levde i sus og dus mens de lot som om de sørget

Brødrene utførte nesten et perfekt dobbeltdrap

Den brutale måten det velstående ekteparet i Beverly Hills var drept på, indikerte et mafiadrap, mente politiet. Men løsningen lå på et uventet sted.

<b>MILLIONÆR-DRAPSMENN:</b> Lyle (nr. to fra venstre) og broren Erik Menendez under et rettsmøte i 1990 der de var mistenkt for å være sine foreldres drapsmenn. 
MILLIONÆR-DRAPSMENN: Lyle (nr. to fra venstre) og broren Erik Menendez under et rettsmøte i 1990 der de var mistenkt for å være sine foreldres drapsmenn.  Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Drapene på José (45) og Kitty (47) Menendez hadde både et profesjonelt preg og et preg av å formidle et budskap: Det velbeslåtte ekteparet hadde blitt skutt gjentatte ganger over store deler av kroppen, inkludert i ansiktet og kneskålene.

Og da det kom frem at José Menendez muligens hadde tilknytning til organisert kriminalitet, mente etterforskerne å skjønne tegningen:

– Vi jobbet en stund ut fra teorien om et mafiadrap, sa sjefetterforsker Les Zoeller i et intervju med NBC Los Angeles.

– Måten drapene ble utført på, fikk oss til å anta at profesjonelle måtte stå bak.

Drapene i det fasjonable huset i Beverly Hills 20. august 1989 ble oppdaget av parets to sønner da de kom hjem fra et kinobesøk.

Oppskrift i manus

Men politiet så raskt spor som tydet på at utenforstående allikevel ikke sto bak. Granskende etterforskerblikk ble i stedet rettet mot parets to sønner, Erik (18) og Lyle (21) Menendez. Fra familiemedlemmer fikk politiet vite at faren José gjennom alle år hadde drevet sine to barn hardt i sin streben etter at de skulle bli like dyktige i forretningslivet som han selv.

Dersom sønnene ikke oppnådde de resultatene faren ønsket, var både fysiske og verbale avstraffelser vanlig. Faren kunne skjelle dem ut eller irettesette sønnene for de minste ting, fikk politiet opplyst. Et hevn­motiv kunne anes.

At faderlig hundsing av brødrene kunne resultere i så sterkt hat at det kunne utløse drap på begge foreldrene, var ikke åpenbart. Men kanskje kunne et slikt motiv underbygge et annet: Grådighet. For de døde foreldrene etterlot seg en betydelig formue.

Etterforskerne sa ikke noe, men registrerte mistenkelige trekk ved brødrenes oppførsel. Kort tid etter drapene hadde de for eksempel spurt politimennene som holdt vakt på åstedet om å få komme inn og hente tennis­utstyret sitt.

– Hvem spør om noe slikt når ens egne foreldre nettopp er blitt drept? sa sjefetterforsker Les Zoeller i intervjuet med NBC Los Angeles.

De to sønnene var selvsagt knyttet til åstedet, men uten at det var det minste merkelig i det. De bodde jo i huset. Og andre spor som kunne knytte dem til selve drapshandlingen var vanskelig å finne.

Så en dag oppsøkte en barndomsvenn av Erik Menendez politiet og fortalte at han og Erik hadde skrevet på et filmmanus kort tid før drapene. Manuset omhandlet en ung mann som tok livet av foreldrene sine og arvet formuen. Ikke bare det; vennen kunne også fortelle at Erik Menendez hadde tilstått foreldredrapene overfor ham.

Les også: (+) Politiet stormet 18-åringens leilighet. I kjøleskapet gjorde de en fryktelig oppdagelse

<b>DEKKOPERASJON:</b> I denne sofaen satt José Menendez (45) og ante lite om at hans sønner skulle skyte og drepe ham med et skudd i bakhodet, før de deretter prøvde få drapet til å se ut som en mafia-markering. Kona Kitty (47) forsøkte å flykte, men også hun ble drept. 
DEKKOPERASJON: I denne sofaen satt José Menendez (45) og ante lite om at hans sønner skulle skyte og drepe ham med et skudd i bakhodet, før de deretter prøvde få drapet til å se ut som en mafia-markering. Kona Kitty (47) forsøkte å flykte, men også hun ble drept. 

