Dronning Elizabeths nære relasjoner skaper problemer – igjen

Må ta avstand fra nære venner

Dronning Elizabeth må nok en gang ta et oppgjør med sine aller nærmeste. Denne gangen går det ut over sønnen prins Andrew og barnebarnet prins Harry og hans kone Meghan.

<b>DRONNING ELIZABETH:</b> Helt fra ung alder har dronning Elizabeth måttet lære å ta avstand til mennesker hun er glad i – enten fordi de har behandlet henne respektløst, laget skandaler eller oppført seg i strid med kongehusets normer.
DRONNING ELIZABETH: Helt fra ung alder har dronning Elizabeth måttet lære å ta avstand til mennesker hun er glad i – enten fordi de har behandlet henne respektløst, laget skandaler eller oppført seg i strid med kongehusets normer. Foto: Tim Rooke/Shutterstock
Sist oppdatert

Denne måneden har det vært storstilt feiring for å markere at dronning Elizabeth (96) har sittet hele 70 år på tronen. Hun er den monarken som har regjert tredje lengst gjennom verdenshistorien.

Selv om hun har opplevd mye spennende gjennom sine mange år på tronen, har perioden også vært preget av skandaler og vanskeligheter innad i familien.

Elizabeth, som er så styrt av pliktfølelsen, har derfor måttet ta avstand fra personer hun i utgangspunktet har vært veldig glad i.

Nå skjer det igjen. Hverken prins Andrew (62) eller prins Harry (37) og hertuginne Meghan (40) fikk vise seg sammen med resten av familien på balkongen på Buckingham Palace under feiringen.

Offisielt var det fordi ingen av de tre lenger hverken er kongelige høyheter eller representerer kongehuset, men ifølge britiske medier er det den dårlige publisiteten de har påført monarkiet som er den egentlige årsaken.

Flere skandaler for monarkiet

Den kanskje største skandalen har pågått over mange år og har bare utviklet seg fra vondt til verre. Prins Andrew var i mange år venn med Jeffrey Epstein, amerikaneren som var dømt for seksualforbrytelser og var under etterforskning for menneskehandel da han ble funnet død i fengsel i 2019.

Virginia Giuffre (38) har stått frem og fortalt hvordan hun ble utsatt for seksuelle overgrep av prins Andrew da hun var 17 år gammel.

Etter et famøst BBC-intervju i 2019 valgte prinsen å trekke seg fra offisielle oppdrag i «overskuelig fremtid». Tidligere i år valgte dronning Elizabeth å frata ham kongelig beskytterskap og militære titler. Han beholder tittelen prins, men får ikke lenger bruke Hans Kongelige Høyhet.

Dette har nok vært en vond avgjørelse for dronning Elizabeth, som lenge holdt en beskyttende hånd over sønnen. Særlig vanskelig har det nok vært siden det i en årrekke er blitt snakket om at Andrew alltid har vært hennes favoritt blant de fire barna …

I fjor ble prinsen saksøkt av Virginia Giuffre. Bare noen få uker før Andrew skulle forklare seg i rettssaken, kom beskjeden om at det var inngått forlik.

– Det store spørsmålet er hvorfor en prins som fortalte meg at han ikke hadde noe som helst erindring om å ha møtt denne kvinnen, skal betale henne 150 millioner kroner, sier Emily Maitlis, som intervjuet prinsen i 2019, til BBC.

Britiske medier undrer seg også over hvordan Andrew skal klare å betale disse 150 millioner kronene, og tror at det er mamma Elizabeth som blir nødt til å punge ut.

Les også: Marerittet fortsetter for dronning Elizabeth

<b>PRINS ANDREW:</b> Prins Andrew skal være Elizabeths favorittbarn. Likevel er det han som har stått for de største skandalene, og dronningen måtte gå til det skritt å frata ham alle titler. Her er mor og sønn i minnemarkeringen for prins Philip i Westminster Abbey i mars.
PRINS ANDREW: Prins Andrew skal være Elizabeths favorittbarn. Likevel er det han som har stått for de største skandalene, og dronningen måtte gå til det skritt å frata ham alle titler. Her er mor og sønn i minnemarkeringen for prins Philip i Westminster Abbey i mars. Foto: NTB

Prins Harry flyttet til USA

Et annet nært familiemedlem som har gjort livet vanskeligere for dronningen de siste årene, er barnebarnet prins Harry.

