Fenomenet Erling Braut Haaland fra Bryne

– Meditasjon har hjulpet meg mye

Han er født i England og oppvokst på Bryne. Nå er Erling Braut Haaland tilbake i fødelandet og herjer på fotballbanen, men hvordan er livet som superstjerne?

<b>SUPERSTJERNE:</b> Erling Braut Haaland er mannen hele Fotball-Europa snakker om.
SUPERSTJERNE: Erling Braut Haaland er mannen hele Fotball-Europa snakker om. Foto: Getty Images
Publisert

Fra Bryne til Molde, via Salzburg og Dortmund til Manchester. Millionlønn, sponsoravtaler verdt millioner og muligheten til å kjøpe akkurat det han vil til tross – Bryne-gutten har ikke mistet bakkekontakten helt.

Selv om stilen har forandret seg, klær og tilbehør har blitt dyrere og håret lengre – det er fortsatt fotballen som er hovedfokuset for Erling Braut Haaland (22).

– Jeg liker å være under press, jeg liker å bli utfordret. Jeg tror du er født med det, mye i hodet. Å være fokusert på å være klar, å være avslappet i hodet. Jeg tror det er noe av det viktigste som fotballspiller, sa storscoreren i et intervju med magasinet GQ nylig.

Kobler ut med meditasjon

I et intervju med VG har fotballstjernen tidligere uttalt at han er svært bevisst sine egne behov for å kunne prestere så godt som mulig.

– Det er et voldsomt kjør til tider, så det gjelder å være ekstrem på å koble av og ekstrem på å være pålogget når du skal være pålogget, poengterer Erling.

<b>MEDITASJON:</b> Da han spilte i Molde i 2018 ble «meditasjons-feiring» et av hans varemerker og feiringen har han tatt med seg i alle klubbene han har vært i. Her i Red Bull Salzburg-drakt.
MEDITASJON: Da han spilte i Molde i 2018 ble «meditasjons-feiring» et av hans varemerker og feiringen har han tatt med seg i alle klubbene han har vært i. Her i Red Bull Salzburg-drakt. Foto: Kerstin Joensson/NTB

Meditasjon er også en viktig del av 22-åringens hverdag.

– Jeg syns det er en utrolig fin ting. Det å bare koble ut og ikke tenke for mye. Stress er ikke bra for noen av oss. Jeg hater å være stresset og gjør mitt beste for å unngå det. Med meditasjon klarer jeg å slippe tankene. Det er selvfølgelig individuelt, men for meg har det funket veldig bra, sier han til GQ og fortsetter:

<b>HAALAND-FEIRING:</b> Denne feiringen har blitt Erlings varemerke. Her i bortedrakten til Manchester City mot West Ham.
HAALAND-FEIRING: Denne feiringen har blitt Erlings varemerke. Her i bortedrakten til Manchester City mot West Ham. Foto: PETER CZIBORRA/NTB

– Søvn er også viktig. For meg er kanskje søvn det viktigste i livet. Ikke bare mye søvn, men god søvn.

Da han spilte i Molde i 2018, ble «meditasjonsfeiring» et av hans varemerker. Og feiringen har han fortsatt med i alle sine klubber – også i storklubbene Borussia Dortmund og Manchester City.

Les også: Tidligere fotballspiller Frode Johnsen levde drømmelivet i Japan med en årslønn på 8 millioner kroner

Svindyr stil

Men som en av verdens aller beste fotballspillere – hvordan ser en helt vanlig dag egentlig ut? Slik arter den seg for den norske superstjernen, ifølge ham selv:

– Jeg står opp om morgenen, spiser frokost og så går turen til treningsfeltet. Etter trening og behandling drar jeg hjem, slapper av og forbereder meg til neste trening, lager middag og så legger jeg meg. Man må være fokusert, klar og rolig i hodet for å lykkes som fotballspiller. Det er viktig.

<b>KONGELIG FAVORITT:</b> Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og Erling Braut Haaland under vennskapskampen i fotball på Skaugum i fjor sommer.
KONGELIG FAVORITT: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og Erling Braut Haaland under vennskapskampen i fotball på Skaugum i fjor sommer. Foto: Lise Åserud/NTB

Nordmannen lar ikke utenomsportslige ting ødelegge fokuset.

– Jeg er ikke på sosiale medier og leser om meg selv. Du kan ikke kontrollere hva folk sier, tenker og skriver om deg. Det er ingenting jeg kan gjøre med det, sier spissen til GQ.

