lurte politiet i 30 år

Ingen visste at familiefaren levde et bestialsk dobbeltliv. Så gjorde han en tabbe

Familiefar og speiderleder levde dobbeltliv som seriemorder.

<b>FIKK 10 LIVSTIDSDOMMER:</b> Dennis L. Rader herjet under pseudonymet BTK. Her blir han ekspedert til fengsel i 2005. i El Dorado, Kansas.
FIKK 10 LIVSTIDSDOMMER: Dennis L. Rader herjet under pseudonymet BTK. Her blir han ekspedert til fengsel i 2005. i El Dorado, Kansas. Foto: (Photo by Jeff Tuttle-Pool/Getty Images
Sist oppdatert

Da ni år gamle Joey Otero åpner utgangsdøren kl 08.40, aner han ingenting om hvem som har ventet i kulden utenfor huset.

Denne dagen kunne ha vært en helt vanlig vinterdag for familien som består av to voksne og fem barn. Tre av barna er allerede på skolen. Mor og far og de to minste barna er fortsatt hjemme.

Det er 15. januar 1974, i Wichita, Kansas. Avisen Wichita Eagle har omtalt hendelsene i detalj:

En fremmed mann dukker opp og beordrer guttungen tilbake inn i huset.

Mannen har mørkt hår som er tynt på toppen og fyldig ved ørene. De kraftige øyenbrynene hans ligner to spisse pyramider.

Mannen truer Otero-familien med kniv og pistol. Han sier at det er et ran, og at de må ta det med ro.

Men dette er ikke i nærheten av et ran.

Barna er redde. Hunden bjeffer. Faren dytter hunden ut døren. Far Joseph (39), mor Julie (33), og barna Joey (9) og Josie (11), får beskjed om å gå inn på soverommet, der de blir bundet med hendene bak ryggen.

Far og sønn får tredd hver sin plastpose over hodet. Posene blir strammet til med stropper.

Når Julia og datteren hennes Josie bønnfaller inntrengeren om å ta av plastposene, kveler han moren med et tau. Sakte.

Deretter trekker han en stropp rundt halsen til Josie, slik at hun besvimer.

DREPT AV DENNIS RADER: Åtte av personene Dennis Rader tilsto å ha drept.
DREPT AV DENNIS RADER: Åtte av personene Dennis Rader tilsto å ha drept. Foto: Politifoto

Hengte opp drapshistorien på veiskilt

Hendelsesforløpet er utdrag fra seriemorderens egen skildring. 9. juni 2004 blir det funnet en pakke teipet til et stoppskilt i et veikryss.

I pakken ligger det et brev der en fryktet seriemorder som kaller seg BTK skildrer hvordan han drepte familien Otero 30 år tidligere.

Utifra politiets fotografier fra åstedet kan etterforskere fast at BTK sin beskrivelse i brevet stort sett er korrekt:

Etter å ha drept ekteparet og deres sønn, bærer BTK datteren Josie ned i kjelleren. Han prøver å finne et avløpsrør som er kraftig nok til å tåle vekten hennes.

Josie har nå kommet til bevissthet, men BTK legger et tau rundt nakken hennes og henger henne fra avløpsrøret. Deretter onanerer BTK.

Selv om BTK prøver å ikke legge igjen noen spor, klarer politiet uansett å sikre DNA i familien Oteros hus den dagen, ifølge Wichita Eagle.

Men BTK har ikke klart å drepe hele familien Otero.

Fant foreldrene døde

Når Charlie Otero (15) og hans to søsken kommer hjem fra skolen senere den dagen, blir de forskrekket over alt rotet i huset.

– Er det noen hjemme? roper Charlie.

I et intervju med ABC News i 2019 har Charlie fortalt om hvordan han fant foreldrene døde på soverommet.

– Da jeg så moren min, var hun bundet. Det så ikke ut som moren min. Faren min hadde et belte rundt halsen, sa Charlie til ABC news.

De fikk ringt politiet fra naboens hus. Det er først på politistasjonen senere at Charlie blir fortalt at broren og søsteren hans også ble funnet drept.

– Jeg takker Gud hver dag for det faktum at jeg ikke fant Joey og Josey, for jeg vet ikke hvordan jeg ville håndtert det, sa Charlie Otero til ABC News.

