Dronning Elizabeth

Mammaen Elizabeth: Først da hun fikk to barn til, tok hun seg tid til å være mamma

Dron­ning Elizabeths to eld­ste barn så ikke mye til sin mor da de voks­te opp. Først da hun som mo­den kvin­ne fikk to barn til, slapp hun løs mam­ma­en i seg.

Pluss ikon
<b>KONGEFAMILIEN:</b> Kon­ge­fa­mi­li­en i 1972. Året et­ter gif­tet Anne seg, og det kom fle­re inn i fa­mi­li­en. På den­ne ti­den kun­ne Elizabeth og hen­nes fa­mi­li­e nyte en til­væ­rel­se hvor det var svært langt mel­lom hver gang de ble ut­satt for kri­tikk. Men med bar­nas pro­ble­ma­tis­ke ek­te­skap ble de alle re­vet ned fra pi­de­stal­len.
KONGEFAMILIEN: Kon­ge­fa­mi­li­en i 1972. Året et­ter gif­tet Anne seg, og det kom fle­re inn i fa­mi­li­en. På den­ne ti­den kun­ne Elizabeth og hen­nes fa­mi­li­e nyte en til­væ­rel­se hvor det var svært langt mel­lom hver gang de ble ut­satt for kri­tikk. Men med bar­nas pro­ble­ma­tis­ke ek­te­skap ble de alle re­vet ned fra pi­de­stal­len. Foto: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images
Sist oppdatert

Elizabeth fikk sine fire barn i to pul­jer. Først Char­les (1948) og Anne (1950) da hun var en ung kvin­ne, mens An­drew (1960) og Edward (1964) kom til ver­den da hun var midt i 30-åre­ne.

Mel­lom sine to «kull» ble hun alt­så dron­ning, noe som nok for­kla­rer hvor an­ner­le­des hun var som mor for de eld­ste enn hun var for de yng­ste.

<b>DIA­MANT­PAR:</b> Elizabeth og Philip med sine fire barn i 2007, da de fei­ret 60 år som ek­te­par. Av de­res fire barn har tre skilt seg. Men det er li­ten me­ning i å kland­re Elizabeth for skils­mis­se­ne, bare det å leve i en kon­ge­fa­mi­lie vil være en be­last­ning i seg selv.
DIA­MANT­PAR: Elizabeth og Philip med sine fire barn i 2007, da de fei­ret 60 år som ek­te­par. Av de­res fire barn har tre skilt seg. Men det er li­ten me­ning i å kland­re Elizabeth for skils­mis­se­ne, bare det å leve i en kon­ge­fa­mi­lie vil være en be­last­ning i seg selv. Foto: Tim Graham/Getty Images

For å mak­te sin nye rol­le som dron­ning, måt­te Elizabeth set­te inn det mes­te av det hun had­de av tid og kref­ter. Det gikk ut over Char­les og Anne, og sær­lig Char­les.

Men på 1960-tal­let had­de Elizabeth sit­tet som dron­ning i over 10 år, og hun føl­te seg na­tur­lig nok mer kom­for­ta­bel med opp­ga­ven. Ti­den var da inne for å ut­vi­de fa­mi­li­en, men­te Elizabeth og Philip, og fikk to søn­ner til.

<b>PRINS CHARLES:</b> Philip og Elizabeth med Char­les, som­me­ren 1949. Ikke van­ske­lig å se hvor stol­te de er.
PRINS CHARLES: Philip og Elizabeth med Char­les, som­me­ren 1949. Ikke van­ske­lig å se hvor stol­te de er. Foto: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Den­ne gan­gen tok dron­ning Elizabeth seg tid til å leke med gut­te­ne. Hun, An­drew og Edward syk­let og sprang gjen­nom de lan­ge kor­ri­do­re­ne på Buckingham Palace. Det hend­te til og med at hun la de små om kvel­den.

Char­les har ut­talt at han så alt­for lite til mo­ren sin da han var li­ten, og han har be­skre­vet for­hol­det de­res som dis­tan­sert. Men hans to år yng­re søs­ter prin­ses­se Anne ser til­ba­ke på barn­dom­men sin med gle­de, noe prin­se­ne An­drew og Edward også gjør.

