Marit Bjørgen om livet etter toppidretten

Marit Bjørgen: – Jeg har ikke angret

Fem år har gått siden Marit Bjørgen la opp som toppidrettsutøver. Nå gleder hun seg over å slippe prestasjonsjaget som følger med jobben som skiløper.

<b>IDRETTSGALLAEN:</b> Marit Bjørgen var på plass for å dele ut prisen for beste kvinnelige utøver under Idrettsgallaen på NRK.
IDRETTSGALLAEN: Marit Bjørgen var på plass for å dele ut prisen for beste kvinnelige utøver under Idrettsgallaen på NRK. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

Det er fem år siden en emosjonell Marit Bjørgen (42) annonserte nyheten – som på ingen måte kom som et sjokk. Like fullt resulterte det i en sorgreaksjon blant tilhengere og utøvere, så vel som henne selv.

– Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, og derfor velger jeg å legge opp, uttalte Bjørgen til NRK etter å ha vartet opp med gull på femkilometeren i NM i 2018. Ved målgang brast hun i gråt.

Les også: Åpenhjertig Marit Bjørgen: – Det var uvant. Jeg slet med å komme meg ut

La opp i 2018

Etter 20 år som toppidrettsutøver, satte tidenes mestvinnende vinterolympier punktum. Nå, fem år senere, har hun rukket å lande i sitt nye liv.

– Hva er det fineste med livet etter toppidretten?

– I dag kan jeg kose meg, senke skuldrene, slippe stresset med å levere, prestere og gjøre den jobben som kreves for å være på topp. Nå kan jeg nyte en bedre frokost og ta en dag fri fra trening. Det er et roligere liv, erkjente Bjørgen da vi møtte henne i forbindelse med Idrettsgallaen i januar.

<b>MED FAMILIEN:</b> Barna Marius (7) og Ola (4) har vært de viktigste prioriteringene til Bjørgen de siste årene. Ønsket om å bruke mer tid sammen med dem var også en motivasjon da hun la opp i 2018. 
MED FAMILIEN: Barna Marius (7) og Ola (4) har vært de viktigste prioriteringene til Bjørgen de siste årene. Ønsket om å bruke mer tid sammen med dem var også en motivasjon da hun la opp i 2018.  Foto: NTB

Da Marit tok det endelige valget, spilte også hennes førstefødte sønn Marius (7) en viktig rolle.

– Jeg har en liten gutt hjemme som skjønner mye mer, og som jeg vil være mer sammen med. Den tiden får jeg aldri igjen, uttalte Bjørgen til NRK i 2018.

Les også: (+) Øystein Pettersen vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

Samboer med Fred Børre Lundberg

I dag kan hun glede seg over tiden med flokken sin, som har utvidet seg siden den gangen. For fire år siden ble hun og samboer Fred Børre Lundberg nemlig foreldre på nytt; til sønnen Ola.

– Er det noe som har overrasket deg med din nye hverdag?

– Egentlig ikke. Livet nå er veldig fint. Du går inn i en ny rolle når du har barn, og det er hektisk med små. Det var jeg også forberedt på.

– Vi har fokus på å få hverdagen til å gå rundt og fungere, og trives med det. Det er jo flest hverdager. Så føler jeg meg heldig som ikke har en «åtte-til-fire-jobb». Jeg har ikke angret på at jeg la opp, innrømte Bjørgen til Her og Nå.

Les også: Marit Bjørgen måtte holde forholdet til skikollegaen hemmelig

<b>LILLE MARIUS:</b> Bjørgen gjorde comeback kort tid etter eldstegutten Marius kom til verden. Da fulgte samboeren Fred Børre Lundberg med sin aktive kjære på treningsleir og andre idrettsarrangementer. Her fra en pressekonferanse i 2017. 
LILLE MARIUS: Bjørgen gjorde comeback kort tid etter eldstegutten Marius kom til verden. Da fulgte samboeren Fred Børre Lundberg med sin aktive kjære på treningsleir og andre idrettsarrangementer. Her fra en pressekonferanse i 2017.  Foto: Geir Olsen

Ekspertkommentator for TV 2

Til tross for at Marit ikke har gått inn i en fulltidsjobb etter endt karriere, har skistjernen hatt nok å henge fingrene i ved siden av livet som småbarnsmor.

I løpet av de siste årene har hun blant annet gitt ut to bøker, jobbet for Asko, Norgesgruppen, Norsk Tipping, Holmenkollen treningslab og som ekspertkommentator for TV 2. Hun har også vært programleder for «Landskampen» i samme kanal, og rukket å gjennomføre både Vasaloppet og New York-maraton.

<b>EKSPERTKOMMENTATOR:</b> Etter at Marit Bjørgen la opp som langrennsløper, har hun ikke ligget på latsiden. Hun har blant annet figurert som ekspertkommentator i TV 2 og programleder for «Landskampen» i samme kanal. 
EKSPERTKOMMENTATOR: Etter at Marit Bjørgen la opp som langrennsløper, har hun ikke ligget på latsiden. Hun har blant annet figurert som ekspertkommentator i TV 2 og programleder for «Landskampen» i samme kanal.  Foto: Fredrik Hagen

Hun understreker at hun trives med tilværelsen som toppidrettspensjonist, og føler seg privilegert over å ha så mange spennende prosjekter i livet sitt. Hun har likevel fortsatt ikke lagt en klar plan for hva ønsker å bli når hun blir «stor».

– Fokuset mitt i 2023, er å kose meg, nyte livet med gutta mine og familien. Jeg har ikke lagt noen konkrete forsett eller planer, men jeg har tro på at det blir et bra år, strålte den folkekjære trønderen.

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2023, og sist oppdatert 22/05 2023.

Les også