JOAKIM KLEVEN

Joakim er 19 år, 184 cm og veier bare 55 kilo

«Skal vi danse»-aktuelle Joakim Kleven, deler åpenhjertig om sin kamp mot kroppspress, hans drømmer, og hans stolteste øyeblikk i karrieren. Han vil komme med ett viktig budskap.

<b>KROPPSPRESS: </b>Gutters psykisk helse ble et av hjertesakene til Joakim. Siden han var liten har han slitt med kroppspress og spiseforstyrrelse. Han ønsker å dele sin historie i håp om at andre kan finne styrke og trøst i hans historie.
KROPPSPRESS: Gutters psykisk helse ble et av hjertesakene til Joakim. Siden han var liten har han slitt med kroppspress og spiseforstyrrelse. Han ønsker å dele sin historie i håp om at andre kan finne styrke og trøst i hans historie. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Man bør være stolt av seg selv. Det er ingen skam å være stolt. Jeg tror forhåpentligvis at min generasjon og yngre tør å gi litt mer faen. At de tør å stå for den de er. Man er ofte redd for å bli satt i båser, og det bør man ikke trenge å frykte.

– Identitet handler ikke bare om den legningen vi har- det handler om så mye mer enn det, sier Joakim Kleven (28) til klikk.no.

Siden Joakim var en liten gutt har han drømt om å bli en filmskaper. Han har alltid drømt om å bli anerkjent for sitt arbeid.

– Jeg ønsker at når folk hører «Joakim Kleven kommer med en ny film» at de tenker «den vil jeg se!», sier Joakim entusiastisk.

Han ønsker å treffe en nerve hos folk. Han ønsker å få folk til å tenke og reflektere. Han ønsker å påvirke verden i en positiv retning.

<b>STORE DRØMMER:</b> Joakim har siden han var liten svingt seg rundt i stua og drømt om å bli en filmstjerne og popstjerne. Senere ble drømmen mer rettet mot filmskaper yrket. Han ønsket å sette søkelys på viktige temaer.
STORE DRØMMER: Joakim har siden han var liten svingt seg rundt i stua og drømt om å bli en filmstjerne og popstjerne. Senere ble drømmen mer rettet mot filmskaper yrket. Han ønsket å sette søkelys på viktige temaer. Foto: Privat

Kampen mot egen psyke

Fra veldig ung alder startet Joakim å lage videoer i barndomshjemmet sitt i Lambertseter. Videoene var fylt med humor og glede. Den unge tenåringsgutten hadde lenge drømt om å bli en filmskaper. Han trivdes både foran og bak kamera, og det gjør han fremdeles i dag.

Det som startet som lek og moro, ble mer virkelig for unggutten. Interessen vokste seg større og større. Nå ønsket han å gjøre en forskjell. Han ønsket å løfte frem viktige temaer.

Lite visste han på den tiden at fremtiden skulle bli preget av flere kamper og vanskeligheter. Bak smilet og den positive utstrålingen skjulte det seg mye smerte, og en kamp mot egen psyke.

Lite visste han hvor påvirket han skulle bli av kommentarer som «lubben» , «småtjukk» , «jentepupper» og «hvilken homo er du? Er du den store hunk`en eller den tynne feminine? Er du jenta eller gutten i forholdet?»

«Jeg var i hvert fall ikke han sterke macho fyren, så jeg måtte bli han tynne feminine» , tenkte Joakim.

Han begynte først å kutte ut frokosten. «Så slank du har blitt Joakim. «åh, takk!» svarer han. Han begynte så å droppe lunsjen. «Så tynn du er Joakim». Denne gangen svarer han ikke, men inni seg er han fornøyd. «Shit, jeg har aldri blitt kalt tynn før» .

Han er 19 år, 184 cm og veier bare 55 kg.

HISTORISK I SKAL VI DANSE: Joakim mener at vi må fokusere mer på innsiden, og ikke utsiden. Vi må slutte å kategorisere og sette folk i båser. Dette ønsker han blant annet å få frem ved å danse med en av samme kjønn i Skal vi danse.
HISTORISK I SKAL VI DANSE: Joakim mener at vi må fokusere mer på innsiden, og ikke utsiden. Vi må slutte å kategorisere og sette folk i båser. Dette ønsker han blant annet å få frem ved å danse med en av samme kjønn i Skal vi danse.

