Anita Hegerland FYLTE 60 ÅR:

Anita Hegerland fikk store helseproblemer: – Mistenker at jeg var smittet av korona

Mens seerne kunne se en smilende Anita Hegerland på TV i «Stjernekamp», var det få som visste at artisten samtidig slet med store helseutfordringer. 

<b>JUBILANT: </b>Anita Hegerland fylte 60 år 3. mars. Hun kan se tilbake på et langt og innholdsrikt liv med en over 50 år lang karriere som artist.
JUBILANT: Anita Hegerland fylte 60 år 3. mars. Hun kan se tilbake på et langt og innholdsrikt liv med en over 50 år lang karriere som artist. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

På en av årets aller første vårdager – 3. mars – fylte Anita Hegerland 60 år.

Nå håper den folkekjære artisten at det går mot lysere tider på flere måter, ettersom smittesituasjonen setter en stopper for en storstilt bursdagsfest.

– Den store feiringen uteble dessverre på grunn av koronaen. Vi fikk heller ikke feiret min sønn Noahs 30-årsdag i fjor på en stor måte, og heller ikke mammas 80-årsdag i januar. På selve dagen min ble det en liten markering med mine nærmeste, så får vi heller håpe på en større feiring til sommeren. Vi har mye å ta igjen i familien nå, forteller jubilanten.

– Det føles rart å fylle 60 år, selv om det jo bare er et tall. Jeg blir litt sånn: «Er jeg virkelig der nå?», men jeg er selvfølgelig glad for hvert år jeg får – og for at jeg har det så godt som jeg har det i livet, medgir hun.

<b>DRAMA I KULISSENE: </b>I fjor kunne vi se en smilende Anita i NRKs «Stjernekamp», men privat slet hun med pustevansker og betennelse som gjorde det svært vanskelig å opptre.
DRAMA I KULISSENE: I fjor kunne vi se en smilende Anita i NRKs «Stjernekamp», men privat slet hun med pustevansker og betennelse som gjorde det svært vanskelig å opptre. Foto: NRK

Mistenker korona

I fjor var Anita plaget med sykdom store deler av året. TV-seerne kunne følge henne både som deltager i «Farmen kjendis» på vårparten og på «Stjernekamp» fra august, men det få visste var at artisten samtidig slet med store helseutfordringer.

– Jeg mistenker at jeg ble smittet av korona tidlig på vårparten. Jeg fikk en enorm hodepine i starten og mistet smaks- og luktesansen. Jeg hadde pustevansker og slet i tillegg med tett nese. Det var veldig spesielt. Etter den verste sykdomsfasen orket jeg å være ute og gå turer med venner. De reagerte på at jeg hadde problemer med å gå i motbakker, at jeg ble så andpusten. Det opplevdes dramatisk. Jeg følte meg som en skygge av meg selv, forteller hun.

Anita testet seg aldri for korona, for hun ble syk omtrent samtidig som de første tilfellene ble registrert i Norge. I dag ser hun at symptomene var de samme som for covid19-viruset, og hun er glad for at hun holdt seg hjemme da sykdommen sto på som verst.

Under hele våren og sommeren slet hun med senvirkninger. Pustevanskene gjorde at oppkjøringen til «Stjernekamp» ble alt annet enn det hun hadde ønsket.

– Jeg hadde store planer om å trene meg skikkelig opp før «Stjernekamp», og jeg ønsket å gå ned i vekt før direktesendingene. Men plagene gjorde at jeg levde et passivt liv, til meg å være. Jeg var såpass svekket at det etter hvert også ble en belastning også for halsen og drøvelen min, noe som er krise for en sanger. Det er det verste som kan skje, fortviler hun.

Les også: Thomas Numme fikk klar beskjed av datteren

<b>UTSETTER FESTEN:</b> Den store 60-årsfesten må vente til det er trygt å møtes igjen. Anita er også usikker på om hun får gjennomført en planlagt konsert på et vinslott utenfor Barcelona i oktober.
UTSETTER FESTEN: Den store 60-årsfesten må vente til det er trygt å møtes igjen. Anita er også usikker på om hun får gjennomført en planlagt konsert på et vinslott utenfor Barcelona i oktober. Foto: Svein Brimi

Betennelse i drøvelen

Anita fikk påvist kronisk betennelse i drøvelen, og like før «Stjernekamp» satt hun på legevakten med en drøvel som var hovnet opp til dobbel størrelse.

