Test av Microsoft Lumia 640 LTE (4G)

Vårens beste mobilkjøp!

Her får du utrolig mye mobil for pengene.

GODT MOBIILKJØP: Lumia 640 er rett og slett et veldig godt mobilkjøp. Du får stor skjerm og en relativt tynn mobil med mange funksjoner for under 1500 kroner.

GODT MOBIILKJØP: Lumia 640 er rett og slett et veldig godt mobilkjøp. Du får stor skjerm og en relativt tynn mobil med mange funksjoner for under 1500 kroner. Foto: Hallvard Lunde

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Pris

+ Mye mobil for pengene

- Kamera (video)

- Ikke AC-nettverk

- 4G

Microsoft Lumia 640 er kanskje det aller beste mobilkjøpet du kan gjøre i vår. Telefonen, som i skrivende stund koster i underkant av 1500 kroner, har alt en vanlig mobilbruker trenger – pluss litt til.

Det er heller ikke nok at telefonen koster lite. Du får også med et helt års abonnement på Office 365 Personal til en verdi av 720 kroner. Dersom du alt abonnerer på Office-pakken fra Microsoft – eller likevel har vurdert å gjøre det – så koster telefonen deg altså bare 780 kroner. På toppen får du også da 1 terabyte med gratis lagring på OneDrive, noe som er et tilbud som følger Office 365-abonnementet.

Det gjør at Lumia 640 kan utfordre den superbillige Lumia 535 på pris.

Microsoft gjør selvsagt ikke dette bare for å være greie. Det håper selvsagt at du skal bli en lojal Windows Phone-kunde, noe de ikke har klart å skaffe seg altfor mange av, og de håper nok at du skal forbli abonnent på Office 365 også etter «gratisåret».

SNART WINDOWS 10? Lumia 640 blir en av de aller første Windows-mobilene som får Windows 10. De seneste ryktene vil ha det til at Windows 10 skal lanseres i slutten av juli. Normalt har Microsoft lansert nye Windows-versjoner på høsten - ofte i oktober.

SNART WINDOWS 10? Lumia 640 blir en av de aller første Windows-mobilene som får Windows 10. De seneste ryktene vil ha det til at Windows 10 skal lanseres i slutten av juli. Normalt har Microsoft lansert nye Windows-versjoner på høsten - ofte i oktober. Foto: Hallvard Lunde

Mye mobil for pengene

Microsoft Lumia 640 kjører Windows 8.1 og den gjør det på en veldig overbevisende måte. Gjennom flere oppdateringer, har Microsoft klart å gjøre operativsystemet til Windows Phone noenlunde brukbart.

Spesifikasjoner: Microsoft Lumia 640

 • OS: Windows Phone 8.1
 • Skjerm: 5 tommer
 • Oppløsning: 1280 x 720 punkter, 294 ppi
 • Prosessor: 1,2 GHz, quad core
 • Minne: 1 GB
 • Lagringsplass: 8 GB
 • Minnekort: Ja
 • 4G: Ja
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • NFC: Ja
 • Bluetooth: Ja, 4.0
 • Batteri: 2500 mAh
 • Størrelse: 141,3 x 72,2 x 8,8 mm
 • Vekt: 145 gram

For eksempel har den usorterte og svært uoversiktlige innstillings-menyen nå i det minste blitt kategorisert. Den er fortsatt utrolig ulogisk sortert, men nå er det til å leve med.

Fortsatt opplever vi likevel å trykke feil når vi skal søke i Windows Store, som ikke bruker den globale søkefunksjonen som du finner på menyknappen nede på høyreside, men en egen programvarebasert søkeknapp i Windows Store-appen. Her bør Microsoft rydde opp og gjøre ting litt mer logisk og brukervennlig.

App-vekst

Microsoft er ikke helt i mål på app-siden. Selv om stadig flere av våre favorittapper dukker opp i Windows Store, så noterer vi at både Wimp (og Tidal), Sonos og Google Disk fortsatt mangler.

Tidlig med Windows 10

Microsoft lover også at Lumia 640 blir en av de aller første mobilene som får Windows 10, når Microsoft nye operativsystem lanseres. De seneste ryktene vil ha det til at Windows 10 lanseres i juli.               

