Bjørn Eidsvåg om Karrieren, Helsen og Bestefarsrollen

Bjørn Eidsvåg deler om egen helse: – Skjønte at jeg måtte ta grep

I 50 år har Bjørn Eidsvåg gledet det norske folk med sine viser. Likevel følte musikeren på nervene da han skulle opptre på barnebarnets barnehageavslutning. – Jeg gruet meg ordentlig, forteller bestefaren til fem.

Pluss ikon
<b>BJØRN EIDSVÅG:</b> Bjørn Eidsvåg gledet seg til å tolke kollegaenes låter i programmet Hver gang vi møtes. Her fra innspillingen på Kjerringøy i fjor.
BJØRN EIDSVÅG: Bjørn Eidsvåg gledet seg til å tolke kollegaenes låter i programmet Hver gang vi møtes. Her fra innspillingen på Kjerringøy i fjor. Foto: TV 2
Sist oppdatert

– Det har vært knallhard jobbing. Det har vært langt mer krevende arbeidsmessig enn jeg hadde forestilt meg. Vi har også brukt lang tid på forhånd med å forberede de låtene vi skal gjøre med både oversetting og bearbeiding.

– Jeg brukte bandet mitt for å finne et uttrykk som vi kan stå inne for. Og øvde masse, forteller Bjørn Eidsvåg (68) til Her og Nå.

«Hver gang vi møtes»

Denne vinteren har den folkekjære sangeren vært aktuell i den 13. sesongen av TV-programmet «Hver gang vi møtes».

Sammen med andre musikerveteraner og unge lovende artister har de tolket hverandres låter og delt historier fra karrieren.

<b>HVER GANG VI MØTES:</b> Bjørn Eidsvåg har både tolket og blitt tolket i «Hver gang vi møtes». Her sammen med årets deltagere: Kristian Kristensen (f.v.), Ingebjørg Bratland, Emma Steinbakken, Freddy Kalas, Karoline Krüger og Isah.
HVER GANG VI MØTES: Bjørn Eidsvåg har både tolket og blitt tolket i «Hver gang vi møtes». Her sammen med årets deltagere: Kristian Kristensen (f.v.), Ingebjørg Bratland, Emma Steinbakken, Freddy Kalas, Karoline Krüger og Isah. Foto: Morten Bendiksen

I tillegg til Bjørn Eidsvåg finner vi Karoline Krüger (52), Ingebjørg Bratland (32), Isah (23), Freddy Kalas (32), Emma Steinbakken (19) og Kristian Kristensen (30) rundt middagsbordet.

Født: 17. mars 1954

Alder: 68 år

Yrke: Sanger, teolog og prest

Fra: Sauda

Ektefelle: Ragnhild Idsø

Barn: Simen Idsø Eidsvåg, Lise Eidsvåg og Einar Eidsvåg

Se mer

Bjørn kunne imidlertid ha vært en del av det populære TV 2- programmet langt tidligere. Han har nemlig fått forespørselen flere ganger opp gjennom årene, men har takket nei hver gang.

Denne gangen ombestemte han seg etter å ha snakket med den yngre garde.

– Det gikk plutselig opp for meg at jeg har mistet noen generasjoner. Jeg har holdt på lenge, og Emma (Steinbakken journ.anm.) er født etter at «Mysteriet deg» ble laget, og hun var ett år da «Floden» ble utgitt.

<b>ANNE GRETE PREUS:</b> Bjørn Eidsvåg har jobbet med mange kjente artister, og her er han sammen med Anne Grete Preus.
ANNE GRETE PREUS: Bjørn Eidsvåg har jobbet med mange kjente artister, og her er han sammen med Anne Grete Preus. Foto: Signe Dons / Aftenposten

– Jeg snakket med noen ungdommer og de sa: «Bjørn, du må være med i «Hver gang vi møtes», for det ser vi på». Da tenkte jeg at jeg slår et slag for mine egne låter for nye generasjoner. Og forhåpentligvis blir de som har et forhold til meg glad for at jeg er med, meddeler han.

Les også: Dette er deltakerne i «Hver gang vi møtes»

Kommer fra Sauda

Det skal vanskelig la seg gjøre å finne noen i Norge som ikke har et forhold til Bjørn Eidsvåg.

Den kjente komponisten har holdt det gående siden 1971, og er en av landets mestselgende artister.