<b>PRINSESSE ANNE:</b> I mot­set­ning til Char­les kland­ret ikke Anne mo­ren sin for at hun var så fra­væ­ren­de i barn­dom­men de­res. Hun for­sto godt at Elizabeth had­de en vik­tig jobb og måt­te rei­se mye. Her er mor og dat­ter sam­men i 1959.
PRINSESSE ANNE: I mot­set­ning til Char­les kland­ret ikke Anne mo­ren sin for at hun var så fra­væ­ren­de i barn­dom­men de­res. Hun for­sto godt at Elizabeth had­de en vik­tig jobb og måt­te rei­se mye. Her er mor og dat­ter sam­men i 1959. Foto: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Førstefødte Prins Char­les

Prins Char­les of Wales,
f. 14. no­vem­ber 1948

Prin­ses­se Anne Elizabeth Alice Louise Mountbatten-Windsor,
f. 15. au­gust 1950

Prins An­drew Al­bert Chris­ti­an Edward av Stor­bri­tan­nia og Nord-Ir­land, Her­tug av York,
f. 19. feb­ruar 1960

Prins Edward An­to­ny Richard Louis, Jarl av Wes­sex,
f. 10. mars 1964

Se mer

For­hol­det mel­lom dron­nin­gen og prins Char­les, hen­nes førs­te­fød­te og ar­ving, har vært en kil­de til fa­sci­na­sjon og de­batt. Hun var 22 år da hun i 1948 ble mor for før­s­te gang.

Som ny­gift had­de hun ikke så man­ge of­fi­si­el­le plik­ter. Det skul­le gå enda noen år før hun ble dron­ning, i 1952. Li­ke­vel var hun og Philip bor­te fra bar­na sine i må­neds­vis da han ble sta­sjo­nert på Mal­ta som ma­ri­ne­of­fi­ser.

LITT KJE­DE­LIG: Da Elizabeth ble kro­net 2. juni 1953 var ikke Char­les mer enn fire og et halvt år. Alt­for ung for hele se­re­mo­ni­en, men han fikk være med i 10 mi­nut­ter og fikk stå midt imel­lom mor­mor dron­ning­mo­ren og tan­te Mar­ga­ret. Men selv 10 mi­nut­ter kan fø­les len­ge.
LITT KJE­DE­LIG: Da Elizabeth ble kro­net 2. juni 1953 var ikke Char­les mer enn fire og et halvt år. Alt­for ung for hele se­re­mo­ni­en, men han fikk være med i 10 mi­nut­ter og fikk stå midt imel­lom mor­mor dron­ning­mo­ren og tan­te Mar­ga­ret. Men selv 10 mi­nut­ter kan fø­les len­ge. Foto: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

Selv om det vir­ker kaldt, må vi huske at Elizabeth til­hør­te en ge­ne­ra­sjon og klas­se hvor det var van­lig å over­la­te den dag­li­ge om­sor­gen barna til bar­ne­pi­ker.

Hun men­te også at det var bedre å la bar­na få være hjem­me i tryg­ge om­gi­vel­ser frem­for å dra dem med seg ver­den rundt. Det var slik hun var blitt opp­dratt selv, uten at det had­de gått ut over det nære for­hol­det hun had­de til sine for­eld­re.

<b>PRINS PHILIP OG CHARLES:</b> Prins Philip har be­skre­vet seg selv som en prag­ma­ti­ker – en som til­pas­ser seg den fak­tis­ke si­tua­sjo­nen – og søn­nen Char­les som en ro­man­ti­ker. Det er i alle fall helt sik­kert at de to var svært for­skjel­li­ge. I 1969 gjor­de BBC en stor do­ku­men­tar om kon­ge­fa­mi­li­en og hvor­dan de lev­de.
PRINS PHILIP OG CHARLES: Prins Philip har be­skre­vet seg selv som en prag­ma­ti­ker – en som til­pas­ser seg den fak­tis­ke si­tua­sjo­nen – og søn­nen Char­les som en ro­man­ti­ker. Det er i alle fall helt sik­kert at de to var svært for­skjel­li­ge. I 1969 gjor­de BBC en stor do­ku­men­tar om kon­ge­fa­mi­li­en og hvor­dan de lev­de. Foto: Getty Images

Men Char­les var nok mer føl­som enn Elizabeth, og det er blitt an­ty­det at han ald­ri dan­net ster­ke bånd med mo­ren. Han ble mer knyt­tet til bar­ne­pi­ke­ne sine, og ikke minst til sin els­ke­de bes­te­mor, dron­ning­mo­ren.

<b>ELS­KER SKOTTLAND:</b> Både dron­ning Elizabeth og eld­ste­søn­nen Char­les tri­ves godt i Skott­land. Her mo­rer de seg sam­men med and­re til­sku­e­re un­der de år­li­ge høy­lands­le­ke­ne i Braemar.
ELS­KER SKOTTLAND: Både dron­ning Elizabeth og eld­ste­søn­nen Char­les tri­ves godt i Skott­land. Her mo­rer de seg sam­men med and­re til­sku­e­re un­der de år­li­ge høy­lands­le­ke­ne i Braemar. Foto: Chris Jackson/Getty Images

Det var per­so­na­let som lekte med ham, som så at han tok sine før­s­te skritt, som straf­fet og be­løn­net – i det hele tatt for­met ham. Til dag­lig så Elizabeth og Philip sine to eld­ste barn et­ter fro­kost og når de drakk te sam­men på et­ter­mid­da­gen.

