Nå kan faktisk mobilen din være en datamaskin

Microsofts nye mobil viser muskler.

SKALERER: Den nye Lumia 950 (XL) kan kobles til en hvilken som helst TV eller skjerm, og forvandles plutselig til en datamaskin.
Publisert

Et eller annet har skjedd med Microsoft i det siste. De ser ut til å ha gått fra å famle i blinde, til å forstå hvor lysbryteren befinner seg.

Torsdag kveld viste selskapet frem sine nye flaggskiptelefoner Lumia 950 og 950 XL i Norge, og det lille vi fikk tafset på telefonene som nettopp hadde ankommet landet tyder på at de har tatt et kvantesprang. For første gang sitter vi med en følelse av at Windows kan være en reell utfordrer til Android og iOS.

Når vi har sett på Windows-telefoner tidligere, har konklusjonen vært at ideen har vært god, men at gjennomføringen ikke har vært god nok. Og når brukermassene ikke er tilstede, blir også app-utvalget håpløst.

Nye Lumia 950 (XL) kan derimot bli vendepunktet.

Windows 10 er veldig viktig

For det første er det den første Windows 10-baserte mobiltelefonen på markedet, hvilket er en stor greie. Det betyr blant annet at telefonene støtter Microsofts "unified apps"-konsept, der du i praksis kan bruke det samme programmet for mobiler, nettbrett, stasjonære- og bærbare PC-er og Xbox.

Den nye mobilen Lumia 950 XL og bærbar/nettbrett-hybriden Surface Pro 4 som har et nytt og forbedret tastatur inkludert i dekselet.

Og der Microsoft har feilet på mobil, har de definitivt et fotfeste på datamaskiner. Deres Surface-produkter er også markedes beste nettbrett/PC-hybrider. Det er derfor ingen mangel på programmer laget for Windows.

Måten Microsoft har bygget opp sitt nye Windows-økosystem, der Windows 10 nå ligger til bunn i alt fra mobiler til Xbox, gjør at det nå nærmest er en bagatell å lage en mobilversjon av programvare hvis du uansett skal lage den til PC/nettbrett.

- En bærbar datamaskin med telefonfunskjon

På lanseringen torsdag var Microsoft klare på det de nå har laget ikke er en "smart" mobiltelefon, men en håndholdt datamaskin som du også kan ringe og sende SMS-meldinger med.

Dette bærer de nye Lumia-telefonene preg av. Brukergrensesnittet som i tidligere versjoner var en god idé, fremstår nå faktisk som godt gjennomført - og vår umiddelbare følelse er også at ytelsen har blitt betydelig bedre.

Microsoft forklarer noe av dette med at med nytt operativsystem, som er mer som en datamaskin enn tidligere. Det gjør at de for første gang faktisk utnytter alle kjernene i prosessoren - åtte i tallet.

Det hele fremstår så mye mer voksent enn tidligere - selv om vi skal være forsiktig med å trekke konklusjoner til vi har fått brukt telefonene under mer vanlige omstendigheter.

Mobilen kan nå være en PC

Noe av det mest spennende med de nye Lumia-telefonene er det Microsoft kaller Continuum.

I korte trekk handler dette om at du kan koble mobilen til en TV eller PC-skjerm, enten ved hjelp av en kabel eller trådløst, og faktisk benytte mobilen som en litt enkel datamaskin.

Slik ser Lumia ut når du kobler den til en TV.

For å få det til trenger du en liten mini-box som du kobler i TV-ens HDMI-kontakt. Denne får man i første omgang med på kjøpet om du kjøper de nye toppmodellene.

I denne dockingen er det flere USB-kontakter, slik at du kan koble på annet tilbehør - og du kan også koble på mus og tastatur ved hjelp av Bluetooth.

En mobil og Continuum-docking er det du trenger for å ha en veldig liten bærbar PC med deg på tur. Her er også en trådløs mus og foldbart tastatur avbildet.

Når mobilen er koblet til TV-en, forstår den at "oi, nå bruker jeg en stor skjerm, la meg slå om til PC-modus". Da får du plutselig opp et brukergrensesnitt som til forveksling ligner på en helt vanlig Windows 10-maskin.

Her kan du kjøre nettleser, Office-programmer og andre "unified apps" som er utviklet for å kunne fungere både på mobil og PC.

Saken fortsetter under videoen.

Screen9na04

Vi fikk en liten demonstrasjon av systemet, og det hele ser ut til å fungere greit - selv om det er noen begrensninger. Appene kan bare benyttes i fullskjerm, og enkelte operasjoner tar det ene sekundet for lang tid.

Microsoft hevdet dyrt og hellig at ytelsen skyldes at funksjonen fortsatt er beta, at mye har skjedd bare de to siste ukene og at videre optimalisering vil skje. De meldte også at "split screen", altså ha to programmer oppe på skjermen samtidig, var noe som var på vei.

Det du derimot allerede har er to skjermer, for du kan faktisk vise video på TV-en, og bruke mobilen vanlig ved siden.

En YouTube-video spilles i fullskjerm på TV-en, samtidig som mobilen kan brukes vanlig.

Funksjonen fremstå 93% ferdig, og en får opp ytelsen i prosessorene enda mer, kan dette på sikt fremstå som erstatning til en datamaskin på jobb.

Strålende kamera, fantastisk skjerm - integrert deksel

De nye Lumia-telefonene har også en del andre fordeler ved seg. For det første har de det som ser ut til å være markedets klart beste mobilkamera. Vi snakker om 20 megapiksler med autofokus, optisk bildestabilisering, optikk fra Zeiss - og en LED-blitz med tre dioder.

Skjermen er en AMOLED-skjerm på 1440x2560 punkter som virker helt fantastisk med veldig gode kontraster. Microsoft har før øvrig tatt skrittet full ut og viser klokka på skjermen hele tiden. AMOLED-skjermer må nemlig ikke lyse opp hele skjermen for å vise litt informasjon, slik tradisjonelle skjermer må.

Batteriet er utbyttbart, og på henholdsvis 3000/3300 mAh på 950 og 950 XL. Ladingen skjer med en USB-C-kabel, som Microsoft mener gir nok strøm til å fylle det minste batteriet på én time. Du kan også lade trådløst.

Deksler på Lumia er integrert i telefonen. Her er en skinnversjon fra Mozo.

Vekten er overraskende lav. Mens en iPhone 6S Plus veier 192 gram, du unna med 165 gram - noe som merkes.

Les også: Hvordan er det å bytte fra iPhone 6 til 6s Plus?

For dem som ikke synes baksiden er pen nok har Microsoft gjort en liten genistrek:

Fremfor at du må kjøpe klumpete deksler til å ha utenpå telefonen, har de åpnet opp for at hvem som helst kan lage sine egne bakplater på telefonen. Dermed kan du få designet du selv vil, uten å måtte doble størrelsen på telefonen.

Vi kommer tilbake med en grundigere test av den nye telefonen så snart vi får vårt testeksemplar.

Les også: Test: 21 dager med Apple Watch