Anna-Lisa fra «Stjernekamp» var døden nær

Anna Lisa var døden nær: – Jeg hadde englevakt

10 år har gått siden Anna-Lisa våknet til et branninferno. Minutter før hun ble slukt av flammene, kom hun til bevissthet på mirakuløst vis.

I FLAMMEHAV: Anna-Lisa Kumoji var 21 år gammel da hun holdt på å miste livet i en dramatisk brann. Hun ble alvorlig røykforgiftet og brukte lang tid på å komme seg på bena igjen.
I FLAMMEHAV: Anna-Lisa Kumoji var 21 år gammel da hun holdt på å miste livet i en dramatisk brann. Hun ble alvorlig røykforgiftet og brukte lang tid på å komme seg på bena igjen. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Etter brannen fortalte brannkonstabelen at om det hadde gått to minutter til, hadde flammene slukt meg. Jeg er ikke i tvil om at noen holdt en hånd over meg den dagen. Jeg hadde englevakt, forteller Anna-Lisa Kumoji (31) med et takknemlig
smil.

Denne høsten har Anna-Lisa tatt TV-seerne med storm. Med sin tilstedeværelse og kraftfulle stemme seilte Asker-jenta opp som publikumsfavoritt etter første «Stjernekamp»-sending.

Men det er ingen selvfølge at hun står på scenen og lever ut artistdrømmen. Bak det strålende smilet gjemmer det seg en dramatisk historie. I 2011 kunne det gått riktig galt med den livsglade artisten.

Traumatisk opplevelse

– Mamma hadde dratt for å handle og jeg var alene i leiligheten vår i Asker da det begynte å brenne. Selv lå jeg bevisstløs på sengen og ante ikke hva som foregikk rundt meg, forteller Anna-Lisa om de dramatiske minuttene.

<b>NÆRE BÅND:</b> Med en far fra Ghana og mor fra Bodø og etter hvert lillesøsteren Akuvi, har Anna-Lisa vokst opp i et spirituelt og kreativt hjem.
NÆRE BÅND: Med en far fra Ghana og mor fra Bodø og etter hvert lillesøsteren Akuvi, har Anna-Lisa vokst opp i et spirituelt og kreativt hjem. Foto: Privat

Vinduene eksploderte og brannalarmen ljomet i den overtente stuen. Men Anna-Lisa fikk ikke med seg noe av infernoet som beveget seg i rasende tempo i retning sengen hun lå på i motsatt ende av leiligheten.

– Jeg kjente hverken lukten av den tykke røyken, varmen fra flammene eller hørte den øredøvende lyden av brannvarslerne. Alle sansene mine var borte, noe som indikerte at jeg var havnet i en komatøs tilstand. Men i det øyeblikket en av naboene våre ropte navnet mitt, så reagerte jeg. Det dukket først opp som et rop i det fjerne: «Anna-Lisa!».

– Det skal jo egentlig ikke være mulig, men da var det som om jeg greide å rykke meg ut av tilstanden jeg var i og reiste meg forvirret opp i senga.

Anna-Lisa prøvde å trekke pusten, men det kom ingen luft. Det brant i lungene og den intense heten satte Anna-Lisa i alarmmodus.

TAKKNEMLIG: Bare 31 år gammel har Anna-Lisa møtt på mye motgang. Likevel greier hun å fokusere på det positive, og hun har aldri vært i tvil om at hun skulle greie å reise seg igjen.
TAKKNEMLIG: Bare 31 år gammel har Anna-Lisa møtt på mye motgang. Likevel greier hun å fokusere på det positive, og hun har aldri vært i tvil om at hun skulle greie å reise seg igjen. Foto: Svein Brimi

Veggene rundt henne sto i flammer, men selv satt hun helt urørlig på senga. Instinktene tok overhånd. Hennes eneste håp var å få åpnet vinduet.

Les også: Sjokkert over Lilli Bendriss' rutine: – Gjør du dette hver dag?

– Det siste jeg husker, er at jeg knotet og slet med å få opp vinduet. I neste øyeblikk lå jeg nede på gresset og ante ikke hvor jeg var, hva klokka var eller hva som skjedde. Jeg så kaoset rundt meg, men hørte ikke en lyd. Jeg forsvant inn og ut av bevissthet.

Frustrasjon, adrenalin, frykt og sinne fikk henne opp på bena igjen. På et øyeblikk virvlet alle følelsene opp i kroppen.

Var mammaen fanget i flammene? Og søsteren, var hun hjemme? Hun fikk bekreftet at begge var i sikkerhet. Hun ble borte igjen og våknet opp på sykehuset.

Sterkt preget

– Jeg slapp unna utvendige brannskader, men jeg hadde fått en svært alvorlig grad av røykforgiftning. Det var arr på lungene mine fra de brennende partikler som hadde festet seg, jeg hadde så mye kullos i blodet at blodet mitt måtte renses, og alle organene mine var forgiftet av røyken. Det tok meg lang tid og hardt arbeid å komme meg på bena igjen, forteller Anna-Lisa med alvor i stemmen.

