– Han har spilt med mange flotte damer, og blitt begeistret

I 1975 fikk Anders Hatlo både den store kjærligheten og gjennombruddsrollen i «Helmer og Sigurdson». Et halvt århundre senere går det fortsatt slag i slag for skuespillerveteranen, både på hjemme- og bortebane. 

GIFT I 30 ÅR: Anders og May-Lis giftet seg i Roma i 1996, og kan dermed feire perlebryllup til neste år. 
Publisert

«Kom igjen nå, May-Lis! Dette klarer du», heier Anders Hatlo (77) fra sidelinjen.

Det ble ikke «hole in one» for kona denne dagen, men lykken kan selvsagt prøves igjen om ikke lenge. To ganger i uken er nemlig den folkekjære skuespilleren å finne på golfbanen i Larvik – selv om det ikke alltid er med kona May-Lis Hatlo (78).

– Han spiller mer enn meg, medgir May-Lis.

– Jeg har en gjeng som jeg golfer fast med en gang i uka, utdyper Anders.

STØTTESPILLER: May-Lis hadde allerede spilt golf i noen år, før Anders ble hektet på sporten i 1999. 

Kjærester i 50 år

Men at både kroppen og ekteskapet har holdt seg sunt med noen runder på golfbanen, er de skjønt enige om.

– Livet består av berøringspunkter. Dess flere berøringspunkter man har, jo bedre selvfølgelig. Hadde hun hatet golf, og jeg hatet bridge, så hadde vi kanskje ikke vært sammen, filosoferer han.

– Og vi er blitt sunnere. Jeg har aldri drevet med sport eller vært i helsestudio. Jeg har jobbet, og vært hjemme med hus og barn. Golfen har nok gjort at vi har holdt oss i mye bedre form, mener May-Lis.

– De som tror golf bare er spaserturer med køller, har aldri spilt golf. At det er en sport er det ingen tvil om, utdyper ektemannen.

Et halvt århundre etter at de ble sammen, personifiserer duoen det velkjente uttrykket, «å være som et gammelt ektepar», på best mulig vis. Det er en varm fortrolighet dem imellom. Paret supplerer hverandres setninger, fullfører, småkjekler, avbryter litt, eller retter på en historie. «Jada, du har jo snakket med meg noen ganger før», svarer Anders når kona sier hun har hørt et gullkorn tidligere.

Men at humor har vært en viktig ingrediens i det 50 år lange forholdet, hersker det ingen tvil om. Spør man May-Lis om hva hun falt for ved Anders i 1975, ramser hun opp at han var spennende, kjekk og ikke minst morsom. «Vi har ledd mye, og har ikke evnen til å kjede oss», som hun selv sier.

Konas sjekkliste minner skuespilleren på den gamle metaforen: «Blind høne kan også finne et korn», som han gjorde litt om på da han sto på scenen en gang: «Blind hane kan også få høne».

– Jeg synes det er morsomt å leke seg med ord, sier han.

Les også: Anders Hatlo: – Slik holder jeg meg ung

PAR I HJERTER: – Anders må elskes frem, ikke kjeftes frem for da får du ikke mye tilbake, sier May-Lis om forholdet.

Solgte huset fra kamelryggen

Etter snart 60 år i skuespillerbransjen, med pugging og lesing av tekst og manus som levebrød, kan man med rette kalle Anders for en ordsmed. Vittige gullkorn og morsomme anekdoter kommer på løpende bånd. Som når han gjenforteller historien om da en kamerat fylte 90 år.

«Hvordan skal dagen feires», spurte jeg.

«Den skal forbigås i all stillhet», svarte han.

«Flott», sa jeg. «Vi kommer! Vi skal ikke si et ord».

Selv et enkelt spørsmål om salget av boligen på Nesøya, blir en påminnelse om at Anders har levd et liv utenom det vanlige.

– Da budet på huset kom, befant jeg meg på en kamelrygg i Sahara. Jeg var midt i innspillingen av «Olsenbandet jr. Det sorte gullet». Det var dårlig telefondekning på kamelen, men huset ble altså solgt sittende på en kamelrygg i Sahara, forteller Hatlo – som den naturligste ting i verden.

Les også: Eli Kari hadde samboer og Tom var gift. Ti år senere giftet de seg i Las Vegas

DEN GANG DA: Skuespilleren har hatt en variert karriere på scenen, TV og film. Her er Anders nederst til høyre i 1978 i teaterstykket «Stopp pressen».

Har tre barn

Nå har de hans hjemby Larvik som permanent bosted. Eller snarere to. Paret veksler mellom å være på den flotte hytta på Lamøya, og sitt townhouse på Langestrand i Larvik. Praten om bostedene minner ham på et sitat av hans nå avdøde venn og gode kollega, Harald Heide-Steen jr.

– Fritt etter Ibsen som han selv kalte det: «Fortell meg din adresse, og jeg skal si deg hvor du bor».

SOMMERIDYLL: Parets hytte kan skilte med stor hage og egen strandlinje ved Viksfjorden. Den har vært i familiens eie siden litt etter andre verdenskrig, før de kjøpte ut Anders' brødre i 2008. 

