jaktet på blonde kvinner

Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

De var unge, alene og på vei hjem. Samtidig var en nådeløs og kalkulerende drapsmann ute i gatene – på jakt etter nye ofre.

Pluss ikon
ANGREPET: Kate ble et av den brutale «Hammermannen» mange ofre.
ANGREPET: Kate ble et av den brutale «Hammermannen» mange ofre. Foto: AFP PHOTO/SHAUN CURRY / NTB
Sist oppdatert

Den unge kvinnen går på buss 111 fra Kingston, og kjører den lange ruta mot Hampton i det sørvestlige London. Datoen er 3. februar 2003.

Kvelden har oppfylt alle hennes lidenskaper: Kunst, musikk og kinobesøk med venner.

Klokken nærmer seg midnatt. Når Marsha Louise McDonnell (19) går av bussen i Percy Road, er hun ikke lenger alene. En mann følger etter henne.

Men den begavede studenten legger ikke merke til skikkelsen på den andre siden av gata. Hun har en del kvartaler å spasere før hun er hjemme. Omsider er hun bare noen skritt unna dørstokken sin, fomler etter nøklene i jakkelomma.

Levi Bellfield

  • Yusuf Rahim (født Levi Rabetts; 17. mai 1968), er bedre kjent som Levi Bellfield, en britisk seriemorder og sexforbryter.
  • 13 år gammel ble han arrestert for innbrudd.
  • Bellfield ble i 2008 funnet skyldig i drapene på Marsha McDonnell og Amélie Delagrange, og drapsforsøket på Kate Sheedy. Dømt til livsvarig fengsel.
  • I 2011 ble Bellfield funnet skyldig i drapet på Milly Dowler.
  • Ved begge anledninger anbefalte dommeren at Bellfield aldri skulle løslates fra fengsel,

Da kommer et brutalt angrep bakfra.

Straks etter midnatt styrter en nabokvinne ut i gata. Hun er blitt vekket av høye skrik.

Kvinnen finner Marsha sprellende på fortauet i en blodpøl. Marsha kjemper for livet på sykehuset, men skadene er for alvorlige. Familien bestemmer seg for å skru av respiratoren. Et døgn senere er det unge, lovende livet slutt.

Klikk krim: Les flere krim-reportasjer her

DREPT: Marsha Louise McDonnell (19) ble overfalt av Levi Bellfield i 2003.
DREPT: Marsha Louise McDonnell (19) ble overfalt av Levi Bellfield i 2003. Foto: Politifoto

Mishandlet av maskert mann

En måned tidligere hadde en 17 år gammel jente i det samme området trasket hjem fra nærbutikken, hatt musikk på øret, og tilsynelatende falt stygt på isen.

Men en nærmere undersøkelse på sykehuset avslørte at jenta faktisk var blitt mishandlet med en hammerlignende gjenstand.

Hodeskadene var urovekkende, og jenta husket ingenting av hendelsen. Flere uker etter drapet på Marsha og bare en drøy kilometer fra der hun ble funnet, skjedde et nytt overfall.

Denne gangen var offeret en 18-årig gutt, som hevdet at en maskert mann hadde slått etter ham med en hammer eller en skiftenøkkel.

18-åringen slapp unna med skrekken, men var et verdiløst vitne. Bare én uke senere dukket et vitne opp som hadde sett overfallet på 17-åringen fra Strawberry Hill. Politiet kunne nå konstruere en fantomtegning.

OVERVÅKNINGSBILDER: Amelie Delagrange går ombord i en buss samme kveld som hun blir drept.
OVERVÅKNINGSBILDER: Amelie Delagrange går ombord i en buss samme kveld som hun blir drept. Foto: Politifoto

I begynnelsen av november gikk regnskapsassistent Dawn Brunton (36) av på bussholdeplassen ved Feltham og tok en sti mot undergrunnsbanen. Så langt kom hun ikke. Hun ble funnet med knust hodeskalle og kjeve og knuste øyehuler.

Politiet mente at gjerningsmannen måtte ha brukt en slegge. I tillegg hadde hun stikksår i bakhodet og bloduttredelser i mageregionen, antagelig fra spark. Mirakuløst nok overlevde Dawn Brunton det grusomme angrepet.

Les også: (+) Sølvtyven plyndret Kongsberg-gruve i 20 år

Et spesielt hat mot blonde kvinner

Etterforskere var overbevist om at samme mann sto bak alle overfallene, men var fortsatt et drøyt år unna «gærningen med hammeren». I april 2004 ble nok en ung kvinne overfalt og slått til det ugjenkjennelige med en hammer.

Også Edel Harbison (34) ble reddet på operasjonsbordet med et nødskrik. I likhet med de andre ofrene var Edel hverken blitt seksuelt misbrukt eller ranet, og hun husket heller ikke noe som helst av overfallet.

