«Kompani Lauritzen»-aktuelle Carina Dahl

– Når du vokser opp som datteren til en av Norges største rockestjerner får du ekstra mye å bevise

Carina Dahl har vist at hun har sterke meninger, ben i nesa og en beundringsverdig fysikk under «Kompani Lauritzen». Men bildet er mer nyansert enn det. – Det er viktig å huske at alle har flere lag, det er bare noen av oss som synes det er litt vanskeligere å vise dem frem, forteller hun til Her og Nå.

<b>CARINA DAHL:</b> Carina Dahl synes det er vanskelig å vise frem sine mest sårbare sider og har alltid hatt fokus på å klare seg selv. – Da jeg begynte å gråte under «Stjernekamp»-deltagelsen, tok jeg meg i det med en gang og tenkte, «Slutt nå!». Så fikk jeg tilbakemeldinger på at folk syntes bare det var fint å se meg sårbar, forteller Carina.
CARINA DAHL: Carina Dahl synes det er vanskelig å vise frem sine mest sårbare sider og har alltid hatt fokus på å klare seg selv. – Da jeg begynte å gråte under «Stjernekamp»-deltagelsen, tok jeg meg i det med en gang og tenkte, «Slutt nå!». Så fikk jeg tilbakemeldinger på at folk syntes bare det var fint å se meg sårbar, forteller Carina. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

Carina Dahl (37) smiler bredt og imøtekommende når vi møter henne i hennes nye nabolag i Oslo.

Det er bare et halvår siden hun flyttet inn i sitt nye hjem, et steinkast unna en av byens mest sjarmerende, grønne lunger, nemlig den pulserende parken på St. Hanshaugen. Tett på storbylivet, har trønderen allerede rukket å slå røtter.

– Her kan jeg trekke meg tilbake og lande i en hektisk hverdag. Jeg er livredd for å gå glipp av noe, elsker å ha mange baller i luften og bruker all min tid på jobb og opplevelser. Men jeg trenger også et sted hvor jeg kan samle krefter, forteller Carina og fortsetter:

– At jeg er livredd for å gå glipp av noe, ble en motivasjon under «Kompani Lauritzen». Selv om jeg er livredd høyder og sliter med klaustrofobi, så var frykten for å gå glipp av noe større, ler Carina hjertelig.

Les også: Carina Dahl: – Drømmen var aldri å være «kjent», drømmen var å bli en artist og kunne leve av det

<b>SLÅR RØTTER:</b> Carina var bare 19 år da hun flyttet fra Trøndelag. I dag har hun bosatt seg bare et steinkast unna den <br>frodige parken ved St. Hanshaugen i Oslo.
SLÅR RØTTER: Carina var bare 19 år da hun flyttet fra Trøndelag. I dag har hun bosatt seg bare et steinkast unna den
frodige parken ved St. Hanshaugen i Oslo.
Foto: Morten Bendiksen

Deltar i «Kompani Lauritzen»

Denne våren har artisten og låtskriveren vært én av 14 kjendiser som har fått bryne seg under Dag Otto Lauritzens militære regime i nasjonalromantiske omgivelser på Setnesmoen leir i Åndalsnes.

Født: 15. august 1985

Alder: 37 år

Fra: Trondheim

Bosted: St. Hanshaugen i Oslo

Yrke: Artist og TV-profil

Foreldre: Morten Dahl og Inger Lise Dahl

Se mer

37-åringen har imponert med sin målrettede holdning og evne til å stå i selv de mest krevende fysiske og psykiske utfordringene. Carina lot også tårene trille foran kamera da presset ble for overveldende.

– Det jeg strevde mest med der inne, var da jeg ble snakket til som om jeg var dum eller da jeg opplevde at vi ble urettferdig behandlet. Det er to triggere for meg, men jeg trodde ikke jeg skulle bli så påvirket av det som jeg faktisk ble, erkjenner Carina, som på et tidspunkt ble så frustrert over befalets tilbakemeldinger, at hun vurderte å trekke seg.

<b>KOMPANI LAURITZEN:</b> Som deltager i «Kompani Lauritzen» har Carina Dahl denne våren vist en enorm, fysisk kapasitet. Det som ble mest krevende, var den psykiske påkjenningen som fulgte med oppholdet.
KOMPANI LAURITZEN: Som deltager i «Kompani Lauritzen» har Carina Dahl denne våren vist en enorm, fysisk kapasitet. Det som ble mest krevende, var den psykiske påkjenningen som fulgte med oppholdet. Foto: TV 2

Gradestokken har så vidt rukket å stabilisere seg i den røde enden av skalaen, når vi møter Carina en torsdag formiddag. Hun har akkurat gjennomført sin daglige treningsøkt, og strutter av overskudd når hun viser vei til en lokal kafé.

Den sprudlende trønderjenta beskrives av venner som et sosialt midtpunkt, og selv forteller hun at «tøff» og «viljesterk» er adjektiver hun ofte får høre om seg selv. Virkeligheten er nok mer nyansert enn som så.