Kjapp

Lumia 640 er utstyrt med en 1,2 GHz firekjernet prosessor og 1 GB internminne (RAM). Det gjør at den befinner seg et stykke unna stoppmobiler som Galaxy S6 og iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

I ytelsestestene våre skårer den på nivå med Lumia 735, som vi testet for en stund side, og i WP Bench yter den litt under halvparten av resultatet vi fikk fra toppmobilen Lumia 930. Det er altså ikke noe kraftverk vi har med å gjøre.

Likevel opplever vi, som vi har gjort på mange av de rimelige Windows Phone-mobilene, at den henger utrolig godt med. Vi opplever Lumia 640 rett og slett som en rask og responsiv mobil.

Det virker rett og slett som om Windows Phone ikke er veldig avhengig av kraftig maskinvare for å fungere godt.

Batterilevetiden målte vi til 6 timer og 55 minutt, som absolutt er godkjent for en mobil i denne prisklassen.

Den 5 tommers store skjermen synes vi også gjør en fin jobb. Den har ikke full HD-oppløsning, men vi tror de færreste vil tenke over at oppløsningen "kun" er 1280 x 720 punkter. Sortnivået er godt og det bidrar til gode kontraster når man for eksempel skal lese nettsider og dokumenter på skjermen.

Synes du skjermen på Lumia 640 er liten, så kan du vente litt og heller kjøpe Lumia 640 XL. Den er utstyrt med en 5,7 tommers  skjerm og vil kost drøyt 2.000 kroner.

Greit kamera

Lumia 640 er utstyrt med et 8 megapiksels kamera. Kameraet gjør en god jobb, spesielt når vi tar hensyn til prislappen på Lumia 640.

Selv om kameraet har like mange megapiksler som iPhone 6, så ser vi at Lumia 640 ikke har like mye å stille opp med.

Der kameraet på Lumia 640 svikter er på video. Filmene vi fikk ut av Lumia 640 var også lite egnet til å vises noe annet sted enn på mobilskjermen. Blåst opp på en 24 tommers PC-skjerm blir filmen ganske grøtete.

Fotoappen Lumia Camera liker vi godt. Den har mange manuelle muligheter.

Oppsummering

Lumia 640 med 4G fra Microsoft er kanskje et av de aller beste mobilkjøpene du kan gjøre i vår – om vi ser på hvor mye du her får for under 1500 kroner. Du får en mobil med stor skjerm, rask 4G for mobildata, ok ytelse og du får Office 365 inkludert 1 TB med gratis skylagring med på kjøpet. Selv om Microsoft selv har posisjonert Lumia 640 som en «businessmobil», så er det også et bra kjøp for den jevne forbruker. Spesielt med tanke på at du kan kjøpe fire Lumia 640 for prisen av den billigste iPhone 6-modellen. Noe å tenke på for storfamilien.

På minussiden har vi notert at kameraet er ikke spesielt egnet til video, mens stillbildene får godkjent. Vi synes også at 8 GB lagringsplass er i minste laget, så her må du raskt til med et minnekort.

STOR SKJERM: Lumia 640 har en 5 tommers skjerm. Oppløsningen er ikke full HD, men det synes vi ikke skjemmer denne mobilen.

STOR SKJERM: Lumia 640 har en 5 tommers skjerm. Oppløsningen er ikke full HD, men det synes vi ikke skjemmer denne mobilen. Foto: Hallvard Lunde

Spesifikasjoner

Produsent Microsoft
Pris 1438

Konklusjon

Microsoft Lumia 640 er trolig et av vårens aller beste mobilkjøp. Her får du stor skjerm, stilig design og helt ok ytelse til en fantastisk pris. I tillegg blir du en av de aller første til å kunne laste ned og installere Windows 10 når det kommer – trolig i løpet av sommeren.

Mulig vi er litt slepphendte med toppkarakteren vår om dagen, men totalpakken Lumia 640 leverer gjør at vi igjen må plukke frem 6-eren.

Vår karakter

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning