MUSIKK-IKONETS UNIKE HERREGÅRD:

Får ikke solgt Jahn Teigens gigantiske million-eiendom

Koronapandemien har gjort salget av musikklegendens gård vanskelig. Et halvt år etter at den ble lagt ut for salg, er den fremdeles ikke solgt. Se bildene.

<b>IDYLL:</b> Teigen levde et tilbaketrukket liv på den flotte eiendommen utenfor Ystad i Sør-Sverige. Tomten er på 8,7 mål, og boligen består av tre enheter. En ny kjøper kan bruke stedet i Skåne som fast residens eller feriebolig. Med kun én time til København, og direkteferger til Bornholm og Polen, vil gården virke attraktiv for mange. 
IDYLL: Teigen levde et tilbaketrukket liv på den flotte eiendommen utenfor Ystad i Sør-Sverige. Tomten er på 8,7 mål, og boligen består av tre enheter. En ny kjøper kan bruke stedet i Skåne som fast residens eller feriebolig. Med kun én time til København, og direkteferger til Bornholm og Polen, vil gården virke attraktiv for mange.  Foto: Andreas Pastor/ Mäklarna Ekström & Co
Sist oppdatert

Det var landesorg i Norge da Jahn Teigen sovnet stille inn 24. februar i fjor – 70 år gammel. Den folkekjære artisten, som har preget musikkscenen siden han for alvor slo igjennom på begynnelsen av 70-tallet, døde på Ystad sykehus etter en tids sykdom.

Teigen hadde levd et stille og tilbaketrukket liv på eiendommen i Skåne i Sør-Sverige siden 2006, og frem til sin død. Det var dette året «Min første kjærlighet»-sangeren kjøpte herskapelige Klockaregården i Ingelstorp utenfor Ystad.

I fjor sommer ble gården lagt ut for salg, men foreløpig er det ingen som har lagt inn bud på 6.750.000 millioner svenske kroner, tilsvarende 6,9 millioner norske kroner.

– Korona stopper salget

Ifølge meglerhuset Ekström & Co, som selger boligen på vegne av Jahns datter, Sara Skorgan Teigen (36), er det korona-situasjonen som har satt en stopper for salget.

Musikklegenden Jahn Teigen gikk bort 24. februar, 2020. Nå selges den svenske herregården han bodde i de siste 14 årene av sitt liv.
Musikklegenden Jahn Teigen gikk bort 24. februar, 2020. Nå selges den svenske herregården han bodde i de siste 14 årene av sitt liv. Foto: NTB Scanpix

– Vi har mange interessenter, mest nordmenn. Hadde det vært åpne grenser, hadde eiendommen vært solgt for lenge siden, uttaler megler Tor Ekström til Her og Nå.

Han sto også for salget da Jahn kjøpte boligen i 2006, og kjenner dermed eiendommen godt.

– Ingelstorp Klockaregård er en kulturgård fra 1700-tallet. Den er skånsomt renovert med vakre halmtak. Tomten er på 8733 kvadratmeter hvor det er mulighet for å bo, leie ut, ha atelier og studio, trekker han frem.

Da Teigen kjøpte gården for 4,6 millioner kroner for 15 år siden, hadde han året før leid et hus i Skillinge i Skåne for å få fred og ro. Da skal artisten ha falt pladask for området.

– Jeg var i Skåne gjennom vinteren og ble begeistret for folket, språket, ånden og naturen – alt, fortalte han til lokalavisen Ystads Allehanda.

Les også: Slik var Jahn Teigens utrolige liv

Stor boltreplass

Artisten, som bodde alene på gården, hadde nok av boltreplass på eiendommen. På eiendomsmeglerens hjemmeside opplyses det om et samlet boareal på 326 kvadratmeter, med hele 10 rom på eiendommen.

<b>LUN STEMNING:</b> En mørk fargepalett gir denne stuen en lun atmosfære. Mange av Teigens møbler, skatter og inventar kan kjøpes i auksjonen «Fra Jahn Teigens samlinger» i februar. 
LUN STEMNING: En mørk fargepalett gir denne stuen en lun atmosfære. Mange av Teigens møbler, skatter og inventar kan kjøpes i auksjonen «Fra Jahn Teigens samlinger» i februar.  Foto: Andreas Pastor/ Mäklarna Ekström & Co
<b>KUNSTINTERESSERT:</b> Teigens stue er lekkert innredet, og viser artistens forkjærlighet for kunst og interiør. Et piano har fått hedersplassen i rommet. 
KUNSTINTERESSERT: Teigens stue er lekkert innredet, og viser artistens forkjærlighet for kunst og interiør. Et piano har fått hedersplassen i rommet.  Foto: Andreas Pastor/ Mäklarna Ekström & Co

I årenes løp er det blitt renovert og bygget om, uten at stedet har mistet karakter. Klockaregården blir beskrevet som to selvstendige enheter, i tillegg til at det finnes et tredje bygg – som Jahn benyttet som musikkstudio.

