Forskjellen er større enn du skulle tro
Samme navn, to vidt forskjellige opplevelser.

For en stund tilbake dukket det opp det vi nærmest tok som en utfordring i innboksen: «Vinterbiler fra Mercedes-Benz» var tittelfeltet, og spørsmålet var om vi ville ta en nærmere titt på et par modeller med firehjulstrekk de hadde fått inn.
Det var snakk om henholdsvis B-klasse og C-klasse, to modeller som vi tidligere har testet og som har falt godt i smak. B-klasse er bilen som ifølge NAF er var beste vinterbilen i 2012 - mens C-klasse benytter seg av en totalt annerledes firehjulsdriftteknologi.
4x4 =! 4x3
For det som mange ikke vet, er at firehjulsdrift ikke er det samme som firehjulsdrift. Firehjulsdrift betyr bare at alle hjulene på en bil i prinsippet kan ha drift samtidig, men hvordan dette gjøres varierer i betydelig grad - noe som igjen påvirker resultatet.
Bilbladet Autofil gjennomførte i fjor en utrolig avslørende test som viser hvordan et firehjulstrekksystem er satt opp, kan endre fremkommeligheten.
Vi skal ikke gå gjennom alle forskjellige typer firehjulstrekktyper som finnes, eller har eksistert, for utvalget er så stort at du knapt nok kan tro det. Vi snakker om alt fra permanente firehjulstrekksystemer som alltid driver alle hjul nøyaktig like fort rundt - eller alltid gir like mye krefter til alle hjul slik Subaru gjør, til Ferraris eksepsjonelt kompliserte system i Ferrari FF (4RM), som har to girbokser. Og ikke minst premiummerkenes sofistikerte løsninger som sender så mye kraft som nødvendig til de hjulene som trenger det.
Under kan du se hvordan Mercedes' vanlige 4Matic fungerer.
Men la oss ta utgangspunkt i C-klassen, som kanskje er den mest interessante av de to bilene. Vi skal ikke gå alt for mye i detalj om bilen som nå nærmer seg slutten av sin livssyklus. Dagens C-klasse ble lansert i 2007, og fikk en velfortjent og verdig midtlivsoppgradering i 2011. Den nye generasjonen basert på Mercedes splitter nye plattform ble nettopp avduket, og kommer på nyåret.
Les også: Nå kan konkurrentene få en hodepine
Det interessante med C-klassen i denne sammenheng er derimot bilens svært avanserte firehjulsdriftsystem 4Matic. Vi skal ikke gå for mye i detaljer, men hovedtanken er at 55 prosent av kraften sendes til bakhjulene og 45 prosent av kraften til forhjulene under normal kjøring. Men systemet er hyper intelligent: For alle praktiske formål kan man si at systemet har mulighet til å spesialbehandle hvert enkelt hjul slik at det får tilført den kraften det trenger - eller klarer å håndtere.
(Mercedes gjør dette gjennom mer aktiv bruk av elektronikk enn konkurrentene, fremfor fysisk kompliserte løsninger, og dertil lavere vekt.)
Under kan du se hvordan BMW Xdrive fungerer.
Resultatet av dette er bemerkelsesverdig. For det første skaper det en fremkommelighet på glatt føre som ikke står tilbake for noen, til tross for at du ikke har mulighet til å låse differensialene.
Den store fordelen med litt påkostede firehjulsdriftssystemer som dette, får du derimot kjenne på virkelig glatt føre - enten det er snølagte landeveier eller lukkede områder. Når friksjonen er lav, oppleves C-klassen som en av de aller mest kontrollerbare og forutsigbare vinterbilene vi har kjørt noen gang.
På lukkede områder forvandles den lille familiebilen til en oppsiktsvekkende kontrollerbar driftingmaskin - forutsatt at ESP-systemet skrus av. Vi har rett og slett aldri opplevd en annen bil som tillater at du legger deg så bredt og så lenge i drift - og med så liten provokasjon. Selv om du forsøker å gjøre dumme ting, lar systemet deg rette opp alt - en skulle nesten tro at det var direktekobling mellom din egen hjerne og bilens firehjulsdriftsystem. Det er forutsigbart og rett og slett utrolig moro.