– Jeg husker at jeg sto bak scenen på «Stjernekamp» og tenkte: «Dette greier jeg ikke». Jeg burde nok ha trukket meg, men jeg er jo en arbeidshest – så jeg fortsatte. Heldigvis gikk det bra. Fansen min har vært bekymret for meg, så jeg synes det er viktig å fortelle dem sannheten, fortsetter hun – og forteller at det tok hele åtte måneder før smaks- og luktesansen var tilbake.

I dag er Anita tilbake i form, og hun kan igjen gå turer og besvare henvendelser fra utenlandske journalister – og fansen som har fulgt henne gjennom fem tiår.

Når Her og Nå snakker med jubilanten, har hun nettopp gjort et lengre intervju med Europas største avis Bild. For også i Tyskland ville de markere 60-årsdagen til artisten fra Sandefjord.

<b>TERAPI OG EGENTID:</b> De siste årene har Anita solgt malerier til seks land, og hun bruker mye tid i atelieret. – Det er som terapi for meg, sier den allsidige kunstneren.
TERAPI OG EGENTID: De siste årene har Anita solgt malerier til seks land, og hun bruker mye tid i atelieret. – Det er som terapi for meg, sier den allsidige kunstneren. Foto: Svein Brimi

– Det er utrolig hyggelig at jeg fremdeles blir så godt tatt imot i Tyskland. I år er det også 50 år siden Roy Black og jeg solgte nesten to millioner av duetten vår «Schön ist es auf der Welt zu sein». Jeg har opplevd så mye, og har fått møte så mange fantastiske mennesker. Når jeg ser tilbake på livet, så er det nesten som å lese i en eventyrbok, sier Anita som ble historisk som Norges første millionselgende artist i 1971 – i tillegg til andre rekorder og meritter.

Maria Haukaas Mittet: – Når jeg sier ha det før skolen og barnehagen, slår det meg noen ganger: Tenk om dette er den siste klemmen

<b>STOLT BESTEMOR:</b> Barnebarnet Emmeline fylte nylig syv år, og er på samme alder som da Anita først ble oppdaget som artist. Her feirer de jul sammen for tre år siden. 
STOLT BESTEMOR: Barnebarnet Emmeline fylte nylig syv år, og er på samme alder som da Anita først ble oppdaget som artist. Her feirer de jul sammen for tre år siden.  Foto: Privat

Eventyrlig karriere

Anitas eventyrlige karriere startet allerede i 1968. 15. desember dette året sto den lille lyshårede jenta på syv og et halvt år på scenen under et juleshow i Sandefjord. Iført en liten rød samelue sang hun «I natt jag drömde». Dagen etter kunne man lese i avisen: «En stjerne ble født på torvet i går».

Noen få måneder senere ga Anita ut singelen «Hvis jeg var en fugl/ Albertino» – og snart ville hele Norge ha en bit av barnestjernen Anita.

– Plutselig skulle alle ha tak i meg, og det var til tider ganske voldsomt. Som liten var jeg veldig jordnær, så jeg tok alt som skjedde med stor ro. Jeg vet at det var en stor fordel i det kaoset og sirkuset jeg var gjennom. Som liten var det kjempeviktig å ha evnen til å nyte det, og at det ikke bare ble som en jobb. Det var viktig å få lov til å leke og ha det gøy uten å bli voksen for fort, minnes hun.

– I 1971 ville Danny Kaye ha meg med til Amerika for å lansere meg der som «den nye Shirley Temple», og han invitere meg til Hollywood. Han var overbevist om at jeg ville bli en like stor stjerne som henne der borte. Foreldrene mine var skeptiske og sa nei. Det er klart at jeg har tenkt på hvordan det ville ha vært om de hadde sagt ja, men jeg er glad for at jeg fikk en mer vanlig oppvekst hjemme i Norge, sier hun og smiler.