Den opprinnelige bygningen på eiendommen er fra 1700-tallet. De to andre bygningene ble oppført i 1945 og 1972. Med på kjøpet får en fremtidig eier også en egen park, som ble skapt på 70-tallet.

Teigen bedrev forskjellig form for kunstvirksomhet på den flotte eiendommen, som musikk, maling, dikting, og skriving. Det var her han blant annet skrev sine memoarer.

– Jeg har veldig mange tanker og ideer om hva jeg skal gjøre med huset, sa han til lokalavisen da han gjorde «svenske» av seg.

Les også: Superstjernene forteller om sitt helt unike vennskap

<b>INNBYDENDE:</b> «Kjøkkenet har en tiltalende utforming og innbyr til herlig matlaging for de store middagsselskapene», står det å lese i prospektet. 
INNBYDENDE: «Kjøkkenet har en tiltalende utforming og innbyr til herlig matlaging for de store middagsselskapene», står det å lese i prospektet.  Foto: Andreas Pastor/ Mäklarna Ekström & Co

Fortalte om livet på gården

Selv om han hadde trukket seg fra rampelyset, gjorde Jahn et TV-comeback i programmet «En hyllest til Jahn Teigen» i 2016. Da fortalte han også hvorfor han valgte et stille liv på gården i Sverige.

– Jeg må følge mitt eget kompass, ellers blir jeg ulykkelig. Nå er jeg verdens lykkeligste mann. Helt alene, sa han til Dagbladet, og avviste samtidig at han var ensom på den store eiendommen.

– Ensom? Nei, eller den ensomheten jeg føler, trenger jeg i så fall. Også har jeg mange dyr, kaniner, rever, og fugler rundt meg, så jeg er lite ensom.

<b>NOK SENGEPLASS:</b> Eiendommen kan skilte med fem soverom, og dette har vakker utsikt over eiendommen. 
NOK SENGEPLASS: Eiendommen kan skilte med fem soverom, og dette har vakker utsikt over eiendommen.  Foto: Andreas Pastor/ Mäklarna Ekström & Co

Opprinnelig skulle «Optimist»-stjernen bruke herregården som fritidsbolig, mens han fortsatt bodde i leiligheten på Aker Brygge. Planen var å selge Klockaregården om han ikke trivdes. I stedet ble det omvendt: leiligheten i Oslo ble solgt, og Ingelstorp ble hans permanente hjem.

Marie Nilsson, medeier i bakeriet Olof Viktors, som ligger rett ved tettstedet Ingelstorp, fortalte til Dagbladet i fjor at Teigen var stamkunde i en årrekke – og ble en venn. Artisten likte godt at han fikk være i fred for kjendisstatusen hos «söta bror», ifølge Nilsson.

– Han var en stor stjerne, men kanskje ikke like stor i Sverige som i Norge. Vi visste hvem han var, men han fortalte at i Norge kunne han knapt gå ned gata uten å bli stoppet av folk som ville ha autografen. Vi visste ikke at han var så stor!

Maria Mena: – Han lovet gull og grønne skoger. Jeg er ikke dum, det vet alle som kjenner meg. Likevel lot jeg det skje

SPESIELT UTTRYKK: Gullplatene på veggen vitner om at det ikke er hvem som helst som har bodd i huset.
SPESIELT UTTRYKK: Gullplatene på veggen vitner om at det ikke er hvem som helst som har bodd i huset. Foto: Andreas Pastor/ Mäklarna Ekström & Co

Datteren besluttet å selge

Jahns datter Sara, som fremførte en rørende versjon av «Adieu» under farens begravelse i fjor, bestemte seg for å selge eiendommen etter grundig vurdering, ifølge Dagbladet.

– Det blir for stort for meg, jeg har ikke mulighet til å sitte med gården nå. I min livssituasjon er det ikke bare å flytte til Skåne, og da er jeg nødt til å selge til noen som kan ta vare på den, sier hun ifølge avisen.

