Linn Stokke 60 år

Linn Stokke 60 år: Har spist plantebasert halve livet

Linn Stokke feirer 60 år og lanserer ny kosmetikkserie sammen med datteren. Den miljøbevisste jubilanten har sterke meninger om fremtiden.

FYLLER 60 ÅR: Spreke Linn Stokke strortrives hjemme på Nesøya, hvor hun har fantastisk utsikt over Oslofjorden.
FYLLER 60 ÅR: Spreke Linn Stokke strortrives hjemme på Nesøya, hvor hun har fantastisk utsikt over Oslofjorden. Foto: Svein Brimi.
Sist oppdatert

– Jeg har nesten ikke hatt tid til å tenke over at jeg fyller 60, for jeg er så opptatt med alle prosjektene mine. Det føles litt sånn: «Oi, jeg blir visst 60». Jeg føler egentlig ikke så mye rundt det, bortsett fra at jeg er innmari glad for å være her i livet – og for å få bidra, smiler Linn Stokke.

Vi møter henne hjemme på Nesøya i Asker. Hagen bugner av grønnsaker, som den tidligere skuespilleren selv har dyrket frem. Fra det hvite trehuset er det utsikt over den speilblanke Oslofjorden som glitrer i morgensol.

– Er det ikke vakkert her? Jeg falt for denne utsikten med en gang jeg så den, stråler Linn, før hun blir mer alvorlig.

– Selv om det er en nydelig dag, er det er jo spesielt at det er 25 grader og sol så sent i august, sier hun, og sikter til den globale oppvarmingen verden står overfor.

Miljøforkjemperen Linn Stokke

Linn har hatt mange merkelapper i norsk offentlighet siden hun debuterte på Nationaltheatret allerede som 14-åring. Hun gikk fra «skuespiller» til «finansfrue» da hun giftet seg med forretningsmannen Atle Brynestad i 1990. Senere ble hun «businesskvinne», «yogalærer», «veganer» og «terapeut». I dag er «miljøforkjemper» kanskje den mest passende merkelappen.

Les også: Thorbjørn Harrs dramatiske opplevelse under eldstesønnens fødsel

Linn Stokke avbildet i sofaen hjemme på Nesøya.
Linn Stokke avbildet i sofaen hjemme på Nesøya. Foto: Svein Brimi, Her og Nå

– Det er svært urovekkende å se den retningen jorden vår går i. Nå må vi alle sammen jobbe for å snu det. Med alt fra hva vi gjør av enkle ting hjemme til hvordan vi kan bruke den stemmen vi har til å påvirke og vekke bevisstheten rundt miljøproblemene. Vi må våkne! Vi må gjøre de endringene som skal til, sier hun engasjert.

Dagen etter at FNs klimapanel slapp første del av en massiv rapport, der de slo full alarm om klimaendringene, lanserte Linn og datteren Sine (26) sitt bidrag i kampen for miljøet. I to år har de utviklet kosmetikk-serien Elm – etter at de oppdaget at de selv brukte såper og sjampoer som de mener er skadelig både for helsen og for miljøet.

– Alt vi skyller av oss ender dessverre i havet – som står for kanskje så mye som 80 prosent av oksygenproduksjonen til planeten vår. Å endre såpen vi bruker er håndterbart for de fleste, og vil kunne bidra enormt globalt. To år senere er vi nå ute med Elm organics-serien, som har de aller beste sertifiseringene, er produsert i Frankrike og er fri for mikroplast, forteller Linn.

Tar miljøbevisste valg

Hun er glad for at datteren, som hun jobber sammen med, har det samme sterke engasjementet som hun selv har hatt opp gjennom livet.

– Jeg kjenner meg veldig igjen i henne. Vi har et veldig bra samarbeid. Vi er «on fire». Begge har mye humor, så vi ler mye. Det har vi alltid gjort. Sine har stort pågangsmot, og jeg er også produktiv. Jeg tror at årsaken til at vi faktisk har fått til dette, er at vi produserer noe hver dag. Det er lett å ha vyer og ønsker, men det er handling som gjør at man kan bygge en endring – stein for stein, dag for dag – som vi sammen har gjort med Elm organics, smiler Linn.

LAGER KOSMETIKK: Sammen med datteren Sine, har Linn Stokke lansert kosmetikkmerket Elm.
LAGER KOSMETIKK: Sammen med datteren Sine, har Linn Stokke lansert kosmetikkmerket Elm. Foto: Svein Brimi, Her og Nå

Les også: Anna-Lisa reddet livet i siste liten

Når man oppfordrer andre til å ta miljøbevisste valg, er det lett for at ens eget liv blitt gransket i sømmene. Linn og ektemannen Atle har i årevis vært en del av Norges finanselite, ettersom han eier store bedrifter som cruiseselskap, Hadeland Glassverk, Christiania Glasmagasin og Porsgrunds Porselænsfabrik. Hun har forståelse for at enkelte kan sette spørsmålstegn ved hvor miljøvennlig det er å drive store bedrifter.