– Jeg ser meg selv på vei inn i dusjen og ser bare bein. Det der var ikke meg, sier Joakim i videoen Når sinnet mobber kroppen som han lagde i 2018.

– Jeg er i dag 25 år (2018). Fortsatt 184 cm, men veier nå 85 kg. Jeg har gått opp 30 kg, og har en normal kroppsform, fortsetter han i videoen.

Joakim vokste opp på Lambertseter i Oslo. Han beskriver barndommen sin som fantastisk og fylt med kjærlighet. Familien hans var alltid der for ham, og var hans største støttespillere.

– Selv om jeg hadde en fantastisk oppvekst med verdens fineste familie og de beste forutsetningene, så slet jeg med spiseforstyrrelser. Og da kan man bare tenke seg hvor utsatt andre kan være for det- hvis de i tillegg har en tung bagasje og en vanskelig oppvekst, forteller han.

For Joakim var tiden inne for å åpne seg om sin kamp mot spiseforstyrrelsene, til tross for sårbarheten det innebåret. Han savnet en stemme for mannfolket. Siden han åpnet seg har det blitt et av hans hjertesaker.

Les også: Alejandro Fuentes: – Etter at jeg fikk barn har jeg lært å gi litt mer f***

<b>FIN OPPVEKST: </b>Joakim beskriver oppveksten sin som fantastisk og fylt med kjærlighet av familien. Han ønsket å belyse at selv om man kommer fra et godt hjem med masse kjærlighet så kan man slite psykisk.
FIN OPPVEKST: Joakim beskriver oppveksten sin som fantastisk og fylt med kjærlighet av familien. Han ønsket å belyse at selv om man kommer fra et godt hjem med masse kjærlighet så kan man slite psykisk. Foto: Privat

Etter at Joakim snakket åpenhjertig om sin spiseforstyrrelse har han mottatt flere meldinger om hvordan hans åpenhet har hjulpet andre. Det er spesielt én melding som satt preg hos Joakim.

– Det var en som sendte meg bilde av at hun hadde tatovert «du er så mye mer enn kropp og utseende» , og sa at den videoen hjalp henne med å komme ut av spiseforstyrrelsen. Da tenkte jeg bare «oii, det er utrolig hvor mye åpenhet kan hjelpe» .

Joakim mener det er mye fokus på å fikse utsiden, men at det er innsiden vi må jobbe med. For Joakim har dette tatt mange år å forstå. Han har de siste årene lært at vi er mye mer enn kropp og utseende.

– Du blir aldri helt kvitt det. Nå har jeg det kjempe bra og har masse fine folk rundt meg. Det er fordi jeg har fokusert mye på HVORFOR jeg har gjort de valgene jeg har gjort. Man må lære seg å ikke bli påvirket. Jeg forstår i dag at det er fordi jeg måtte fikse innsiden min. Det er INNSIDEN vi bør snakke om, forteller filmskaperen.

Les også: Skal vi danse Helene: – Jeg fortalte aldri at jeg trengte hjelp

Stolthet

I dag er han en norsk influenser og filmskaper. Han står bak produksjonen av «Sweatshop» , «Når sinnet mobber kroppen", «Generation 2.0» og «Joakims første porno». Alle disse har som hovedmål å sette søkelys på et viktig tema, og få andre til å reflektere.

– Det er lett å peke en finger på hva som er feil, men vi snakker for sjeldent om hvorfor vi er som vi er, og hvorfor vi gjør som vi gjør. Vi er nødt til å vise mangfold. Mangfold er viktig.

<b>STERKERE MED ÅRENE:</b> Gjennom årene har Joakim lært seg å forstå hvorfor han gjorde som han gjorde. Han har lært seg at det er innsiden vi bør fokusere på, og ikke utsiden. Han ønsker at talent og det vi har i hjertet og hode skal være sexy.
STERKERE MED ÅRENE: Gjennom årene har Joakim lært seg å forstå hvorfor han gjorde som han gjorde. Han har lært seg at det er innsiden vi bør fokusere på, og ikke utsiden. Han ønsker at talent og det vi har i hjertet og hode skal være sexy. Foto: Privat

– Man kan godt være med på det som er gøy med glitter og glam – det litt overfladiske. Men jeg ønsker at kjernen i det man driver med er å løfte frem saker man brenner for, og at man hyller mennesker som har et talent og jobber hardt. Det er ikke viktig å være kjent for å være kjent, men kjent for å være anerkjent, sier Joakim.

