cold case-etterforskning endte i tragedie:

Politiet var skråsikre på at de hadde funnet de to jentenes drapsmann. Det fikk dødelige konsekvenser

Med seks års mellomrom ble de to unge jentene funnet med et avskåret bryst som drapsmannens signatur på samme strand. Drapene var et mysterium, men så tok saken en uventet, og fatal vending.

FUNNET DREPT OG SKJENDET: 14 år gamle Claire Hough (t.v.) ble etter alt å dømme overfalt av en fremmed under en rolig kveldstur på stranden. Barbara Nantais var 15 år da hun ble ble drept under svært like omstendigheter samme sted seks år tidligere.
FUNNET DREPT OG SKJENDET: 14 år gamle Claire Hough (t.v.) ble etter alt å dømme overfalt av en fremmed under en rolig kveldstur på stranden. Barbara Nantais var 15 år da hun ble ble drept under svært like omstendigheter samme sted seks år tidligere. Foto: Privat/San Diego Reader
Sist oppdatert

Den pensjonerte kriminalteknikeren Kevin Brown (61) fikk ikke noe forvarsel.

9. januar 2014 sto etterforskere fra San Diego politiets avdeling for gamle, uoppklarte saker, utenfor huset hans.

De hadde noen spørsmål i forbindelse med gjenopptagelsen av en gammel uløst sak, sa etterforskerne.

Offeret var blitt undersøkt ved det kriminaltekniske laboratoriet der Brown hadde jobbet. Og nå hadde nye undersøkelser med nye metoder ledet cold-case-etterforskerne til Brown. For coldcase-etterforskerne hadde funnet den pensjonerte kriminalteknikerens DNA blant sakens beviser.

Kriminalteknikeren var dermed med ett blitt hovedmistenkt i drapssaken − som drapsmann, sex-overgriper og likskjender.

Men saken skulle vise seg å bli langt mer komplisert og med det få et langt mer dramatisk utfall enn noen hadde sett for seg.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Kom aldri hjem fra besøk hos bestemor

I slutten av august 1984 hadde Claire Hough (14) fra Rhode Island nord for New York vært på besøk hos besteforeldrene i San Diego, lengst syd i California.

Claire skulle aldri komme hjem igjen. 24. august ble 14-åringen funnet ille tilredt og drept på stranden Torrey Pines. Hun lå på et blodig håndkle, ved siden av henne lå en radio, en pakke sigaretter og et par sko.

Alt tydet på at hun var blitt overfalt av en tilfeldig forbipasserende. Obduksjonen viste at hun var blitt kvalt. I tillegg var det ene brystet hennes delvis skåret av og gjerningsmannen hadde påført henne stygge skader i underlivet.

<b>DØDENS STRAND:</b> Mellom badevakt-tårnene fire og fem ble Claire Hough funnet drept om morgenen 24. august 1984.
DØDENS STRAND: Mellom badevakt-tårnene fire og fem ble Claire Hough funnet drept om morgenen 24. august 1984. Foto: MIKE BLAKE/Reuters

Saken var aldri blitt løst, og det til tross for at den hadde flere likheter med et drap som fant sted på den samme stranden i 1978. Da var 15 år gamle Barbara Nantais blitt drept og skjendet mens hun var på teltovernatting med kjæresten. Også Nantais hadde fått det ene brystet delvis skåret av.

Slike saker er gjerne vanskelig å glemme, både for politiet og lokalbefolkningen. I 2012 ble etterforskningen gjenopptatt i håp om at en ny gjennomgang av bevisene med nye metoder kunne gi nye svar.

Les også: Seriemorderen lekte katt og mus med politiet i årevis – så gjorde han en tabbe

Avdød avslørt

Og coldcase-etterforskerne fant det de lette etter, trodde de.

Undersøkelsenen av Claire Houghs klær resulterte i funn av biologisk materiale. DNA-tester viste at spormateriale stammet fra den tidligere dømte seksualforbryteren Ronald Tatro.

Tatro var omkommet i en båtulykke året før, og kunne følgelig hverken avhøres eller stilles til ansvar. Men etterforskerne hadde i det minste DNA-bevis som knyttet én mann til ett av to drap, begått på samme sted og med påfallende mange likhetstrekk.

Et nytt problem dukket imidlertid opp før etterforskerne kunne markere gjennombruddet: Om Tatro med sikkerhet kunne knyttes til drapet på Claire Hough, kunne han utelukkes for drapet på Barbara Nantais.

For da Nantais ble drept, satt Ronald Tatro i fengsel.

