Anne-Kat. Hærland DROPPET 50-ÅRSFEIRING:

– Jeg vil heller dra ut neglene med tang enn å være med i reality

Hun gikk fra å være lystekniker til å bli hele Norges humordronning. Men da Anne-Kat. Hærland fylte 50 år, styrte hun glatt over feiringen av sitt innholdsrike liv.

<b>  ANNE-KAT HÆRLAND: </b>I mars fylte Anne-Kat. Hærland 50 år. Komikeren kan se tilbake på et liv fylt av både opp- og nedturer og mange flotte opplevelser i arbeidslivet.
ANNE-KAT HÆRLAND: I mars fylte Anne-Kat. Hærland 50 år. Komikeren kan se tilbake på et liv fylt av både opp- og nedturer og mange flotte opplevelser i arbeidslivet. Foto: Svein Brimi
Publisert

Helt siden hun debuterte som programleder i NRK 2s «Direkte lykke» i 1996, har Anne-Kat. Hærland (50) sjokkert, provosert og ikke minst fått det norske folk til å le.

Gjennom TV-programmer som «Nytt på nytt», «Bla, bla, bla», «Anne-Kat.» og «Berserk», flere suksessfulle soloforestillinger på scenen, kokebøker og satiriske noveller, ble Anne-Kat. hele Norges humordronning.

Høsten 2020 gjorde den munnrappe komikeren TV-comeback med TV 2-serien «Hekta på Trump», men siden har det vært stille fra Anne-Kat. I mai fikk hun igjen alles blikk rettet mot seg da hun ble tildelt den prestisjetunge hedersprisen under Gullruten-utdelingen i Bergen.

<b>HEKTA PÅ TRUMP:</b> Sammen med Pål T. Jørgensen gjorde Anne-Kat. TV-comeback i 2020 med TV 2-serien «Hekta på Trump».
HEKTA PÅ TRUMP: Sammen med Pål T. Jørgensen gjorde Anne-Kat. TV-comeback i 2020 med TV 2-serien «Hekta på Trump». Foto: TV 2

– Jeg har det bra, men jeg er skjelven og litt småflau. Dette ble veldig mye for meg. Jeg er ikke noe god på de tingene her. Jeg begynte å grine da jeg så videoen med alle hilsningene til meg.

– Jeg ble veldig, veldig rørt, sier en tydelig ukomfortabel Anne-Kat. i blitsregnet etter å ha mottatt prisen.

Tårene rant da komikerens mor, nære venner og tidligere kolleger som Jon Almaas (54) og Knut Nærum (61) roste henne opp i skyene under forhåndsinnspilte taler som ble vist på storskjerm i Grieghallen.

<b>NYTT PÅ NYTT:</b> Fra 1999 til 2007 var Anne-Kat. fast paneldeltager i «Nytt på nytt» i gullrekka på NRK sammen med Jon Almaas og Knut Nærum.
NYTT PÅ NYTT: Fra 1999 til 2007 var Anne-Kat. fast paneldeltager i «Nytt på nytt» i gullrekka på NRK sammen med Jon Almaas og Knut Nærum. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Les også: Avslører Jon Almaas' verste egenskap: – Han må jobbe med den timingen

Jobbet som lystekniker i NRK

Anne-Kat. fylte 50 år 27. mars – en anledning som gjerne byr på slike rørende taler – men akkurat det valgte jubilanten å styre unna.

– Jeg droppet 50-årsfeiringen. Jeg er fortsatt sliten etter 30-årsdagen, så jeg hadde ikke noe særlig feiring, ler hun.

Det var hennes kvikke replikk og gode humor som gjorde at Anne-Kat. ble oppdaget og oppfordret til å prøve seg som programleder. Da hun begynte i NRK i 1993, var det nemlig i en helt annen rolle.

– Jeg startet som lystekniker i NRK. Jeg husker det som en fantastisk tid. Jeg kan bare bevise nå med en gang at – på tross av pynting og kjole og alt det der – så er jeg fortsatt en del av teknikerne.

– Her har jeg fikset armbåndet mitt med ståltråd. Dette gjorde jeg i sted. Hadde med en avbitertang i veska, fikk klippet av og fikset det. Så ståltråd og gaffatape er jeg jævlig god på, sier hun til Her og Nå, og viser stolt frem sølvarmbåndet som er hektet sammen av ståltråd.

– Hva tenker du om at du startet som lystekniker og at du når står her som vinner av Gullrutens hederspris?

– Det har vært en lang periode mellom, så det gikk ikke rett fra det ene til det andre. Jeg er bare glad for alt jeg har fått lov til å jobbe med. Det har vært et variert liv som har tatt meg både til Bergen og Antarktis. Det er ikke verst, smiler hun.

<b>         GULLRUTEN 2022: </b>Under Gullruten-utdelingen i mai ble Anne-Kat. tildelt den prestisjetunge hedersprisen for sin innsats på norsk TV siden debuten i 1996.
GULLRUTEN 2022: Under Gullruten-utdelingen i mai ble Anne-Kat. tildelt den prestisjetunge hedersprisen for sin innsats på norsk TV siden debuten i 1996. Foto: Morten Bendiksen

Les også: (+) – Jeg har hatt mange tunge perioder i livet som har gått utover familien. Perioder der de ikke synes det var noe ok å ha meg som mor

Dømt til ubetinget fengsel

50-åringens privatliv har også fått mye oppmerksomhet opp gjennom årene. I 2004 ble hun idømt 30 dagers ubetinget fengsel, en bot på 90 000 kroner og mistet samtidig førerkortet i to år etter at hun året før kjørte bil og kolliderte i alkoholpåvirket tilstand.

<b>NY JOBB:</b> Det har vært stille fra Anne-Kat. en stund, men nå har hun startet i ny jobb i Aller Media som podkast-utvikler.
NY JOBB: Det har vært stille fra Anne-Kat. en stund, men nå har hun startet i ny jobb i Aller Media som podkast-utvikler. Foto: Svein Brimi

I 2016 ble det kjent at hun har slitt med øyesykdommen retinitis pigmentosa siden 90-tallet, en tilstand som gjør at hun gradvis mister synet. I podkasten «Sånn er du» i 2019 åpnet hun opp om at sykdommen førte til at hun slet med depresjon i 20 år.

I dag har Anne-Kat. startet i ny jobb som podkastutvikler i Aller Media. Om hun blir å se på TV igjen, gjenstår å se.

– Jeg kan komme tilbake på TV hvis det ikke er i en realitykonkurranse. Ikke at det er noe galt med det, men jeg vil heller dra ut neglene mine med tang enn å være med i reality. Så hvis det er et program hvor folk ikke skal stå og krangle med hverandre, men at det handler om humor og satire så kan jeg gjøre det, sier 50-åringen med et smil.

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2022.

Les også