THORBJØRN HARR

Thorbjørn så selv at noe var galt før fødselen – men så fikk han og kona en veldig god julegave

Skuespiller Thorbjørn Harr (47) om tilværelsen som tenåringsforelder og dramatikken før den eldste sønnen ble født.

<b>FAMILIEMANN:</b> Thorbjørn Harr sammen med kona Tai Victoria Grung, sønnene Elias og Elliot og datteren Henny under filmpremieren på «Tre nøtter til Askepott» på Colosseum kino i Oslo i starten av november 2021.
FAMILIEMANN: Thorbjørn Harr sammen med kona Tai Victoria Grung, sønnene Elias og Elliot og datteren Henny under filmpremieren på «Tre nøtter til Askepott» på Colosseum kino i Oslo i starten av november 2021. Foto: MORTEN BENDIKSEN
Sist oppdatert

– Jeg ble så overrasket over at jeg ikke satte meg selv høyere. Det er jo ikke noe krise, men jeg svarte fem, sier Thorbjørn Harr i Kamille-podkasten Summa Summarum, på spørsmål om hvor på lykkeskalaen han befinner seg denne dagen.

Det var i forbindelse med et korona-skjema som Folkehelseinstituttet hadde sendt ut at han også skulle svare på hvordan han rangerte seg på en lykkeskala fra 1 til 10.

– Jeg pleier jo å være mer fornøyd enn det, sier han til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Psykologen kan opplyse om at 40-årene kan være tøffe for mange, på grunn av krav på jobb, hjemmeboende barn som krever sitt, samt at noen får eldre foreldre som må følges opp.

Thorbjørn Harr (47)

Skuespiller og musiker

Gift med arkitekt Tai Victoria Grung, sammen har de tre barn

Begynte på Nationaltheatret etter han gikk ut av Teaterhøgskolen.

Filmdebuterte i «Mot Moskva» i 2003 og er senere kjent fra blant annet «Mars & Venus», «Birkebeinerne» og «Tunnelen».

Har spilt i tv-serien Vikings, og er nå aktuell i filmen «Tre nøtter til Askepott»

Og at det å være 47 år, som Thorbjørn er nå, har vist seg å være det aller tøffeste året for mange.

Tenåringsforelder

Det kjenner Thorbjørn Harr seg igjen i.

– For min del er det nok en liten dipp i forbindelse med at man blir tenåringsforelder. Det har vært masse jobb, men man har fått masse kjærlighet igjen fra barna. Nå er det masse jobb, men ingenting igjen fra barna.

– De er null interessert i å være sammen med meg, og jeg får ingenting igjen. Det er ikke til å tro hvor lite som kommer tilbake, ler Thorbjørn.

Sammen med arkitekt-kona Tai Victoria Grung har han sønnene Elias og Elliot, og datteren Henny. De to har vært sammen i en årrekke, og lever et stabilt familieliv sammen. Til tross for at det nå har vært et litt traust år, er 47-åringen stort sett fornøyd med tingenes tilstand:

– Jeg har jo ikke noe å klage på. Jeg har det veldig fint. Nylig dro jeg og kona på en tur til Paris, og da var jeg veldig høyt på lykkeskalaen. Og jeg er heldig som elsker jobben min, sier han.

Les også: (+) Da skolen ringte, fikk vi sjokk

Meninger om skilsmisse

I podkasten forteller Thorbjørn om en fin oppvekst i Oslo. Foreldrene ble skilt da han var seks år. Han husker ikke så mye av dette i dag.

– Jeg sier til folk som vurdere å skille seg – gjør det så fort du kan. For jo yngre barna er jo mer sier de «ok, det er sånn det er». Jeg kan ikke huske at jeg satte noe spørsmålstegn ved det, forteller Thorbjørn.

Han er allikevel tydelig på at skilsmisse kan være en stor sorg for barna, og nettopp derfor er hans tips å skille seg mens barna er små.

– Det er noen ganger jeg tenker «herregud, dere må bare gå fra hverandre» om. For det er dette livet vi har, det går ikke an leve sånn!

På spørsmål om barndommen har påvirket han i denne sammenhengen, om han selv jobber for å ikke bli en del av skilsmissestatistikken, svarer han:

– Nå er jeg veldig heldig, for de tankene ikke er hos meg. Men hvis de hadde vært det, så er jeg ikke prinsipielt imot skilsmisse, understreker han.

Thorbjørn Harr føler seg heldig med livet han har, selv om det ikke alltid er lett. Og er tydelig på at man ikke kan ta et lykkelig ekteskap for gitt.

– Det er en jobb det og, og få det til å bli bra. Og få den ordentlige tryggheten, kjenne at dette er riktig og fint.

Foto: Story House Egmont

Les også: Fem tegn på at du er i en usunn relasjon

Noe galt med babyen

Da Thorbjørn og Tai ventet sitt første barn, viste undersøkelser at det kunne være noe galt med fosteret. Det var på den ordinære ultralyden at det viste seg at noe ikke stemte, så de ble sendt på nye undersøkelser.

Thorbjørn kunne selv se at noe var galt med babyen på ultralyden.

– Jeg spurte «skal beina være sånn?» Da ble hun som tok ultralyden så rar i ansiktet, så vi skjønte at noe ikke var som det skulle.

Paret fikk beskjed om å komme tilbake til legekontroll dagen etter.

– Da kunne de se helt tydelig at han hadde klumpfot på begge beina. Det trenger ikke å være det, men det kan være en indikasjon på at barnet også har andre skader.

Les også: «Det finnes mange Emil-er rundt omkring i Norges langstrakte land. Disse barna trenger en Alfred i livet sitt»

Den beste julegaven

Foreldrene måtte tenke seg om. Hva ville de gjøre dersom det var noe alvorlig galt med barnet, tenk om barnet ikke var levedyktig?

– Vi fikk ta fostervannsprøve og fikk svaret på den lille julaften. Det var en veldig god julegave da det viste seg at det «bare» var klumpfot, forteller Thorbjørn.

– Det synes jeg er interessant. For hvis vi ikke hadde visst om det, og han hadde blitt født med det. Det ser ikke bra ut. Hvis han hadde levd for 100 år siden hadde han ikke kunnet gå, men nå finnes det behandling for det. At det var bare dét, var en lykke. Det var en bagatell! Det som hadde blitt et problem, et sjokk og en kjempeutfordring for oss, tenkte vi nå at «det skal vi fikse».

Sønnen Elias gikk gjennom flere operasjoner som liten, men har det helt fint nå.

– Et halvt år i gips og operasjoner? Ikke noe problem! Han ble hentet av legene to timer etter fødselen, så det var jo mye styr, men vi tenkte at det var helt topp. Det er søren ikke lett å huske på ellers i livet, men det bør man: Det kunne vært så mye verre, konkluderer Harr.

Du kan høre hele Kamille-podkasten Summa Summarum her.

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2021, og sist oppdatert 22/11 2021.

Les også