Jeg hadde en sånn romantisk tanke om hvordan det ville bli, men det ble ikke sånn. Vi hadde det gøy, men det var ekstremt hardt, sier Marit om «Farmen kjendis». Foto: TV 2

Røk ut av «Farmen kjendis»

Etter å ha bli valgt som førstekjempe den fjerde uka i «Farmen kjendis», tapte Marit tvekampen mot Ingrid Vik Lysne (31).

– Det var en lettelse å dra fra gården. På det tidspunktet var jeg veldig ferdig, forteller Marit.

Skuespilleren dro likevel videre til «Torpet», og bare to dager senere kom hun tilbake på «Farmen»-gården for å kjempe seg til en plass i den store finalen. Men etter en uheldig episode med kjendiskokk Trond Moi, valgte hun til slutt å trekke seg fra konkurransen.

– Vi har skværet opp i det nå, men Trond trodde at jeg hadde fortalt videre noe som han hadde sagt til meg i all fortrolighet. Det vet jeg at jeg ikke gjorde. Jeg fortalte noe til jentene som jeg hadde hørt på kjøkkenet, for vi var bare tre jenter igjen – og vi følte oss truet. Men det ble veldig sårt.

– På det tidspunktet tror jeg at Trond var så sliten at han var helt på felgen. Det er klart at det ofte er de nærmeste som får det, og vi var jo bestevenner inne på gården. Han tenkte kanskje at han kunne ta det ut overfor meg, at jeg ville tåle det. Men det klarte jeg ikke. Derfor valgte jeg heller å trekke meg, sier hun.

Da Marit kom hjem til Oslo etter TV-innspillingen, var datteren på sommerferie med sin far i Nord-Norge. Hjemme alene, telte hun ned dagene til hun kunne sette seg på flyet nordover, og hun slet med å finne seg til rette i det moderne hverdagslivet.

– Jeg fikk en reaksjon da jeg kom hjem fra «Farmen». Jeg var litt «mørkredd» og tenkte: «Tør jeg å snakke med folk?». Jeg følte meg rar og måtte rydde opp i hodet. Jeg snakket med produksjonen og fikk en fin debrifing med psykologene, sier hun.

Les også: Programleder Tiril Sjåstad Christiansen (27): – Glemmer at jeg er gravid

<b>                                    KREVENDE:</b> Marit følte seg etter hvert utenfor inne på «Farmen»-gården. – Jeg husker helt konkret når det begynte å skje en ignorering. Jeg ble ikke møtt av den «high fiven» som før, for eksempel. Det er ingen god følelse. Da blir man veldig paranoid. Der skulle jeg nok vært mer voksen og tenkt: «Slapp av, folkens. Jeg er ikke her for å vinne, så ikke vær redd for meg», sier hun.
KREVENDE: Marit følte seg etter hvert utenfor inne på «Farmen»-gården. – Jeg husker helt konkret når det begynte å skje en ignorering. Jeg ble ikke møtt av den «high fiven» som før, for eksempel. Det er ingen god følelse. Da blir man veldig paranoid. Der skulle jeg nok vært mer voksen og tenkt: «Slapp av, folkens. Jeg er ikke her for å vinne, så ikke vær redd for meg», sier hun. Foto: Morten Bendiksen

Gikk ned seks kilo

De intense ukene inne på gården hadde også gjort et synlig utslag på kroppen.

– Jeg gikk ned seks kilo under «Farmen kjendis»-innspillingen, så jeg spiste meg opp da jeg kom hjem. Det var overraskende at jeg hadde blitt såpass mye tynnere, for vi hadde ikke noe vekt på gården. Jeg kjente bare at det gikk lettere å få på klærne, smiler hun.

– Hvordan var det å være borte fra datteren din?

– Jeg tror jeg hadde godt av å trene meg på å være borte fra henne. Det gikk plutselig opp for meg den dagen hun fylte 13 at: «Oi! Hun har visst tenkt til å bli stor og flytte fra meg en dag». Det er rart å tenke på.