Joakim er mest stolt av de tingene som er med på å gjøre en forskjell. «Sweatshop» er en dokumentar som setter søkelys på den skjulte sannheten om hvordan klær produseres. Gjennom denne dokumentaren reflekterer folk mer. De bryr seg. De er mer kritiske til andre klesprodusenter.

I «Generation 2.0» løfter han frem og hyller unge talenter. Han gir de en stemme. En stemme han har i samfunnet, men ikke de. Han viser mangfold.

– Jeg er også stolt av at jeg har snakket åpent om gutters psykiske helse. Det kommer gutter til meg som kjenner seg igjen i historien. De har funnet hjelp i min historie og åpenhet. Jeg er ekstremt heldig som kan ha den kontakten med følgerne mine. Jeg er heldig som har møtt så mange fine mennesker, forteller Joakim.

<b>STOLT:</b> Joakim mener det er viktig å tørre å være stolt av seg selv, og gi mer faen. Han ønsker å være et godt forbilde for de yngre som viser at man tør å være seg selv uten å frykte for andres mening.
STOLT: Joakim mener det er viktig å tørre å være stolt av seg selv, og gi mer faen. Han ønsker å være et godt forbilde for de yngre som viser at man tør å være seg selv uten å frykte for andres mening. Foto: Privat

«Kropp=suksess?»

– Kropp=suksess- det må vi slutte å tenke. Det er vanskelig for de unge å forstå det når mye av verden er sentrert rundt utseende.

– Jeg tror ingen er helt friske i den tiden og samfunnet vi lever i dag, som er veldig opptatt av kropp og utseende. Jeg ønsker at det å stå for noe og ha et talent er sexy. Jeg vil ha mer fokus på hva som er i hodene og hjertene våre, og ikke kropp, sier Joakim.

Joakim mener det er viktig å bruke den stemmen vi har fått tildelt i samfunnet.

– Det er ikke alt jeg gjør som er meningsfullt. Alt trenger ikke å ha en mening bak. Jeg gjør feil jeg og. Men hvis du har opplevd noe du kan dele og som kan hjelpe andre- så hvorfor ikke dele det? I hvert fall i den bransjen og eksponeringskulturen vi er en del av.

– Det handler ikke om antall følgere eller likerklikk. Det handler om å være en påvirker- selv om jeg ikke liker å kalle meg det. Det handler om å påvirke andre, og da ønsker jeg å ha en positiv påvirkning på andre. Om jeg påvirker negativt, så håper jeg for all del at folk ikke følger meg, fniser han.

Joakim håper at han kan være et godt eksempel på å tørre å være seg selv, og ikke bli ledet av frykten for at andre skal sette deg i en bås eller kategori.

Les også: Øyeblikkene vi aldri glemmer fra Skal vi danse

<b>KROPP ER IKKE SUKSESS:</b> Joakim ønsker at vi skal slutte å tenke at kropp=suksess.
KROPP ER IKKE SUKSESS: Joakim ønsker at vi skal slutte å tenke at kropp=suksess.

«Skal vi danse» : - Alt for åpenhet!

– Jeg er alt for åpenhet! Jo mer vi ser ting, jo mer vi hører om ting, jo mer normalt blir det.

– Det er derfor jeg nå gjør «Skal vi danse» med en mann. Jeg ønsker ikke å gjøre noe big deal av at det er to menn som danser sammen, men jeg vil vise at det er helt normalt og flott. Det handler ikke om at vi er to menn. - Det handler om at folk ikke kategoriserer kjønn lenger, sier Joakim.

«Jeg vil danse med en av samme kjønn, fordi for meg føles det mest riktig» , sa Joakim til TV 2 da han ble spurt om å bli med i danseprogrammet.

<b>HISTORISK ØYEBLIKK:</b> Joakim og Benjamin er de første i Skal vi danse historien som danser med en av samme kjønn. Joakim ønsker ikke å gjøre en stor greie ut av det, men han vil vise at det er normalt. Han ønsker at folk skal slutte å kategorisere kjønn.
HISTORISK ØYEBLIKK: Joakim og Benjamin er de første i Skal vi danse historien som danser med en av samme kjønn. Joakim ønsker ikke å gjøre en stor greie ut av det, men han vil vise at det er normalt. Han ønsker at folk skal slutte å kategorisere kjønn.

