Jan og Silvia fra NRK-suksessen «Sofa» måtte rive hjemmet sitt – to ganger

Sofa-parets boligmareritt: – Det har vært et sant helvete

Jan og Silvia fra NRK-suksessen «Sofa» måtte rive hjemmet sitt – to ganger.

<b>OPPLEVDE MARERITTET: </b>I februar 2019 ble Silvia Leine og Jan Ridds leilighet i Vika i Oslo totalskadet etter en brann i bygården. Først i september 2020 sto leiligheten ferdig – etter at den i fjor måtte rives på nytt som følge av hussopp i vegger og tak.
OPPLEVDE MARERITTET: I februar 2019 ble Silvia Leine og Jan Ridds leilighet i Vika i Oslo totalskadet etter en brann i bygården. Først i september 2020 sto leiligheten ferdig – etter at den i fjor måtte rives på nytt som følge av hussopp i vegger og tak. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Gjennom fire sesonger av «Sofa» på NRK, fikk norske TV-seere bli med inn i stuen til Jan Ridd (84) og Silvia Leine (67).

Mens de satt i hver sin godstol og spiste reker, sjarmerte de flere hundre tusen nordmenn når de kommenterte siste ukes TV-programmer.

Nå har «Sofa» dukket opp i ny drakt på TV 2, men Silvia og Jan er ikke å se på skjermen.

– En dag jeg satt her, kom det plutselig en melding på mobilen. Jeg så bare at det sto «Sofa». Da tenkte jeg: «Hva i all verden er på gang?». Så fikk jeg se at programmet skulle på lufta igjen. Da fikk vi litt sjokk, sier Jan forundret.

<b>ENDELIG HJEMME:</b> Hver eneste lørdag i 40 år har Jan og Silvia kost seg med reker. Nå gleder de seg over å være tilbake i hjemmet sitt, og til sine faste rutiner.
ENDELIG HJEMME: Hver eneste lørdag i 40 år har Jan og Silvia kost seg med reker. Nå gleder de seg over å være tilbake i hjemmet sitt, og til sine faste rutiner. Foto: Svein Brimi

– Det stikker i hjertet at vi ikke lenger er med i programmet. «Sofa» er på en måte blitt en del av vår identitet. Men nå er det en ny variant, med «Sofa-kjendis», og sånn er det bare, sier Silvia.

Les også: Disse seks tabbene irriterer Sinnasnekker'n aller mest

Ødelagt av brann og sopp

I den 175 kvadratmeter store leiligheten på Vika i Oslo står godstolene på sin faste plass. Den romslige stuen er utsmykket med vakker kunst – akkurat sånn vi er vant med å se den på TV.

Lite vitner om de massive ødeleggelsene leiligheten har vært utsatt for de siste årene.

<b>FULLSTENDIG KAOS:</b> I halvannet år så leiligheten til Jan og Silvia ut som en byggeplass.
FULLSTENDIG KAOS: I halvannet år så leiligheten til Jan og Silvia ut som en byggeplass. Foto: Privat

– Det har vært et sant helvete. 24. februar 2019 var det brann i bygården. Leiligheten var så sterkt vann- og røykskadet at mange av rommene måtte strippes helt ned før gjenoppbygging. Det har virkelig vært tøft, forteller Silvia.

<b>OMFATTENDE RESTAURERING:</b> Jan inspiserer arbeidet med gjenoppbyggingen av leiligheten. Alt vannet som ble brukt i slukningen<br> av brannen, gjorde store skader i leiligheten.
OMFATTENDE RESTAURERING: Jan inspiserer arbeidet med gjenoppbyggingen av leiligheten. Alt vannet som ble brukt i slukningen
av brannen, gjorde store skader i leiligheten.
Foto: Privat

Jan var alene i leiligheten lørdagskvelden for snart to år siden da brannen oppsto. Silvia var på fjellet med en venninne og ante ingenting om dramaet som utspilte seg hjemme i Vika.

