Erik Solbakken og «Norges sprekeste» på TV 2

– Dette er pinlig, innrømmer programleder Erik Solbakken

Selv om programlederen er halvparten så gammel som deltagerne, er han i mye dårligere form. Nå har TV 2-programmet inspirert Erik Solbakken til å trene mer.

<b>NORGES SPREKESTE:</b> – TV-seerne kan forvente seg 10 utrolig spreke pensjonister. Vi kommer alle til å bli imponerte over hvor sprek det går an å være når man er så langt opp i årene, smiler Erik som her er omringet av Kirsti, Bjørg, Linda, Mariann og Ingrid fra «Norges sprekeste».
NORGES SPREKESTE: – TV-seerne kan forvente seg 10 utrolig spreke pensjonister. Vi kommer alle til å bli imponerte over hvor sprek det går an å være når man er så langt opp i årene, smiler Erik som her er omringet av Kirsti, Bjørg, Linda, Mariann og Ingrid fra «Norges sprekeste». Foto: Jørn Grønlund
Publisert

Det tøyes, bøyes, løftes og svettes på Trefoldighet feriekoloni som ligger idyllisk til ved Oslofjorden i Filtvet.

10 pensjonister i alderen 68 til 77 er samlet her for å konkurrere i det nye TV 2-programmet «Norges sprekeste», og programleder Erik Solbakken (37) både bor og jobber med de tøffe deltagerne.

– Det er så gøy! Det har blitt en sånn folkehøyskole-stemning her. Vi som lager programmet bor på samme sted som deltagerne, så vi er mye sammen og har det veldig gøy. Det eneste aberet er at vi totalt har tre dusjer. Ut over det er det sinnssykt god stemning, smiler Erik til Her og Nå.

«Norges sprekeste»

Her kan du se «Norges sprekeste»:

Premiere på TV 2 mandag 27. juni kl. 20:00.

Programmet vises hver mandag klokken 20.00 i 8 uker.

Episodene slippes på TV 2 play kl. 03:00 hver mandag.

Pensjonistene skal gjennom åtte episoder kjempe seg gjennom knallharde øvelser før den aller sprekeste av dem står igjen som vinneren. Erik har selv testet ut flere av øvelsene, og blir regelrett gruset ned i støvlene av deltagerne.

– Jeg er halvparten så gammel som mange av deltagerne og er i mye dårligere form enn dem. Det er pinlig! Vi har testet mange av konkurransene selv, og det er et ganske ungt team som filmer. Til tross for det, var det et par av topptidene fra de gamle som slo de fleste av oss unge i TV-produksjonen. Så vi har fått oss noen «wake-up-calls», for å si det sånn.

Blant «Norges sprekeste»-deltagerne finner man fitnessutøveren Nils Harald Moe (75) som fortsatt konkurrerer og danker ut gutter i 20-årene med sin sixpack og løpedronningen Mariann Stenbakk (77) som fortsatt konkurrerer etter å ha vunnet NM hele 260 ganger.

Les også: Anne Mari (78) er bestemor til tre og verdensmester i styrkeløft

Programlederen inspirert

– Selv om noen av dem er opp mot 80 år, er de i utrolig god form. Vi var på forhånd ganske spente på hvor mye vi kunne pushe dem. Nå har vi gjennomført noen konkurranser og ser at det nesten ikke finnes grenser for hva de tåler – så lenge vi tar noen hensyn til noen dårlige knær og hofter og sånne ting. De pusher seg til nye høyder, sliter og jobber så det ljomer etter. Jeg er utrolig imponert over dem, smiler Erik.

<b>ERIK SOLBAKKEN:</b> – Vi trenger å se flere eldre på TV. Det når jo også en grense for hvor mange ganger man skal se de samme, utvaskede kjendisene i X antall realityprogrammer. Nå må det friskt blod til, og det har vi virkelig med denne gjengen, smiler programlederen til Her og Nå.
ERIK SOLBAKKEN: – Vi trenger å se flere eldre på TV. Det når jo også en grense for hvor mange ganger man skal se de samme, utvaskede kjendisene i X antall realityprogrammer. Nå må det friskt blod til, og det har vi virkelig med denne gjengen, smiler programlederen til Her og Nå. Foto: Jørn Grønlund

Programlederen er fast bestemt på å legge om på eget liv etter å ha sett de spreke pensjonistene i aksjon.

– De inspirerer meg til å trene mer. Jeg blir aldri inspirert av sånne gamle «TV Shop»-reklamer og sånne ting, men når jeg ser vitale, eldre folk som virkelig yter maks så tenker jeg: «Okay! Sånn har jeg lyst til å bli når jeg blir gammel». Det kan nok hende at flere som ser programmet kommer til å tenke at de faktisk skal ta noen grep for sin egen form og helse, smiler 37-åringen.

