Skuespiller Anders Baasmo

Anders Baasmo: – Fikk et ekstra sterkt forhold til kong Olav som en bestefarsfigur

Populære Anders Baasmo har fått rollen kong Olav i dramaserien om kjærlighetshistorien til kong Harald og dronning Sonja.

<b>NY ROLLE</b>: Den nye Viaplay-serien, med Anders Baasmo i en av rollene, får premiere i 2025.
NY ROLLE: Den nye Viaplay-serien, med Anders Baasmo i en av rollene, får premiere i 2025. Foto: Javad Parsa / NTB
Publisert

En av Norges mest ettertraktede skuespillere, Anders Baasmo (47), har fått æren av å spille kong Olav i en, ny påkostet kongelig dramaserie på Viaplay.

Den nye serien tar utgangspunkt i den utrolige kjærlighetshistorien til kong Harald og dronning Sonja.

De nye stjerneskuddene Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell portretterer det unge kronprinsparet, mens Anneken von Lippe skal spille Sonjas mor Dagny Haraldsen.

Les også: Anders Baasmo stilte ett krav til «Exit»-regissøren

Premiere i 2025

Serien har akkurat startet innspillingen og har forventet premiere i 2025.

Dette er andre gang Anders skal spille kong Olav. Anders spilte også daværende kronprins Olav i suksessfilmen «Kongens nei» i 2016.

<b>HOVEDROLLER: </b>Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell spiller kronprins Harald og Sonja Haraldsen i Viaplay-serien.
HOVEDROLLER: Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell spiller kronprins Harald og Sonja Haraldsen i Viaplay-serien. Foto: Viaplay

– Dere journalister spør alltid om drømmerolle, og for meg som er historisk interessert, er kong Olav en drømmerolle. Sammen med Alf Prøysen, Hjalmar Johansen og Quisling, sa Anders Baasmo til Dagbladet den gang.

– Min første tanke var at dette er en person jeg har hatt et sterkt forhold til, og var veldig glad i. Jeg har vokst opp med bare én bestefar, som hadde hatt slag og ikke snakket, så jeg fikk et ekstra sterkt forhold til kong Olav som en bestefarsfigur, sa Anders.

Les også: (+) «Hysj, mormor, det blir ikke koselig hvis vi vekker mamma», sa barnebarnet mitt. Det var da jeg forsto at noe var galt

<b>HELT KONGE: </b>Anders Baasmo spilte også daværende kronprins Olav i filmen «Kongens nei» for syv år siden.
HELT KONGE: Anders Baasmo spilte også daværende kronprins Olav i filmen «Kongens nei» for syv år siden. Foto: Courtesy Everett Collection/NTB

Serie om kongehuset

Kongehuset har en sterk posisjon i Norge, og Anders mener at kong Haakons «nei» skal ha mye av æren for det.

– Det at kong Haakon gjorde som han gjorde, neiet han ga, tror jeg er en stor del av at kongehuset står så sterkt i dag.

– At Haakon sa nei, at vi gjorde motstand, har formet oss som nasjon. Det samme gjorde Haralds valg om å gifte seg med Sonja. Olav var stri, han ville ikke ha vanlige folk inn i kongehuset, men Sonja kjempet i mange år om å få gifte seg med Harald. Disse to tingene står sterkt i det norske folk, har Anders tidligere uttalt til Klikk.no.

<b>TUR I PARKEN</b>: Sindre Strand Offerdal har allerede spilt inn sine første scener som kronprins Harald.
TUR I PARKEN: Sindre Strand Offerdal har allerede spilt inn sine første scener som kronprins Harald. Foto: Viaplay

Han mener at kongehuset fremdeles er viktig for Norge.

– Jeg mener at kongehuset er gode rollemodeller. Og hendelser som 22. juli viser at kongehuset har en vesentlig verdi også i dag, sa han i intervjuet.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2023.

Les også