– Jeg våknet av noe bråk i gangen som var så voldsomt at jeg lukket opp døren. Da så jeg at alarmen i gangen lyste rødt. Jeg gikk ut på balkongen for å se hvorfor det var så mye folk nede på gaten. De pekte opp, og jeg fikk se at flammene sto halvannen meter ut av bygningen – like over hodet mitt. Brannbiler sto og pumpet vann, og jeg hørte det rasle i bygget. De skrek at jeg måtte komme meg ut. Jeg hadde jo ikke klær på meg eller noe, forteller Jan som heldigvis kom uskadet fra hendelsen.

84-åringen ble innlosjert på et hotell i nærheten og fikk omsider kontakt med Silvia.

Da brannen var slukket, fikk han følge av en brannmann opp i leiligheten for å hente medisinene sine.

Han kunne fortelle kona at teppene i stuen fløt i sort vann – slukningsarbeidet hadde gjort store skader på hjemmet deres.

– Det var lammende å få den beskjeden. Jeg vet hva å miste munn og mæle betyr nå. Jeg hadde vanskeligheter for å prate. Det stoppet helt opp i hjernen. Det var virkelig ekkelt. Jo nærmere vi kom Oslo da vi kjørte hjem fra Geilo, jo mer begynte jeg å hyperventilere og var redd. Det var en stor sorg da jeg kom inn i leiligheten og så det helvetet som var der, forteller Silvia.

Les også: Får ikke solgt Jahn Teigens gigantiske million-eiendom

Bodde hos naboer

Forsikringsselskapet dekket leie av en leilighet på Tjuvholmen frem til februar i fjor, men ett år etter brannen var hjemmet deres fortsatt ubeboelig.

Jan og Silvia bodde hos naboer før de kunne flytte tilbake, og da sommeren kom, var de endelig på plass i den totalrenoverte leiligheten.

<b>LIKE FORELSKET:</b> Silvia og Jan har vært gift i over 40 år og setter stor pris på å fremdeles være sammen.
LIKE FORELSKET: Silvia og Jan har vært gift i over 40 år og setter stor pris på å fremdeles være sammen. Foto: Privat

– I begynnelsen av juni var alt på plass. Vi hadde hengt opp alt av gardiner og skulle bare rulle ut de to store teppene. Så kommer det da en melding om at det er funnet ekte norsk hussopp i alle yttervegger. Disse råteskadene hadde ingenting med brannen å gjøre, og ble ikke dekket av forsikringen. Da måtte alt rives igjen, og alt måtte pakkes ned – igjen. Til og med taket måtte rives på nytt, forteller ekteparet.

<b>LYKKELIGE SAMMEN:</b> Etter nærmere 40 år som ektepar, og som kolleger i eget firma, er Jan og Silvia like forelsket. – Vi er vant til å være sammen 24 timer i døgnet. Vi stoler på hverandre, har et veldig godt vennskap og mye humor sammen.
LYKKELIGE SAMMEN: Etter nærmere 40 år som ektepar, og som kolleger i eget firma, er Jan og Silvia like forelsket. – Vi er vant til å være sammen 24 timer i døgnet. Vi stoler på hverandre, har et veldig godt vennskap og mye humor sammen. Foto: Svein Brimi

–Hvordan reagerte dere på å få nok et tilbakeslag?

<b>KJENDISER:</b> I 2019 var Jan og Silvia selvskrevne gjester da «Sofa»-kollega Tore Petterson rundet 40 år.
KJENDISER: I 2019 var Jan og Silvia selvskrevne gjester da «Sofa»-kollega Tore Petterson rundet 40 år. Foto: Svein Brimi

– Du blir på en måte herdet etter hvert, for det har vært så mye. To måneder etter brannen fikk jeg hoften ut av ledd for tredje gang. I august 2019 bestemte vi oss også for å selge vår elskede villa i Frankrike, som også ble en stor sorg som jeg har grått mye over. Vi orket ikke mer. Det var for mye motgang, både økonomisk og helsemessig. Da alt måtte rives på nytt i fjor, ble det som en summing i hodet der du tenker: «Okay, vi må bare videre», forteller Silvia.