Etter at han giftet seg med hertuginne Meghan (40) i 2018, har skandalene stått i kø, og prinsen har sjokkert med sine uttalelser og handlinger.

I 2020 valgte ekteparet å si fra seg sine kongelige plikter. Så flyttet de til Meghans hjemland USA. I fjor stilte de opp til intervju med talkshowdronningen Oprah Winfrey (68). Her falt flere svært overraskende uttalelser.

Blant annet påsto Meghan at hun hadde blitt dårlig behandlet og ikke minst at det hadde falt rasistiske uttalelser innad i familien da sønnen Archie (3) ble født.

4. juni i fjor ble de også foreldre til datteren Lilibet (1), som er oppkalt etter nettopp Elizabeth.

– Dronningen er svært lei seg over angrepene prins Harry og Meghan kom med i intervjuet, og er fortvilet over at hun ikke har fått treffe sitt oldebarn Lilibet. Hennes store ønske er at de alle fire kommer til London til jubileet, forteller en kilde til Daily Mail.

Les også: (+) Sonja Henie hadde verden for siden føtter. Men slutten på karrieren ble uverdig

Harry ikke avbildet med familien

Familien var til stede i London under jubileet, og deltok på noen utvalgte markeringer, men deltok ikke på den storslåtte jubileumskonserten på kvelden sammen med resten av familien, skriver People.

Den offisielle årsaken skal være at de feiret Lilibets bursdag den aktuelle lørdagen.

Selv om de Harry ikke ble avbildet offentlig sammen med øvrige familiemedlemmer under besøket, spekulerer mediene i at Harry og Meghan benyttet anledningen til å introdusere dronningen for Lilibet

Til tross for at Harry og familien avla hjembyen en visitt under feiringen, tviler kongeeksperter på at familien vil bli venner igjen med det første.

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Prins Harry var bare 12 år gammel da mamma Diana døde, og bestemoren ble derfor svært viktig for den unge gutten. De to har hatt et nært forhold, og spilloppmakeren Harry fikk Elizabeth til å smile.
NÆRT FORHOLD: Prins Harry var bare 12 år gammel da mamma Diana døde, og bestemoren ble derfor svært viktig for den unge gutten. De to har hatt et nært forhold, og spilloppmakeren Harry fikk Elizabeth til å smile. Foto: REUTERS/Stuart C. Wilson/pool

Les også: – Harry og William kommer ikke til å bli venner igjen

Fornærmet hele kongefamilien

Også i år har uttalelser fra prinsen skapt furore i Storbritannia. I april var Harry en snartur innom bestemor da han skulle til Haag i Nederland for å delta på Invictus Games.

– Det var flott å være sammen med henne, det var bare så hyggelig å se henne, og hun er i god form. Hun har alltid hatt en god sans for humor, og jeg sørger bare for at hun er beskyttet og har de rette menneskene rundt seg, sa prinsen i et intervju med TV-kanalen NBC. Uttalelsen satte sinnene i kok i Storbritannia.

– Han fornærmet ikke bare prins Charles og prins William, men hele kongefamilien, skrev kongeeksperten Angela Levin i en kommentar i avisen The Sun.

– Da jeg kjente Harry, ville han alltid gjøre sitt beste for dronningen. Han ville alltid jobbe hardt, han hjalp faren sin og han var intuitiv. Men på dette tidspunktet oppfører han seg – for å si det ærlig – som en idiot, tordnet Levin.

Les også: Fornærmet hele kongefamilien

Harrys mor Diana skapte også i sin tid utfordringer for dronning Elizabeth. Den unge prinsessen tok Storbritannia med storm og oppførte seg helt annerledes i offentligheten enn det dronningen gjorde.