– I tiden etterpå hadde jeg kronisk migrene, på et tidspunkt forsvant stemmen, og jeg kunne ikke gå opp en trapp uten å bli fullstendig utmattet. Men for meg var det aldri aktuelt at det skulle ødelegge for min drøm om å begynne på artistutdannelsen ved Bårdar Akademiet. I ett år jobbet jeg beinhardt for å komme tilbake.

21 år gamle Anne-Lisa jogget hver dag, dro til fysioterapeut, logoped og fikk bearbeidet opplevelsen hos en traumepsykolog. Det målbevisste arbeidet, ga resultater.

Året etter kom hun inn på Bårdar Akademiet – og realiserte med det drømmen hun hadde båret på siden barndommen.

I dag gjennomsyrer takknemligheten over livet alle deler av hennes personlighet. Den traumatiske opplevelsen for ti år siden føyet seg i rekken av hendelser som har gitt henne en forsterket tro på at det er noen som våker over henne.

– Uansett hva du står overfor – bare ha litt tro! Stå på, ikke gi deg. Det er opp til deg selv om du velger en offerrolle eller om du reiser deg igjen. Prøv å ta tak i det positive og se etter mulighetene, forteller Anna-Lisa med glødende blikk.

NYTT LIV: Etter deltagelsen i «Stjernekamp» har Anna-Lisa opplevd en enorm interesse rundt henne som artist og privatperson. Hun synes fortsatt det er en uvant situasjon å befinne seg i.
NYTT LIV: Etter deltagelsen i «Stjernekamp» har Anna-Lisa opplevd en enorm interesse rundt henne som artist og privatperson. Hun synes fortsatt det er en uvant situasjon å befinne seg i. Foto: Svein Brimi

Les også: Mina Hadjian: – Da Henry ble født, skjedde det noe med meg

31-åringen vet hva hun snakker om. Anna-Lisa har møtt mye motgang gjennom sitt unge liv. I den sårbare overgangen fra barn til voksen, var hun vitne til livstruende sykdom hos en av sine aller nærmeste. I nærmere ett tiår pustet døden den lille familien i nakken. Det er en påkjenning som har satt dype spor.

– Det har skjedd mye i livet mitt som har preget det mennesket jeg har blitt i dag. Jeg vet at livet er skjørt. Det har i sin tur ført til at jeg ikke tar noen ting for gitt.

Hver gang Anna-Lisa har møtt motgang, har hun reist seg igjen. Sterkere i seg selv og i sin tro.

– Alt som skjer med deg, er lærdom. Du kan komme deg gjennom hva som helst om du bare har tillit til at noen passer på deg.

<b>ERFAREN: </b>Anna-Lisa har allerede en lang, musikalsk karriere, blant annet som korist og musikalartist. Først det siste året har hun våget å satse på en karriere som soloartist.
ERFAREN: Anna-Lisa har allerede en lang, musikalsk karriere, blant annet som korist og musikalartist. Først det siste året har hun våget å satse på en karriere som soloartist. Foto: NRK

Sjokk-exit

Derfor er hun heller ikke i tvil om at hun skal reise seg også denne gangen. Anna-Lisa tronet på toppen av bookmaker-listene og ble lovpriset av kritikerne.

Likevel endte hun opp med færrest stemmer da det var duket for country-tema i «Stjernekamp».

I stedet for å dvele over sjokk-exiten, sitter hun igjen med en takknemlighet overfor det hun har fått være en del av.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke fikk vist frem enda flere sider av meg selv. Men samtidig sitter jeg igjen med en enorm takknemlighet for å ha fått denne muligheten, at jeg har blitt valgt ut til å være med på dette som en del av «stjernene».

– Jeg har lært så utrolig mye på kort tid, både om bransjen, faget og meg selv. Lærdom jeg kommer til å ta med meg videre i karrieren min, forteller artisten med et varmt smil.

Les også (+): I 15 år hadde Ingvild følelsen av å leve på en rosenrød sky. Men ektemannen skjulte en mørk hemmelighet

<b>SJOKK-EXIT:</b> Allerede i første program seilte Anna-Lisa opp som favoritt i «Stjernekamp», og hun trillet til sekser på terningen. Halvveis i sesongen måtte hun likevel takke for seg. 
SJOKK-EXIT: Allerede i første program seilte Anna-Lisa opp som favoritt i «Stjernekamp», og hun trillet til sekser på terningen. Halvveis i sesongen måtte hun likevel takke for seg.  Foto: NRK

– Jeg er i gang med et nytt kapittel i livet mitt. Jeg er ikke lenger hun som man ikke helt vet hvor man har fra. Jeg er Anna-Lisa, og jeg gleder meg til å dele mer av meg selv og min kreativitet! Sier Anna-Lisa.

Det blir alt annet enn stille fra den kanten i tiden som kommer. Nå vil alle ha en bit av Drammen-jenta, og oppdragene står i kø.

– Det er så mye gøy som skjer nå! Jeg Jeg skal blant annet spille rollen Anita i «West Side Story», Tante Dani i NRK-serien «Familien Lykke» hvor jeg spiller mot blant andre Kevin Vågenes, jeg medvirker i «Den Du Veit» og «Kåss til kvelds».

– Så slipper jeg min første EP og skal holde konsert! Neste år står også nye musikaler for tur, forteller hun hemmelighetsfullt …

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2021.

Les også