Les også (+): Nils (82) slakter Farmen: – Disse mentorene, stakkars folk!

Tilbake i leiligheten

Først i september 2020 var leiligheten tilbake i vanlig stand.

Mye er gått tapt, men takket være et grundig restaureringsarbeid er all kunsten tilbake på veggene – og Silvia og Jan kan lene seg tilbake i godstolene og nyte et rekemåltid i fred og fordragelighet.

– Nå setter vi så umåtelig pris på å bo i leiligheten igjen. Endelig kan vi senke skuldrene. Håper vi. Tanken «Hva er det som er rundt neste sving?», er jo der. For sånn har det vært så mye av de siste to årene. Vi er knyttet til tingene våre, og i dag setter vi mer pris på dem.

– Jeg skjønner at det er mye bedre å redde liv enn en sofa. Men når vi først har fått ting tilbake, setter vi utrolig stor pris på dem, sier
Silvia.

Nå håper ekteparet at smittesituasjonen bedres slik at deres seks barnebarn kan komme på besøk og boltre seg i leiligheten igjen. Imens arbeider Silvia med flere prosjekter innen kunst, klima og helse – og Jan er derfor den ivrigste TV-titteren av de to.

<b>I KJENT STIL:</b> Silvia med broderiet på fanget, slik hundretusener av nordmenn ble vant til å se henne i NRK-suksessen «Sofa».
I KJENT STIL: Silvia med broderiet på fanget, slik hundretusener av nordmenn ble vant til å se henne i NRK-suksessen «Sofa». Foto: Svein Brimi

– Jeg ser mye mer på TV enn Silvia. Jeg går inn i stuen etter maten og ser på TV fra 18-tiden. Silvia har en del arbeid, så da sitter jeg ofte her alene. Nå følger jeg blant annet med på all dramatikken i «Farmen kjendis», opplyser Jan.

Les også: Dan Børge Akerø oppsummerer sin utrolige karrier, og dette visste du nok ikke

Kjendiser etter sofa-TV

Fire år etter at siste episode av «Sofa» ble sendt på NRK, er det fortsatt mange som husker Jan og Silvia fra TV-skjermen.

– Folk kommer bort til oss hele tiden. Det hender vel aldri noen gang at vi er sammen ute uten at noen kommer og slår an en prat. Da er det reker og broderier de snakker om, for det var den faste greia vår i «Sofa», smiler Jan.

– Hvordan var det å plutselig bli TV-kjendiser i voksen alder?

<b>SER «SOFA» FRA SOFAEN:</b> Etter å ha vært med i fire sesonger på NRK, er ikke Silvia og Jan med når «Sofa» sendes i ny drakt på TV 2 denne vinteren. – Vi skal følge med på programmet, sier ekteparet.
SER «SOFA» FRA SOFAEN: Etter å ha vært med i fire sesonger på NRK, er ikke Silvia og Jan med når «Sofa» sendes i ny drakt på TV 2 denne vinteren. – Vi skal følge med på programmet, sier ekteparet. Foto: Svein Brimi

– I begynnelsen var vi ikke vant til å takle det. Jan håndterte det mye bedre enn meg. Jeg taklet det relativt dårlig, og må nok ha virket litt sur og tverr i begynnelsen. Etter hvert skjønte jeg at folk hadde glede av å snakke med oss. Det var jo veldig hyggelig å prate om mine øredobber, broderier og i det hele tatt. De var så imøtekommende og søte, derfor ble det bare en glede å hilse på dem, forteller Silvia.

Nå er det kjendiser som blant andre Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom, Pål Anders Ullevålseter og «Lothepus» med familie som erstatter Jan og Silvia i «Sofa».

Og i den nyrenoverte leiligheten i Vika settes rekene frem på bordet – tradisjonen tro for en ekte TV-kveld – når det nye programmet vises på TV 2.

– Vi ønsker den nye gjengen lykke til, og vi skal selvsagt følge med på dem. Det blir veldig spennende å se, men selvfølgelig også litt rart, medgir ekteparet.

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2021, og sist oppdatert 16/02 2021.

Les også