Frode Johnsen fra mesternes mester

Frode Johnsen levde drømmelivet i Japan med en årslønn på 8 millioner kroner

Det gikk hurtig for seg da fotballspilleren ble smidd i hymens lenker med sin Mette. – Raskt, enkelt og helt topp, sier Frode Johnsen om bryllupet i Japan.

<b>FRODE OG METTE:</b> Da Frode spilte for Rosenborg møtte han Mette i Trondheim. Siden har hun fulgt ektemannen på hans imponerende fotballreise.
FRODE OG METTE: Da Frode spilte for Rosenborg møtte han Mette i Trondheim. Siden har hun fulgt ektemannen på hans imponerende fotballreise. Foto: Svein Brimi
Publisert

I 2015 la Frode Johnsen (48) opp som fotballspiller etter en lang og eventyrlig karriere.

I fjor sommer børstet han støv av konkurranseinstinktet og kastet seg ut i knallharde øvelser under innspillingen av NRK-suksessen «Mesternes mester».

– Det var tøffere enn jeg trodde! Konkurransene er ikke så lange, men når det først står på så kan de ta pusten fra Gud og hvermann.

– Man skulle tro at det var ganske enkelt å rulle en ball på 30 kilo opp en bakke, men det er hardt når du må kjempe med melkesyre i fire av de fem minuttene. Det kjenner du godt dagen etterpå. Så konkurransene er tøffe, men i toppidretten så står du bare i det – helt til du faller om, smiler han.

<b>MESTERNES MESTER:</b> – Jeg tror helt sikkert at noen av oss kommer til å holde kontakten. Det er rart med det, men jeg tror nok at idrettsfolk har litt av det samme i seg, sier Frode om «Mesternes mester»-gjengen.
MESTERNES MESTER: – Jeg tror helt sikkert at noen av oss kommer til å holde kontakten. Det er rart med det, men jeg tror nok at idrettsfolk har litt av det samme i seg, sier Frode om «Mesternes mester»-gjengen. Foto: Svein Brimi

Toppscorer i Europa

Født: 17. mars 1974

Alder: 48 år

Bosted: Skien

Yrke: Tidligere fotballspiller

Ektefelle: Mette Sulland

Barn: Oskar (17) og Mathilde (12)

Se mer

Den tidligere Odd Grenland- og Rosenborg-spilleren var regnet som den eldste toppscoreren i Europa gjennom tidene da han ga seg med fotballen som 40-åring.

I de snart åtte årene som er gått siden da, har han ikke trent en eneste økt.

I dag lever han likevel et hektisk liv hjemme i Skien sammen med kona Mette Sulland og barna Oskar (17) og Mathilde (12).

– Hverdagen min er sånn at jeg fire ganger i uka er trener for ungene. Ellers går det i jobb. I dag leier jeg ut leiligheter, pusser opp, selger og er vaktmester. Jeg styrer dagene selv, og stortrives med det, sier han.

– Jeg kan jobbe så mye jeg vil og ta fri når jeg ønsker det, så jeg har ingenting å klage på. Men timene flyr. Så jeg har ikke tatt meg tid til å opprettholde treningen. Men når du holder det gående fra kvart på syv om morgenen til ti om kvelden, så holder du deg i form, forteller han.

Les også: Dette er deltakerne i «Mes­ter­nes mes­ter» 2023

Gift med Mette Sulland

Kona Mette møtte han i Trondheim da han spilte for Rosenborg, og siden fulgte hun Frode på hans fotballreise.

I 2006 undertegnet han kontrakt med det japanske laget Nagoya Grampus Eight – og dermed ble det bryllup i all hast for Frode og Mette.

– For at Mette ikke skulle måtte dra ut av landet hver tredje måned, som hadde vært litt tungvint, så giftet vi oss på den norske ambassaden i Tokyo.

– Det var bare oss, sønnen vår Oskar – som da var åtte-ni måneder, et vennepar og tolken til stede. Det gikk så det suste. Det var ingen tidtrøyte, men raskt, enkelt og helt topp. Men flere i omgangskretsen sier at vi skylder vennene en bryllupsfest, så vi får se, sier Frode med et lurt smil.

<b>FRODE JOHNSEN:</b> – Jeg har egentlig hatt masse tid med familien selv om jeg har spilt fotball, men det er klart at jeg har mer tid med familien nå. Det er flere ferier, frihelger og et mer normalt liv, sier Frode som la opp i 2015.
FRODE JOHNSEN: – Jeg har egentlig hatt masse tid med familien selv om jeg har spilt fotball, men det er klart at jeg har mer tid med familien nå. Det er flere ferier, frihelger og et mer normalt liv, sier Frode som la opp i 2015. Foto: Svein Brimi

Når Her og Nå møter ekteparet på premierefesten til «Mesternes mester», vekker minnene fra bryllupet fram smilet hos dem begge.