FORELDRENE DERES BLE DREPT: Charlie Otero og hans yngre sister Carmen Montoya kom hjem fra skolen i januar 1974 og fant åstedet for grusomme og sadistiske drap. Her er de utenfor Sedgwick County Courthouse, og venter på at Dennis Rader skal bli dømt. 17. august 17, 2005 i Wichita, Kansas.
FORELDRENE DERES BLE DREPT: Charlie Otero og hans yngre sister Carmen Montoya kom hjem fra skolen i januar 1974 og fant åstedet for grusomme og sadistiske drap. Her er de utenfor Sedgwick County Courthouse, og venter på at Dennis Rader skal bli dømt. 17. august 17, 2005 i Wichita, Kansas. Foto: Larry W. Smith/Getty.

Les også: (+) Alma bar på en grusom historie

Speiderleder og seriemorder

Drapsmannen som massakrerte Otero-familien opererte under signaturen BTK, en forkortelse for de tre ordene bind, torture, kill.

Det var nemlig slik den anonyme, men bestialske seriemorderen gikk frem: Ved å binde, torturere og så drepe ofrene.

Bak initialene skjulte mysteriet Dennis Rader seg. En mann som var gift med samme kvinne i 34 år, og fikk to barn med henne som vokste opp i delstaten Kansas.

På universitetet studerte han strafferett, og senere i livet fikk han jobb i kommunen som hundefanger og vekter.

Til alt overmål var han speiderleder, samt leder for kirkerådet i en lokal lutheransk kirke.

Les også: (+) Christel-drapsmann lurte Kripos

Drapene var seksuelle fantasier

En seriemorder defineres gjerne som en person som har myrdet minst tre mennesker, og som fortsetter å drepe hvis han ikke blir stanset. Dennis Rader var en slik mann.

Drapsmaskinen i ham våknet tidlig på 1970-tallet.

Dennis Raders første ofre ble oppdaget 15. januar 1974, da Charlie Otero (15) kom hjem fra skolen. Ekteparet og de to barna var alle blitt bundet, kneblet og kvalt.

Senere samme år drepte BTK en 21 år gammel kvinne ved å stikke henne i hjel. Frem til 1991 tok han minst seks nye liv.

Til påtalemyndighetens store undring var Dennis Rader skremmende åpenhjertig i retten. Kjølig og detaljert berettet han om hvordan han drepte hvert enkelt offer for å tilfredsstille sine seksuelle fantasier.

Les også: (+) Hva gjør Sølvtyven på Kongsberg i dag?

Hadde tilgang til folks hjem

Det som gjorde Rader ekstra farlig, var at han hadde tilgang til folks hjem.

Frem til 1989 var han ansatt i et selskap som solgte sikkerhetsløsninger til leiligheter og privatboliger, og han kunne derfor komme og gå fritt.

Det er imidlertid ikke kjent om noen av drapene kan settes i forbindelse med tidligere kunder. Rader så på ofrene sine enten som prosjekter eller potensielle suksesser.

MASKE BRUKT AV SERIEMORDEREN: Etterforsker Sam Houston fra Wichita-politiet viser frem en maske i retten som Dennis Rader hadde plassert på liket av en kvinne han hadde drept. Fra rettshøring 18. august 2005.
MASKE BRUKT AV SERIEMORDEREN: Etterforsker Sam Houston fra Wichita-politiet viser frem en maske i retten som Dennis Rader hadde plassert på liket av en kvinne han hadde drept. Fra rettshøring 18. august 2005. Foto: Bo Rader-Pool/Getty Images

Rader valgte dem ut og spionerte på dem lenge før han eventuelt slo til, for å finne ut hva han trengte av utstyr og hjelpemidler for å utføre ugjerningen.

Rader snakket detaljert om den første gangen han kvalte noen:

– Jeg hadde aldri kvalt noen før. Derfor visste jeg ikke helt hvor mye krefter jeg måtte bruke eller hvor lang tid det ville ta, sa Rader.

Og han fortalte om et kvinnelig offer som ble kvalm da han tvang seg til sex med henne.

– Jeg ga henne et glass vann og trøstet henne litt før jeg kvalte henne, forklarte han som den mest alminnelige ting i verden.

Les også: (+) Pensjonisten i Larvik ble funnet voldtatt og drept

Lekte katt og mus med politiet

På 1970-tallet lekte Rader katt og mus med myndighetene.

Han sendte brev og ulike gjenstander som hadde tilhørt drapsofrene, til den lokale avisen og TV-stasjonen. Kanskje for å erte etterforskerne, eller som en slags pervers jakt på anerkjennelse.