Men etterforskerne trodde de visste litt mer om voldsmannen. Han måtte bære på et spesielt hat mot blonde kvinner.

20. august sto blonde Amelie Delagrange (22) og skålte med venner på en vinbar. Ved 22-tiden tok den franskfødte kvinnen bussen alene mot Hampton, men glemte å gå av på holdeplassen sin. Hun oppdaget det ikke før endestasjonen.

Amelie valgte å gå den lange veien hjem. Da hun passerte Twickenham Green, svartnet det plutselig. 22-åringen ble funnet en halvtime senere med et maltraktert hode, kjørt til sykehus, men døde samme natt.

Hammermannen hadde slått til igjen. Etterforskerne tvilte ikke lenger.

Amelies morder måtte være den samme som hadde drept Marsha, og som hadde begått de andre overfallene. Det var den samme groteske mishandlingen, og alle overfallene var innenfor en radius av åtte kilometer.

Dessuten brukte drapsmannen en identisk eller lignende gjenstand i alle angrepene. Men nå var det en viktig forskjell: Denne gangen hadde morderen stjålet noen av offerets eiendeler, blant annet mobiltelefon, veske og nøkler.

Hammermannen hadde mest sannsynlig tatt tingene som trofeer.

Les også: (+) Drapsmann snakker ut om Vestby-saken

Hammer funnet ved åstedet

Et par dager senere ble alt unntatt mobilen funnet ved River Thames. Politiet gikk ut med bilder av Amelie i et håp om å bringe vitner på banen.

Ikke lenge etterpå kom en rapport om at en blond skolejente var blitt forfulgt etter at hun gikk av bussen ved Twickenham Green sent på kvelden. Det faktum at hun ikke var helt alene i gatene reddet antagelig livet til 16 år gamle Emily.

SERIEMORDER PÅ KJØRETUR: Politiet klarte å spore opp Levi Bellfield ved å se igjennom enorme mengder overvåkningsbilder.
SERIEMORDER PÅ KJØRETUR: Politiet klarte å spore opp Levi Bellfield ved å se igjennom enorme mengder overvåkningsbilder. Foto: Politifoto

Men seriemorderen hadde ikke lagt hammeren på hylla. 23. august, bare tre dager etter drapet på Amelie, ble en 28 år gammel kvinne banket halvt til døde på Hounslow Road i Feltham. Heller ikke dette offeret husket noe som helst.

Politiet fant en mistenkelig hammer i nærheten av åstedet, men tvilte på at det var riktig gjenstand. Den var for lett.

Et tips førte politiet til en leilighet, og 60 betjenter gjennomsøkte boligen i tre hele dager. Fortsatt uten funn som kunne løse drapsgåten. Politiet var desperate.

Les også: (+) Han sto bak blodbadet på Nesodden

– En slu og voldelig kjøter

26. august, seks dager etter Amelies grufulle død, ble den tidligere nattklubbutkasteren Levi Bellfield kjørt til sykehuset etter å ha tatt en overdose.

Han hadde på forhånd fortalt en venn:

– Du aner ikke hva jeg har gjort.

Men politiet hadde andre menn i kikkerten. En 22-åring fra Øst-Londons berømte Whitechapel - distriktet der Jack the Ripper herjet - ble arrestert.

Han ble løslatt mot kausjon. I månedene som fulgte, ble ytterligere fire menn pågrepet og avhørt. Tre ble sluppet fri og én holdt igjen. Etter nok en mislykket arrestasjon ba politiet publikum om hjelp til å oppspore en hvit Ford Courier med registreringsnummer P610 XCN.

Varebilen var blitt sett sirklende rundt Twickenham Green den natten Amelie ble drept.

I begynnelsen av november 2004 ble Levi Bellfield først registrert som mistenkt, men han ble ikke avhørt før 22. november.

Førstebetjent Colin Sutton fra Metropolitan Police, som ledet jakten på drapsmannen, beskrev ham senere i detalj:

– Til å begynne med sto han fram som en humørfylt kar, som en bestekompis. Men han er en slu og voldelig kjøter. Han svitsjet fra hyggelig til drittsekk på et blunk.

SPORET OPP SERIEMORDER: Colin Sutton fra Metropolitan Police.
SPORET OPP SERIEMORDER: Colin Sutton fra Metropolitan Police. Foto: Real Crime/Youtube

Les også: (+) Krigshyttene som er åpne for alle

Prøvde å friste med dop og sex

Mens han ble spanet på, ble Bellfield stadig sett kjørende rundt i sin varebil, snakkende med unge jenter ved bussholdeplasser.

I mars 2006 ble trebarnsfaren omsider siktet for drapet på Amelie. Da de mange overfallene fant sted, drev Bellfield et hjullåsfirma som opererte mot parkeringssyndere i de vestlige utkantstrøk av London. Og han gjorde gode penger. Hva var motivet hans? Ingen svar å få.

