Denne maten holder blodsukkeret i sjakk
Nei, du trenger ikke å droppe karbohydratene helt.

(SIDE2): Velg langsomme karbohydrater og tenk på hvordan måltidet er satt sammen.
Flere positive effekter
I dag har 350 000 nordmenn type 2-diabetes. Halvparten av disse har fått diagnosen, mens andre halvdel ikke vet om at de har sykdommen.
Diabetes type 2 er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet er høyere enn normalt. Dette skyldes at kroppen ikke klarer å lage nok insulin og sykdommen er blant annet forbundet med overvekt og fysisk inaktivitet. Det er flere punkter som spiller inn for å holde blodsukkeret på et normalt nivå og kosthold er ett av disse punktene.

Ernæringsterapeut og ekspert på blodsukkervennlig mat, Gunn-Karin Sakariassen, er sammen med sykepleier Hege Hasler Barhaughøgda aktuell med deres nye bok «Diabetesboka - Spis riktig og bli frisk».
Her beskriver de to forfatterne blant annet hvor viktig det er å spise mat som bidrar til et stabilt blodsukker og som dermed reduserer behovet for medisiner og risiko for utvikling av andre sykdommer.
- Blodsukkeret ditt er på en måte et speil på hvordan du lever. Det påvirkes av hvor mye og hva du spiser og drikker, fysisk aktivitet, stress, indre uro og søvn, skriver Sakariassen og Barhaughøgda.
- Ved å velge en kost som består av rene og naturlig næringsrike råvarer fremfor industrielt fremstilte og raffinerte matvarer, er du et godt stykke på vei mot et bedre kosthold, mener de to.
I tillegg til et mer stabilt blodsukker hevder forfatterene at du også vil få bedre kolesterolverdier, økt metthetsfølelse, økt inntak av fiber, vitaminer og mineraler samt mer energi og overskudd.
Dette bør du ikke spise
Sakariassen og Barhaughøda anbefaler at man lager maten fra bunnen av, med masse grønnsaker, bær, urter, krydder og naturlige fettkilder.
Videre skriver de to at du bør unngå mat med raske karbohydrater.
- Matvarer med raske karbohydrater får blodsukkeret til å stige raskt og mye, og krever mye insulin.
Diabetes-ekspertene anbefaler at man kutter ut sukkerholdig mat og drikke som godteri, saft og brus. I tillegg er det lurt å droppe melbaserte matvarer som kaker, boller, kjeks, brød og knekkebrød med fint mel.

Fruktjuice og smoothies bør byttes ut med grønnsaker og belgfrukter. I tillegg bør du redusere inntaket av stivelsesrike matvarer som ris, poteter og pasta.
Det er ikke bare hva man spiser som påvirker blodsukkeret, men hvordan måltidet er satt sammen er også av betydning.
- Spis aldri et måltid uten protein og litt umettet fett. Karbohydrater alene gir en rask og høy blodsukkerstigning. Spiser du for eksempel kun en frukt vil blodsukkeret stige raskt. Tilsetter du derimot 5-10 rå nøtter vil dette gi mindre og langsommere økning i blodsukkeret, forklares det i boka.
Fjern dette fra matskapet:
- Matvarer med mel: knekkebrød, kjeks, frokostblandinger, brød og kaker
- Ris og pasta
- Matvarer som inneholder mais: tortillas, tacoskjell og cornflakes
- Søtsaker
- Sukker, både hvitt og brunt sukker, kunstig sukker og honning
- Margarin

Dette bør du spise
Sakariassen og Barhaughøgda anbefaler langsomme karbohydrater for å gå en god blodsukkerkontroll.
Matvarer som bidrar med kostfiber, proteiner og sunt fett er gode matvalg.
- Det er viktig at alle måltidene i løpet av dagen består av nok proteiner. Dette stabiliserer blodsukkeret og gjør deg mett, mener forfatterne.
De skriver at fisk, sjømat, fugl, kjøtt og tofu er gode proteinkilder i tillegg til cottage cheese, kesam og yoghurt naturell.
Videre påpekes det at fett også er et viktig næringstoff. De to forfatterne anbefaler blant annet at man spiser oliven, avokado, kaldpresset olivenolje, fet fisk, kokos, nøtter og frø.
De skriver også at for eksempel kanel, eddik og blåbær er med på å senke blodsukkeret.
Fyll opp matskapet med dette:
- Hjemmelagde knekkebrød, brød, muffins og kjeks
- Rene kjøttprodukter
- Fisk og skalldyr
- Egg
- Meieriprodukter som ikke inneholder melkesukker og vanlig sukker
- Kokos: kokosmasse, kokosmelk, kaldpresset kokosfett
- Grønnsaker
- Bær
- Majones, gjerne hjemmelaget eller majones laget med rapsolje
- Urter
- Mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao
- Naturlig sørningsmidler som sukrin, stevia, Cocosa kokossukker og Tagatesse
- Fiberhusk
- Profiber