36-åringen, som er fotokunstner og har stiftet egen familie, forvalter rettighetene til farens musikk som eier og daglig leder i selskapet Teigen Total. Sara skal blant annet ferdigstille artistens uferdige plate som han jobbet med da han døde. Gjennom februar og frem til Teigens dødsdato 24. februar, holdes i tillegg nettauksjonen «Fra Jahn Teigens Samlinger» gjennom Grev Wedels plass Auksjoner. Da kan fansen sikre seg memorabilia av musikklegenden.

<b>HAGELIV:</b> Et rikt dyreliv rett utenfor gjorde at Teigen aldri følte seg ensom på den store eiendommen. En koselig uteplass er anlagt på Klockaregården. 
HAGELIV: Et rikt dyreliv rett utenfor gjorde at Teigen aldri følte seg ensom på den store eiendommen. En koselig uteplass er anlagt på Klockaregården.  Foto: Andreas Pastor/ Mäklarna Ekström & Co

Til Aftenposten forteller Sara at hun selv har holdt seg unna rampelyset og mediene, mens faren så på fansen som «familie». Etter hans bortgang er hun imidlertid ikke lenger redd for hverken å synge eller møte pressen.

– Før han døde, lagde vi en far-datter-avtale der jeg lovte å forvalte arven og ta avgjørelser i hans ånd, ikke min. Vi var jo så uenig om ting, som fansen og mediene. Men noe har skjedd med meg etter at han døde. Ting er ikke så farlig lenger, sier hun.

Teigen etterlot seg en rik kulturskatt i Norge fra han entret musikkens verden i 1965. Han ga ut over 40 album i løpet av karrieren. I tillegg til en suksessfull karriere som soloartist, spilte han også i bandene Popol Ace, Red Squares, Lions of Judea – i tillegg til braksuksess med showbandet Prima Vera sammen med Tom Mathisen og Herodes Falsk.

Les også: Mesternes Mester-villaen fra 1913 er priset til 21 millioner

<b>HEDRET:</b> Sara Skorgan Teigen forvalter i dag musikkarven etter sin berømte far. Her holder hun en tale for Jahn under avdukingen av hans statue i hjembyen Tønsberg i 2012. 
HEDRET: Sara Skorgan Teigen forvalter i dag musikkarven etter sin berømte far. Her holder hun en tale for Jahn under avdukingen av hans statue i hjembyen Tønsberg i 2012.  Foto: NTB Scanpix

Artistlegenden har også rekorden for antall Melodi Grand Prix-deltagelser, med hele 14 opptredener. Hitlåter som «Mil etter mil», «Do re mi» og «Det vakreste som fins» sementerte hans kultstatus. Teigen ble hedret med egen plass og statue i hjembyen Tønsberg, og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

De som sikrer seg Teigens herregård i Skåne får dermed solid musikalsk historie med på kjøpet.

– Utover eiendommens kulturelle verdi, så er det klart at interessen er stor fordi Jahn bodde der, sier megler Ekström til Her og Nå

<b>LYS PALETT:</b> Klockaregården har plass til mange gjester. Artisten kombinerte en stram linje med den rustikke sjarmen i dette rommet. 
LYS PALETT: Klockaregården har plass til mange gjester. Artisten kombinerte en stram linje med den rustikke sjarmen i dette rommet. 
<b>KONTOR:</b> Boenhetene består av hele 10 rom, som kan ha mange bruksområder. Teigen hadde selvsagt eget kontor på eiendommen. Legg spesielt merke til det fargerike teppet, som står i fin kontrast til de lyse veggene.
KONTOR: Boenhetene består av hele 10 rom, som kan ha mange bruksområder. Teigen hadde selvsagt eget kontor på eiendommen. Legg spesielt merke til det fargerike teppet, som står i fin kontrast til de lyse veggene.
<b>GRØNNE FINGRE:</b> Gården er en perfekt tumleplass for dem som elsker å pusle i hagen. Stedet kan skilte med egen park som ble anlagt i 1972 i samarbeid med landbruksuniversitetet i Alnarp. Her finner man en herlig blanding av forskjellige grønnsaker.
GRØNNE FINGRE: Gården er en perfekt tumleplass for dem som elsker å pusle i hagen. Stedet kan skilte med egen park som ble anlagt i 1972 i samarbeid med landbruksuniversitetet i Alnarp. Her finner man en herlig blanding av forskjellige grønnsaker.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2021, og sist oppdatert 27/01 2021.

Les også