Avlyttet

Soner sammen

I april 2018 ble Lyle og Erik Menendez omsider gjenforent i fengsel etter å ha sittet i hver sin anstalt siden september 1996. Brødrene soner per høsten 2020 i RJ Donovan Correctional Facility i San Diego i California.

Begge brødrene har giftet seg i fengsel, Lyle Menendez sågar to ganger. Erik Menendez har i over 20 år vært gift, men de to får ikke lov til å være alene i samme rom på grunn av fengselets strenge besøksregler for livstidsfanger.

Brødrene har i ettertid uttrykt anger over at de drepte foreldrene. I et intervju fra fengselet ble Lyle Menendez spurt om han ville sagt noe til foreldrene, dersom han hadde kunnet.

– Mamma og pappa, jeg er veldig lei meg, var hans ord, før han la til.

– Jeg ville byttet plass med dere om det hadde vært mulig.

– Vår mor så forskrekket på oss idet hun forsto at vi skulle ta livet av henne. Det kan jeg ikke glemme. Vi skulle aldri gjort det vi gjorde, la Erik Menendez til.

Begge brødrene har flere ganger søkt om å livstids­dommene omgjort – så langt uten hell.

Etterforskerne utstyrte Erik Menendez’ barndomsvenn med mikrofon før hans neste møte med drapsofrenes sønn. Men forsøket på å få Erik Menendez til å røpe seg igjen mislyktes.

Likevel følte politiet seg nå sikre på at det var Erik Menendez som sammen med sin bror Lyle sto bak dobbeltdrapet.

Mens månedene gikk, og politiet lette etter bevis mot brødreparet, levde Erik og Lyle Menendez som grever på de avdøde foreldrenes millionformue. De kjøpte seg dyre klokker, biler, klær og reiser – og greide å svi av omtrent 700 000 dollar i løpet av noen få måneder.

– Selv om de offisielt spilte rollen som sørgende, pekte deres utsvevende livsstil på det motsatte, sa etterforsker Les Zoeller i TV-intervjuet, og la til:

– De kunne kanskje sluppet unna allikevel. For etter som tiden gikk slet vi mer og mer med å skaffe gode nok beviser mot dem.

Men så kom gjennombruddet politiet trengte. Erik Menendez hadde betrodd seg om drapene på nytt; denne gangen til sin psykolog. Etter hvert oppsøkte også Lyle Menendez psykologen, og også han tilsto. Tilsynelatende trygt, ettersom psykologen hadde taushetsplikt.

Den plikten omfattet imidlertid ikke psykologens kjæreste. Og hun hadde overhørt noen av samtalene, og til og med tatt dem opp på bånd uten at brødrene visste det.

Etter fem måneder gikk hun til politiet.

Les også: (+) Grete (25) våknet etter fire dager og fant kjæresten død med et smil om munnen

<b>GLANSBILDE:</b> Et tilsynelatende lykkelig bilde av familien Menendez. Men bak fasaden skjulte det seg et drapsønske, rettet mot en tyrannisk far og en mor som angivelig så en annen vei. 
GLANSBILDE: Et tilsynelatende lykkelig bilde av familien Menendez. Men bak fasaden skjulte det seg et drapsønske, rettet mot en tyrannisk far og en mor som angivelig så en annen vei. 

Tilsto perfekt drap

– Jeg har begått det perfekte drap, kunne etterforskerne høre Lyle Menendez si på et av opp­takene.

– Min far ville vært stolt av meg.

Med dette i hånd, kunne Les Zoeller og hans kolleger pågripe brødrene og sikte dem for drapene på sine foreldre.

Lyle Menendez ble pågrepet 8. mars 1990, lillebror Erik Menendez tre dager senere da han returnerte fra et opphold i Israel sammen med sin tennistrener. Tennistreneren fortalte i et intervju senere at han til slutt greide å overbevise Erik Menendez om at de måtte reise hjem til USA for å snakke med politiet.