­– Jeg har alltid måtte være sterk. Når du har stått i ting i livet hvor du ikke har hatt annet valg enn å være sterk, så er det gjerne slik du blir som menneske. Det finnes hendelser i kulissene som jeg kunne delt, men noe er rett og slett for privat. Det er lettere å dele høydepunktene, forteller Carina, og tar seg en varsom slurk av kaffekoppen foran seg.

­– Det er ikke det at jeg ikke er svak eller sårbar, men det kan være ubehagelig å dele. Det er viktig å huske at alle har flere lag ved seg, det er bare noen av oss som synes det er litt vanskeligere å vise dem frem.

Les også: Deltakerne i «Kompani Lauritzen» avslører det verste de opplevde

Datteren til Morten «Diesel» Dahl

Carina var bare 19 år gammel da hun flyttet fra Trøndelag for å satse på en karriere som artist. Tidlig fant hun stolthet i å klare seg selv, men har måttet takle mange fordommer på veien mot målet.

– Når du vokser opp som datteren til en av Norges største rockestjerner, og begynner å synge selv, da får du ekstra mye å bevise. Jeg måtte jobbe enda litt hardere.

– Det var mange som ikke trodde jeg kunne synge, men at jeg lente meg på min fars suksess. Det har jeg aldri gjort. Musikk er livet mitt, jeg elsker å spille, skrive musikk og være kreativ. Det er en viktig del av min identitet, forteller Carina, som er datter av Morten «Diesel» Dahl fra heavy metal-bandet TNT.

<b>MORTEN DIESEL DAHL:</b> Carina Dahl er datter av TNT-profil Morten «Diesel» Dahl. Hun har møtt på flere fordommer gjennom karrieren og har kjent på at hun må jobbe ekstra hardt nettopp fordi hun er datteren til den populære trommisen.
MORTEN DIESEL DAHL: Carina Dahl er datter av TNT-profil Morten «Diesel» Dahl. Hun har møtt på flere fordommer gjennom karrieren og har kjent på at hun må jobbe ekstra hardt nettopp fordi hun er datteren til den populære trommisen. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG

Som «Stjernekamp»-deltager i 2021, beviste Carina gjennom flere imponerende sangnummer at hun fortjener en stjerne på den norske artisthimmelen.

År med målrettet jobbing sørget i fjor for et «klyp deg i armen»-øyeblikk da hun ble nominert til Spellemannprisen i kategorien «festmusikk». I februar ga hun ut låten «Best på fest», som klatret raskt oppover hitlistene.

Les også: (+) Først da pappa døde, fikk du og jeg en ny mulighet

<b>BEST PÅ FEST:</b> Carina har gjort suksess som artist og låtskriver, og har blant annet stukket av med en tredjeplass i «Stjernekamp», vært nominert til Spellemannprisen og deltatt i MGP. I disse dager er hun høyaktuell med låten «Best på fest».
BEST PÅ FEST: Carina har gjort suksess som artist og låtskriver, og har blant annet stukket av med en tredjeplass i «Stjernekamp», vært nominert til Spellemannprisen og deltatt i MGP. I disse dager er hun høyaktuell med låten «Best på fest». Foto: Chris Caspersen

Cyste på stemmebåndene

Bare fryd og «hurramegrundt» har det likevel ikke vært de siste månedene. Etter endt «Kompani Lauritzen»-innspilling i høst, ventet en intensiv juleturné. Da den travle artisten skulle tilbake i studio i januar, var det noe som ikke stemte.

­– Jeg ble så fort sliten i stemmen, og dro til legen for å sjekke hva det kunne være. Da så de at jeg hadde fått en cyste på stemmebåndene, forteller Carina.

Det ble starten på en svært rolig periode for artisten, til tross for at alle instinkter strittet imot nettopp det. Håpet var at skånsom stemmebruk og runder hos logoped skulle redusere cysten.

<b>SER FREMOVER:</b> Carina har alltid prøvd å ta vare på seg selv og egen helse, men har blitt desto bedre til å ta gode valg etter operasjonen for fire år siden. I januar fikk hun nok en gang en tankevekker, da det ble oppdaget en såkalt pseudo cyste på stemmebåndet.
SER FREMOVER: Carina har alltid prøvd å ta vare på seg selv og egen helse, men har blitt desto bedre til å ta gode valg etter operasjonen for fire år siden. I januar fikk hun nok en gang en tankevekker, da det ble oppdaget en såkalt pseudo cyste på stemmebåndet. Foto: Morten Bendiksen

– Jeg måtte lære å snakke på nytt. Jeg er en person som snakker og flirer høyt. Stemmen er en stor del av min personlighet og plutselig følte jeg meg som en helt annen person. En som snakket lavt i et rolig tempo, en som ikke kunne snakke der det var høy musikk, men hadde fokus på stemmehvile. Det var svært livsbegrensende og jeg kjente på at personligheten min ble litt borte, erkjenner Carina med dempet stemme.