Men så ble det stille i mange år før han i 2004 igjen tok kontakt med lokalavisen Wichita Eagle. I et brev til avisen sendte han bilder av et kvinnelik og en kopi av førerkortet til et av ofrene sine.

Etter hvert fulgte flere beskjeder og små pakker til politi og presse.

MÅ GJØRE OPP FOR SEG: Seriemorder Dennis Rader tar på seg brillene etter å ha tørkenoen tårer da han hørte pårørende til ofre vitne i retten 18. august 2005. Rader fikk 9 livstidsdommer pluss 40 år. . (Photo by Bo Rader-Pool/Getty Images)
MÅ GJØRE OPP FOR SEG: Seriemorder Dennis Rader tar på seg brillene etter å ha tørkenoen tårer da han hørte pårørende til ofre vitne i retten 18. august 2005. Rader fikk 9 livstidsdommer pluss 40 år. . (Photo by Bo Rader-Pool/Getty Images)

Rader tok polaroidbilder av alle ofrene sine.

Etter at han drepte Marine Hedge i 1985, kledde han av henne, bandt henne og fraktet henne til et annet sted hvor han tok bilder som viste ulike former for binding.

Da fotoseansen var over, gjemte han kroppen hennes i en grøft.

Les også: (+) Populære Thomas (18) fra Mysen ble drapsmann

Rader ble lurt av sitt eget spill

Rader kommuniserte med politiet blant annet ved å legge meldinger i esker med frokostblanding som han plasserte på merkelige steder.

Han valgte disse eskene som et ordspill, fordi ordene cereal (frokostblanding) og serial killer (seriemorder) uttales likt på engelsk.

I en slik melding spurte Rader myndighetene om han kunne sende dem en diskett, datidens «minnepinne» , uten at dette kunne spores tilbake til ham, og at han ville ha svar i form av en annonse i lokalavisen Wichita Eagle.

Politiet svarte med å rykke inn en annonse i avisen der det sto «Rex, det er OK». Rex betyr konge på latin, så ordvalget kan tyde på at politiet prøvde seg med smiger.

Politiet mottok etter hvert en diskett fra Dennis «BTK» Rader, og tok umiddelbart fatt på å analysere diskettens metadata. Da fant man ut at disketten «hadde vært i en datamaskin registrert på Christ Lutheran Church og en bruker ved navn Dennis», skriver Wichita Eagle.

MENIGHET: Biskop Gerald Mansholt etter en gudstjeneste hos Christ Lutheran Church i Wichita, Kansas i 2005. Dennis Rader var medlem i menigheten. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki / NTB
MENIGHET: Biskop Gerald Mansholt etter en gudstjeneste hos Christ Lutheran Church i Wichita, Kansas i 2005. Dennis Rader var medlem i menigheten. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki / NTB

Etterforskerne googlet kirken og fant ut av kirkens president het Dennis Rader.

Politiet klarte dessuten på en finurlig måte å skaffe DNA fra Dennis Raders datter Kerri, uten at hun eller faren hennes var klar over det.

Da politiet fikk match mellom DNA sikret fra en rekke BTK-åsteder, og datteren Kerri Rawsons DNA, hadde politiet endelig håndfast bevis på at Dennis Rader var BTK.

Se klikk.nos samleside her for spennende krimsaker

Stridsvogn og helikoptre

25. februar 2005 var endelig den store dagen kommet. Rader skulle hjem fra jobb og spise lunsj med kona. Ordensmakten mobiliserte helikoptre, en stridsvogn og 200 politifolk.

– Vi visste at han var på vei fra jobb. Og vi skulle ta ham rett før han kom hjem.

Opplysningene om arrestasjonen av 60-åringen med det plettfrie ytre, sendte sjokkbølger gjennom menigheten ved Christ Lutheran Church hvor Rader virket.

– Vi føler ubehag, sinne, rent sjokk og vantro, sa biskop Gerald Mansholt.

Samme nyhet ble møtt med stående applaus da politimesteren i Wichita under en pressekonferanse annonserte at monsteret endelig var avslørt og tatt.

VAKTHOLD: En politimann holder vakt utenfor boligen til Dennis Rader etter arrestasjonen, mandag 11. juli. 2005. Foto: AP Photo/Orlin Wagner / NTB
VAKTHOLD: En politimann holder vakt utenfor boligen til Dennis Rader etter arrestasjonen, mandag 11. juli. 2005. Foto: AP Photo/Orlin Wagner / NTB

Politiet hadde gjennom årenes løp pågrepet flere andre mistenkte for drapene. Menn som senere ble løslatt i tur og orden. Frykten for seriemorderen hadde vært stor blant kvinnene i Wichita på 1970-tallet.