På vanskelig underlag med ESP-systemet aktivert oppfører bilen seg nærmest intelligent. Om du kjører målbevisst med mye snø i veibanen, kan en kjenne at gjerne legger inn mikroskopiske firehjulsdrifter helt uten dramatikk for å mest effektivt komme seg i den retningen du vil. Ved litt mer passiv kjøring, styrer bare bilen i den retningen du vil.
B-klassen: En annen opplevelse
Over i B-klassen møter du en helt annen verden. For mens C-klassen og de større Mercedes-modellene i utgangspunktet er bakhjulsdrevne biler, er B-klassen basert på en helt annen platform (MFA), og i normal utrustning utstyrt med drift på forhjulene.
- MB så behov for å lage 4x4 utfra en annen arkitektur til MFA-bilene. Dette fordi mindre biler krever lettere og mindre kompliserte løsinger som sikrer lavest mulig drivstofforbruk, forteller Mercedes' norske PR-sjef Christoffer Nøkleby.
I stor grad handler dette i praksis om et økonomisk perspektiv: Enklere systemer er billigere enn de mer kompliserte løsningnee.
Og selv om systemene i begge bilene kalles 4Matic, er systemet i B-klassen er virkelig enklere og mindre sofistikert enn hos storebror. Systemet Mercedes har plassert her, ligner veldig på det svenske Haldex-systemet, som blant anent brukes i store deler av VW-sortementet, GM-konsernet, Ford og Volvo.
Under kan du se hvordan Haldex-systemet fungerer.
Les også: Slik trodde vi ikke en Golf skulle fungere
For alle praktiske formål fungerer bilen normalt med forhjulsdrift, men når systemet merker at det blir hjulspinn, kan opp til halvparten av kraften sendes til bakhjulene.
For normal kjøring er firehjulsdrift helt unødvendig, og fører bare til høyere drivstofforbruk. Samtidig er firehjulsdrift av og til veldig nyttig, som når du står fast i en snøfonn eller får slipp i en sving. Mercedes liker å kalle det «så ofte det behøves, men så sjelden som mulig».

Systemet er markant mindre morsomt for den som er ute etter dynamiske kjøreegenskaper. Fordi aldri mer enn halvparten av kraften kan gå til bakhjulene er bilen vanskeligere å få med på lek, og det skal helst være liten friksjon om du vil få med bakhjulene til å skape moro. Systemet er også programmert slik at barnevakten i ESP-systemet raskere slår inn og får bilen på rett kjøl igjen - selv om du ber om at systemet skal kobles ut.
Så der systemet i C-klassen nærmest hjelper deg med å ha det moro på glattisen, krever systemet i B-klassen langt mer innsats, og er samtidig mindre berikende for entusiastene.
Hva er best?
Tidligere var systemer av denne typen relativt trege til å slå inn bakhjulene ved behov, men både siste generasjon Haldex og Mercedes' 4Matic-system har blitt såpass intelligente at du ikke lenger kjenner at systemet slår ut og inn. Tidligere var det gjerne slik at du måtte oppleve relativt merkbart hjulspinn før bakhjulene slo inn - noe som hadde sine ulemper om du skulle komme deg ut fra en snøbelagt parkeringsplass - men disse ulempene er nå i stor grad eliminert.
I praksis betyr dette nå at for fremkommelighet og sikkerhet, er systemene nær sagt likeverdige - og prisen for de enkleste systemene er lavere. For entusiastene er situasjonen en helt annen.
Det er likevel greit å påpeke at du som regel ikke har mulighet til å velge mellom forskjellige firehjulstrekksystemer på samme modell.
Men som vi tidligere har omtalt, kan forskjell på firehjulstrekksystem også føre til at du bør reagere på en radikalt annen måte når en nødsituasjon oppstår. For mens et svært aktivt firehjulstrekksystem i stor grad forsøker å hjelpe deg ut av en farlig situasjon, er hovedjobben til de enklere systemene først og fremst å redde deg ut. Systemene kan også fungere radikalt forskjellig avhengig av om stabilitetskontroll er aktivert eller ikke. Hvordan din bil oppfører seg, bør du selv prøve deg frem med.
Les også: UP-sjefen: - Helt greit å sladde litt