Artist Marion Ravn

Marion Ravn: – Det ble for vanskelig å holde ham hemmelig

For noen år siden tok Marion Ravn (39) noen tøffe valg. Det angrer hun ikke på i dag.

<b>MARION RAVN:</b> Marion liker ikke å dele for mye om privatlivet, men byr gjerne på seg selv i sosiale medier. – Jeg er lite selvhøytidelig, og det er ikke sånn at jeg er artist i det ene øyeblikket og privatperson i det andre. Jeg er bare meg selv.
MARION RAVN: Marion liker ikke å dele for mye om privatlivet, men byr gjerne på seg selv i sosiale medier. – Jeg er lite selvhøytidelig, og det er ikke sånn at jeg er artist i det ene øyeblikket og privatperson i det andre. Jeg er bare meg selv. Foto: Agnete Brun
Sist oppdatert

Marion Ravn (39) har en travel tid før jul. Artisten er ivrig opptatt som detektiv i den fjerde sesongen av «Maskorama», men også privat er det mye travlere enn tidligere.

I slutten av mai fortalte Marion at hun ventet sitt første barn. I midten av september bekreftet manageren hennes at 39-åringen hadde blitt mamma.

Den lille gutten er med mamma på «Maskorama»-innspillingene slik at hun lett kan amme ham rett før eller etter direktesendingene hver lørdag.

Barnefarens identitet har Marion holdt hemmelig i offentligheten gjennom hele forholdet, men hun snakker gjerne om ham og hvordan de møttes.

Vi tok en prat med henne på Sentralen i Oslo tidligere i år, noen måneder før det var offentlig kjent at hun var gravid:

Kaffe på Sentralen

Jeg er ingen morgenfugl, akkurat, sier Marion Ravn (38) og bestiller seg en stor kaffe latte.

– Hvis jeg drikker for mye kaffe, kjenner jeg det i hele kroppen, men i dag må jeg ha en kopp.

Det er morgenstille på kulturhuset Sentralen i Oslo denne tirsdagen. En gruppe med kolleger snakker lavmælt sammen innerst i lokalet, og det klirrer i kaffekopper bak disken. Utenfor vinduene haster biler og folk av gårde til jobb.

Marion Ravn er usminket, men hun er en av dem som ser smashing ut likevel, med det mørke håret flommende nedover den grønne ullgenseren. De siste månedene har hun spilt rollen som Svetlana i musikalen Chess, vært med i dommerpanelet i Maskorama og vært i studio og spilt inn ny plate.

– Det har vært crazy travelt, men også utrolig gøy! Jeg gleder meg skikkelig til å dra ut på norgesturné. Denne gangen blir det med en trio bestående av en gitarist, en pianist og meg, så konsertene blir intime og nedpå, forteller hun.

Duoen M2M

Marion vokste opp på Lørenskog utenfor Oslo, med mamma, pappa og tre søsken. Storebroren er seks år eldre og den yngste søsteren er ni år yngre.

Marion var ikke det minste opptatt av idrett, men på musikkskolen og i koret følte hun seg hjemme. Hun elsket å opptre, spille piano og synge, og hvis hun ikke fikk folks oppmerksomhet, så tok hun den!

<b>FRA LØRENSKOG:</b> Marion bodde i Lørenskog fram til hun fylte 19, og har mange gode minner derfra. – Her lekte jeg litt i tørketrommelen, sier hun og ler.
FRA LØRENSKOG: Marion bodde i Lørenskog fram til hun fylte 19, og har mange gode minner derfra. – Her lekte jeg litt i tørketrommelen, sier hun og ler. Foto: Privat

– Jeg sang og opptrådte så fort jeg fikk muligheten, både hjemme og borte. Hver gang vi reiste på sommerferie til familien vår i Nord-Norge, kjørte vi bil i 24 timer – og da sang jeg hele veien. Utrolig nok var det ingen som klagde, sier hun og ler.

Marion reiste ut i verden allerede som 14-åring. Fra å synge på lokale arrangementer hjemme på Lørenskog, ble hun kastet inn på den internasjonale musikkscenen sammen med venninna Marit Larsen i duoen M2M. De toppet hitlistene, holdt konserter verden over og turnerte med den amerikanske popgruppen Hanson.

