Magnus Midtbø fra «Mesternes mester» fikk tung beskjed

Mesternes Mester-Magnus' sorg: Bestevenn døde i ulykke

– Man får et litt annet perspektiv på alt, sier Magnus Midtbø. For to år siden mistet «Mesternes mester»-deltageren klatrekompisen David Lama i et snøskred i Canada.

<b>TØFF BESKJED:</b> Magnus Midtbø mottok dødsbudskapet om sin kamerat med stor sorg. 
TØFF BESKJED: Magnus Midtbø mottok dødsbudskapet om sin kamerat med stor sorg.  Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

«Mesternes mester»-deltageren Magnus Midtbø (32) var i en årrekke en av verdens beste sportsklatrere. I 2019 fikk han den tunge beskjeden om at hans tidligere bestevenn, østerrikeren David Lama, hadde omkommet bare 28 år gammel.

Sammen med to andre fjellklatrere ble han tatt av et snøskred i kanadiske Rocky Mountains.

– Det var skikkelig trist og veldig rart. Spesielt med en person som David. Jeg oppfattet ham nesten som udødelig, for han drev og falt og skadet seg hele tiden. Det var liksom ingenting som kunne røre ham, men sånn ble det ikke. Man får et litt annet perspektiv på alt, forteller 32-åringen.

Magnus og David tilbrakte mye tid sammen i slutten av tenårene, og var på et tidspunkt nærmest uadskillelige.

– Fra jeg var 16 til jeg ble 18 år, var vi bestevenner. Jeg bodde sammen med ham i Østerrike og var også mye med foreldrene hans. Han gikk mer mot alpinklatring etter hvert, og da er det en mye større risiko. Alle rundt ham var klar over at ting kunne skje. Det var han selv klar over. Dessverre så skjedde det til slutt. Det var spesielt. Vi hadde nesten ikke snakket sammen de ti siste årene før han døde. Da angrer man på at man ikke har hatt kontakt. Spesielt når man har vært så nære i så mange år, sier Magnus.

Les også: Mesternes Mester-villaen fra 1913 er priset til 21 millioner

<b>BESTEVENN:</b> I slutten av tenårene var Magnus og David Lama uadskillelige. Kameratene bodde sammen i Østerrike.
BESTEVENN: I slutten av tenårene var Magnus og David Lama uadskillelige. Kameratene bodde sammen i Østerrike.

– Har du satt ditt eget liv i fare under klatringen?

– Det har ikke vært så mye av det for min del. Jeg driver mest med sportsklatring, det er det fysiske jeg utfordrer. Det ser selvfølgelig skummelt ut, og det er noen ganger hvor det er litt risiko involvert. Den biten har selv foreldrene mine blitt så vant til at jeg ikke tror de tenker noe over det, forteller han.

<b>OMKOM:</b> I april 2019 ble fjellklatreren David Lama funnet død i Rocky Mountains i Canada sammen med en østerriksk og en amerikansk fjellklatrer.
OMKOM: I april 2019 ble fjellklatreren David Lama funnet død i Rocky Mountains i Canada sammen med en østerriksk og en amerikansk fjellklatrer.

Magnus var bare et barn da han først startet sitt internasjonale liv som klatrer. Som 13-åring ville han tilbringe juleferien med å klatre sammen med en gjeng i fjellene i Spania, og han klarte å overtale foreldrene hjemme i Bergen til å la ham reise alene.

– Jeg fikk lurt meg til Spania-tur i juleferien allerede fra jeg var 13. Jeg måtte overbevise foreldrene mine om at det var noen der som var over 18, selv om det i virkeligheten ikke var det. Jeg fikk kompisen min, som var kommet i stemmeskiftet, til å ringe foreldrene mine og si at jeg var i trygge hender. Jeg har tidlig måttet krøkes – jeg har reist mye og har måttet gjøre mye selv. Fra jeg var 13 til jeg var 25 år, feiret jeg ikke en eneste jul hjemme, forteller proffklatreren.

<b>STARTET TIDLIG:</b> Allerede som 13-åring begynte Magnus å reise alene til Spania i juleferiene for å klatre med de eldre gutta. – Jeg måtte overbevise foreldrene mine om at det var noen der som var over 18, selv om det i virkeligheten ikke var det, røper han.
STARTET TIDLIG: Allerede som 13-åring begynte Magnus å reise alene til Spania i juleferiene for å klatre med de eldre gutta. – Jeg måtte overbevise foreldrene mine om at det var noen der som var over 18, selv om det i virkeligheten ikke var det, røper han. Foto: Svein Brimi

Skolen ble bortprioritert

Lidenskapen for klatring, all reisevirksomheten det medførte og alle treningstimene Magnus la ned på å bli best i verden, gjorde sitt til at han etter hvert havnet bakpå med skolearbeidet.

– Det gikk kraftig ut over skolen. Jeg vurderte å slutte allerede i 2005, før videregående. Da vurderte jeg å flytte til utlandet og satse. Det eneste jeg visste, var at jeg hadde lyst til å klatre så mye som mulig, og så tenkte jeg at det kom til å løse seg etter hvert uansett. Derfor gadd jeg ikke å stresse for mye. Den holdningen har jeg egentlig alltid hatt. Jeg tror at om jeg hadde hatt en plan B, hadde det ikke funket, for da legger jeg ikke nok press på meg selv.

<b>GOD GJENG:</b> Magnus omringet av de andre deltagerne i årets sesong av <span style=color:#353535;font-family:Calibri, sans-serif;>«Mesternes mester».</span>
GOD GJENG: Magnus omringet av de andre deltagerne i årets sesong av «Mesternes mester». Foto: Svein Brimi

Magnus kommer fra en akademisk familie, og derfor var det ikke bare enkelt at skolebøkene ble lagt til side til fordel for klatreveggen.

Les også: Disse TV-seriene kommer i 2021

– Foreldrene mine har absolutt vært bekymret. Min mor er lærer, og pappa er professor på Universitetet i Bergen. Han var ganske motstander av at jeg satset på klatringen i begynnelsen, men så skjønte de etter hvert at dette var noe jeg var god i. De oppfattet det nok som en ganske så usikker vei å gå, men de har vært veldig støttende hele veien. Det har endt godt. Jeg klarer meg bra nå i ettertid, så jeg er veldig fornøyd med de valgene jeg har tatt, sier Magnus med et smil.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2021, og sist oppdatert 03/02 2021.

Les også