Levi tviholdt på sin uskyld. Men hans siste kjæreste, Emma Mills, fortalte politiet at Bellfield alltid jaktet på små, unge blondiner med store bryster.

Andre ekskjærester som politiet sporet opp, sa nøyaktig det samme: Kjærlig til å begynne med, deretter fullstendig kontrollerende og ond.

Førstebetjent Sutton hadde sin egen teori:

– Han har et massivt ego som han må mate. Han kjører rundt i sin varebil, føler seg høy på pæra og ser en ung blond pike som han prøver å friste med dop og sex. Men jenta sier «gå vekk». Det neste som skjer er at hun får en hammer i hodet.

Les også: (+) Sigrid ble voldtatt og drept etter fest

MISLYKTES: Levi Bellfield prøvde, men klarte ikke å drepe Kate Sheedy (t.h).
MISLYKTES: Levi Bellfield prøvde, men klarte ikke å drepe Kate Sheedy (t.h). Foto: Montasje/Getty Images

Meide ned 18-årig student

Da rettssaken omsider startet, fikk nok Levi Bellfield et lite sjokk. Ett av aktoratets vitner var Kate Sheedy. Hun var en 18-årig student da hun i mai 2004 gikk av en buss i Isleworth, og begynte å gå hjemover.

Hun la merke til en mistenkelig bil med motoren på og lyset av. Hun krysset veien.

Levi Bellfield ble rasende, snudde bilen og kjørte over Kate mens hun forsøkte å løpe vekk fra forfølgeren. Etterpå rygget han over den unge kvinnen nok en gang for å forsikre seg om at hun var død.

Overkroppen ble knust, men jenta overlevde.

25. februar 2008 ble Levi Bellfield dømt for drapene på Marsha McDonnell og Amelie Delagranga, samt for drapsforsøk på Kate Sheedy.

OFFER: 13-årige Milly Dowler ble drept av Levi Bellfield i mars 2002. Saken tok nesten 10 år å oppklare.
OFFER: 13-årige Milly Dowler ble drept av Levi Bellfield i mars 2002. Saken tok nesten 10 år å oppklare. Foto: Politifoto

Han var også tiltalt for kidnappinger og drapsforsøk på andre kvinner, men juryen ble ikke enig på disse punktene. Dommen lød på livsvarig fengsel med en anbefaling om at han aldri må bli løslatt.

Men førstebetjent Sutton og hans etterforskningsteam var ikke ferdige med saken. De var overbevist om at Bellfield kunne kobles til blant annet drapet på Milly Dowler (13) i mars 2002.

Dokumentarfilmen «Min Pappa, Seriemorderen» ble vist på Channel 4 2009. Den ble presentert av Bellfields eldste datter, Bobby Louise.

Les også: (+) Skedsmo-ranet endte med drap

OPPGJØRET: Foreldrene til den drepte franske studenten Amelie Delagrange snakker med reportere utenfor et rettsbygg i London, 3. mars 2006.
OPPGJØRET: Foreldrene til den drepte franske studenten Amelie Delagrange snakker med reportere utenfor et rettsbygg i London, 3. mars 2006. Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

Løfter vekter i fengsel

Moren til hans tre «offisielle» barn forteller en lignende historie som alle hans ekskjærester: Sjarmerende og hyggelig, voldelig og gal. Hun skal også ha blitt voldtatt flere ganger.

Hammermannen Levi Bellfield soner i dag livstidsdommer for drapene på Dowler, Delagrange og McDonnell.

FENGSLET PÅ LIVSTID: Seriemorder Levi Bellfield skal ifølge britiske medier være far til 11 barn, men bare 3 av dem er offisielle.
FENGSLET PÅ LIVSTID: Seriemorder Levi Bellfield skal ifølge britiske medier være far til 11 barn, men bare 3 av dem er offisielle. Foto: Youtube
HAVNET TIDLIG I TRØBBEL; Bellfield ble arrestert som 13-åring, men så alltid på seg selv som "over loven", ifølge en kriminolog.
HAVNET TIDLIG I TRØBBEL; Bellfield ble arrestert som 13-åring, men så alltid på seg selv som "over loven", ifølge en kriminolog. Foto: Youtube

Ifølge avisen MyLondon er Bellfield den eneste seriemorderen i Storbritannia som soner to livstidsdommer.

Han skal være mistenkt for mer enn 100 angrep, og politiet ønsker ifølge britiske medier å avhøre ham om andre uløste saker, blant annet et hammer-angrep i april 2004.

The Sun rapporterer at den i dag 52-år gamle Bellfield holder seg i form i fengsel med løping og vektløfting. Imidlertid skal ha blitt rammet av korona-viruset

«Bellfield fortalte medfanger om sin bekymring mens han hev etter pusten», skrev The Sun i desember i fjor.

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2021, og sist oppdatert 26/05 2021.

Les også