– Det var et festlig bryllup. Da vi kom ut fra ambassaden, var det noen som hadde fått nyss om at vi hadde giftet oss. Så da sto det en fotograf og en journalist der. De spurte om å få ta bilder av oss, og vi svarte: «Akkurat nå er vi fornøyde, og vil bare videre».

– Så kommer taxien vår, og sjåføren skal gå ut av bilen. Det er bare det at han har glemt å sette på håndbrekket. Så enden på visa er at Frode står og holder igjen bilen mens fotografen står og knipser bilder. Det var utrolig komisk, sier Mette og ler godt.

Les også: Frode Johnsen om «Mesternes mester»:– Vi var en fin gjeng som fungerte veldig bra sammen, og jeg føler at det var som i går at vi så hverandre sist

<b>SAMMENSVEISET GJENG:</b> – Jeg har sett mye på «Mesternes mester» opp gjennom årene og synes at det er et helt topp program. Du blir kjent med utøverne gjennom TV-ruta, men når du er med som deltager selv så blir du ekstra godt kjent med folkene, sier Frode.
SAMMENSVEISET GJENG: – Jeg har sett mye på «Mesternes mester» opp gjennom årene og synes at det er et helt topp program. Du blir kjent med utøverne gjennom TV-ruta, men når du er med som deltager selv så blir du ekstra godt kjent med folkene, sier Frode. Foto: Svein Brimi

Kjøpt opp av Shimizu S-Pulse

I Japan ble Frode etter hvert kjøpt opp av Shimizu S-Pulse, og den lille familien tilbragte flere år der borte. Med en årslønn på 8 millioner, levde de et liv som mange bare kan drømme om.

– Vi spilte fotball på første klasse. Det var nesten flere personer rundt laget enn det var spillere. Da vi trente, var det sikkert 15 personer på sidelinjen – som fysioterapeuter, en ballhenter, en som pusset skoene og så videre.

– De brukte masse penger på fotballen i Japan. Fotballen var eid av store selskaper, som Toyota, så det sto jo ikke på noe, forteller Frode.

<b>EVENTYRLIG KARRIERE:</b> I «Mesternes mester» får Frode et tilbakeblikk på sin fotballkarriere. Han regnes som Europas eldste toppscorer gjennom tidene, og har spilt på landslaget, Rosenborg, Odd Grenland og i to japanske klubber.
EVENTYRLIG KARRIERE: I «Mesternes mester» får Frode et tilbakeblikk på sin fotballkarriere. Han regnes som Europas eldste toppscorer gjennom tidene, og har spilt på landslaget, Rosenborg, Odd Grenland og i to japanske klubber. Foto: Morten Holm / NTB

Sønnen Oskar fikk også en annerledes start på oppveksten, under årene i Japan.

– Han levde sine første år der borte, så han pratet japansk, engelsk og norsk – for han gikk i internasjonal barnehage. Det gikk glimrende. Det var veldig ordnede forhold, han fikk venner i gata og alt gikk fint. Oskar var en veldig tilpasningsdyktig unge. Han husker ingenting av det i dag og japansken var glemt etter et halvt år, sier han.

Les også: (+) Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Mistet broren sin

I 2011 flyttet familien hjem til Norge da Frode signerte kontrakt med Odd Grenland. To år senere opplevde han marerittet da hans ett år eldre bror døde under en basehopp-ulykke på Vestlandet.

Du ble toppscorer i elitéserien samme år som du mistet broren din. Hvordan ser du tilbake på den tiden i dag?

– Jeg tror både kona og jeg er født sånn at vi har en innstilling om at livet går videre. Det er selvfølgelig kritisk der og da, men det hjelper ingenting å stoppe opp. I alle fall hjalp det ikke for oss.

– Alle vil få den erfaringen en dag. Det er jo det livet består av, egentlig. Så skjønner jeg selvfølgelig at andre kan takle det annerledes, men for oss gikk det greit etter hvert. Vi kom over det, og det er sannsynligvis fordi vi hadde mye å gjøre. Jeg var på trening to dager etterpå. Ungene var på skolen dagen etter. For oss fungerte det fint å la livet gå videre på en så normal måte som mulig, sier han.

Hva tenker du at de erfaringene du har gjort deg i livet har lært deg?

– Det er å leve livet. Det er så kort at vi nesten ikke har tid til å stoppe opp og tenke. Oppfør deg ordentlig og lev livet, for plutselig er det over, oppfordrer «Mesternes mester»-deltageren.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2023.

Les også