Musikeren fra Sauda har skrevet seg inn i norsk musikkhistorie med låter som «Eg ser», «Mysteriet deg» og «Skyfri himmel». Bjørn har utgitt 28 album, og har mottatt fire Spellemannspriser. Han er dessuten en av Norges mest aktive turnéartister. Siden 80-tallet har han spilt rundt 80 konserter hvert år.

<b>VETERAN:</b> Her opptrer Bjørn under Spellemannprisen i 2004. Han har vunnet det gjeve trofeet fire ganger i løpet av karrieren.
VETERAN: Her opptrer Bjørn under Spellemannprisen i 2004. Han har vunnet det gjeve trofeet fire ganger i løpet av karrieren.

Men suksessen til tross, Bjørn har gått for å være en nærmest mytisk figur for mange. Du vil ikke finne ham i «Hjemme hos»-reportasjer eller som deltager i diverse realityshow. Enkelte har også omtalt ham som introvert.

Alenetid under innspilling

Hvordan var det da å skulle åpne seg opp i et TV-program som «Hver gang vi møtes», med kamera som fulgte ham og kollegaene gjennom to uker?

– Jeg var engstelig for det på forhånd, innrømmer han. Jeg vet ikke om jeg vil kalle meg selv introvert, men jeg har knapper som jeg trykker på. Hvis det er naturlig at jeg er ekstrovert, så er jeg det. Det har jeg ingen problemer med, men du blir sliten. Og jeg blir mer og mer sliten av sånne sosiale sammenkomster jo eldre jeg blir.

– Jeg var redd for at programmet skulle bli så tett at jeg ikke skulle få den tiden jeg trengte. Det er noe med å kunne summe seg. Få tid til å sette seg ned, å ikke gjøre noe annet enn å tenke seg om. «Hva er jeg med på?», «Hva har jeg sagt?», «Hvordan har jeg det egentlig?». For meg er den alenetiden viktig, og jeg fikk gjennomslag for det. Da ble det mye lettere, sier han.

– Hva lærte du om deg selv?

– Jeg har fått bekreftet at det krever mye av meg å være sammen med folk så tett over lang tid. Så jeg kommer ikke til å fortsette med det, sier han og ler.

– Men det betyr ikke at jeg angrer på det, for jeg har møtt veldig fine folk. Jeg merket veldig fort at folk er ute i godt ærend. Alle ville at jeg skulle fremstå på best mulig måte, de ville ha tak i det beste i meg. Og de ville høre min tolkning av låter. Da tenkte jeg at her er det fint å være, for alle vil meg godt.

– Betyr det at vi vil se deg i flere TV-programmer? «Skal vi danse» eller «Stjernekamp»?

Bjørn ler høyt.

– Nei, det betyr det definitivt ikke. Men programmer som bruker så mye ressurser på musikk som «Hver gang vi møtes», de gjør en fabelaktig jobb med å satse på det musikalske. Flere sånne programmer, flere opptredener av meg, svarer han.

Les også: Emma Steinbakken: – Etter at det skjedde, har jeg begynt å gå til psykolog

<b>DEN GANG DA:</b> Eidsvåg startet artistkarrieren i 1971. Her fra deltagelsen i Melodi Grand Prix i 1985, året da Bobbysocks vant. 
DEN GANG DA: Eidsvåg startet artistkarrieren i 1971. Her fra deltagelsen i Melodi Grand Prix i 1985, året da Bobbysocks vant.  Foto: Inge Gjellesvik / NTB

Har fem barnebarn

Med over 50 år som artist har Bjørn besøkt det meste av vårt langstrakte land og spilt for fulle hus. Men etter at han ble bestefar, har han sunget for et helt nytt publikum. Med fem barnebarn har han startet en ny tradisjon med å synge på smårollingenes barnehageavslutning.

– Han på syv år har virkelig begynt å skjønne hva bestefar driver med. Da jeg sang på avslutningen hans, så jeg at han var stolt. Og det var kjempegøy å opptre for dem.

– Jeg gruet meg ordentlig, og tenkte på hvordan jeg skulle takle dette. Og så taklet jeg det bra, og det var så kjekt. Nå skal jeg gjøre det samme for den neste som blir ferdig i barnehagen. Jeg kan jo ikke gjøre forskjell på dem, sier han og smiler.

Bjørn forteller at han ble populær hos barnebarna da han hadde stemme i barnefilmene «Syng 2» og «Vaiana».