Etterforskerne måtte spekulere seg ut av alibi-floken: Løsningen måtte være at Tatro var sammen med en annen da han tok livet av Claire Hough i august 1984, nemlig mannen som tok livet av Barbara Nantais i 1978 − mannen som dermed måtte stå bak den blodige signaturen med det avskårne brystet.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens nøye utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

− Snakket seg inn i saken

Men så tok Claire Hough-saken en ny vending. Selv om man ikke hadde funnet spor av sæd i Houghs vagina i 1984, lå det en ekstra prøve blant bevisene i saken.

Prøven inneholdt sæd. Denne viste seg å tilhøre en som jobbet ved det kriminaltekniske laboratoriet der sporene fra Hough-drapet opprinnelig ble analysert i 1984; Kevin Brown.

<b>KRIM-TEKNIKER:</b> Kevin Brown var kjent som en grundig og solid kriminaltekniker som ble preget av sakene han jobbet med.
KRIM-TEKNIKER: Kevin Brown var kjent som en grundig og solid kriminaltekniker som ble preget av sakene han jobbet med. Foto: U T San Diego

I de påfølgende månedene skulle politiet endevende Kevin Browns liv. Etterforskningslederen Michael Lambert og resten av coldcase-gruppen forsøkte å danne seg et bilde av Brown.

Lambert bygget opp saken rundt påstander om at Brown på 1980-tallet skulle ha drevet med fotografi av nakne kvinner, at han angivelig skulle ha vært opphengt i grov pornografi samt ha besøkt strippeklubber. En kvinnelig politikollega fortalte etterforskerne at hun ikke hadde følt seg komfortabel med å jobbe alene med Brown.

En gang hadde Brown lest høyt for henne fra en rapport om et brutalt seksuelt overgrep, og beskrevet den som «morsom», fortalte kollegaen.

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept i Larvik. I kjelleren gjorde politiet et bestialsk funn

<b>FAMILIEMANN:</b> Bildet coldcase-etterforskerne tegnet av Kevin Brown var et helt annet enn familien opplevde.
FAMILIEMANN: Bildet coldcase-etterforskerne tegnet av Kevin Brown var et helt annet enn familien opplevde. Foto: Privat/San Diego Reader

Under avhørene med Brown reagerte etterforskerne på hans oppførsel og mente han «snakket seg selv inn i saken». Blant annet fortalte han uoppfordret om en kvinne han hadde møtt på 80-tallet: Hun het muligens Claire og Brown trodde han kunne ha hatt sex med henne. Kvinnen hadde vært på besøk utenbys fra, fortalte han.

<b>GJENGANGER:</b> Ronald Tatro, kjent sexforbryter var i San Diego-traktene da Claire Hough ble drept, og hans DNA ble funnet på offerets klær i 2012. Men for drapet på Barbara Nantais hadde han vanntett alibi.
GJENGANGER: Ronald Tatro, kjent sexforbryter var i San Diego-traktene da Claire Hough ble drept, og hans DNA ble funnet på offerets klær i 2012. Men for drapet på Barbara Nantais hadde han vanntett alibi. Foto: cbs8.com

Likheten med Claire Houghs situasjon var åpenbar, mente etterforskerne. Og da Brown under en løgndetektortest reagerte på direkte spørsmål om han drepte Hough, ble deres mistanke forsterket.

Det fikk ikke hjelpe at folk som kjente Kevin Brown mente reaksjonene måtte skyldes at Brown var en ekstremt følsom person som ikke tålte påkjenninger særlig godt.

− Han hadde angst og var nervøs. Presset man ham, kunne han bli så stresset at han knapt husket sitt eget navn. Politiet skjønte det, hevdet Kevin Browns kone gjennom 20 år, Rebecca Brown, i et intervju senere.

− De beslagla eiendelene våre, og kom og gikk akkurat som det passet dem, fordi de visste at det gjorde Kevin urolig. De kastet seg over ham, som om det var et TV-show, sa hun videre.

Politiet hadde nå en teori: Den kjente sexforbryteren Tatro og Brown må ha blitt kjent med hverandre mens de begge frekventerte strippeklubber tidlig på 80-tallet. Og så hadde de inngått en pakt om å finne en kvinne de kunne voldta og myrde.

Les også: (+) Drapsmysteriet ved E6: John (58) står ved vasken på kjøkkenet. Men han er ikke alene i huset

Feil prøve?

Det fantes minst én annen forklaring på at Browns sædprøve lå blant Hough-sakens beviser.

Presset man ham, kunne han bli så stresset at han knapt husket sitt eget navn.

Kolleger av Brown fortalte etterforsker Lambert at det var vanlig på 1980-tallet før DNA-teknologi ble tatt i bruk, at mannlige laboratorieteknikere avga sædprøver for å ha referansemateriale ved undersøkelser. Dette gjaldt også Brown.

Det kom frem at det i 1984 var praksis ved laboratoriet at prøver ble liggende ved siden av hverandre for å lufttørke. Prøver kunne derfor ha blitt forbyttet, blandet eller forurenset hverandre.