<b>KONKURRANSER:</b> – Vi har testet mange av konkurransene selv, og har fått oss noen «wake-up-calls», for å si det sånn, ler Erik under innspillingen av TV 2s nye storsatsing «Norges sprekeste».
KONKURRANSER: – Vi har testet mange av konkurransene selv, og har fått oss noen «wake-up-calls», for å si det sånn, ler Erik under innspillingen av TV 2s nye storsatsing «Norges sprekeste». Foto: Jørn Grønlund

Les også: Kristin bestemte seg for å trene hardere enn noensinne. Det fikk store konsekvenser

Dette er deltakerne som skal konkurrere om å bli «Norges sprekeste»:

Inge Hansen (75)

Fra Oslo. Tidligere landslagsspiller i håndball, og var blant annet kaptein da Norge kom på niende plass under OL 1972 i München. Han var den første norske spilleren som passerte 100 A-landskamper, og stoppet på 116 kamper. Inge har et rikt yrkesliv bak seg, som blant annet konsernsjef i Aker Kværner og mannen som fikk Statoil inn på børsen.

– Jeg har et veldig positivt syn på «Mesternes mester». Det er et veldig fint og hyggelig program, og jeg oppfattet at «Norges sprekeste» skulle være ganske likt. Til nå har det vært veldig hyggelig, så forventningene har innfridd. Vi konkurrerer, men har det samtidig veldig morsomt sammen. Vi backer hverandre, og det er fint.

– Ingen er for gamle til å trene, men de må finne sin egen måte å gjøre det på og gjøre det regelmessig. Hva de skal gjøre, må hver enkelt finne ut, sier 75-åringen til Her og Nå.

<b>INGE HANSEN (75)</b>
INGE HANSEN (75) Foto: Jørn Grønlund

Rolf Smaadal (75)

Fra Kråkstad i Ski. Tidligere bokser som fortsatt trener unge og eldre i boksing i tillegg til å kjøre skolebuss.

– Jeg hadde lyst til å oppleve noe nytt og spennende. Vi begynner å bli gamle, og da er det på tide at vi begynner å komme oss ut og opplever noe litt annerledes og moro. Man blir aldri for gammel til å trene. Det er bare å stå på. Det behøver ikke å være så tungt, men det handler bare om å få hjertepumpa i gang. Det er det viktigste, smiler Rolf.

<b>ROLF SMAADAL (75)</b>
ROLF SMAADAL (75) Foto: Jørn Grønlund

Linda Verde (72)

Drammenskvinnen er tidligere fylkesrådmann i Buskerud. Denne spreke bestemoren har drevet med orienteringsløp i mange år og kan vise til både NM-medaljer og kongepokaler.

– Jeg hadde egentlig ikke lyst til å bli med i «Norges sprekeste», for jeg syntes det virket skremmende. Etter å ha tenkt meg om tok jeg vurderingen om at jeg ville angret dersom jeg ikke sa «ja». Man angrer som regel mer på det man ikke ble med på enn det man faktisk ble med på.

– Hvis dette kan være til inspirasjon for at voksne og gamle folk også kan leke, er det veldig fint. Men jeg føler meg litt rampete som er med på dette, for det er langt utenfor min komfortsone, ler Linda.

<b>LINDA VERDE (72)</b>
LINDA VERDE (72) Foto: Jørn Grønlund

Nils Harald Moe (75)

Pensjonert lektor fra Tromsø. Startet med fitness da han fylte 70 år og har skrevet flere bøker om kosthold og trening.

– For min del ville jeg være med i «Norges sprekeste» på grunn av opplevelsen. Hvis jeg i tillegg kan være til inspirasjon for at andre godt voksne kan begynne å trene, er det virkelig verdt det!

– Trening er veldig viktig, og man må ikke la seg stoppe av alder. Det er bare et tall. Så lenge du er fysisk frisk og kan bevege på deg, er det forferdelig viktig å holde seg i aktivitet, smiler Nils Harald.

Les også: Her debuterer bestefar Nils Harald (70) fra Tromsø som fitnessutøver

<b>NILS HARALD MOE (75)</b>
NILS HARALD MOE (75) Foto: Jørn Grønlund

Bjørg Kittelsen (68)

Har jobbet bak kamera i NRK i nesten 50 år før hun ble pensjonist. Lillestrømkvinnen spiller aktivt bordtennis, går mye på ski om vinteren og er ofte på turer i naturen.

– Jeg måtte overtales til å bli med. Da jeg hørte at det var et TV 2-program fikk jeg helt hetta, for det har jo vært konkurrenten min i årevis. Det føles kjemperart. Jeg hadde aldri i mitt liv meldt meg på dette, men tenker at det er ålreit at vi eldre også får litt TV-tid, smiler den spreke bordtennisspilleren.

<b>BJØRG KITTELSEN (68)</b>
BJØRG KITTELSEN (68) Foto: Jørn Grønlund

Mahinder Kumar (73)

Leder gåturer for eldre som bor på Stovner, der 73-åringen er bosatt med familien. Han er også glad i å løse Sudoku for å trimme hjernen og starter hver dag med en yoga- eller meditasjonsøkt for å få ro i sjelen.

<b>MAHINDER KUMAR (73)</b>
MAHINDER KUMAR (73) Foto: Jørn Grønlund

– Først sa jeg nei til å være med, men datteren min motiverte og overtalte meg til å delta. Hun mente det var morsomt at jeg kunne være med på det første programmet av sitt slag i Norge. Det er et stort kompliment å bli spurt om å være med i «Norges sprekeste», og jeg tror det er positivt for meg å pushe grensene mine ved å være med i konkurransen. Det er fantastisk å være her og både deltagerne og TV-teamet er utrolig hyggelige, smiler Mahinder.

Ingrid Tuko (74)

Hamarkvinnen er danseinstruktør og har drevet med dans store deler av livet. Nå har hun blant annet dansekurs for eldre sammen med sin mann. Ingrid deltok i «Norske Talenter» på TV 2 med magedans for noen år tilbake.

<b>INGRID TUKO (74)</b>
INGRID TUKO (74) Foto: Jørn Grønlund

– Jeg har ikke søkt på dette, men ble oppringt og spurt om jeg ville være med. Først sa jeg nei, men så ringte de opp igjen. «Hva går det ut på, da? Det er vel ikke noe sånt som «Mesternes mester», vel? », spurte jeg. «Nei da, vi skal leke», fikk jeg beskjed om. Da sa jeg ja, for jeg liker å leke. Men dette er jo skikkelig alvor! Det er veldig tøft. I natt har jeg hatt kramper i leggene og vondt i en skulder, men det er moro å være med, smiler Ingrid.

Morten Kristiansen (71)

Oslomannen står masse på langrenn og samler på medaljer fra ulike skirenn. Han har også spilt en del bowling i sin tid, med gode prestasjoner. Morten har drevet med idrett hele livet, men aldri vært så aktiv som han er nå.

– Det er gøy å kunne vise hvor god form jeg er i. Jeg har trent ordentlig nå i to år, og så synes jeg at «Norges sprekeste» er et fint konsept for å vise at også gamle folk kan noe. Nå håper jeg at jeg kan bli litt kjendis sånn at jeg senere kan få være med i «71° Nord – team» sammen med Linda Verde. Du blir ikke for gammel til å trene. Jo eldre du er, jo viktigere er det. Det beste er å gå i terrenget med sekk, oppfordrer Morten.

Les også: (+) Kjære barna mine. Jeg er 70 år og har ett ønske

<b>MORTEN KRISTIANSEN (71)</b>
MORTEN KRISTIANSEN (71) Foto: Jørn Grønlund

Mariann Stenbakk (77)

Kalles «løpe-dronninga fra Moss» etter å ha blitt norgesmester i løping hele 260 ganger. Mariann trener fortsatt mye løping og sykling og satser på å bli Norges sprekeste pensjonist.

– Jeg ble spurt om å delta og svarte ja med en gang. Det skjer ikke så mye når man har blitt pensjonist, så da må man sørge for å være med på det som kommer av tilbud. Jeg sitter sjelden stille. Jeg er en aktiv dame som liker å være med på litt av hvert. Jeg driver fortsatt med konkurranser og trener en fem-seks ganger i uken, smiler 77-åringen til Her og Nå.

<b>MARIANN STENBAKK (77)</b>
MARIANN STENBAKK (77) Foto: Jørn Grønlund

Kirsti Nordbyhaug Engh (73)

Bor på Hvaler sammen med sin mann og hunden Tiko. Hun har vært fitness-trener/jazz fitness, og har drevet flere treningsstudioer, blant annet på Kjelsås i Oslo i 28 år.

– De fleste av oss i «Norges sprekeste» er over 70, og i vår alder er det mange som setter seg ned. Da tenker jeg at vi kanskje kan inspirere noen som er eldre til å utfordre seg selv ved å begynne å trene. Det handler om å være med i livet sitt og ikke bare sitte og glane på TV. Det er aldri for sent å begynne. Selv om du aldri har trent før, kan du begynne når du er 70 eller 75 år også, smiler Kirsti til Her og Nå.

<b>KIRSTI NORDBYHAUG ENGH (73)</b>
KIRSTI NORDBYHAUG ENGH (73) Foto: Jørn Grønlund

TV 2-programmet «Norges sprekeste» vises på TV 2 hver mandag kl. 20.00, og her på TV 2 Play.

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2022.

Les også