I 2006 sang Marion duett med rockestjernen Meatloaf, og It’s all coming back to me ble en kjempesuksess. Etter flere år med oppturer og nedturer i USA, valgte hun så å dra hjem til Norge for å etablere seg som artist her i stedet.

<b>MARION SOM LITEN:</b> Her er jeg sju år og i studio for aller første gang. Jeg husker at jeg syntes det var stor stas!
MARION SOM LITEN: Her er jeg sju år og i studio for aller første gang. Jeg husker at jeg syntes det var stor stas! Foto: Privat

– Du har gått fra store arenaer til mindre scener, og fra låter på engelsk til norsk. Hva skjedde på veien?

– Mye. For noen år til tilbake tok jeg noen tøffe valg både privat og i jobbsammenheng. Jeg valgte å tenke på meg selv. Jeg tenkte: «Shit, jeg lever bare en gang! Nå må tenke på meg selv og tørre å gjøre det jeg drømmer om». Jeg bestemte meg rett og slett for å gjøre mer av det som er bra for meg, sier hun og fortsetter:

– Tidligere hadde jeg en drøm om å gjøre karriere i utlandet, men den drømmen er jeg ferdig med. Jeg hadde også en idé om at jeg skulle være gift og ha barn og alt det der før jeg var 30. Men så, midt i 30-årene, tok jeg noen nye valg.

– Det å tørre å skille seg, flytte alene og velge å satse på seg selv, har naturligvis tatt meg inn i tøffe perioder, men jeg får igjen for det. Fordi jeg turte å ta disse valgene, har jeg det bra nå.

Les også: Tidligere «Maskorama»-deltagere forteller: Slik ble de avslørt

<b>MARION OG BETTAN:</b> – Selfie med Bettan! Jeg var ti år, og hun holdt julekonsert på kjøpesenteret i Lørenskog. Lite visste jeg da at vi skulle stå på scenen sammen i Chess nesten 30 år senere.
MARION OG BETTAN: – Selfie med Bettan! Jeg var ti år, og hun holdt julekonsert på kjøpesenteret i Lørenskog. Lite visste jeg da at vi skulle stå på scenen sammen i Chess nesten 30 år senere. Foto: Privat

Skummelt og utleverende

I 2015 oppdaget Marion at ideene begynte å komme på norsk. Hun skrev noen norske tekster, men la dem bort og tenkte at ingen noensinne skulle få høre dem.

– Det var så skummelt, og det føltes veldig utleverende. Det var som om noen skulle lese gjennom sms-samtalene jeg har med nære venner. Vær så god, her er livet mitt, liksom. På engelsk gjemmer man seg bak et annet språk, og på den måten blir det ikke like direkte. Jeg var redd for at det skulle bli for banalt, men jeg merket at jeg ikke kunne legge lokk på det, at jeg bare måtte la det skje, sier hun.

– Det ble en stor forandring etter at jeg begynte å skrive på norsk, ikke bare for meg, men for publikum også. Jeg merker at det skjer noe og at vi «bonder» på en annen måte nå.

– Du har sagt tidligere at du skriver mest når du ikke
har det så bra?

– Når ting går dårlig, har det ofte inspirert meg til å skrive sanger. Jeg er ikke så glad i å snakke om privatlivet mitt offentlig, men jeg skriver veldig personlige tekster.

–Så til dem som lurer på hvordan jeg har det, pleier jeg å si: «Hvis du hører på tekstene mine, får du egentlig vite det du vil.» Jeg tror også at det er god terapi å skrive. Det er godt å skrive når det skjer ting i livet, og jeg har veldig godt av å få det ut.

Les også: (+) Sandra Lyng om den store forvandlingen: – Jeg tenkte: «Hæ? Er det mulig?»

<b>GODFØLELSEN:</b> – Det er mye vanskeligere å skrive når man har det bra enn dårlig, for da blir det så fort klisjé. Jeg har jobba mye med å få fram godfølelsene, og det er godt når jeg klarer å få det til, sier Marion. Styling: Linda Wickmann/LW Agency Makeup og hår: Sissel Fylling/Style Management,
GODFØLELSEN: – Det er mye vanskeligere å skrive når man har det bra enn dårlig, for da blir det så fort klisjé. Jeg har jobba mye med å få fram godfølelsene, og det er godt når jeg klarer å få det til, sier Marion. Styling: Linda Wickmann/LW Agency Makeup og hår: Sissel Fylling/Style Management, Foto: Agnete Brun

Kjæresten er HMS-sjef

På den nye plata er det ikke vanskelig å høre at Marion har det bra for tiden. De tøffe valgene hun tok, viste seg å lønne seg på kjærlighetsfronten også – hun har nemlig fått seg ny kjæreste. Eller ny og ny, de to har bodd sammen i to år allerede, hun har bare ikke fortalt om ham før. Kjæresten er HMS-sjef i et servicefirma i oljebransjen og ifølge Marion «en fantastisk fyr».