Mens monarken var reservert og ikke viste følelser, gjorde Diana det stikk motsatte. Hun gikk ned på kne for å komme på samme høyde som barn eller folk i rullestol. Hun håndhilste på syke og ikke minst klemte hun aids-pasienter, og dermed var hun med på å fjerne et stort tabu på den tiden.

<b>PRINS HARRY OG MEGHAN:</b> Etter at prins Harry giftet seg med hertuginne Meghan i 2018, har det vært flere skandaler og bråk, og det nå USA-bosatte ekteparet har kommet med mye kritikk av det britiske kongehuset.
PRINS HARRY OG MEGHAN: Etter at prins Harry giftet seg med hertuginne Meghan i 2018, har det vært flere skandaler og bråk, og det nå USA-bosatte ekteparet har kommet med mye kritikk av det britiske kongehuset. Foto: NTB

Les også: (+) 30 år siden folkekongen gikk bort: Slik husker vi Kong Olav

Bruddet med Diana og prins Charles

Diana var med på å modernisere og menneskeliggjøre det britiske kongehuset, men etter få år sto skandalene i kø også her. Ekteskapet med prins Charles (73) ble komplisert, og begge to kom med sjokkerende uttalelser om hverandre og forholdet.

Bruddet var et faktum i 1992, og selve skilsmissen tok flere år. Den ble først sluttført i august 1996, bare ett år før Diana døde.

Dronning Elizabeth fikk massiv kritikk av britene for at hun ikke sa noe eller viste sorg da moren til hennes to barnebarn ble drept i bilulykken 31. august 1997.

Dronningen forholdt seg taus og ble værende på Balmoral i Skottland, og misnøyen eskalerte. Britene syntes monarkens reaksjon var iskald. Meningsmålinger i dagene etter dødsfallet viste at dronningens popularitet falt drastisk.

<b>TAKKET DIANA:</b> Det britiske folk var i harnisk da dronning Elizabeth holdt seg taus i dagene etter at Diana døde. Dagen før begravelsen talte majesteten til slutt på direktesendt TV fra Buckingham Palace med en sørgende folkemengde bak seg.
TAKKET DIANA: Det britiske folk var i harnisk da dronning Elizabeth holdt seg taus i dagene etter at Diana døde. Dagen før begravelsen talte majesteten til slutt på direktesendt TV fra Buckingham Palace med en sørgende folkemengde bak seg. Foto: AP Photo

Til slutt måtte Elizabeth bøye av og dra tilbake til London, der et blomsterhav ventet henne utenfor Buckingham Palace.

Først 5. september, dagen før begravelsen, brøt hun tausheten og snakket til det britiske folket på direktesendt TV. Da fikk Diana massiv skryt av sin tidligere svigermor.

– Det jeg sier til dere nå, som deres dronning og som bestemor, sier jeg fra hjertet mitt. Først vil jeg personlig takke Diana. Hun var et usedvanlig og begavet menneske. Gjennom gode og dårlige tider mistet hun aldri evnen til å smile og le eller å inspirere andre med sin varme og vennlighet. Jeg beundret og respekterte henne – for hennes energi og engasjement for andre og spesielt hennes hengivenhet overfor hennes to gutter, fortalte dronningen blant annet i TV-talen.

<b>PRINSESSE DIANA OG ELIZABETH:</b> Prinsesse Diana og dronning Elizabeth var svært ulike, men hadde det hyggelig sammen de første årene Diana var gift med Charles. Etter hvert sto skandalene i kø rundt ekteskapet, og Elizabeth måtte ta «sønnens side». Her er de to avbildet utenfor Clarence House i august 1987.
PRINSESSE DIANA OG ELIZABETH: Prinsesse Diana og dronning Elizabeth var svært ulike, men hadde det hyggelig sammen de første årene Diana var gift med Charles. Etter hvert sto skandalene i kø rundt ekteskapet, og Elizabeth måtte ta «sønnens side». Her er de to avbildet utenfor Clarence House i august 1987. Foto: Shutterstock editorial/Brendan Beirne/REX

Les også: Prinsesse Dianas store mareritt er blitt en realitet

Stor avstand fra onkel Edward

Det er imidlertid ett menneske i familien som dronning Elizabeth har måttet ta stor avstand fra, og dette er den samme personen som i det hele tatt er grunnen til at hun nå kan feire 70 år på tronen.

