sKUESPILLER Anders Baasmo kan feire 20 år siden gjennombruddet

Anders Baasmo stilte ett krav til «Exit»-regissøren

«Exit»-stjernen Anders Baasmo nyter stor suksess som skuespiller og liker utfordrende roller. Det viste han da han la på seg mangfoldige kilo for en film som aldri ble noe av.

<b>PÅL BUGGE KRØVEL:</b> Anders Baasmos rolle Pål Bugge Krøvel har vært med i alle tre sesongene av «Exit. Her nyter karakteren livet på Marbella i den siste sesongen.
PÅL BUGGE KRØVEL: Anders Baasmos rolle Pål Bugge Krøvel har vært med i alle tre sesongene av «Exit. Her nyter karakteren livet på Marbella i den siste sesongen. Foto: Fremantle/NRK
Sist oppdatert

– Det er jo en småbarnsfar som får en uke i Marbella i februar, så du trenger ikke lese manus for å si ja til det, sier Anders Baasmo (47) spøkefullt til Her og Nå.

Skuespilleren er tilbake i rollen som Pål Bugge Krøvel i den tredje og siste sesongen av NRK-suksessen «Exit», der karakteren befinner seg i nettopp Marbella.

Les også: (+) – Min mann var som gutta i TV-serien «Exit»

Spiller Pål i «Exit»

Han forteller at det er en rollefigur han har fått lov til å være med på å påvirke etter det som startet som en liten rolle i første sesong av dramaserien.

– Jeg synes Pål er en likandes kar, jeg. Han skulle egentlig bare spille én scene i sesong en, men så ville regissør Øystein Karlsen ha ham med videre i sesong to.

– Da sa jeg til Øystein at han må gjerne ha like fete dresser og like fete biler som de andre gutta, men han skal behandle damene litt bedre. Det var et krav. Da ble Øystein inspirert og skrev inn en kjærlighetshistorie, forteller Anders.

<b>ANDERS BAASMO:</b> Anders Baasmo har gjort stor karriere innen film, TV, teater og musikal etter at han gikk ut av Statens Teaterhøgskole i 2000. Her og Nå møtte ham på pressetreffet til «Exit».
ANDERS BAASMO: Anders Baasmo har gjort stor karriere innen film, TV, teater og musikal etter at han gikk ut av Statens Teaterhøgskole i 2000. Her og Nå møtte ham på pressetreffet til «Exit». Foto: Svein Brimi

Dramaserien som skildrer livet til en gruppe menn fra finanseliten, har blitt en stor suksess for NRK med over én million seere.

Det er imidlertid ikke første gang Anders Baasmo har hatt suksess som skuespiller.

Les også: Det kan virke som noen tror at «Exit»-livet er noe å trakte etter, men jeg ser dessverre baksiden av idyllen

Filmen «Buddy»

I år er det 20 år siden 47-åringen fikk sitt store gjennombrudd i filmen «Buddy», en rolle han fikk sin første Amandapris for.

Anders har siden vært en av de mest aktive og allsidige skuespillerne her til lands.

Han har tidligere spilt både «Peer Gynt», kronprins Olav i «Kongens nei», Herman Watzinger i «Kon-Tiki» og julenissen i barnefilmen «Snekker Andersen og julenissen».

Anders bekrefter at han som skuespiller går «all in» i karakterene sine.

– Ja, det gjør jeg absolutt, men jeg er ingen metodeskuespiller, sier han og sikter til en teknikk der man «blir» karakteren man spiller også utenom selve innspillingen.

Les også: (+) Exit-Sonja om smertene: – Jeg ble innlagt på akutten

<b>KONGENS NEI:</b> Anders imponerte stort som kronprins Olav i storfilmen «Kongens nei» i 2016.
KONGENS NEI: Anders imponerte stort som kronprins Olav i storfilmen «Kongens nei» i 2016. Foto: NTB

La på seg før innspilling

Det vakte imidlertid oppsikt da Anders la på seg flerfoldige kilo da han skulle spille i filmen «Fatso» i 2004.

Født: 29. januar 1976

Alder: 47 år

Yrke: Skuespiller

Kjæreste: Skuespiller Marie Blokhus (40)

Barn: To barn

Se mer

Fetekuren viste seg å være forgjeves da innspillingen ikke ble noe av på grunn av manuskonflikter. «Fatso» ble laget fire år senere med en annen skuespiller i hovedrollen da Anders ikke orket å gå opp i vekt enda en gang.

– Når du skal spille i en film med den tittelen, ligger det litt i kortene at det er en del av jobben. Men filmen ble aldri noe av. Den kom tilbake noen år senere som et annet prosjekt, men det er jo snart 20 år siden, sier han.

<b>FATSO:</b> I 2004 var skuespilleren klar for innspillingen av «Fatso» etter å ha brukt et halvt år på fetekuren. Filmen med Anders i hovedrollen ble aldri noe av.
FATSO: I 2004 var skuespilleren klar for innspillingen av «Fatso» etter å ha brukt et halvt år på fetekuren. Filmen med Anders i hovedrollen ble aldri noe av. Foto: Trond Solberg/VG

– Men du er villig til å endre såpass mye på kroppen for en rolle?

– Jeg var kanskje hakket drøyere før. I dag har jeg to små barn å passe på, men jeg går jo inn i det med et alvor og gjør det som kreves. Men det handler også om at jeg skal føle at jeg kan levere det jeg ser for meg at jeg skal levere. Så hvis jeg skal spille yngre for eksempel, er det fint å være lett i kroppen, for da føler man seg lettere og yngre. Men som skuespiller liker jeg å gjøre forskjellige ting, alt fra film, teater og musikal, smiler Anders Baasmo.

Les også