– Men for å få ham med på det, stoppet vi først i London noen dager der vi shoppet og spiste på fine restauranter, alt for å berolige Erik, kunne tennistreneren fortelle.

<b>VELSTÅENDE:</b> I denne praktvillaen i Beverly Hills bodde familien Menendez helt frem til 20. august 1989 da begge foreldrene ble drept. − Av mafiaen, trodde politiet først. 
VELSTÅENDE: I denne praktvillaen i Beverly Hills bodde familien Menendez helt frem til 20. august 1989 da begge foreldrene ble drept. − Av mafiaen, trodde politiet først. 

– Ham eller oss

Til rettssaken i 1993 leide brødrene inn stjerneadvokat Leslie Abramson, som rådet sine klienter til å innrømme drapene, men hevde at de skjedde i selvforsvar etter år med misbruk.

Nye påstander kom dessuten for dagen under rettssaken: José Menendez skulle angivelig ha misbrukt sønnene seksuelt – i tillegg til fysisk og psykisk mishandling. Spesielt eldstemann Lyle skulle ha vært overgrepsoffer i flere år, ble det hevdet.

Moren, Kitty Menendez, ble omtalt som en «ustabil, dopavhengig alkoholiker», som for det meste så en annen vei under overgrepene. Lyle Menendez hevdet i retten at moren sto bak overgrep, også hun, ved å tvinge ham til å beføle kroppen hennes mens de dusjet sammen.

– Vi var sikre på at vår far kom til å drepe oss for at ikke overgrepene skulle komme for dagen, sa Lyle Menendez i retten.

– Det var ham eller oss, la en gråtkvalt Erik Menendez til.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

TV-sendt

Rettssaken ble vist på TV via det nystartede konseptet Court TV, en TV-kanal med livedekning av rettssaker som for eksempel O.J. Simpson-saken i 1995, som spesiale.

– Mens vi satt i retten, trodde jeg på brødrenes forklaringer om år med overgrep. De virket troverdige. Men da jeg så opptakene i ettertid, innså jeg hvor innøvde forestillingene deres var, uttalte journalisten og programlederen Dominick Dunne i sitt eget TV-program «Power, Privilege & Justice», og la til:

– Rettsbetjentene kunne dessuten fortelle at brødrene hadde gitt hverandre high-fives etter spesielt vellykkede dager i retten.

<b>FANGER:</b> Erik og Lyle Menendez under et retts­møte i 1990, der en dommer fastsatte at opptak­ene av deres tilståelsessamtaler <br>med psykologen, kunne brukes som bevis.
FANGER: Erik og Lyle Menendez under et retts­møte i 1990, der en dommer fastsatte at opptak­ene av deres tilståelsessamtaler
med psykologen, kunne brukes som bevis.

Troverdigheten raknet

Men selv om brødrenes gråtkvalte beretninger en stund så ut til å vinne juryens sympati, kunne ingen av guttene forklare hvorfor det gikk flere dager fra de to kjøpte skytevåpnene de brukte under drapene, og til drapene ble gjennomført. Det passet dårlig med påstanden om selvforsvar.

Og da Erik Menendez’ film­manus om foreldredrap ble presentert for retten og barndomsvennen fortalte om Eriks tidlige tilståelse i fortrolighet, begynte brødrenes troverdighet å slå sprekker.

Med svekket troverdighet begynte vitnemål fra andre i familiens nærmeste krets å tillegges større vekt; vitnemål som avviste påstandene om at José Menendez hadde misbrukt sine to barn seksuelt.

– José Menendez var riktignok en tyrann mot sine egne barn, uttalte én som sto familien nær.

– Han hakket på dem og irettesatte dem for alt. Men jeg har ingen tro på at han forgrep seg på dem seksuelt. Jeg tror ikke han var den typen.

Flere familiemedlemmer støttet denne fremstillingen i retten. Ingen hadde sett indikasjoner på seksuelt misbruk.

– Derimot dreide alt om å hevde seg og å være vellykket, sa én.

– Sønnene var aldri bra nok for faren. Det skapte et usunt forventningspress på de to sønnene, et press de ikke greide leve opp til.

