rystet norsk småby

Politiet stormet 18-åringens leilighet. I kjøleskapet gjorde de en fryktelig oppdagelse

Politiet aksjonerte raskt da nødtelefonen kom inn like etter midnatt. De var ikke forberedt på synet som skulle møte dem.

Pluss ikon
DREPT: Liket av den drepte 20-åringen bæres ut av boligen, 1. februar 2001.
DREPT: Liket av den drepte 20-åringen bæres ut av boligen, 1. februar 2001. Foto: NTB
Sist oppdatert

– Jeg tror at jeg slo hardt med øksa, for den sto halvveis nede i hodet hans, men jeg husker ikke om øksa satt fast.

18-åringens forklaring om hvordan øksen fant vei til offerets hode, falt under rettssaken.

Klikk.no kjenner identiteten til gjerningsmann og offer, men vi har valgt å kalle den drapsdømte «Hassan», og offeret «Ronny».

I alt fire øksehogg rammet Ronny (20) i hodet.

Ett av dem gikk gjennom pannen på høyre side og inn i høyre hjernehalvdel. Deretter ble han slept inn på badet.

En uke senere ble liket partert i minst seks deler og lagt i plastposer i kjøleskapet.

Da var det bare timer før det bestialske øksedrapet på Øvre Halsen i 2001 ble oppdaget. Dette er et pent og rolig boligområde vendt mot utløpet av elven Lågen.

Røyket hasj i kjelleren

Larvik var i sjokk. Men gjerningsmannen av nordafrikansk opprinnelse bedyret at det var et uhell.

På skjebnekvelden onsdag 24. - eller var det torsdag 25. januar - hadde de to bestevennene sittet og røyket hasj i 18-åringens sokkelleilighet i Snarveien 5 i Larvik. Dette ifølge gjerningsmannen.

Ronny skal ha sovnet på sofaen, som også fungerte som seng mens han bodde hos kameraten i påvente av eget husvære. Han var nettopp kommet tilbake fra Haugesund.

De var blitt kjent med hverandre noen år tidligere da begge bodde på et ungdomshjem i Larvik. Hassan kom til Norge som fireåring, og hadde problemer med en voldelig far gjennom hele oppveksten.

Fra han var omkring 14 år gammel skal Hassan ha tilhørt Larviks kriminelt belastede rusmiljø. Drapstiltalte vedgikk at de to pleide å finne på noen litt voldsomme leker. En av dem var å slå etter hverandre med øks uten å treffe.

Øksen hadde han liggende for å forsvare seg overfor narkomane.

Les også: (+) Populære Thomas fra Mysen ble sadistisk drapsmann

Et par utfall med øksen

Hassan fortalte i retten at da han kom inn i stua der Ronny hadde sovnet, gjorde han et par utfall med øksen mot ham for å få opp stemningen litt.

– Han kikket på meg og smilte, og sa han ville slappe av. Jeg skulle ta et siste utfall, men hadde ikke så god kontroll, og traff hodet hans med øksen, sa Hassan i retten.

18-åringen skal ha fått panikk etter det første slaget, og i ørska skal han ha tildelt offeret flere slag i hodet.

– Jeg ble ganske paranoid, og vet ikke hvordan jeg oppførte meg der og da. Ronny begynte å blø, og han fikk kramper i kroppen. Jeg oppfattet det første slaget som dødelig.

- Deretter dro jeg ham ut på badet, gikk tilbake til stuen og røyket resten av hasjen. Det hele var uvirkelig, jeg kan ikke beskrive hvordan jeg hadde det.

ÅSTEDET: Pent boligfelt i Larvik. Verken husvert eller naboer ante noe om det grusomme som hadde skjedd i sokkelleiligheten. Det 20 år gamle drapsofferet lå på badet i en uke og ble partert i seks deler.
ÅSTEDET: Pent boligfelt i Larvik. Verken husvert eller naboer ante noe om det grusomme som hadde skjedd i sokkelleiligheten. Det 20 år gamle drapsofferet lå på badet i en uke og ble partert i seks deler. Foto: NTB

Med øks og kniver parterte gjerningsmannen liket. Hassan fastholdt at det hele hadde vært et uhell, men under politiets taktiske etterforskning ble flere mulige drapsmotiv avdekket.

Et rettsvitne fortalte at Hassan hadde ytret at han skulle drepe Ronny, fordi Ronny skal ha sagt at Hassan hadde gitt ham et dårlig selvbilde. Et annet vitne påsto at Hassan ville drepe Ronny hvis han ikke fikk bankkortkoden hans. Ronny skal flere ganger ha hjulpet Hassan ut av pengeknipe.