Les også: (+) Kongen som ble knekt av damene

Nært forhold til prinsesse Anne

Dron­nin­gens enes­te dat­ter ble født i 1950, og er nok den av pa­rets barn som min­ner mest om Philip. Men i lik­het med mo­ren els­ker hun hes­ter, og der­med ut­vik­let mor og dat­ter et nært for­hold et­ter at hun be­gyn­te å ri.

<b>PAP­PA­JEN­TE:</b> Det blir hev­det at Anne er den av bar­na som lig­ner prins Philip mest. Her er de un­der et ri­de­stev­ne i Bad­min­ton i 1971.
PAP­PA­JEN­TE: Det blir hev­det at Anne er den av bar­na som lig­ner prins Philip mest. Her er de un­der et ri­de­stev­ne i Bad­min­ton i 1971. Foto: Harry Dempster/Daily Express/Getty Images

Hun er ikke enig i at mo­ren ikke var så om­sorgs­full el­ler en­ga­sjert i sine barn som hun kan­skje bur­de ha vært. I et in­ter­vju med BBC i 2002 be­skrev Anne den kon­ge­li­ge fa­mi­li­en som en «lyk­ke­lig en­het» som lik­te å være sam­men.

Hun for­klar­te at de som barn tid­lig for­sto at mo­ren de­res måt­te være mye bor­te, og de var full­sten­dig klar over hvil­ken unik po­si­sjon hun had­de som mon­ark.

Anne ut­dy­pet vi­de­re: «Jeg tror ikke noen av oss i ett se­kund trod­de at hun ikke bryd­de seg om oss på ak­ku­rat sam­me måte som and­re mød­re gjor­de.» Anne og Char­les er et godt eks­em­pel på hvor­dan barn kan opp­fat­te sin barn­dom for­skjel­lig, rett og slett for­di de har for­skjel­lig na­tur.

Les også: (+) Edward var konge i 326 døgn: Mange oppfattet ham som en forræder

Prins An­drew som favoritt

<b>PRINS ANDREW:</b> Sa­rah Ferguson og prins An­drew gif­tet seg i 1986 og gikk fra hver­and­re 1992. De fant si­den ald­ri noen an­nen permanent part­ner og hol­der ty­de­lig­vis svært mye av hver­and­re.
PRINS ANDREW: Sa­rah Ferguson og prins An­drew gif­tet seg i 1986 og gikk fra hver­and­re 1992. De fant si­den ald­ri noen an­nen permanent part­ner og hol­der ty­de­lig­vis svært mye av hver­and­re. Foto: in­di­go/Getty Images

Det er nes­ten 12 år mel­lom dron­nin­gens før­s­te og tred­je barn, Char­les og An­drew. Da An­drew ble født had­de dron­nin­gen sit­tet på tro­nen i åtte år og var blitt trygg i sin rol­le som dron­ning, og mye ty­der på at hun had­de ut­vik­let seg til et varm­ere og mer flek­si­belt men­nes­ke med åre­ne.

Da hun fikk sine to yng­ste barn, kut­tet hun ned på re­pre­sen­ta­sjo­nen for å være sam­men med dem. An­drew sies å ha vært dron­ning Elizabeths fa­vo­ritt. Hun har støt­tet ham og holdt sin hånd over ham når skan­da­le­ne rundt ham har rul­let og gått.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>HOLDER SAM­MEN:</b> Edward og So­phie, jar­len og gre­vin­nen av Wes­sex un­der Ascot i 2013. Edward er det enes­te av Elizabeths barn som ikke har skilt seg. So­phie er også den av hen­nes svi­ger­døt­re hun følte seg mest kom­for­ta­bel med.
HOLDER SAM­MEN: Edward og So­phie, jar­len og gre­vin­nen av Wes­sex un­der Ascot i 2013. Edward er det enes­te av Elizabeths barn som ikke har skilt seg. So­phie er også den av hen­nes svi­ger­døt­re hun følte seg mest kom­for­ta­bel med. Foto: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

Prins Edward og kona Sophie

Edward ble født i mars 1964 og er dron­ning Elizabeths yng­ste. Både hun og Philip ut­vik­let et spe­si­elt nært for­hold til sitt fjer­de barn.

I for­bin­del­se med dron­nin­gens 90-års­ju­bi­le­um i 2016, for­tal­te Edward til Sky News at han og kona So­phie til­brin­ger mye tid med dron­nin­gen og her­tu­gen av Edin­burgh. De er ofte sam­men i hel­ge­ne, og han for­tal­te også at Eli­sa­beth del­tok ak­tivt i sine bar­ne­barns liv.

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også