Forfatter Jo Nesbø

– Når jeg blir 63, skal jeg vende tilbake til mitt gamle liv og forfalle igjen

Jo Nesbø satte seg et urealistisk mål om å klatre en svært vanskelig rute. Forfatteren la seg i hard-trening og endret kostholdet, og det ga resultater!

<b>JO NESBØ:</b> Jo Nesbø begynte med klatring i 40-årene. Som 62-åring klarte han å gjennomføre en svært krevende klatrerute – to måneder før hans selvpålagte frist gikk ut.
JO NESBØ: Jo Nesbø begynte med klatring i 40-årene. Som 62-åring klarte han å gjennomføre en svært krevende klatrerute – to måneder før hans selvpålagte frist gikk ut. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Sist oppdatert

Jo Nesbø (63) ble først kjent som musiker og vokalist i Di Derre. Så ble han Norges største krimforfatter med over 55 millioner solgte bøker over hele verden.

I tillegg er han utdannet siviløkonom og har jobbet som aksjemegler, så det er liten tvil om at denne mannen har mange talenter.

Nylig oppnådde han enda en bragd. Han klarte nemlig å klatre en løype som tilsvarer hakket under elitenivå!

Klatrerute 8A

Det hele startet da Jo Nesbø skulle skrive en bok om klatrelegendene Hans Christian Doseth, nordmannen som døde i 1984, og Lynn Hill (62) fra USA.

Begge brøt grenser og satte seg urealistiske mål.

Født: 29. mars 1960

Alder: 62 år

Yrke: Forfatter, musiker og siviløkonom

Barn: Selma Nesbø (24)

Se mer

– Parallelt med å skrive om disse grenseflytterne ville jeg – en helt middelmådig klatrer – sette et for meg like urealistisk mål, å klatre en rute med grad 8a, fortalte Jo til VG i 2021.

8a, som på norsk ofte kalles 9-, betyr at det er en overhengende rute på mellom 20 og 30 meter hvor det er minimalt med tak for hender og føtter.

<b>GODT TRENT:</b> Jo var klar over at målet han hadde satt seg, var urealistisk. – Det største poenget er ikke at jeg skal klare det, men jeg skal virkelig prøve alt jeg kan, sa han i «Senkveld med Helene og Stian». Nå har han klart det!
GODT TRENT: Jo var klar over at målet han hadde satt seg, var urealistisk. – Det største poenget er ikke at jeg skal klare det, men jeg skal virkelig prøve alt jeg kan, sa han i «Senkveld med Helene og Stian». Nå har han klart det! Foto: Kyrre Lien, VG

Forfatteren la seg i hard-trening, la om kostholdet og kuttet ut sukker. Han klarte ikke ruten innen fristen han først hadde satt, men Jo ga seg selv en aller siste deadline.

– Når jeg blir 63, skal jeg vende tilbake til mitt gamle liv og forfalle igjen. Da blir det brioche og ost og skinke, har han tidligere fortalt VG.

Les også: (+) Forfatter Herbjørg Wassmo: – Det som var så fylt av skam at det var utenkelig at man kunne si det. Jeg trodde det var min skyld

Fyller 63 år

63-årsdagen er 29. mars i år, og i januar klarte han sitt store mål.

Det hele skjedde på Elephant-ruten på Ton Sai i Thailand, og datteren Selma Nesbø (23) hadde tatt turen dit for å se på.

– Kanskje var det den lille ekstra oppdriften jeg trengte, skriver Nesbø på nettsiden norsk-klatring.no.

– Ikke i spesielt gode forhold og sent på klatredagen 25. januar 2023 fullførte jeg ruten. På tredje året i forsøk nummer hundre og noe, forteller han.

<b>KLATRER:</b> – Det krever fingerstyrke de fleste ikke har, sier Magnus Midtbø om at Jo Nesbø har klart å gjennomføre en klatrerute med vanskelighetsgrad 8a/9-.
KLATRER: – Det krever fingerstyrke de fleste ikke har, sier Magnus Midtbø om at Jo Nesbø har klart å gjennomføre en klatrerute med vanskelighetsgrad 8a/9-. Foto: Kyrre Lien, VG

Han ble overrasket over hvor euforisk han faktisk ble da han klarte å fullføre for første gang.

– Denne gangen ble jeg nesten overrumpla over hvor glad jeg ble. Det ble jabbekick i falsetten, klemming av andre svette overkropper og til og med en tåre eller to bak solbrillene, innrømmer han på norsk-klatring.no.

Les også: Mesternes Mester-Magnus Midtbøs sorg: Bestevenn døde i ulykke

Hylles av Midtbø

<b>MAGNUS MIDTBØ:</b> Midtbø berømmer Nesbø for hans prestasjon i Thailand.
MAGNUS MIDTBØ: Midtbø berømmer Nesbø for hans prestasjon i Thailand. Foto: NRK

Den tidligere proffklatreren Magnus Midtbø (34) er overrasket over Nesbø prestasjon.

– Jeg visste at han hadde satt seg målet. Men jeg hadde ikke fått med meg at han har nådd det. I en alder av 62 er det ekstremt imponerende. Nesbø er jo mer enn en hobbyklatrer, men han er likevel en voksen mann som begynte sent med klatring, forteller Midtbø til nettstedet Fri Flyt.

Han er selv norgesmester og juniorverdensmester i sportsklatring, og er en av få klatrere i verden som har klart å bestige ruter med graden 9b.

Denne saken ble første gang publisert 29/03 2023, og sist oppdatert 29/03 2023.

Les også