Hadde ikke de omfattende tiltakene hatt en effekt, ville en operasjon vært neste skritt på veien.

– Det følger stor risiko ved et slikt inngrep. Det finnes tilfeller hvor det har gått galt og stemmen har endret seg etterpå – og ikke til det bedre. En operasjon ville også bety at jeg måtte ha vært stille i to måneder. Det skjønner jeg ikke hvordan jeg skulle fått til!

Men den gode hjelpen fra logoped, bar frukter. I dag er cysten trent bort og Carina har på veien tatt med seg viktig lærdom om god stemmehelse.

Les også: Cathrine Fossum: – Jeg følte på en hjelpeløshet og leste alt jeg kom over om denne sykdommen

Godartet svulst

Dette er likevel ikke første gangen den populære TV-profilen har hatt urovekkende helseproblemer. I 2019 måtte Carina gjennom en omfattende operasjon etter å ha oppdaget en stor kul ved det høyre øre. En kul hun hadde gått med i mange år.

– Det var først da en venninne av meg fikk kreft i ørespyttkjertelen, jeg selv gikk til det skrittet og fikk den undersøkt. Under en lunsj spurte jeg henne hvordan hun oppdaget den ondartede svulsten, og hun sa hun hadde kjent den under øret. Da fortalte jeg henne om min kul, og hun ba meg sjekke den med en gang, husker Carina tilbake.

Carina fikk gjennomført MR og biopsi, hvor de fant en godartet svulst. Den måtte likevel opereres bort.

– Jeg husker ennå da doktoren satte seg ned med meg og fortalte hva jeg skulle gjennom. Det var en komplisert operasjon som kunne ta 3–4 timer og det var en risiko for at jeg kunne bli lam i halve ansiktet da svulsten lå inntil ansiktsnerven min. Da begynte jeg å hylgrine. Jeg gikk derfra og var helt ødelagt.

<b>SKREMMENDE OPPLEVELSE:</b> I 2019 måtte Carina gjennom en komplisert operasjon etter funn av en godartet cyste like under øret.
SKREMMENDE OPPLEVELSE: I 2019 måtte Carina gjennom en komplisert operasjon etter funn av en godartet cyste like under øret. Foto: Privat

Kirurgen måtte åpne et stort område for å ikke skade ansiktsnerven og Carina ble værende på Rikshospitalet i tre dager etter inngrepet. Likevel var hun i kjent stil, innstilt på å klare seg selv og ba familien bli værende i Trondheim.

– Jeg angret meg litt da de måtte dra ut drenet fra hodet mitt. Da ble jeg trøstet av datteren til hun som lå ved siden av meg.

Les også: (+) Ingebjørg Bratland holder samboeren hemmelig: – Han er litt eldre enn meg, og jeg tror det er en fordel

Nye opplevelser og erfaringer

Carina grøsser når hun forteller om den skjebnesvangre opplevelsen.

– Jeg var livredd, både for operasjonen og tanken på å bli lam i ansiktet. Men alternativet til en godartet svulst kunne vært så mye verre, sier hun, og fortsetter:

– Det er ikke synd på meg. Det gikk bra, og jeg delte rom med ei som hadde gått gjennom mye verre ting enn meg. Jeg hadde virkelig ingen grunn til å klage. Samtidig minnet hun meg på at det alltid er noen som har det verre, men at det er helt OK å kjenne på at man ikke har det så bra selv likevel.

Om opplevelsen hun har vært gjennom ikke har endret måten hun møter livet på, har det i hvert fall forsterket tankene og holdningene hun allerede hadde.

<b>TRAVEL:</b> I hverdagen holder Carina et høyt tempo og prøver alltid å ligge et steg foran. – Det var litt samme handlingsmønster jeg fikk inne på Kompani Lauritzen. Det ender fort med at du brenner lyset i begge ender. Jeg har i etterkant blitt flinkere til å gi meg selv pusterom, forteller Carina.
TRAVEL: I hverdagen holder Carina et høyt tempo og prøver alltid å ligge et steg foran. – Det var litt samme handlingsmønster jeg fikk inne på Kompani Lauritzen. Det ender fort med at du brenner lyset i begge ender. Jeg har i etterkant blitt flinkere til å gi meg selv pusterom, forteller Carina. Foto: Morten Bendiksen

– Mitt fokus har alltid vært å ta vare på hver eneste dag jeg får. Kanskje enda mer nå. Jeg utnytter enhver anledning til å få med meg nye opplevelser og erfaringer og prøver alltid å leve sunt, trene og ta vare på meg selv. Så vil jeg ikke kaste bort livet på å gå og bekymre meg. Skjer det noe, så tar jeg det når det kommer.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2023, og sist oppdatert 21/04 2023.

Les også