Adressen i Larvik har dog gitt ham lengre pendlervei til skuespilleroppdragene i hovedstaden, men desto mer tid på hytteparadiset «Svaberget» ved Viksfjorden.

 Selv om han ble pensjonist på papiret for flere år siden, er Anders fortsatt aktiv som skuespiller. Men der han på det meste kunne sjonglere opptil syv jobber samtidig, er virksomheten roet betraktelig ned. Det har gitt ekteparet en ny rytme i hverdagen, uten at de «går oppå hverandre».

– Anders fyker rundt på golfbanen, blant annet. Han har også vært veldig mye borte i løpet av karrieren, og det tror jeg har vært litt av nøkkelen i vårt forhold. Jeg har fått tid til å savne ham. Han har aldri hatt en 9-16-jobb, og det er på godt og vondt. Det har vært jobbing juledager, på 17. mai og helger. Og sånt kan jo gå utover familielivet, sier May-Lis. Sammen har de barna Einar (56), Christian (54), Hege (45) og seks barnebarn.

Men selv om Anders har vært mye borte i forbindelse med jobb, har sjalusi aldri vært et tema. May-Lis kjenner imidlertid ektemannen så godt, at hun kan se om han har fått god eller dårlig kjemi med en medskuespiller når hun ser ham på scenen.

– Når Anders er god i en rolle, er det ofte fordi han er begeistret. Han har spilt med mange flotte damer, og han er blitt begeistret …

– Har jeg det? Det kan jeg ikke huske, skyter Anders inn med et smil.

– … og det må jo være lov, fortsetter May-Lis.

– Ut å bli sulten, hjem og bli mett, repliserer Anders lattermildt, før han deler hemmeligheten bak et 50 år langt samliv.

– Det er vel fantasiløshet, tenker jeg! Eller kanskje det er den store kjærligheten? Vi har hatt opp- og nedturer som alle andre, men om man er flink til å prate ut kan det meste la seg redde. Da må man gå tilbake til utgangspunktet, den gangen da man var forelsket. Prøve å finne tilbake til det. Og så vite at livet består av mange slag, som ikke nødvendigvis må vinnes alle sammen, understreker han.

Les også: (+) Svaret hans kjentes som en knyttneve i magen. Den dagen stoppet livet mitt opp

VETERAN: Hatlo var med i stykket «The Producers» på Oslo Nye Teater. Her med Hilde Louise Asbjørnsen og Jan Martin Johnsen i 2010. 

Opplevde Hollywood-tilstander

Vinnerslagene kan heller spares til golfbanen. Det er takket være May-Lis at Anders ble bitt av golfbasillen i 1999. Hun hadde startet noen år tidligere, etter at venninnene i bridgeklubben mente de måtte teste ut golf. Da Anders ble hektet, jobbet han fast i såpeoperaen «Hotel Cæsar», og dermed så ikke May-Lis snurten av ham.

– I en periode gikk han rett fra «Hotel Cæsar» til golfbanen, han kom rett og slett ikke hjem. Jeg er veldig glad for at jeg begynte med golf før ham, for han ble så intens. Men golfen har vi hatt mye glede av, forteller hun, og nevner Lanzarote som fast reisemål for golfeventyr.

ALLSIDIG: Anders har spilt rollen som «Erke» i barneforestillingen «Jul i Blåfjell» i flere år. 

– Med den erfaringen av at turene våre er blitt dobbelt så dyre. For det er ikke gratis å spille golf, poengterer skuespilleren.

Årets sommer skal selvsagt også tilbringes på golfbanen i Larvik, og litt sammen med venner på Norefjell. En tur til Sverige for å se en forestilling blir det også tid til, før det braker løs igjen for Anders på teaterscenen i «Jul i Blåfjell» senere i år.

Rollen som Erke i den folkekjære barneforestillingen står i sterk kontrast til gjennombruddsrollen som drapsetterforsker Sigurdson i «Helmer og Sigurdson». Da krimserien hadde premiere i 1975, ble Anders superstjerne over natten.

– Det var som å være i Hollywood etter hvert. Det var en gang vi skulle begynne med innspillingen av en ny episode, og da sto det minst 20 journalister og et blitsregn og ventet da vi kom. Det ble en stor overgang fra å være en anonym Larviksgutt, erindrer 77-åringen.

GJENNOMBRUDDET: Anders ble allemannseie da han spilte i «Helmer og Sigurdson» fra 1975–1981. Her med medskuespiller Alf Nordvang. 

– Har du noen gang drømt om å være anonym igjen?

Anders tyr atter en gang til et sitat fra sin gamle skuespillerkollega, som sa: «Det er bedre å være en kjent dranker, enn en anonym alkoholiker».

– Nei da, det er ikke noe problem. Det er bare å reise til Strømstad det, så er man anonym. Eller, kanskje ikke akkurat Strømstad, for der blir man jo gjenkjent av andre nordmenn som er ute i samme ærend som meg, smiler Anders Hatlo.