Les også: (+) Einar og Per ble henrettet foran øynene på moren. Faren Wilhelm viet resten av livet til å ta hevn

<b>RØPET SEG:</b> 18 år gamle Erik Menendez skrev dette filmmanuset om en ung mann som tar livet av sine foreldre for å arve formuen deres, kort tid før hans egne foreldre ble drept. 
RØPET SEG: 18 år gamle Erik Menendez skrev dette filmmanuset om en ung mann som tar livet av sine foreldre for å arve formuen deres, kort tid før hans egne foreldre ble drept. 

Bare nesten

Aktor hevdet på sin side at Erik og Lyle Menendez hadde drept foreldrene utelukkende for å sikre seg arven på mer enn 14 millioner amerikanske dollar (omtrent 250 millioner norske kroner etter dagens kurs).

Og da det kom frem at José Menendez like før han ble drept, hadde truet med å utelate sine to sønner fra testamentet, kunne selv ikke stjerneadvokat Leslie Abramson redde de to tiltalte.

Den første rettssaken endte riktignok med at juryen ikke klarte å enes om en kjennelse. Men i runde to var det ingen bønn for Erik og Lyle Menendez. 2 juli 1996 ble de to funnet skyldige i overlagt drap på foreldrene og dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

– Jeg mener de er der de hører hjemme, sa sjefetterforsker Les Zoeller i et intervju senere.

– De greide nesten å gjennomføre det perfekte drap, men trangen til å betro seg om ugjerningene gjorde at de til slutt ble avslørt.

Les også: Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

<b>FOR MYE TENNIS:</b> Aktor David Conn redegjorde for juryen hvordan og hvorfor brødrene Menendez drepte sine foreldre. Brødrene ble <br>i 1996 dømt til livsvarig fengsel.
FOR MYE TENNIS: Aktor David Conn redegjorde for juryen hvordan og hvorfor brødrene Menendez drepte sine foreldre. Brødrene ble
i 1996 dømt til livsvarig fengsel.

Kilder: Ranker.com , NBC Los Angeles, The Cinemaholic, law.justia.com

Drepte kjærestens foreldre 

Også i Norge er foreldrepar tatt av dage etter år med angivelig mishandling.

Natt til 21. mars 1991 ble ekteparet Anne Marie (41) og Dag Skjæggestad (44) drept med 59 knivstikk i Ramnes i Vestfold. Drapet ble begått av den 17 år gamle kjæresten til ekteparets 18 år gamle datter.

Drapsmannen forklarte at han drepte ekteparet etter at kjæresten hadde betrodd seg om angivelig mishandling fra foreldrene gjennom flere år. Dette ble understøttet av Dag Skjæggestads bror, som vitnet i retten om at Dag og Anne Marie Skjæggestad hadde utsatt sin datter for en svært tøff oppvekst.

– Vi visste at Dag og kona mishandlet datteren sin, og bevitnet selv hendelser, men torde ikke gripe inn i frykt for Dags voldsomme temperament, uttalte drapsofferets bror.

Den 17 år gamle drapsmannen ble under rettssaken beskrevet som en avholdt og følsom gutt med en ekstrem rettferdighetssans, som ville forskåne kjæresten fra et liv i fornedrelse (fra Vi Menn nr. 49/2001).

Både den tiltalte og kjæresten ble dømt til 15 års fengsel. 17-åringen for selve drapet og kjæresten for psykisk medvirkning. Forholdet dem imellom tok slutt under soningen.

En tid etter at den unge drapsdømte mannen ble løslatt fra fengsel i 2001, ble han meldt savnet da han ikke møtte på jobb. Liket hans ble funnet i sjøen 14 dager senere. Politiet henla saken, selv om den drapsdømtes lommebok var borte og vitner hadde hørt ham i diskusjon med en ukjent mann før forsvinningen.

– Jeg nekter å tro at min sønn begikk selvmord, sa den drapsdømte mannens mor i et intervju med Vi Menn (nr. 49/2001).

Men noe svar på dødsgåten har aldri kommet.

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2021, og sist oppdatert 21/05 2021.

Les også