Etterforskningsleder Lambert lot seg ikke rokke. Han sa han støttet seg til en uttalelse fra laboratoriets leder, Jennifer Shen. Hun hadde sagt at det var «umulig» at Browns sædprøve kunne ha havnet blant Hough-sakens beviser ved en feil, ifølge Lambert. Brown hadde nemlig aldri hatt befatning med saken.

I slutten av oktober 2014 bukket Kevin Brown under for presset. Da kona kom hjem fra jobb, var Brown borte. Dagen etter ble han funnet omtrent en kilometer fra familiehytta, dinglende fra et rep festet til et tre. Hjemme på stuebordet lå en oppslått side fra Bibelen, med henvisning til det å være uskyldig anklaget.

− De drev min mann til selvmord, hevdet Rebecca Brown i et intervju.

− Kevin var bare en søt, elskelig mann som aldri ville skadet noen. Det føles ubegripelig at de kunne gjøre noe slikt mot ham.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

<b>LYKKELIGE DAGER:</b> Kevin og Rebecca Brown hadde gode dager etter at Kevin gikk av med pensjon. Men i løpet av åtte måneder ble Kevins og parets liv lagt i ruiner.
LYKKELIGE DAGER: Kevin og Rebecca Brown hadde gode dager etter at Kevin gikk av med pensjon. Men i løpet av åtte måneder ble Kevins og parets liv lagt i ruiner. Foto: Privat/San Diego Reader

Oppreisning

Saken var ikke over med Kevin Browns selvmord.

Enken Rebecca Brown krevde forklaring på hvorfor coldcaseetterforskerne hadde gått så hardt etter hennes mann. Ikke minst fordi laboratorieleder Jennifer Shen − trass i hva etterforskningsleder Lambert påsto − slett ikke kunne utelukke at Browns sædprøve var havnet blant Hough-sakens beviser ved en feil.

Kriminalteknikeren som hadde jobbet med Hough-saken ville heller ikke utelukke at han hadde brukt en sædprøve fra Kevin Brown som referansemateriale i sitt arbeid. Til alt overmål hadde Brown alibi for tidspunktet da Barbara Nantais ble drept.

<b>FIKK ERSTATNING:</b> Rebekka Brown slo seg aldri til ro med det hun opplevde som et overgrep fra politiet mot sin mann Kevin. I år fikk hun og mannen oppreisning og erstatning.<span class=italic><em> </em></span>
FIKK ERSTATNING: Rebekka Brown slo seg aldri til ro med det hun opplevde som et overgrep fra politiet mot sin mann Kevin. I år fikk hun og mannen oppreisning og erstatning.  Foto: Andy Boyd/San Diego Reader

Dessuten hadde etterforskerne ikke klart å finne noen forbindelse mellom kriminaltekniker Kevin Brown og sexforbryter Ronald Tatro, uansett hvor mye de hadde forsøkt.

Den sønderknuste enken gikk til retten. I februar i år falt dommen. Byen San Diego ble dømt til å betale Kevin Browns etterlatte 6 millioner dollar.

Etterforsker Lambert måtte personlig betale 50 000 dollar i erstatning etter å ha gitt uriktige opplysninger og bevisst sett bort fra muligheten for at Kevin Browns sædprøve var havnet i saken på grunn av en feil.

Rebecca Brown uttalte etter rettssaken at hennes manns sjel «nå har fått fred». Og drapene på Claire Hough og Barbara Nantais anses fortsatt som uoppklart.

DNA-fellene

DNA-teknologi ble på slutten av 1980-tallet tatt i bruk i politietterforskning. DNA − et menneskes unike genetiske signatur − kan som fingeravtrykk, leppeavtrykk og øreavtrykk brukes til å knytte en person til et åsted.

DNA har én svakhet, som rett nok oftest er teoretisk: Eneggede tvillinger har identisk DNA, og et DNA-funn kan følgelig ikke knytte bare én av tvillingene til et eventuelt åsted.

Om ikke DNA-funnet på et åsted også knytter personen til den straffbare handlingen som er begått, kan DNA-funnet være verdiløst. Unntaket er om politiet kan utelukke alle andre muligheter for at DNA’et er avsatt på åstedet.

I voldtektssaker kan DNA fra en ukjent gjerningsmanns sæd brukes til å utelukke andre mistenkte. Andre ganger kan fravær av DNA-funn ikke brukes til å utelukke noe, ettersom en handling kan ha blitt begått uten at gjerningsmannen etterlot DNA-spor. DNA må altså alltid vurderes sammen med andre bevis i saken.

Både i Norge og i utlandet har etterforskere vært ledet på villspor som følge av forurensning eller forbytting av DNA-prøver på kriminaltekniske laboratorier.

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2020, og sist oppdatert 20/07 2023.

Les også