– Jeg følte at det ble for vanskelig å holde ham hemmelig nå som plata er ute, for det er så tydelig at jeg er forelsket når man hører på tekstene, sier hun.

De to møttes på Tinder, og det ble full klaff på første date.

– Den satt med en gang! Jeg hadde store planer om å kose meg hele den sommeren, så jeg ble litt skuffa da det gikk så bra, fleiper hun.

Når ting ikke går så bra i livet, pleier Marion å tenke på bestemoren.

– Jeg tenker på hennes holdning til motgang. Hver gang jeg falt og slo meg som liten, sa hun alltid: «Reis deg opp igjen, det går bra!» Den holdningen har jeg tatt med meg videre i livet. Jeg er veldig løsningsorientert, og hvis livet byr på noe som jeg ikke får gjort noe med, så går jeg videre. Jeg legger meg ikke ned.

Under pandemien ble alle Marions jobber kansellert.

– Det var kjipt. Jeg hadde ikke råd eller mulighet til å ha konserter med fullt band, men jeg ville så gjerne spille. Løsningen ble at gitaristen Jan Ole Kristensen og jeg reiste landet rundt og holdt 58 konserter, bare vi to. Folk satte sånn pris på det, og det ble en opplevelse jeg kommer til å huske for alltid, sier hun og smiler.

<b>JOBBER MED TANKENE: </b>– Jeg har øvd mye på å snu negative tanker til noe positivt. Det er jo mine tanker. Jeg bestemmer selv hva jeg skal gjøre med dem og hvordan de skal påvirke meg, sier Marion.
JOBBER MED TANKENE: – Jeg har øvd mye på å snu negative tanker til noe positivt. Det er jo mine tanker. Jeg bestemmer selv hva jeg skal gjøre med dem og hvordan de skal påvirke meg, sier Marion. Foto: Agnete Brun

– Jeg har øvd mye på å snu negative tanker til noe positivt. Det er jo mine tanker. Jeg bestemmer selv hva jeg skal gjøre med dem og hvordan de skal påvirke meg. Det er ikke alltid jeg er like flink, men jeg jobber mye med det. Og hvis jeg sliter med noe, hører jeg bestemors stemme i hodet: «Opp igjen – det går bra!»

Les også: NRKs strenge Maskorama-regime: – Alle må signere

Bor på Grünerløkka

Gjennom årene har vi sett Marion på alt fra Idol og X-Factor til Hver gang vi møtes og nå sist Maskorama. For oss som sitter hjemme i sofaen med joggebukse og Pepsi Max, virker livet relativt glamorøst når hun kommer inn i tv-ruta. Håret er blankt, øynene glitrer og latteren sitter løst. Hver eneste frynse og paljett er perfekt dandert.

– Men se på meg i dag, da – jeg kommer her i boblejakke og praktiske boots. I hverdagen trives jeg aller best i joggebukse og uten sminke, jeg også. Jeg er overraskende lite opptatt av mote, og jeg får masse hjelp når jeg skal på tv eller når det skjer noe spesielt.

– I perioder så tenker jeg: «Jeg har så lyst til å være hun dama med kåpe og høye hæler.» Du vet de stilige damene man ser på flyplassen. Men jeg klarer det bare ikke, og jeg har innsett at jeg ikke har det i meg. Dessuten synes jeg at det ser litt slitsomt ut, sier Marion og ler.

– Men hår og hud tar du godt vare på, ser det ut som?

– Jeg er veldig opptatt av hudpleie, og jeg har hatt skikkelige hudpleierutiner helt siden mamma introduserte meg for Dermalogica da jeg var 15 år. Det er fire steg hver morgen og hver kveld. Med håret er jeg bare heldig. Mamma og søstrene mine har sånt hår, de også.