– Det så jo ungene på, så da begynte de å bli interessert. Det var da de oppdaget at bestefar synger. Og om de ser på «Hver gang vi møtes», så tror jeg de kommer til å synes det er stas.

– Hvordan er du som bestefar?

– Jeg er veldig til stede når jeg er til stede. Men så er jeg også en del borte. For å si det sånn, min kone er en besteforelder som er langt mer til å stole på enn det jeg er.

– Jeg er flink til å fortelle, jeg er flink til å ta dem på fanget, lage historier, og jeg leser mye for dem. Men jeg er ikke så flink til å ligge på gulvet og leke. Når det gjelder det hverdagslige, som å lage mat og sånt – der er kona mi sjef!

Les også: Atle Pettersen: – Hun er det største jeg har oppnådd

<b>SPELLEMANN 2007: </b>Bjørn Eidsvåg avbildet under Spellemannprisen i 2007 sammen med Åge Aleksandersen og Sissel Kyrkjebø
SPELLEMANN 2007: Bjørn Eidsvåg avbildet under Spellemannprisen i 2007 sammen med Åge Aleksandersen og Sissel Kyrkjebø Foto: Lasse Eriksson

Måtte ta helse-grep

Bjørn har tidligere fortalt at han drømte om å bli artist helt fra barnsben av. Karrieren startet i lokale grupper på Rogaland, blant annet The Leeches.

Ved siden av musikken fullførte han teologistudiene og jobbet senere som prest innen psykiatrien. 68-åringen sier han aldri har tatt sin musikalske suksess for gitt.

– Mest av alt er jeg veldig takknemlig. For det er ikke alle gitt å få lov til å reise rundt i dette landet, med fortsatt godt besøkte konserter, og kunne leve av det. Jeg har alltid hatt lyst til å stå i en musikktradisjon som er nær visesangen. Kunne kommunisere med folk, snakke om følelser.

– Rollemodellene mine er Bob Dylan og Paul Simon. De har låter der de forsøker å si noe viktig. Derfor har jeg prøvd å gjøre det, på norsk. Det tror jeg har vekket tillit hos folk, sier artisten.

– Hvor håper du å være om 10 år?

– I himmelen, svarer han. Og ler.

– Nei da, jeg bare tuller. Jeg håper jeg er ved god helse. De siste årene har jeg skjønt at jeg ikke har gjort den beste innsatsen for å ha god helse. Jeg var storrøyker i mange år, og jeg var ganske lat i mange år. Men da jeg fylte 50, skjønte jeg at jeg måtte ta grep. For jeg synes livet er så kult. Det er så mye fint her at jeg har lyst til å henge med så godt jeg kan, og det kommer ikke av seg selv.

– Jeg håper jeg kan si det samme om 10 år. At jeg er ved god helse, at jeg har det fint, og jeg skal fortsette prosjektet med å leve en stund til. Samtidig vil det være naturlig at jeg trapper ned litt. Men jeg kan ikke se for meg at jeg bestemmer meg for at jeg aldri mer skal stå på en scene. For det elsker jeg.

Les også: (+) Det var kona som slo alarm da Jan Runar (48) begynte å si og gjøre merkelige ting

<b>VISESANGER:</b> Bjørn har komponert over 300 låter, og oppdager stadig nye som han har glemt han har laget. – Men den sangen jeg oftest kommer tilbake til, som jeg tenker er en ordentlig fin låt, er nok «Skyfri himmel», sier han. 
VISESANGER: Bjørn har komponert over 300 låter, og oppdager stadig nye som han har glemt han har laget. – Men den sangen jeg oftest kommer tilbake til, som jeg tenker er en ordentlig fin låt, er nok «Skyfri himmel», sier han.  Foto: TV 2

Inspirert av Isah

Til tross for at Bjørn har komponert over 300 låter, lar han seg stadig vekk inspirere av nytt materiale og opplevelser. Deltagelsen i «Hver gang vi møtes» var intet unntak.

– Det inspirerte meg å være sammen med disse kollegaene. Isahs måte å lage musikk på kontra min, er helt forskjellig. Så nå har jeg nettopp kjøpt meg en synth (elektronisk musikkinstrument journ.anm.) for å prøve å få en litt annen innfallsvinkel til låtene mine.

– Det er helt klart inspirert av lydbildet til den yngre generasjon. Så får vi se hva det blir. Jeg håper jeg er i utvikling hele tiden, sier Bjørn med et smil.

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2023, og sist oppdatert 17/02 2023.

Les også