For egentlig skulle hun ikke bli dronning i det hele tatt. Hun skulle forbli prinsesse livet ut mens hennes onkel Edward var tronarving etter bestefar kong George.

20. januar 1936 døde Elizabeths farfar, og onkel Edward ble landets nye konge. Det var han imidlertid bare i 326 dager. Kongen ønsket nemlig å gifte seg med sin amerikanske kjæreste Wallis Simpson.

Den britiske regjeringen og kirken sa nei. Wallis var nemlig skilt, og den gang var det uakseptabelt å gifte seg med en fraskilt kvinne – og attpåtil var hun i ferd med å skille seg for andre gang mens hun ventet på å få gifte seg med kongen.

Edward valgte å gå for kjærligheten fremfor plikten, og plutselig måtte lillebror ta over tronen. Over natten ble dermed 10 år gamle prinsesse Elizabeth plutselig tronarving.

<b>MANN OG KONE:</b> Kong Edward var villig til å si fra seg tronen for å kunne gifte seg med fraskilte Wallis Simpson fra USA. 3. juni 1937 sto bryllupet i Château de Candé utenfor Tours i Frankrike. Ingen fra kongefamilien var til stede.
MANN OG KONE: Kong Edward var villig til å si fra seg tronen for å kunne gifte seg med fraskilte Wallis Simpson fra USA. 3. juni 1937 sto bryllupet i Château de Candé utenfor Tours i Frankrike. Ingen fra kongefamilien var til stede. Foto: AP

Les også: (+) Kongen som ble knekt av damene

Sittet på tronen siden 1952

Hennes far kong George tok over tronen 11. desember 1936 og regjerte frem til sin død 6. februar 1952. Siden da er det Elizabeth som har sittet på tronen.

Onkelen flyttet til Frankrike med Wallis, og fikk beskjed om at hvis han flyttet tilbake til Storbritannia, ville han miste all tilførsel av penger. Den abdiserte kongen forble derfor i utlandet, der han levde et jetsettliv med kona.

Elizabeth og Edward hadde minimalt med kontakt, og han dukket hverken opp i bryllupet hennes eller under kroningen.

<b>TOK FARVEL:</b> Da Elizabeths onkel lå for døden i Paris i 1972, dro hun for å besøke ham da hun likevel var i Frankrike på statsbesøk. Her er dronningen avbildet utenfor hjemmet hans i den franske hovedstaden sammen med prins Philip, Wallis Simpson og prins Charles etter at de hadde besøkt Edward.
TOK FARVEL: Da Elizabeths onkel lå for døden i Paris i 1972, dro hun for å besøke ham da hun likevel var i Frankrike på statsbesøk. Her er dronningen avbildet utenfor hjemmet hans i den franske hovedstaden sammen med prins Philip, Wallis Simpson og prins Charles etter at de hadde besøkt Edward. Foto: Zuma Press

Da han lå for døden i Paris i 1972, var dronning Elizabeth tilfeldigvis på statsbesøk i Frankrike sammen med prins Philip og prins Charles. Hun valgte å besøke Edward i hjemmet i 15 minutter og stilte opp på bilder med Wallis Simpson utenfor huset etterpå.

Ni dager senere sovnet onkelen inn.

Det var Edward som styrte Elizabeths skjebne, og hun valgte å hedre ham på sitt eget vis da hun oppkalte sitt yngste barn etter ham. Prins Edward (58) ble født åtte år før hertugen av Windsor døde.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også