– Hadeland Glassverk bruker kun norsk elektrisitet i produksjonen. Og alle de andre virksomhetene jobber for fullt med nødvendige endringer for et bedre klima, forklarer Linn – som er mor til barna Frikk (36), Mikkel (33), Bendik (31) og Sine (26).

– Jeg opplever at vi som familie er veldig privilegerte og heldige, men at vi også lever jordnært og enkelt. Det er viktig at vi alle kan hjelpe hverandre å bli mer miljøbevisste. Jeg får innspill fra familien, og jeg tenker ofte på hva jeg kan gjøre for å bli bedre – og å ta bedre valg. Det er potensial i de fleste hjem, sier hun.

Spist plantebasert halve livet

Linn, som har levd på et plantebasert kosthold i 30 år, ga for tre år siden ut boken «Mat for livet, helsen og jorden vår» sammen med datteren Sine. Tre tiår med plantebasert kosthold og 25 år med yoga har gjort Linn godt. Med sitt ungdommelige og friske utseende er det nesten ikke til å tro at hun i september fyller 60 år.

– Hvordan ser du tilbake på livet ditt i dag?

– Jeg pleier ikke å se tilbake så mye. Er mer opptatt av å ha min oppmerksomhet her jeg er nå. Men når jeg først skal gjøre det, tenker jeg at jeg har levd et liv med mange farger.

LEVER SUNT: Linn Stokke har valgt en plantebasert livsstil.
LEVER SUNT: Linn Stokke har valgt en plantebasert livsstil. Foto: Svein Brimi, Her og Nå

Linn er datter av skuespillerne Tor Stokke og Ingebjørg Sem Stokke, og teatret og berømtheter som Per Aabel og Wenche Foss var en naturlig del av oppveksten i Oslo.

– Det lå i kortene at jeg skulle opptre. Jeg sang broren min i senk hver kveld, for jeg elsket å synge. Jeg lå der inne på barnerommet og sang og sang. «Få henne til å stoppe», ropte broren min. Jeg ville bli «syngedame», som jeg kalte det. Og så fikk jeg muligheten til å prøvespille på Nationaltheatret da jeg var 14 år. Det var det som startet det, for da fikk jeg plutselig hovedrollen i «Ballerina». Det tok helt av, og var kjempeoverraskende for meg, forteller hun.

Da Stokke ble superstjerne

I 1979 ble Linn superstjerne i Norge, da hun spilte datteren til Henki Kolstad og Ingerid Vardund i NRKs enormt populære komiserie «Hjemme hos oss».

– Vi skulle lage ni episoder, og det hadde aldri vært spilt inn så mange episoder av noe på norsk TV før. I dag kan jo serier fort gå i 150 episoder eller noe sånt, men den gangen var det sånn: «Wow! Ni episoder». Det var veldig mye latter og moro da vi jobbet med serien, og den gikk jo rett til værs.

Linn avbrøt planen om å bli ballettdanser da Toralv Maurstad tilbød henne fast jobb ved Nationaltheatret i 1979. Etter å ha spilt en rekke store roller sammen med landets største teaterstjerner, tok hun 20 år senere valget om å legge skuespillerkarrieren på hylla.

– Jeg kjente at det var en viktig avgjørelse, for det er jo ingen som sier opp på Nationaltheatret. Samtidig hadde jeg fått spilt så mange gode roller og var så utrolig glad for den tiden jeg hadde hatt der. Det var helt fenomenalt. Men det føltes bare riktig å slutte. Når du lukker en dør, åpner det seg nye. Jeg var veldig nysgjerrig på det som kunne komme av nye muligheter, forklarer hun.

Bygde opp kultursenter

Etter at hun ga seg som skuespiller, bygde Linn opp et kultursenter på ærverdige Steninge slott i Sverige, som hun også bli tildelt Stockholms kulturpris for.

Hun tok utdannelse innen ernæring i USA, har ti år bak seg innen psykoterapi med spesialisering i traumeterapi, har gitt ut to bøker, holder foredrag, underviser i yoga – og jobber i dag hardt for å kunne endre verden – i alle fall litt – med de nye Elm organics-produktene.

– Hvordan har du klart å sjonglere så mange ulike prosjekter samtidig?

– Det tror jeg er fordi jeg hele tiden vender tilbake til meg selv gjennom å gi meg selv tid til pusterom, nærvær og lange turer i naturen. Å ha en god relasjon med seg selv er selve utgangspunktet for tilgang til kapasitet og livsmestring forklarer hun.

– Jeg håper jeg kan dele erfaring og kunnskap som inspirerer til gode valg i hverdagen. For både oss og planeten vår.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Her og Nå nr 39 2021

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2021, og sist oppdatert 21/11 2021.

Les også