- Jeg mener at kongehuset er gode rollemodeller

Anders Baasmo Christiansen tror at kongens nei i 1940 fremdeles sitter i oss som nasjon. Nå er han aktuell i filmen om de intense aprildagene.

SPILLER OLAV: Anders Baasmo Christiansen er aktuell som kronprins Olav. Han forteller at han har noe til felles med den folkekjære kongen. - Jeg kjenner meg igjen i lynnet hans, forteller skuespilleren.
SPILLER OLAV: Anders Baasmo Christiansen er aktuell som kronprins Olav. Han forteller at han har noe til felles med den folkekjære kongen. - Jeg kjenner meg igjen i lynnet hans, forteller skuespilleren. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Publisert

FILMENS HUS/OSLO (SIDE2): Kongens nei er en av høstens største norske filmer. Filmen er allerede plukket ut som Norges Oscar-kandidat, og denne uken har den endelig premiere.

Les vår anmeldelse: Storslått drama som vil fenge stort.

Kronprins Olav var forberedt

Filmen følger de tre dramatiske aprildagene i 1940 da tyskerne kom til landet, med fokus på kong Haakons rolle i forhandlingene.

Som kronprins Olav finner vi Anders Baasmo Christiansen. Olav var også en sentral del av de intense døgnene.

- Olav var en dialogens mann, og han var forberedt på hva som kunne skje. Han ønsket å ruste opp forsvaret, med tanke på krigen som kunne komme. Men han fikk ikke gehør i regjeringen, forteller Christiansen.

- Det var denne militære biten jeg brukte for å finne karakteren, fortsetter han.

Foto: Agnete Brun

Ikke et portrett

Han presiserer at han ikke har gjort et portrett av Olav.

- Når man gjør en historisk karakter, forventer folk at vi skal gjøre et portrett. Men dette er ikke dét. Jeg spiller en bikarakter som skal stå bak kong Haakon. Jeg leste masse for å finne ut mest mulig, og jeg måtte prøve å glemme alt som jeg vet skjedde etterpå, sier han.

Anders Baasmo Christiansen og Jesper Christensen som kronprins Olav og kong Haakon.
Anders Baasmo Christiansen og Jesper Christensen som kronprins Olav og kong Haakon. Foto: (Paradox/ Nordisk film)

- Når folk er fulle er det noe helt annet enn når de er edru

I likhet med de kongelige, er Christiansen en mann som de fleste i landet har et forhold til. Han forteller at han bevisst har holdt privatlivet unna pressen.

Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Jeg har gjort mye innenfor jobben min, men jeg har ikke vært så mye privat. Så jeg er mest kjent for å være skuespiller, og jeg får som regel være i fred. Men jeg har gjort såpass mange filmer etter hvert, så når folk blir fulle rundt midnatt kan det blir slitsomt. Når folk er fulle er det noe helt annet enn når de er edru ... ler han.

Vil ikke forholde seg til rykter

Det er likevel ikke til å unngå at mediene er interesserte i ham, og sladrepressen har blant annet omtalt rykter om en ny kjæreste. Dette har ikke Christiansen så mye til overs for.

- Jeg vil at folk skal se det jeg har laget og vil være med på å selge filmer som dette. Og det å stille opp i media og svare på spørsmål om filmen, er en konsekvens av å være skuespiller, sier han, og fortsetter:

- Hvis sladrepressen er interesserte i å skrive rykter om privatlivet, så får de gjøre det, men jeg vil ikke forholde meg til det.

Kanskje var det lettere å være kjendis på kronprins Olavs tid?

- Jeg vil tro det. Det sto ikke noen med mobilkameraer ved hvert gatehjørne på den tiden. Så det var lettere å løsne litt på snippen, sier han.

Screen9v2

Foto: (NTB arkivfoto)

- Har formet oss som nasjon

Kongehuset har en sterk posisjon i Norge, og Christiansen tror at kong Haakons «nei» skal ha mye av æren for det.

- Det at kong Haakon gjorde som han gjorde, nei-et han ga, tror jeg er en stor del av at kongehuset står så sterkt i dag, sier han.

- At Haakon sa nei, at vi gjorde motstand, har formet oss som nasjon. Det samme gjorde Haralds valg om å gifte seg med Sonja. Olav var stri, han ville ikke ha vanlige folk inn i kongehuset, men Sonja kjempet i mange år om å få gifte seg med Harald. Disse to tingene står sterkt i det norske folk, tror Christiansen.

Og han mener at kongehuset fremdeles er viktig for Norge.

- Jeg mener at kongehuset er gode rollemodeller. Og hendelser som 22. juli viser at kongehuset har en vesentlig verdi også i dag, sier han.

Screen9v2

Les også: Her er den norske filmhøsten

Les også: Slik feiret kongen 9-årsdagen

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2016.

Les også