Les også: Linn Skåber om samlivsbruddet

<b>ENORM SUKSESS: </b>Anita ble Norges første millionselgende artist allerede som 10-åring. I flere europeiske land kunne man ikke få nok av barnestjernen fra nord.
ENORM SUKSESS: Anita ble Norges første millionselgende artist allerede som 10-åring. I flere europeiske land kunne man ikke få nok av barnestjernen fra nord. Foto: Enok Skau / VG / NTB

Ville bli flygeleder

Familien Hegerland flyttet til Asker i 1972, og ved siden av musikken drev Anita med ridning, tennis og langrenn. Da hun begynte på videregående, trakk hun seg tilbake fra rampelyset og tilbragte mye tid med hestene og sine gode venner.

– Det gikk ikke så mange år før jeg flyttet hjemmefra og til Oslo i min første leilighet. Det var veldig spennende og noe jeg hadde drømt om. Det var helt fantastisk å bo for seg selv. Jeg var ganske modig, for jeg startet mitt eget plateselskap. Jeg satte meg i bilen og dro til trykkeriet for å trykke opp plater som jeg ga ut selv. Jeg fikk en stor hit i Norge da jeg var 19 år, så plutselig var jeg en forretningskvinne som holdt styr på sakene selv, smiler hun.

STJERNE: Anita Hegerland opptrer på Momarkedet 20. august, 1983.
STJERNE: Anita Hegerland opptrer på Momarkedet 20. august, 1983.

Anita hadde også drømmer om å lykkes langt utenfor underholdningsbransjen.

– På 80-tallet ble jeg lidenskapelig opptatt av fly, flymotorer og flyteknikk. Da jeg var 22 år, var jeg oppe i tårnet på Fornebu og besøkte dem som jobbet der, for da hadde jeg veldig lyst til å utdanne meg som flygeleder. Jeg ville jeg reise til London å ta en toårig utdannelse, men det ble dessverre bare med drømmen. Foreldrene mine sa at jeg måtte satse på sangen, at jeg ikke kunne gi opp det talentet jeg hadde fått. Så da ble det en artist-karriere videre på meg, ler hun.

Les også: Da Norge stengte ned, måtte Helene Bøksle ta et viktig valg

Sammen med superstjerne

Det skulle vise seg at sangfuglen likevel kom til å ha en framtid i England. I 1984 møtte hun den verdenskjente artisten Mike Oldfield da han opptrådte i Drammenshallen. Hun ga ham en kassett med egne innspillinger, og året etter ringte superstjernen.

– Mike sa: «Anita, jeg har laget en sang til deg». Så dro jeg over dit, spilte inn «Pictures in The Dark» – og det ble starten på en helt fantastisk tid i England. Vi ble etter hvert kjærester, bodde sammen på et stort gods og opptrådte på store arenaer over hele Europa. En stund bodde vi i Sveits med Tina Turner, David Bowie og Roger Moore som naboer. Jeg var jo med på «Farmen kjendis» i fjor, og møtte Hollywoodfruen Gunilla Persson. Hun var selvsagt veldig interessert i å høre alt om det Hollywood-livet jeg levde sammen med Mike den gangen, ler Anita.

– Hvilke historier kunne du fortelle henne fra denne tiden?

– Jeg fortalte at jeg blant annet har festet med The Rolling Stones på Windsor Castle. Mike og jeg var invitert av prins Charles, og vi sto på rekke med superstjerner som Shirley Bassey, Phil Collins og Roger Moore for å møte ham. Da jeg håndhilste på prins Charles, snudde han seg til Mike og sa: «Now I know where you get your inspiration», forteller Anita og ler.

<b>GLAMORØST LIV:</b> Anita fikk barna Greta og Noah sammen med superstjernen Mike Oldfield. Hun levde et luksusliv i England, festet med kongelige og verdensstjerner og bodde på et gods – før hun flyttet hjem til Norge med barna etter bruddet i 1991.
GLAMORØST LIV: Anita fikk barna Greta og Noah sammen med superstjernen Mike Oldfield. Hun levde et luksusliv i England, festet med kongelige og verdensstjerner og bodde på et gods – før hun flyttet hjem til Norge med barna etter bruddet i 1991. Foto: Eugene Adebari/REX

Forholdet tok slutt

Mike og Anita fikk datteren Greta (32) og sønnen Noah (30) sammen. I 1991 tok forholdet slutt, og tobarnsmoren forlot det glamorøse livet i England og flyttet med de to små barna hjem til Norge.