Les også: (+) Bærumsmannen forsvant sporløst i Skagerrak

Likdeler i kjøleskapet

Et tredje vitne, en 22-åring, serverte en grotesk historie fra den gang den tiltalte Hassan hadde vist ham en død og partert katt han hadde hatt liggende i fryseren.

I løpet av uken liket av Ronny lå på badet i leiligheten, skal Hassan ha fortalt om udåden til flere bekjente. Men ingen skal ha trodd på ham.

Samtidig solgte 18-åringen flere av Ronnys eiendeler for å finansiere et høyt amfetaminforbruk. Omsider ringte han til en bekjent som hadde bil, og ba om hjelp til å rydde unna et lik han hadde liggende hjemme.

Vennen med bilen kom til Snarveien, hvor 18-åringen viste ham avdøde Ronny. Deretter skal bileieren ha forsvunnet av gårde og tipset nødsentralen.

Politiet ble varslet klokken 00.30 natt til torsdag 1. februar 2001.

I mellomtiden skal Hassan ha skjønt at han ikke ville klare å få Ronnys lik ubemerket ut av leiligheten uten å dele det opp. Med øks og kniver gjennomførte han en partering av liket i minst seks deler.

Kroppsdelene la han i plastposer som han puttet i kjøleskapet. Tanken var å frakte dem ut av huset en etter en. Men så langt kom han ikke.

Les også: (+) Gestapo-sjefen ble avslørt av hunden sin

Masse blod på badet

Klokken 03.00 samme natt stormet bevæpnet politi inn i sokkelleiligheten i Snarveien.

Lensmannsbetjent Per Oskar Rønningen fra Tjølling lensmannskontor var den første som møtte drapsmannen.

– Han kom ut fra en dør iført shorts og T-skjorte som var tilsølt av blod. Han var overraskende rolig til tross for at han sto ansikt til ansikt med uniformerte politifolk med maskinpistoler. Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

– Vi gjorde ikke annet enn å sikre oss mannen og påføre ham håndjern før vi gikk gjennom resten av leiligheten for å se om flere personer var der. Vi fant ingen, og vi så heller ikke noe lik. Men inne på badet var det masse blod, og vi fant rester av menneskehud, fortalte Rønningen.

KALTE DRAPET VILL LEK: Drapsmannens forsvarer John Christian Elden sa at klienten erkjente de faktiske forhold, men nektet straffeskyld på tiltaleposten om forsettlig drap.
KALTE DRAPET VILL LEK: Drapsmannens forsvarer John Christian Elden sa at klienten erkjente de faktiske forhold, men nektet straffeskyld på tiltaleposten om forsettlig drap. Foto: Faksimile Dagsavisen

Utpå morgenen samme dag rykket etterforskere fra Kripos inn. I kjøleskapet gjorde de det makabre funnet av liket partert i seks deler og pakket inn i plastposer.

Hverken huseieren som bodde i etasjen over 18-åringens leilighet, eller andre naboer skal ha hørt eller sett noe som kunne indikere at noe grusomt hadde skjedd.

– Jeg oppfattet han som en snill og omtenksom gutt. Det som skjedde er en tragedie for alle involverte, uttalte huseieren til Aftenposten.

Les også: (+) Småbarnsfar i Senja drepte kona med fiskekniv og vasket gulvet

I skyggen av Benjamin-drapet

Klikk.no har lest den 24 sider lange dommen fra Larvik tingrett, datert 25. januar 2002.

I tingretten viste Kripos-etterforskere frem groteske bilder av kniver, øks, gummihansker og en plastsekk, som ble brukt under parteringen av liket.

Psykiatrisk sakkyndige, professor Berthold Grünfeld og førsteamanuensis Hans Jacob Stang, konkluderte med at drapsmannen verken var sinnssyk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket, men at han led av mangelfullt utviklede, men ikke varig svekkede, sjelsevner.

Grünfeld og Stang plasserte tiltalte i kategorien «uspesifisert personlighetsforstyrrelse». De sa også at det «under sterk tvil» var fare for gjentakelse.

De sakkyndige fikk også høre historien fra en 22-åring som sa han hadde vært hjemme hos tiltalte, som da skal ha hentet en død og partert katt fra fryseren og vist ham. Vitnet forklarte til politiet at tiltalte skulle ha kastet kattehodet bort til en kattunge og sagt: - Her er broren din!

Ifølge Østlandsposten, som var til stede i retten, savnet Grünfeld og Stang samtaler med tiltaltes familie, og spesielt med faren.

«Med bakgrunn i dette var det vanskelig å trekke konklusjoner vedrørende eventuelle innvirkninger som familiære forhold og liknende.»