<b>DATTEREN PETRA:</b> Under oppholdet på «Farmen»-gården var Marit borte fra datteren Petra i flere uker. – Det rareste var at vi ikke fikk ha noe telefonkontakt. Jeg har jo vært borte fra henne før, men absolutt ikke mye. Vi er veldig nære. I løpet av hennes liv har jeg takket nei til mye turnévirksomhet, som gjør at man må være lenge borte, sier Marit.
DATTEREN PETRA: Under oppholdet på «Farmen»-gården var Marit borte fra datteren Petra i flere uker. – Det rareste var at vi ikke fikk ha noe telefonkontakt. Jeg har jo vært borte fra henne før, men absolutt ikke mye. Vi er veldig nære. I løpet av hennes liv har jeg takket nei til mye turnévirksomhet, som gjør at man må være lenge borte, sier Marit. Foto: Privat

– Når barnet er tre, fem eller åtte føles det liksom så uendelig lenge til. Da tenkte jeg at jeg sikkert kom til å være klar for det, for mye av barnetida er jo også slitsom og krever mye jobb. Men så kommer det plutselig veldig brått på. «Ups, nå begynner hun på videregående. Hva skjer?». Til sommeren blir hun 17 år, og jeg gruer meg til hun skal flytte ut, erkjenner hun.

Marit hadde jobbet som skuespiller i nærmere 15 år da hun ble mor i 2006.

– Jeg var 40 år, og det endret livet totalt. Da Petra ble født var det noe som slapp og noe som kom inn. Jeg er skuespiller og må være mye fremme i bildet. Man er på en scene eller et lerret. Men det er ikke dermed sagt at jeg har en trygghet på selvbildet.

– Jeg har styret mye med komplekser, og i det ligger det en selvopptatthet – for man blir veldig selvfokusert når man skal stå på scenen og være synlig. Men da Petra kom var det akkurat som om alt snudde, og det var så godt å slippe det. Jeg kunne glemme meg selv og legge bort det slitsomme selvstyret, sier hun ærlig.

Les også: (+) Anne var bare åtte år da hun måtte ta seg av økonomien hjemme: – Mamma hadde ikke peiling på penger

Skuespiller i 30 år

I år er det 30 år siden Marit gikk ut av Teaterhøgskolen, og i løpet av de tre tiårene har hun gjort seg bemerket i filmer som «37 ½» og «Evas øye», TV-serier som «Nr 13», «Himmelblå» og «Sara og Selma» – i tillegg til utallige oppsetninger på teaterscenen.

– Jeg kan ikke fatte og begripe at det er 30 år siden jeg begynte som skuespiller. Noen ganger må jeg ta meg litt sammen og tenke over hvor utrolig heldig jeg har vært. Jeg vet at det er tusenvis av skuespillere rundt omkring i verden som aldri får lov til å jobbe med yrket sitt. De må jobbe på kafé eller omskolere seg. Jeg har fått gjort helt utrolig mye, sier hun.

<b>JUBILEUM:</b> I år er det 30 år siden Marit gikk ut fra Teaterhøgskolen. – Jeg er vokst opp i pinsebevegelsen, så i min familie var det enormt mye sang og musikk. Det er jo veldig karismatisk, så det var jo et skuespill hele greia. Jeg var tidlig på scenen, og var vel en type klovne-urokråke som kunne få folk til å le. Men det var nok ingen som tenkte at jeg skulle drive med dette profesjonelt, sier hun.
JUBILEUM: I år er det 30 år siden Marit gikk ut fra Teaterhøgskolen. – Jeg er vokst opp i pinsebevegelsen, så i min familie var det enormt mye sang og musikk. Det er jo veldig karismatisk, så det var jo et skuespill hele greia. Jeg var tidlig på scenen, og var vel en type klovne-urokråke som kunne få folk til å le. Men det var nok ingen som tenkte at jeg skulle drive med dette profesjonelt, sier hun. Foto: Morten Bendiksen

Det var gjennom komiserien «Nr 13» at det norske folk først begynte å kjenne igjen Marit på gata. I den legendariske NRK-serien spilte hun blant annet mot Geir Kvarme, Brit Elisabeth Haagensli, Helge Reiss – og ikke minst Aud Schønemann.

– For litt siden fikk jeg vite at «Nr 13» er lagt ut på NRKs strømmetjenester. Jeg tenkte: «Er det sant? Det må jeg vise datteren min». Det var altså så sykt rart å se. Jeg er så ung der, og 20 kilo tynnere!

– Jeg ble skikkelig rørt av å se serien igjen. Aud var så skjønn, et utrolig nydelig eventyr å få jobbe med. Det fantes ikke nykker. Aldri! Hun var veldig jordnær, varm og snill. Som en trygg bestemor, minnes Marit.

<b>            30 ÅR SOM SKUESPILLER:</b> Marit er blant annet kjent for serier som «Nr. 13» på NRK og «Sara og Selma» TV 2. I tillegg til mange store teateroppsetninger, som «Jeppe på Bjerget» på Nationaltheatret i 2004. 
30 ÅR SOM SKUESPILLER: Marit er blant annet kjent for serier som «Nr. 13» på NRK og «Sara og Selma» TV 2. I tillegg til mange store teateroppsetninger, som «Jeppe på Bjerget» på Nationaltheatret i 2004.  Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Marit har jobbet med – og møtt – mange storheter opp gjennom karrieren. Men lite slår den celebre opptredenen hun gjorde på det kongelige slott i 2001. Som en av fire skuespillere var Marit nemlig bestilt som kunstnerisk innslag under bryllupsfesten til Haakon og Mette-Marit.

– Dette var da alle kameraene var slått av. Vi skulle inn i den store ballsalen, full av konger og dronninger fra hele Europa. Jeg hadde 38 i feber og var virkelig syk, men jeg kunne ikke la være å gå på jobb.

– Febersyk som bare det, smøg jeg meg forbi daværende prins Charles for å opptre for brudeparet. Det var så rart å stå på det podiet og se ut over havet av kongelige. Til slutt skulle vi gå mot kronprinsparet og kaste roseblader på dem. Da tror jeg de var litt rørt, for jeg så at Mette-Marit tørket en liten tåre, smiler skuespilleren.

Les også: Stolt Mette-Marit om Ingrid Alexandra: – Det var så nydelig

<b>            KONGELIG MØTE:</b> Da Marit opptrådte på Slottet under kronprinsbryllupet i 2001, snek hun seg forbi daværende prins Charles. Her er britenes konge og fyrst Albert av Monaco sammen i bryllupet i Oslo.
KONGELIG MØTE: Da Marit opptrådte på Slottet under kronprinsbryllupet i 2001, snek hun seg forbi daværende prins Charles. Her er britenes konge og fyrst Albert av Monaco sammen i bryllupet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Drømmer om nye utfordringer

Før opptredenen ventet Marit og kollegene inne i den store spisesalen på Slottet, der de kongelige nettopp hadde spist og kost seg under middagen.

– Vi var helt bedøvet at synet, og tenkte: «Er det mulig?». Det lå blomsterdekorasjoner ut over bordene som var så vanvittig flotte. Det var blomster for hundretusener av kroner fordelt rundt på bordene. Vi tenkte: «Skal de bare hive dette?». Så vi tok en liten kvist hver som en suvenir, avslører hun.

–Har du den fortsatt?

– Nei, ikke den kvisten. Vi fikk ikke noe honorar for dette. Vi ble bestilt, men fikk ingen lønn. Men vi fikk et lite, lyseblått askebeger med teksten «Det kongelige bryllup». Det har jeg stående ennå, til minne om en helt spesiell opplevelse.

Etter 30 år som skuespiller, drømmer Marit nå om helt nye utfordringer.

– Jeg har spilt veldig mange gale nabokjerringer. Sprø kvinnetyper som kanskje er litt endimensjonale. Fordi jeg har det lille komiske, blir jeg fort satt i bås. I «Neste sommer» spiller jeg en sprø mor og i «Farfar» spiller jeg en sprø nabo. Nå kjenner jeg at jeg kanskje har gjort det nok.

– Komedie er faktisk noe av det vanskeligste man gjør, men jeg har noe annet inni meg også. Jeg liker godt ting som berører litt dypere. Jeg driver og skriver litt, så jeg drømmer om å gi meg selv ordentlig tid og fokus til å fortsette og skrive. For vi jenter må jo skrive selv, og ikke bare sitte og vente på at guttene skal skrive historier for oss. Nå er jeg voksen nok til å fortelle historien selv, smiler den erfarne skuespilleren.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2023, og sist oppdatert 08/02 2023.

Les også