BTK kuttet telefonledningen hjemme hos ofrene før han drepte dem.

Gjennom lokalavisen og den lokale TV-stasjonen anmodet politiet folk - og spesielt enslige kvinner - om å sjekke at telefonen virket så snart de kom hjem. Var linjen død, gjaldt det å komme seg ut av huset hurtigst mulig og melde fra til politiet.

Les også: (+) Drapsmannen kjørte i 70 dager med kona i bagasjerommet

BREV FRA RADER: Ett brev Rader skrev til lokalavisen. Han klager over at han ikke får nok oppmerksomhet, og foreslår kallenavn for seg selv.
BREV FRA RADER: Ett brev Rader skrev til lokalavisen. Han klager over at han ikke får nok oppmerksomhet, og foreslår kallenavn for seg selv. Foto: Politifoto

Rader fremsto som normal

I 30 år levde Rader med sine grusomme hemmeligheter før han ble pågrepet i februar i 2005, og tilsto ti drap begått i perioden 1974 - 1991, signert BTK.

Det siste drapet ble begått før dødsstraff ble gjeninnført i Kansas. Dermed vil Rader slippe unna med livstid.

Som barn fremsto han helt normal, ifølge nettavisen Oxygen.

Psykologiprofessor med spesialisering innen kriminalteknikk, Katherine Ramsland, som hadde omfattende korrespondanse med Rader etter at han ble dømt, fortalte at:

«Raders far jobbet til sent på kveld. Dennis så ikke mye til faren sin, og moren hans likte å lese eller se på tv, så hun virket ikke veldig opptatt av barna. Og hun overlot mye av barneoppdragelsen til besteforeldrene».

TATT: Dennis Rader på arrestasjonsbildet, 26. februar 2005. Foto: AP Photo/Sedgwick County, Kansas, Sheriff's Office / NTB
TATT: Dennis Rader på arrestasjonsbildet, 26. februar 2005. Foto: AP Photo/Sedgwick County, Kansas, Sheriff's Office / NTB

Ifølge biography.com skal Rader som barn ha drevet i skjul med å henge dyr som hadde havnet på avveie.

På midten av 1960-tallet droppet han ut av college og innrullerte seg i U.S. Air Force, der han oppådde rang som sersjant og fikk flere medaljer, blant annet en medalje for god oppførsel.

Rader vendte senere tilbake til Wichita i deltstaten Kansas og giftet seg med Paula i 1971. De fikk to døtre.

En stund jobbet Rader i Coleman, en kjent produsent av friluftsutstyr, og fra 1974 var han ansatt i sikkerhetsselskapet ADT Security Services.

Det var også i 1974 at Rader invaderte huset til Otero-familien og drepte fire personer. Kvelning og suvernirsamling på åstedet ble heretter Raders kjennetegn.

Rader er tilgitt av datteren sin

I oktober 1974 la Rader et brev i en bok han leverte til et offentlig bibliotek der han påtok seg ansvaret for Otero-drapene. I likhet med senere brev han skrev, var det også her en del stavefeil. Rader skrev at han hadde problemer med selvkontroll, og han ville angripe igjen:

«Kodeordene for meg vil være å binde dem, torturere dem og drepe dem, B.T.K.»

«Bind, kill, torture». Slik ble han kjent som BTK.

DRAPSMANNENS DATTER: Kerri Rawson tilbake i gata der hun vokste opp, i forbindelse med et intervju i ABC News.
DRAPSMANNENS DATTER: Kerri Rawson tilbake i gata der hun vokste opp, i forbindelse med et intervju i ABC News. Foto: Skjermbilde

I et intervju med ABC News i 2019 sier Raders datter, den i dag 43 år gamle Kerri Rawson, at på tross av at hun brøt kontakten med faren sin i mange år, har hun tilgitt ham, og at hun siden 2012 har skrevet brev til ham i fengsel.

«Hvis vi hadde hatt en anelse om at faren min hadde skadet noe, eller drept en eller 10 personer, så hadde vi alle gått skrikende ut døren og til politistasjonen», sa Kerri Rawson til ABC News.

Dennis Rader (78) soner i dag sine 10 livstidsdommer og kan tidligst slippe ut på prøve om 175 år.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2021, og sist oppdatert 24/03 2023.

Les også