Aslak Maurstad

– Martine blir ofte bekymret for meg

Sykdommen gjorde at Aslak Maurstad kjente på frykten for at han måtte kaste inn håndkleet under høstens «Skal vi danse».

<b>ASLAK OG MARTINE:</b> – For Martines del og for alle som står utenfor er det ikke noe man kan gjøre, annet enn å føle med, forteller Aslak Maurstad.
ASLAK OG MARTINE: – For Martines del og for alle som står utenfor er det ikke noe man kan gjøre, annet enn å føle med, forteller Aslak Maurstad. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Jeg trodde egentlig at kroppen min skulle bli syk i denne perioden. Jeg tvilte på at den ville tåle hundre dager med dans. Jeg visste at ble jeg dårlig, så måtte jeg enten trekke meg eller gjøre en dans på krykker, forteller Aslak Maurstad (31) til Her og Nå rett etter det er klart at han og dansepartneren Marianne Sandaker (35) tok en imponerende andreplass i konkurransen.

– Jeg får ofte tilbakefall, så det var i bakhodet gjennom hele konkurransen, sier han til Her og Nå.

Giktsykdommen Bekhterev

Aslak imponerte dommere og seere gjennom hele sesongen. Spesielt imponerende er det siden Aslak lever med den kroniske, inflammatoriske giktsykdommen Bekhterevs. I motsetning til vinneren Alexandra Joner var også Aslak helt uten danseerfaring før han stilte opp i programmet.

– Det ble det heldigvis ikke nødvendig å gjøre en dans på krykker, men ideen hadde likevel marinert i hodet mitt, så derfor gjorde vi finaledansen på krykker, sier Aslak.

<b>STØTTEBEN:</b> I den siste dansen i «Skal vi danse»-finalen danset Aslak med krykker. På grunn av sykdommen Bekhterev har Aslak vært avhengig av krykker periodevis gjennom hele livet.
STØTTEBEN: I den siste dansen i «Skal vi danse»-finalen danset Aslak med krykker. På grunn av sykdommen Bekhterev har Aslak vært avhengig av krykker periodevis gjennom hele livet. Foto: Morten Bendiksen

Bekhterevs er en uforutsigbar sykdom som varierer i «styrke».

– Jeg får tilbakefall flere ganger i året – da i form av betennelse i leddene. Det er en alvorlig sykdom, men det går fint an å leve med den. Flere som har den er helt uføretrygdet, mens andre fungerer helt fint. Det er et bredt spenn, forklarer Aslak.

Les også: Aslak Maurstad havnet 18 ganger på sykehus etter «Farmen»: – Det finnes ingen kur mot sykdommen

<b>ANDREPLASS</b>: Aslak Maurstad var fornøyd med andreplass i «Skal vi danse»-finalen. Moren, skuespilleren Mari Maurstad og samboeren Martine Hattestad Kveli, var stolte av Aslaks innsats. – Jeg er veldig stolt av Aslak, sa Martine til Her og Nå etter finalen.
ANDREPLASS: Aslak Maurstad var fornøyd med andreplass i «Skal vi danse»-finalen. Moren, skuespilleren Mari Maurstad og samboeren Martine Hattestad Kveli, var stolte av Aslaks innsats. – Jeg er veldig stolt av Aslak, sa Martine til Her og Nå etter finalen. Foto: Morten Bendiksen

Kjøpte leilighet sammen

Aslak kommer fra en av landets mest kjente familier. Moren er skuespilleren Mari Maurstad (66), faren Aage Kvalbein (76) er en av landets fremste cellister.

Onkelen var den legendariske skuespilleren og teatersjefen Toralv Maurstad (1926–2022). Aslak er selv skuespiller og dubber.

<b>TETT FAMILIE:</b> Aslaks kreative familie stiller alltid opp for ham. Her er han sammen med far Aage (f.v.), bror Scott, mor Mari, bror Stinius, Martine, Malin Falck (Stinius' kjæreste) og Pernille Øistad (Scotts kone). 
TETT FAMILIE: Aslaks kreative familie stiller alltid opp for ham. Her er han sammen med far Aage (f.v.), bror Scott, mor Mari, bror Stinius, Martine, Malin Falck (Stinius' kjæreste) og Pernille Øistad (Scotts kone).  Foto: Morten Bendiksen

2023 har vært et godt år for 31-åringen, med andreplass i «Skal vi danse» og seier i «Forræder» på TV 2 tidligere i år.

Privat har det også vært rimelig rosenrødt. Aslak og kjæresten Martine Hattestad Kveli (27) kjøpte nemlig sin første leilighet sammen.

– Det er veldig fint å ha kjøpt sin første bolig sammen. Vi trives med det, sier Aslak.

Høsten har riktignok vært så travel at 31-åringen knapt har vært hjemme.

– Jeg trenger nok omvisning i leiligheten. Jeg vet nesten ikke hvordan det ser ut der. Det er litt overdrevet kanskje, men jeg har vært mye borte, fortsetter han.

Les også: Aslak Maurstad: – Martine er min største seier

Kjæresten Martine Hattestad Kveli

Samboeren Martine er danser og skuespiller. I høst har hun danset i forestillingen «Miss Saigon». I tillegg til å være kreativ er hun ifølge kjæresten empatisk og bekymrer seg mer for Aslaks sykdom enn Aslak selv.

<b>DANS ER SUNT: </b>Aslak tror all treningen under «Skal vi danse» har vært bra for kroppen. Han har ikke hatt oppblomstring av sykdommen i perioden han var med i konkurransen.
DANS ER SUNT: Aslak tror all treningen under «Skal vi danse» har vært bra for kroppen. Han har ikke hatt oppblomstring av sykdommen i perioden han var med i konkurransen. Foto: Svein Brimi

– Martines veldig empatiske gen gjør at hun ofte blir bekymret for meg. Jeg har levd med sykdommen siden jeg var fem år og er veldig vant til at det skjer ting i kroppen som krever sykehusbesøk.

– For Martines del og for alle som står utenfor er det ikke noe man kan gjøre, annet enn å føle med, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2023.

Les også