<b>ELSKET AV ALLE:</b> Uansett hvor han ferdes, vil alle ha en bit av Erling Braut Haaland. Her er det en ung fan som får autografen hans på landslagssamling i Spania.
ELSKET AV ALLE: Uansett hvor han ferdes, vil alle ha en bit av Erling Braut Haaland. Her er det en ung fan som får autografen hans på landslagssamling i Spania. Foto: Fredrik Varfjell/NTB

I tillegg til å skape overskrifter for sine fotballprestasjoner har nordmannen også lenge fått oppmerksomhet for sin stil og svindyre smak.

Unggutten fra Bryne har flere ganger vist frem sine dyrebare antrekk på Instagram, blant annet ikledd designmerker som Burberry og Dolce & Gabbana.

I januar prydet han forsiden til det anerkjente herremagasinet GQ.

– Han er et vanvittig forbilde og en rockestjerne, og da passer det bra. Han skiller seg ut, og det viktigste er at han selv føler seg vel på banen, har tidligere landslagsspiller Morten Gamst Pedersen uttalt til MinMote.

– Han ser ut som en norsk viking med blondt, langt hår. Gi ham en hammer, og han ville sklidd rett inn i «Vikings», sier Gamst Pedersen og referer til TV-serien «Vikings».

Les også: (+) Jeg ble gravid og flyttet sammen med ham. Hadde jeg bare visst det jeg vet i dag …

Født i England

Erling ble født i England da pappa Alf Inge Haaland spilte for nettopp Manchester City fra 2000 til 2003. Da pjokken var tre år gammel, flyttet familien tilbake til Norge. Selv om han ikke husker mye fra tiden i England som liten, har han alltid følt en forbindelse til klubben.

– At foreldrene mine visste mye om klubben og landet var en veldig god ting. Og det er også veldig spesielt å få spille i samme klubb som pappa, sier han i GQ-intervjuet.

Men mye har skjedd på veien med fenomenet Erling Braut Haaland siden han spilte fotball i Bryne fra 2016–2017 og gikk videre til Molde.

I intervjuet med GQ forteller Haaland at daværende trener i Molde, Ole Gunnar Solskjær, sa at han ikke klarte å heade ballen og at det måtte jobbes med.

Med et hode sterkere enn mange andres, gjorde Haaland som han fikk beskjed om – og i sin andre sesong i Molde scoret han 16 mål på 30 kamper.

Erling vokste nesten 20 centimeter i løpet av to år og la på seg 20 kilo etter at han meldte overgang til Molde.

– Han var lenge liten av vekst, tynn. Han var nødt til å bli smart. Dersom han hadde vært et fysisk monster fra starten, hadde han nok ikke utviklet denne smartheten. Også har han hatt en iboende kjærlighet til å score mål, har TV 2s fotballekspert Yaw Amankwah tidligere uttalt til kanalen.

Plutselig var Erling fra Norge en mann hele Fotball-Europa snakket om. Turen gikk fra Molde til Salzburg. Der scoret han hat trick i Champions League-debuten for Red Bull Salzburg. Men feire – det skulle han ikke.

– Erling kjørte hjem en liten stund etter kampen. Mens de andre gutta ble igjen for å feire, dro han til treningsfeltet deres for å gjøre sin restitusjonsøkt. Da skjønte vi at han mente alvor, har pappa Alf Inge Haaland tidligere uttalt.

Les også: Amalie Iuel: – Jeg tror det er best for alle hvis jeg er med uten Aksel

<b>GODT TRENT:</b> Jærbuen Erling har utviklet en enorm fysikk, noe mang en forsvarsspiller har fått merke.
GODT TRENT: Jærbuen Erling har utviklet en enorm fysikk, noe mang en forsvarsspiller har fått merke. Foto: SCOTT HEPPELL/NTB

Premier League

3. mai i år satte nordmannen enda en rekord på fotballbanen. Da scoret han sitt 35. mål i en og samme Premier League-sesong – det har ingen andre klart før ham.

– Det var et veldig stort øyeblikk, sa han til Borussia Dortmund TV.

Han har blitt vant til at alle vil ha en bit av ham, men 22-åringen synes fortsatt det er ekstra spesielt når hele stadion synger navnet hans.

– Det er en av de beste følelsene jeg har hatt i hele livet mitt, for å være ærlig. Når det skjer, er det bare uvirkelig. Jeg kan ikke beskrive det.

Han har ett råd til unge spillere som drømmer om å oppleve det samme.

– Vær sulten. Vær alltid på utkikk etter å score mål.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2023.

Les også