– Hvis jeg skal lære meg å danse så vil jeg først og fremst danse med min fremtidige kjæreste. For meg er det mest normalt. Det føles, og er normalt å danse med Benjamin. Det er utrolig kult at han er villig til å gjøre det.

For første gang i historien danset to av samme kjønn sammen på «skal vi danse», nemlig Joakim og hans dansepartner, Benjamin Jayakoddy.

– Jeg tror at mange tenker at det er lettere for to jenter å danse sammen på byen, enn det er for to gutter å danse sammen uten å bli kategorisert som, «du er homo» .

– Nå har vi en homofil mann og en heterofil mann som danser sammen, og det er helt normalt. Det handler mest om at jeg vil vise barn som ser på at «dette her er fint. Det er ingenting galt i at vi danser sammen».

<b>SKAL VI DANSE: </b>Joakim er partner med Benjamin og det er han utrolig fornøyd med. Han forteller et Benjamin er en fantastisk dansepartner som er utrolig flink.
SKAL VI DANSE: Joakim er partner med Benjamin og det er han utrolig fornøyd med. Han forteller et Benjamin er en fantastisk dansepartner som er utrolig flink. Foto: Privat

Joakim er en stor fan av danseprogrammet. Han mimrer tilbake til barndommen sin hvor han satt i stua på Lambertseter og så på Kathrine Moholt vinne første sesongen av «Skal vi danse».

Unggutten svingte seg rundt i stua, og latet som at han var Moholt da hun gikk av med seieren. Siden da har han sett på danseprogrammet hvert år. Drømmen var å bli med selv en vakker dag. Nå ble drømmen endelig virkelig.

– Jeg synes det er et flott program. Jeg er veldig glad i å formidle meg gjennom film, men nå får jeg muligheten til å formidle meg gjennom dans. På mange måter er det veldig ulikt hverandre, men samtidig liker jeg at det er en kunstnerisk måte å formidle noe på.

– Først så tenkte jeg «får jeg virkelig denne muligheten?» Jeg føler jeg bare er en normal gutt som filmet masse tull da jeg var yngre og har fått en karriere ut av det. Det handler om å tro på seg selv.

– Kanskje man kan vise at man må stå på, tro på det man gjør- så kommer man langt til slutt, avslutter Joakim.

Les også (+): Jeg har alltid hatt dårlig selvtillit, men noe skjedde som endret alt

<b>DRØMMEN BLE VIRKELIG:</b> Siden Joakim var en liten gutt har han alltid drømt om å delta i Skal vi danse. Nå er han overlykkelig for å få muligheten til å bli med og lære seg å danse.
DRØMMEN BLE VIRKELIG: Siden Joakim var en liten gutt har han alltid drømt om å delta i Skal vi danse. Nå er han overlykkelig for å få muligheten til å bli med og lære seg å danse.

Imponerte stort på premieren

Joakim har allerede vunnet Norges befolkning sitt hjerte etter lørdagens premiere. Han og dansepartneren ble møtt med stående applaus fra salen og dommerne. Kleven ble rørt til tårer av responsen.

Kun etter første opptreden gikk han av med totalt 27 poeng, hvor han fikk årets første 10`er av Morten Hegseth.

Dommer Mørk Lingjærde lot seg også imponere, og ga tangoen ni poeng.

– Dette er noe av det råeste jeg har sett på en Skal vi danse-premiere noensinne. Akkurat slik en tango skal være, sier hun i tilbakemeldingen til Joakim.

«Aldri i mitt liv har jeg følt på så mye kjærlighet som jeg har gjort de siste to dagene. Jeg har grini og grini og smilt fra øre til øre av alle de vakre meldingene jeg har fått fra dere! Kommer til å huske denne kvelden for resten av mitt liv!! Takk fra bunnen av hjertet mitt!!!!!», skriver Joakim på sin Instagram om tilbakemeldingene etter lørdagens dans.

<b>IMPONERTE:</b> Etter lørdagens premiere imponerte Joakim og Benjamin hele Norge med deres Tango-opptreden.
IMPONERTE: Etter lørdagens premiere imponerte Joakim og Benjamin hele Norge med deres Tango-opptreden. Foto: Espen Solli/ TV 2

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2021, og sist oppdatert 03/09 2021.

Les også