– Det er klart at det ble en stor overgang å flytte etter bruddet. I starten savnet de faren sin veldig, men vi flyttet jo inn i et flott hus på Nesøya – med to mål tomt, så vi hadde det bra der også. Jeg hadde alltid hatt lyst til at barna skulle få vokse opp i Norge. Det var krevende å være alenemamma til to små barn ved siden av artistkarrieren, men barna mine har hele tiden vært det viktigste i livet, medgir hun.

Anita ble sammen med den britiske produsenten Jock Loveband i 1996, og tre år senere fikk de datteren Kaja (21) sammen. Paret gikk hver til sitt i 2011, men har fremdeles nær og god kontakt.

– Vi er bestevenner og jobber også sammen. Vi er «one big happy familiy», som ser hverandre ofte. Jock ble en viktig og god stefar for Greta og Noah – og en fantastisk pappa for Kaja. Da jeg skulle bli mamma igjen på slutten av 90-tallet, lurte venninnene mine på om jeg var helt gæren, men for meg har det vært en så stor glede å få en «attpåklatt». Kaja er helt fantastisk, og det har vært så fint å få lov til å ha barn i livet gjennom mange år. Jeg tror at det å bli mamma i voksen alder gjør at man holder seg yngre. Barna mine er det jeg er aller mest stolt av i livet, smiler trebarnsmoren.

Les også: Å få barn, og deretter bli alenemor, har endret drømmene til Cecilie Skog

Bestemor som stiller opp

I 2014 ble Anita bestemor, da eldstedatter Greta ble mamma. I dag er barnebarnet Emmeline (7) bare et halvt år yngre enn da Anita ble oppdaget som artist.

Hjemme hos Anita Hegerland i 2018 da hun feiret jul sammen med barnebarnet, Emmeline og døtrene Greta og Kaja.
Hjemme hos Anita Hegerland i 2018 da hun feiret jul sammen med barnebarnet, Emmeline og døtrene Greta og Kaja. Foto: Svein Brimi

– Det er rart å tenke på at hun er omtrent like gammel som da jeg slo gjennom. Det morsomme er at hun minner om meg. Hun er liten og nett, som jeg var – og er en liten showjente på samme måte. Hun har mye etter meg, og det er veldig gøy å se. Det er fantastisk å være bestemoren hennes, sier hun stolt.

60-årsjubilanten har de siste årene bodd vegg i vegg med datteren Greta, svigersønnen Bjørge og barnebarnet Emmeline på Nærsnes i Asker. Dagene går med til å jobbe med ny musikk og å tilbringe mange timer med sine fargerike malerier i atelieret. Anita har nemlig fått klar beskjed av sine aller nærmeste om å sette av tid til å bare være Anita.

– Barna mine sier til meg at jeg må bli flinkere til å sette meg selv først, fordi de mener at jeg har en tendens til å stille opp for alle andre. Så det er målet framover. Jeg må innrømme at jeg sitter litt på hendene mine av og til, men jeg liker også å være alene. Det er godt å få tid til å bare være meg, gå turer med hundene, jobbe med malerier, holde på i hagen, ta opp yogaen og å få muligheten til å prosessere alle de fantastiske opplevelsene jeg har hatt i livet, forteller jubilanten og smiler.

Selv om hun trives godt i hverdagen, savner Anita å opptre for sine trofaste fans. De siste seks årene – før pandemien inntraff – har hun gjort mellom 130–150 konserter i året, i Norge, Sverige, Tyskland, Finland og Østerrike.

– Jeg savner å opptre og å møte fansen. Jeg gleder meg til å stå på scenen igjen. Det er mitt drømmested, avslutter Anita.

Denne saken ble første gang publisert 03/06 2021, og sist oppdatert 03/06 2021.

Les også