Minitest: Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Skjuler en stor hemmelighet.

Lenovo satser på nettbrett med intetgrert projektor - og har nå endelig fått plassert den på et praktisk sted.
Publisert

For et knapt år siden tok vi en titt på Lenovos forsøk på å stikke seg ut i jungelen av Android-nettbrett, med deres "Yoga Tablet 2 Pro" - som rett og slett er et gigantisk nettbrett med en skjerm som er enda større enn den Apple har utstyrt iPad Pro med.

Den store X-faktoren var derimot at de hadd1e integrert en projektor i nettbrettet.

Les også: Test av Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Nettbrettet i seg selv var flott til multimedia, og for selgere var det på sett og vis genialt. Problemet var bare at projektoren var plassert på en veldig lite fleksibel måte, og ikke var den lyssterk nok heller til å fungere til film.

Det skal sies at Lenovo var ærlig på dette, og sa rett ut at de hadde gjort det fordi de kunne - ikke fordi det var spesielt gjennomtenkt.

Prøver seg igjen

Men bordet fanger, og kundene krevde mer. Så nå har de kommet med en ny versjon som har fått navnet "Yoga Tab 3 Pro".

Nettbrettet kjører Android 5.1 Lollipop med et Lenovo-modifisert brukergrensesnitt.

Selv om dette er et vesentlig mindre nettbrett enn vi så på tidligere, så ligner den designmessig på sin forgjenger. Brettets 10,1" skjerm har også en ganske hyggelig oppløsning på 2560x1600 punkter.

Lenovo har en klassisk "pølse" langs den ene kanten, som inneholder batteri og projektor.

At den designmessig er lik, betyr også at den har den svært karakteristiske "pølsa" på overkant av skjermen, hvor batteriet er plassert. Dette har sine fordeler og ulemper. Fordelen er at brettet har en naturlig helning mot deg når det ligger på bordet og det er godt å holde i, men samtidig blir brettet klumpete og har en veldig ujevn vektbalanse.

Men i denne "pølsa" ligger også nettbrettets integrerte trinnløse stativ, som rett og slett er en genial løsning - som både lar brettet stå på høykant - eller gi det en ekstra vinkel i liggende tilstand.

Det er også i dette området hvor nettbrettets ganske gode høyttalere er integrert.

Men projektoren da, hva med den?

Den største utfordringen med projektoren på forgjengeren, var at den satt i enden på på "pølsa". Her sendte den ut bildet rett til siden, og fungerte bare om brettet var liggende på bordet.

FORGJENGEREN: Det er lett å se hva som er problemet her.

For å gjøre det enda mer komplisert, så måtte brettet ligge på kanten av et bord, for projektoren ikke skulle

Og det er dette problemet Lenovo virkelig har tatt tak i på oppfølgeren: Projektoren er nå flyttet til å være en integrert del av det trinnløse stativet i nettbrettet - og projektoren lyser nå fremover, i stedet for til siden.

Vinkelen på projektoren avgjør du med stativet.

Dette betyr at du nå har mye, mye større fleksibilitet om hvor du kan ha nettbrettet når projektoren vises - spesielt siden projektoren på en meget god måte evne til å korrigere bildet ettersom hvilken vinkel nettbrettet har på veggen.

Fokus-funksjonen er forøvrig flyttet inn i programvaren på nettbrettet, mens det tidligere var en fysisk knapp.

Har det løst problemet?

Det korte svaret på det er: Nja.

Projektoren har blitt langt mer fleksibel, og fungerer nå langt på vei etter hensikten.

Men det er likevel to fremtredende problemer: For det første er lysstyrken i projektoren altfor dårlig. I et normalt opplyst rom må nettbrettet stå veldig nært veggen for at du skal få et noe i nærheten av lesbart bilde.

Skrur du av lyset blir det betydelig bedre, men ikke godt nok til å se på film på en tilfredsstillende måte.

Det er nærmest umulig å få skarpe bilder fra projektoren.

Men et minst like stort problem er at vi ikke opplever bildet som skarpt. Du kan selv justere fokus, men dette går fra helt uskarpt til nesten skarpt.

Og skal vi være brutalt ærlige: En litt lyssvak projektor som ikke er skikkelig skarp, blir en fordyrende funksjon som du i praksis ikke kommer til å benytte.

Ellers et solid nettbrett

Om vi ser bort i fra at nettbrettets store unike egenskap er en projektor som ikke helt lever opp til virkelighetens behov, så er Yoga Tab 3 Pro ellers et solid nettbrett.

Vi har allerede vært inne på at det integrerte stativet er genialt, og den litt tunge "pølsa" gjør at nettbrettet har en vesentlig bedre batterilevetid enn for eksempel iPad. Lenovo hevder du kan få opp til 18 timer ut av batteriet, og selv om dette nok er litt optimistisk, er det et 10.200 mAh-batteri som sitter her. Til sammenligning er iPad Air 2 utstyrt med et på 7340 mAh.

I motsetning til de fleste andre Android-nettbrett, benytter Lenovo en Intel-basert prosessor fremfor Qualcomms Snapdragon. I praksis er ikke dette noe du vil legge merke til, og ytelsen ser ut til å være på nivå med andre topputrustede Android-nettbrett.

Ytelsen ser i all hovedsak ut til å være god, men vi mistenker at Lenovos skall som ligger over Android ikke er helt optimalisert, for tidvis opplever vi litt lugging der hvor vi kanskje ikke hadde forventet det. Vi lever i håpet om at dette blir bedre når Android 6.0 blir tilgjengelig, men det er ikke status nå.

Solid - men ikke perfekt

Det hele gjør at vi er litt forvirret av det nye nettbrettet.

På papiret er det et av de beste Android-nettbrettene der ute. Skjermen, batteriet og lyden er imponerende, det integrerte stativet er genialt - og ytelsen er i det øvre sjiktet. Projektoren er derimot fortsatt ikke god nok.

Men du må også betale for herligheten. Klarer du deg med en WiFi, er prisen i skrivende stund 4500 kroner, et hårsbredd over Samsung Galaxy Tab S2 9,7 - som er en raskere og nettere løsning. Men den har da også dårligere batterikapasitet, dårligere høyttalere - og ikke integrert stativ.

Valget tipper vi avgjøres i butikken.