<b>UT PÅ TURNÈ:</b> – Det er veldig hyggelig å se venninnegjenger som kommer på konserter, drikker rødvin og synger med på alt fra gamle hits til nye låter. Ekstra gøy er det å spille i Lørenskog når barndomsvenninnene mine kommer for å høre, sier Marion.
UT PÅ TURNÈ: – Det er veldig hyggelig å se venninnegjenger som kommer på konserter, drikker rødvin og synger med på alt fra gamle hits til nye låter. Ekstra gøy er det å spille i Lørenskog når barndomsvenninnene mine kommer for å høre, sier Marion. Foto: Agnete Brun

Marion er glad i hverdager og trives godt hjemme på Grünerløkka. Den gamle leiligheten har rosetter og stukkatur, og det er høyt under taket. Etter ett år med oppussing, er den akkurat slik den skal være, og godt er det – for Marion hater å pusse opp. Men nå er kjøkkenet og badet nytt, og det skjeve gulvet har blitt rett. Hun inviterer gjerne venner hjem.

– Da jeg flytta til Grünerløkka i 2016 var jeg mye ute på byen, men nå får jeg mindre og mindre ut av det. Et stappfullt utested frister ikke så mye lenger. Kanskje er det litt pandemien sin skyld også. Jeg inviterer heller venner hjem.

<b>GIRLS NIGHT OUT:</b> Her er jeg ute med Josephine og Kirsti, to gode venninner og kolleger fra musikalen Chess.
GIRLS NIGHT OUT: Her er jeg ute med Josephine og Kirsti, to gode venninner og kolleger fra musikalen Chess. Foto: Foto Privat

– Jeg er veldig glad i mat og vin, og jeg elsker å spise på restaurant. Venninna mi Kirsti og jeg går ofte ut og spiser. På bursdagen hennes spiste vi på Michelin-restauranten Maaemo. Det var helt fantastisk, men ikke akkurat noe man gjør på en vanlig hverdag.

Les også: (+) Under den første julelunsjen med familien Skolmen måtte Isabel klype seg i armen

Duett med naboen

Selv om Marion er veldig glad for at hun har mye å gjøre, synes hun at det er litt kjedelig å være opptatt hver helg.

– Det har vært mye jobb i det siste, og jeg har savna hverdagen litt. Det å treffe venner og ha tid til vanlige ting.

– Som hva da?

– Jeg er glad i å trene. Det er jo det første som ryker når jeg har det travelt, for da prioriterer jeg heller søvn. Men nå er jeg inne i en god periode der jeg trener både alene og med venner.

– Jeg er tante til seks barn som jeg er veldig glad i, og jeg prøver å være sammen med dem og familien i Tønsberg. Og så trives jeg godt i mitt eget selskap. Jeg er glad i å se tv-serier og veldig glad i å lese. Jeg leser aller helst skandinavisk krim, og jeg elsker Unni Lindell! Jeg leste nettopp den siste boka hennes, og lå oppe til klokka tre om natta fordi den var så spennende.

<b>HELT VANLIG: </b>– Jeg er glad i å lese og se tv-serier. Jeg tror jeg leser det alle andre leser, og ser det alle andre ser. Jeg føler meg veldig vanlig, altså, sier Marion og ler.
HELT VANLIG: – Jeg er glad i å lese og se tv-serier. Jeg tror jeg leser det alle andre leser, og ser det alle andre ser. Jeg føler meg veldig vanlig, altså, sier Marion og ler. Foto: Agnete Brun

Marion vokste opp i scenelyset, og har vært der i snart 25 år. Hun har ingen planer om å endre på det.

– Folk blir overrasket når jeg forteller at jeg ikke har fylt 40 år ennå, for jeg har liksom alltid vært der. Og det er jo sant. Jeg kjenner ikke til noe annet enn dette livet. Jeg har alltid vært artist, og jeg elsker det fortsatt. I fjor øvde jeg mye på duetten A whole new world hjemme i stua. En dag hørte jeg plutselig at naboen sang tilbake!

Marion ler før hun fortsetter:

– Jeg setter stor pris på at jeg fortsatt kan leve av musikk og underholdning, det er ganske unikt. Se på Bettan og Karoline Krüger som jeg har jobbet med i Chess. De jobber hardt og leverer fortsatt. Jeg håper å kunne gjøre det samme, og drømmer om at jeg kan fortsette med dette til jeg er 70, sier Marion og smiler.

– Minst.

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2023, og sist oppdatert 30/11 2023.

Les også