TILSYNELATENDE IDYLLISK: Bydelen Østre Halsen i Larvik, der 20-åringen ble drept med øks og partert i en kjellerleilighet.
TILSYNELATENDE IDYLLISK: Bydelen Østre Halsen i Larvik, der 20-åringen ble drept med øks og partert i en kjellerleilighet. Foto: Wikimedia Commons

De hadde ikke inntrykk av at stoffbruket til tiltalte hadde noen dypere innvirkning på hans bevissthetssymptomer.

«Vi mener han har fått en akutt panikksituasjon i forbindelse med selve hendelsen,» sa Grünfeld i retten.

Et sentralt vitne dukket aldri opp under rettssaken: Bileieren som varslet nødsentralen og politiet. Han kan ha vært redd for represalier og rømt fra landet.

Det brutale drapet i Larvik havnet helt i skyggen av drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia 26. januar 2001. Da lå det et lik på badet i Snarveien 5 i Larvik.

Les også: (+) Asbjørn svømte i kuleregn da skipet sank

Utelukket uhell

I retten forklarte altså den tiltalte at øksehoggene skjedde ved et uhell.

Men den sakkyndige som hadde obdusert liket sa at de store hodelesjonene avdøde var påført så ut til å være påført samtidig, i det alle de fire kuttene så ganske ensartet ut.

Retten utelukket derfor at slagene skjedde ved et uhell.

En overlege fra Statens rettstoksikologiske institutt hevdet i retten at man med stor grad av sikkerhet kan si at avdøde ikke var alkoholpåvirket, i tillegg til at man heller ikke hadde funnet spor av narkotiske stoffer ved undersøkelsen av vevsprøvene.

UHELL: Drapet skjedde fordi han ikke hadde så god kontroll på et utfall med øksa i vill lek under hasjrus, hevdet tiltalte i retten.
UHELL: Drapet skjedde fordi han ikke hadde så god kontroll på et utfall med øksa i vill lek under hasjrus, hevdet tiltalte i retten.

Aktors påstand var 21 års forvaring, mens forsvarer John Christian Elden mente klienten hans måtte frifinnes for forsettlig, og dømmes for uaktsomt drap. Tingretten i Larvik dømte den unge mannen til 16 års fengsel for forsettlig drap med øks under særdeles skjerpende omstendigheter.

Tiltalte anket straffeutmålingen til Agder lagmannsrett, der straffen ble redusert til 14 års fengsel. Høyesterett avviste nok en anke i februar 2003.

Les også: (+) Forliset endte med en desperat kamp for å overleve

Amfetamin og ammunisjon

I dommen fra Larvik tingrett fra 2002 står det at tiltalte kom til Norge fire år gammel, er norsk statsborger, og uten fast bopel. Han har vært i ute i arbeid i korte perioder hos en glassmester og på to ulike bensinstasjoner, men uten å ha hatt fast ordinært arbeid. Han er ugift og har ingen å forsørge.

Tiltalen gjelder «forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, mishandling av lik (likskjending), trusler, overdragelse og kjøp av narkotika, besittelse og bruk av narkotika og for oppbevaring av patroner uten politi mesterens samtykke.»

Tiltalte erkjente straffeskyld for alle punkter i tiltalen, bortsett fra post 1 om forsettlig drap. Det står i dommen at tiltalte hogget sitt offer fire ganger i hodet med en øks:

«Et av øksehoggene gikk gjennom hodets bedekninger, gjennom høyre panne/isseben og inn gjennom høyre hjernehalvdel».

Dommen slår fast at tiltalte har ervervet og solgt hasj og amfetamin, og har skaffet seg ammunisjon ulovlig.

Offeret var homofil

Han skal ha rømt hjemmefra i 14-årsalderen grunnet et problematisk forhold til faren. I tillegg har han en lang historikk med barnevernet, og en rotløs skolesituasjon. Han skal ha startet med hasj som 14-åring og amfetamin som 16-åring.

Barnevernet bekreftet at faren til tiltalte var voldelig, men «å fortelle noe mer om familien og spesielt om forholdet til faren, har tiltalte vært totalt uvillig til».

Det står videre i dommen at tiltalte ble kjent med Ronny på en institusjon. Ronny var homofil, og hadde også et anstrengt forhold til sin far. Sosialkontoret hadde skaffet kjellerleiligheten tiltalte bodde i.

Da Ronny flyttet inn hadde han god økonomi, mens Hassan hadde pengeproblemer som Ronny hjalp ham med.

Retten slår fast at «Saken gjelder et brutalt og spesielt gruoppvekkende drap som var helt uprovosert».

Om motivet for drapet bemerker retten at dette ikke er klart.

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2021, og sist oppdatert 06/10 2022.

Les også